Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θετική απόφαση" η επιμήκυνση
  • [02] Σε θετικό ρυθμό η ελληνική οικονομία από το 2011
  • [03] Πτώση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης
  • [04] Ιδρύεται Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων
  • [05] Χωρίς τρόλευ από τις 11 έως τις 3
  • [06] Παράταση για την περαίωση
  • [07] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

  • [01] "Θετική απόφαση" η επιμήκυνση

    Άρχισε σήμερα, η πρώτη από το 1999, σύνοδος κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας. αναμένεται να εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Αφγανιστάν ως την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

    Για «θετική απόφαση γύρω από τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου» που «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τις διμερείς επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες στις δύο ημέρες της Συνόδου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη. Είπε, επιπλέον, ότι οι αγορές συνεχίζουν τις δυσκολίες και πως, ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σε θετικό ρυθμό η ελληνική οικονομία από το 2011

    Στη βασική διαπίστωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση, τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και την ανάκαμψη να αποκτά μεγαλύτερη ώθηση το 2012, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των φθινοπωρινών οικονομικών της προβλέψεων. Ειδικότερα, στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομική προσαρμογή υποστηρίζεται από μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε συνέχεια μιας δεκαετίας επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερβολικά υψηλών δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών.

    Σε συνέχεια της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους την Άνοιξη του 2010 και την εκπόνηση του τριετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, έλαβε περιεκτικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αναμένεται ότι τα εν λόγω μέτρα θα έχουν αρνητική επίδραση στην εγχώρια ζήτηση κατά το 2010 και το πρώτο μισό του 2011, αναφέρει η Επιτροπή, η οποία τονίζει ακόμη ότι οι επιτυχείς και αξιόπιστες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα βελτιώσουν το κλίμα. Τα κέρδη από την βελτίωση της αξιοπιστίας αναμένεται να αντισταθμίσουν το οικονομικό κόστος της προσαρμογής και να οδηγήσουν στην έναρξη της ανάκαμψης κατά το δεύτερο μισό του 2011, σημειώνει η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή διαπιστώνει πάντως ότι η πρόσφατη αναθεώρηση επί τα χείρω των στοιχείων για το εγχώριο ΑΕΠ για το 2009 (σχεδόν -2,5% σε σχέση με το προηγούμενο -2%) θα έχει αρνητική επίδραση στο πραγματικό ΑΕΠ για το 2010. Επιπλέον, η ισχυρή μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2010 δείχνει μια τάση σημαντικής υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, η αρνητική κατά μέσο όρο ανάπτυξη των εξαγωγών μέχρι αυτή τη στιγμή, θα επιβαρύνει επίσης τις οικονομικές επιδόσεις για το τρέχον έτος, εκτιμά ακόμη η Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πιέσεις των αγορών και τα υψηλά σπρέντς έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στην ρευστότητα. Παράλληλα, η πιστωτική επέκταση έχει ανακοπεί εν όψει των αυστηρότερων όρων δανειοδότησης και των υψηλών χρεών των νοικοκυριών. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά το τρέχον έτος πριν η ανάκαμψη εκδηλωθεί εκ νέου κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Για το σύνολο του 2010, η οικονομική δραστηριότητα υπολογίζεται ότι θα επιβραδυνθεί κατά - 4, 25% . Βραχυπρόθεσμα, η σφικτή δημοσιονομική πολιτική θα έχει ένα ισχυρό επιβραδυντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα των μειώσεων στους μισθούς, της αυξανόμενης φορολογίας και της συνακόλουθης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και των δημόσιων δαπανών.

    Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 3% το 2011 - κυρίως λόγω της αλυσιδωτών επιπτώσεων - ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την ανάκαμψη να αποκτά περισσότερη ώθηση το 2012. Όπως υποστηρίζει ακόμη η Επιτροπή, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που αντανακλάται στην υποχώρηση της ζήτησης για προσωπικό στους κλάδους λιανικής και χονδρικής πώλησης και στον κατασκευαστικό τομέα, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση, η οποία υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει κατά περισσότερο από 5%. Οι μειωμένες δυνατότητες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως και το πάγωμα των προσλήψεων και οι περικοπές στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια στον δημόσιο τομέα, θα ωθήσουν τον δείκτη ανεργίας περίπου στο 15% για το 2012. Η αρνητική ανάπτυξη της απασχόλησης και η μείωση των μισθών αναμένεται να έχουν σοβαρή επίδραση στα διαθέσιμα εισοδήματα μεσοπρόθεσμα, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την πραγματική ζήτηση. Ο δείκτης αποταμίευσης των νοικοκυριών θα αποκτήσει θετικό πρόσημο από το 2010. Ως αποτέλεσμα , η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4% το 2010 και επιπλέον 4,25% το 2011, πριν επανέλθει σε έναν ήπια θετικό δείκτη ανάπτυξης κατά το τέλος της υπό εξέτασης περιόδου.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δραστηριότητα των δημόσιων επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα μειωμένη το 2010 και το 2011, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι αυστηρότερες προϋποθέσεις δανεισμού και η υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μια επιπλέον ισχυρή μείωση το 2010 πριν αρχίσει να εμφανίζεται μια σταδιακή βελτίωση στο δεύτερο μισό του 2011.

    Η Επιτροπή θεωρεί ακόμη ότι η υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης θα διατηρηθεί για την υπό εξέταση περίοδο κάτι που θα αντανακλάται και στην μείωση των εισαγωγών. Οι συνολικές εξαγωγές που άρχισαν να ανακάμπτουν ήδη από το 2010 θα αυξηθούν περαιτέρω το 2011 και το 2012, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην αγορά εργασίας και της ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,5% το 2011 και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2012, ενώ οι εξαγωγές των υπηρεσιών - ιδίως στην εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό - θα ανακάμψουν σε παρόμοιους ρυθμούς. Συνολικά, η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα θετική κατά την περίοδο 2010-2012 εξαιτίας τόσο της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών, σημειώνει η Επιτροπή.

    Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας και της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μπορεί να βοηθήσει για τη διατήρηση της πιστωτικής επέκτασης , που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις. Επιπρόσθετα, η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερη του αναμενομένου εάν ο αντίκτυπος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί και εκείνων που προγραμματίζονται, πραγματοποιηθεί ταχύτερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η μείωση των εισαγωγών μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει περισσότερο πρόσκαιρο χαρακτήρα . Εάν οι αυστηρές πιστωτικές προϋποθέσεις εξακολουθούν να υφίστανται, η εξωτερική χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ανοδική και ως εκ τούτου, η αποπληρωμή του υψηλού εξωτερικού χρέους της Ελλάδας μπορεί να μειώσει την ιδιωτική κατανάλωση, αναφέρει η Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, πληθωριστικές πιέσεις έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια του 2010, εξαιτίας των αυξήσεων του ΦΠΑ τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και την αύξηση των τελωνειακών δασμών στο αλκοόλ, τον καπνό και το πετρέλαιο. Με βάση τις εξελίξεις στις τιμές κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ο ετήσιος πληθωρισμός κατά το 2010 θα υπερβεί το 4,5% κατά μέσο όρο. Η μεγάλη επίδραση της φορολογίας στον πληθωρισμό σε ένα κλίμα σοβαρής ύφεσης, καθιστά αναγκαία την προώθηση δραστικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στις εσωτερικές αγορές, υπογραμμίζει η Επιτροπή . Εκτιμάται πάντως ότι σε βάθος χρόνου, ο πληθωρισμός θα μειωθεί, ενόσω οι επιπτώσεις από την φορολογία μειώνονται και το τέλμα στην οικονομία και η συρρίκνωση των μισθών αρχίζουν να επιδρούν.

    Η Επιτροπή διαπιστώνει ακόμη ότι ο πληθωρισμός λόγω των φόρων ήταν υψηλότερος από ότι αναμενόταν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν παρατηρήθηκαν στοιχεία που να δείχνουν ένα αρνητικό σπιράλ μισθών-τιμών που ενδεχομένως να έσπρωχνε το κόστος της εργασίας σε υψηλότερα επίπεδα. Για την ακρίβεια, οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια θα αρχίσουν να αναστρέφονται κατά την υπό εξέταση περίοδο, κυρίως λόγω της ταχύτερης από ότι αναμενόταν προσαρμογής της αγοράς εργασίας. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα επισπεύσει την πραγματική προσαρμογή των μισθών. Οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, η αναμενόμενη επέκτασή τους στον ιδιωτικό τομέα και οι πρόσφατες συμφωνίες 'ήπιων αυξήσεων' του ελάχιστου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (ο ελάχιστος μισθός θα παγώσει το 2010 και θα αυξηθεί κατά 1.5% τον Ιούλιο του 2011 και κατά 1.7% τον Ιούλιο του 2012) αναμένονται να σπρώξουν προς τα κάτω τη μονάδα κόστους εργασίας, μετά από μια μακρά περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να επιδράσει ανάλογα στην πτωτική στροφή και την υποχώρηση της απασχόλησης, συμβάλλοντας έτσι στην μερική αποκατάσταση των απωλειών στην ανταγωνιστικότητα.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα έχουν ήδη δώσει το έναυσμα για μια μερική διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος το 2010. Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μεσοπρόθεσμα, λόγω της επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί κατά 8% του ΑΕΠ το 2011 και να πλησιάσει στο 6% του ΑΕΠ το 2012 , από το 10.5% του ΑΕΠ το 2010. Τα αναμενόμενα κέρδη ανταγωνιστικότητας και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη ταχύτερη προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμά η Επιτροπή.

    Στη συνέχεια η Επιτροπή αναφέρει ότι η Eurostat έχει άρει τις επιφυλάξεις της για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος και έχει επικυρώσει τα στοιχεία. Για το 2010, το επίσημο δημόσιο έλλειμμα ανέρχεται περίπου στο 9.5% του ΑΕΠ (22.3 δισ. ευρώ), δηλαδή 1.5% του ΑΕΠ υψηλότερο από τον αρχικό στόχο 8% του ΑΕΠ (18.5 δις. ευρώ). Η Επιτροπή αναφέρει ότι περίπου το ένα τρίτο της διαφοράς αυτής δικαιολογείται από τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις των αναθεωρήσεων της Eurostat για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία για το 2009. Τα εναπομείναντα 2/3 θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι τα έσοδα υπολείπονται κατά 1, 75% του ΑΕΠ (4 δις. ευρώ) του αρχικού στόχου. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί επιπρόσθετα, εκτεταμένα μέτρα μείωσης των δαπανών σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος του Μαΐου.

    Ο προϋπολογισμός του 2011 (όπως υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο στις 18 Νοεμβρίου) προβλέπει επιπρόσθετα μέτρα που ισοδυναμούν με το 2.5% του ΑΕΠ, τα οποία εκτιμάται ότι επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος του 7.5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα το 2011. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2011 -συμπεριλαμβανομένων αυτών που συμφωνήθηκαν το Μάιο - θα ανέρχονται στο 5,75 % του ΑΕΠ. Περίπου τα 2/3 των συμφωνημένων νέων μέτρων αφορούν τις δαπάνες, ενώ τα περισσότερα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Συμπεριλαμβάνουν περικοπές στις μη παραγωγικές και μη στοχευμένες δαπάνες, μείωση των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων στο δημόσιο τομέα, βελτιωμένες στοχεύσεις στα επιδόματα νοικοκυριών και καλύτερη διαχείριση και χρήση της δημόσιας περιουσίας, κυρίως σχετικά με τη συλλογή ληξιπρόθεσμων εισφορών.

    Λαμβάνοντας τέλος υπόψη τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2012 που συμφωνήθηκαν με βάση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το Μάιο (όχι όμως επιπρόσθετα μέτρα) και ως αποτέλεσμα των εφ΄άπαξ μέτρων που θα εφαρμοσθούν το 2011, η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2012, ενώ το χρέος θα αυξηθεί από το 126,7 % το 2009 στο 156% του ΑΕΠ το 2012.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πτώση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης

    Μικρή περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε τον Οκτώβριο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, καθώς διαμορφώθηκε στο 1%, από 1,2%, το Σεπτέμβριο του 2010 και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μικρή μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής της χρηματοδότησης προς όλους τους επιμέρους τομείς.

    Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

    Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2010 αρνητική καθαρή ροή 387 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2009: αρνητική καθαρή ροή 216 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε ελαφρά στο 2,2% (Σεπτέμβριος 2010: 2,3%, Δεκέμβριος 2009: 5,1%).

    Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα αυξήθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους κλάδους της βιομηχανίας (Οκτώβριος 2010: -0,8%, Σεπτέμβριος 2010: -1,9%, Δεκέμβριος 2009: -3,5%), του εμπορίου, (Οκτώβριος 2010: -1,9%, Σεπτέμβριος 2010: -2,3%, Δεκέμβριος 2009: 4,2%) των επικοινωνιών και μεταφορών, πλην ναυτιλίας (Οκτώβριος 2010: -0,5%, Σεπτέμβριος 2010: -0,6%, Δεκέμβριος 2009: 25,5%), παραμένοντας, όμως, σε αρνητικό επίπεδο και επιταχύνθηκε η πιστωτική επέκταση προς τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Οκτώβριος 2010: 4,2%, Σεπτέμβριος 2010: 2,4%, Δεκέμβριος 2009: 5,8%). Αντίθετα, επιβράδυνση παρατηρήθηκε στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς όλους τους υπόλοιπους κλάδους, δηλαδή της γεωργίας (Οκτώβριος 2010: 0,8%, Σεπτέμβριος 2010: 1,2%, Δεκέμβριος 2009: 3,7%), του τουρισμού (Οκτώβριος 2010: 4,3%, Σεπτέμβριος 2010: 4,5%, Δεκέμβριος 2009: 7,8%), της ναυτιλίας (Οκτώβριος 2010: 7,3%, Σεπτέμβριος 2010: 8,2%, Δεκέμβριος 2009: 4,0%), των κατασκευών (Οκτώβριος 2010: 2,7%, Σεπτέμβριος 2010: 3,3%, Δεκέμβριος 2009: 2,7%), του ηλεκτρισμού-φωταερίου-ύδρευσης (Οκτώβριος 2010: 23,7%, Σεπτέμβριος 2010: 26,1%, Δεκέμβριος 2009: 14,7%), αλλά και προς τους "λοιπούς" κλάδους (Οκτώβριος 2010: 4,6%, Σεπτέμβριος 2010: 6,1%, Δεκέμβριος 2009: 10,2%).

    Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

    Η καθαρή ροή των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, ήταν αρνητική κατά 150 εκατ. ευρώ, τον επισκοπούμενο μήνα και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των δανείων αυτών επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2010: 0,1%, Σεπτέμβριος 2010: 1,3%).

    Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

    Αρνητική κατά 123 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Οκτώβριο του 2010 έναντι θετικής καθαρής ροής 106 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2009. Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε περαιτέρω (Οκτώβριος 2010: -0,1%, Σεπτέμβριος 2010: 0,1%, Δεκέμβριος 2009: 3,1%).

    Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 (Οκτώβριος 2009: θετική καθαρή ροή 128 εκατ. ευρώ) και o ετήσιος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε περαιτέρω (Οκτώβριος 2010: 0,7%, Σεπτέμβριος 2010: 1,0%, Δεκέμβριος 2009: 3,7%).

    Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 113 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2009: αρνητική καθαρή ροή 25 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2010: -2,3%, Σεπτέμβριος 2010: -2,1%, Δεκέμβριος 2009: 2%).

    Τέλος, η καθαρή ροή των "λοιπών" δανείων προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ήταν θετική κατά 81 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 (Οκτώβριος 2009: θετική καθαρή ροή 3 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μετάβολής τους επιταχύνθηκε στο 4,2% από 1,6% το Σεπτέμβριο του 2010 (Δεκέμβριος 2009: -1,1%).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ιδρύεται Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων

    Την κατάθεση νομοσχεδίου, πολύ σύντομα, με το οποίο θα ιδρύεται Εθνικός Φορέας Έρευνας Υδρογονανθράκων, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

    Ο Φορέας θα προκηρύξει δημόσιους διαγωνισμούς ώστε να γίνουν έρευνες στη χώρα και στο βαθμό που αυτές αποδειχθούν θετικές στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιοποίηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε πετρελαίου, είτε φυσικού αερίου.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλου σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος και αλλού, ο κ. Μανιάτης παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν θα τοποθετηθεί για το που και πόσο πρέπει να προχωρήσουν οι έρευνες - καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο θέμα - όμως, είπε πως υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν. Διότι - όπως εξήγησε - τα στοιχεία είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.

    Ο ερωτών βουλευτής από την πλευρά του είπε πως η Ελλάδα βρίθει πετρελαίων σε τέτοιο βαθμό ώστε η αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου να αποσβέσει το δημόσιο χρέος της χώρας κι όμως ουδέποτε οι κυβερνήσεις διαχρονικά ασχολήθηκαν με το τόσο σοβαρό αυτό θέμα αν και τόνισε πως το ΥΠΕΚΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Χωρίς τρόλευ από τις 11 έως τις 3

    Ακινητοποιημένα σήμερα τα τρόλευ, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, λόγω στάσης εργασίας του προσωπικού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Παράταση για την περαίωση

    Παρατείνεται μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που έληγε σήμερα. Η παράταση προβλέπεται σε απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση, οι προθεσμίες που προβλέπονται έχουν ως εξής:

    " για την αποδοχή από τους επιτηδευματίες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ) μέχρις τις 28 Δεκεμβρίου,

    " για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου,

    " για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου,

    " για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου,

    " για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    " Η επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    " Επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Με προσωπικό ασφαλείας θα εξυπηρετούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    Σε ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι ζητούν να σταματήσει η συκοφαντία, ο διασυρμός και η διάλυση της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

    Τα Βασικά τους αιτήματα είναι:

    Η άμεση ανανέωση συμβάσεων έργου όλων των γιατρών των οποίων η σύμβαση έχει λήξει ή λήγει το επόμενο χρονικό διάστημα και η προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου

    Η άμεση κάλυψη των αναγκών της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της περίθαλψης, βελτίωση τηλεφωνικών ραντεβού 184

    Η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, άμεση λειτουργία β' υπηρεσιακού συμβουλίου, υλοποίηση επιστημονικοί βαθμολογίου κ.α.

    Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ καταλογίζει αδράνεια στις υπηρεσίες υγείας και στη διοίκηση του ΙΚΑ όσον αφορά τις ανανεώσεις των συμβάσεων των 800 γιατρών με σύμβαση έργου και των 100 οικογενειακών γιατρών και ζητά την πρόσληψη άλλων 500 γιατρών σύμφωνα με την έγκριση και της διυπουργικής επιτροπής (1.400 έργου + 100 οικογενειακοί) για κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει και από την αποχώρηση με συνταξιοδότηση αρκετών γιατρών.

    Εγκαλεί ακόμη τη διοίκηση του Ιδρύματος ότι επιχειρεί την ισοπέδωση του κλάδου δίνοντας στη δημοσιότητα λίστες γιατρών για υπερσυνταγογράφηση με τα αρχικά του ονοματεπώνυμου τους σαν κοινών εγκληματιών.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα εξυπηρετούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 December 2010 - 5:30:22 UTC