Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία για την ανεργία
  • [02] Μελέτη αναστήλωσης
  • [03] Πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ
  • [04] Αγωνία για αποκαλύψεις-σοκ

  • [01] Ανησυχία για την ανεργία

    Η αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ (από 11% στο 13%) θα εντείνει περαιτέρω την ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση των θέσεων απασχόλησης και τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής πολιτικής θα επηρεάσουν αρνητικά και τα έσοδα του Κράτους, δεδομένου ότι θα συρρικνώσουν επικίνδυνα την φορολογική του βάση. Αντίθετα μια μείωση του ΦΠΑ, έστω και κατά μία μονάδα, θα προσέφερε περισσότερα τόσο στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης όσο και στην βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς.

    Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, εκφράζοντας τη θέση της για την απασχόληση και την ανεργία.

    Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, με τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία του Αυγούστου 2010. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντική αύξηση της ανεργίας από 9% σε 12,2%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (ρυθμός μεταβολής της τάξης του 38%).

    Εάν όμως η τάση που δείχνουν τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού συνεχιστεί, προσθέτει η ΓΣΕΒΕΕ, τότε είναι πολύ πιθανό η απώλεια να υπερβεί τις 120.000 και να πλησιάσει τις 200.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και τις 300.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (θέσεις μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, εργοδοτών), όπως είχε εκτιμήσει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε έρευνα, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μελέτη αναστήλωσης

    Την μελέτη για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Θάσου ενέκρινε την περασμένη Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην ακρόπολη της Θάσου, κάθε καλοκαίρι από το 2002, φιλοξενεί το πετυχημένο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ της περιοχής.

    Παρόλα αυτά, η παρούσα κατάσταση του θεάτρου κρίνεται ακατάλληλη τόσο για την διατήρηση του ως μνημείο όσο και για την ασφάλεια των θεατών που φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Το θέατρο στο πέρασμα των χρόνων και εξαιτίας της έντονης βλάστησης της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές. Χαρακτηριστικά, 72 δέντρα φύτρωσαν στο κοίλο αυτού βοηθώντας στη διάδοση ασθενειών και μηκύτων στα υλικά που το συνθέτουν. Παράλληλα, πολλές από τις ρίζες έχουν σπάσει τα εδώλια.

    Το θέατρο της Θάσου υπήρχε από τον 5ο αι. π.Χ., αυτό όμως που βλέπει ο επισκέπτης είναι η ρωμαϊκή του φάση, όταν πια έχει γίνει χώρος παραστάσεων ναυμαχιών και κυνηγεσίων.

    Η πρώτη ανασκαφή έγινε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 1921 και αποκάλυψε το κοίλο του θεάτρου, την ορχήστρα, τις παρόδους και τμήμα της σκηνής του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η έρευνα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στη μελέτη των ήδη γνωστών στοιχείων και κυρίως σε ξεκαθάρισμα της αρχιτεκτονικής μορφής του σκηνικού οικοδομήματος. Οι εργασίες συντήρησης και μερικής αναστήλωσης στο θέατρο της Θάσου άρχισαν το 1957, προκειμένου να ενταχθεί το μνημείο στο νέο για την περιοχή φεστιβάλ, Φιλίππων - Θάσου. Τότε στερεώθηκε το θωράκειο της ορχήστρας, συμπληρώθηκαν τα κενά στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου με Dexion και ξύλινη επένδυση και διαμορφώθηκε το μονοπάτι που οδηγεί στο θέατρο. Με την πάροδο του χρόνου σάπισαν τα ξύλα και για λόγους προστασίας του μνημείου και των θεατών, το θέατρο έκλεισε για να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ

    Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2011 - 2014, συνολικού ύψους 15 δισ.ευρώ. εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματός του προϋπολογισμού ως ποσοστού επί του ΑΕΠ στο επίπεδο του 3% έως το 2014.

    Βάσει του προγράμματος, το οποίο υλοποιεί μέτρα αξίας 6 δισ.ευρώ για το 2011 και αφορά κατά τα 2/3 περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 αύξηση εσόδων του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 9,1% το 2011. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 102% το 2013 και θα μειωθεί στο επίπεδο του 100% το 2014.

    Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 12,5% για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,9 δισ.ευρώ, την εφαρμογή φορολογικών αλλαγών επί του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνολική απόδοση 700 εκ.ευρώ, την κατάργηση ή μείωση φορολογικών δαπανών με συνολικό όφελος 755 εκ.ευρώ, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014.

    Στο μεταξύ, η Πορτογαλία πιθανόν θα έχει την ίδια τύχη με την Ελλάδα και με την Ιρλανδία, δηλαδή θα αναζητήσει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, δηλώνει ένας μεγάλος αριθμός οικονομολόγων, σύμφωνα με το Ρόιτερ.

    Εξάλλου, οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στις 15 Δεκεμβρίου σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας -σε πολλές ευρωπαικές χώρες- κατά των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αγωνία για αποκαλύψεις-σοκ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για την επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από το WikiLeaks, που αναμένεται να συμπεριλαμβάνουν διπλωματικά τηλεγραφήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

    "Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ότι τα τηλεγραφήματα που θα διαρρεύσουν θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και χωρών" δήλωσε ο Κρόουλι.

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι "γνωρίζαμε εξ αρχής ότι το WikiLeaks έχει στην κατοχή του τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    Πρόσθεσε ότι τα διπλωματικά εσωτερικά έγγραφα --επικοινωνίες από πρεσβείες, προξενεία και άλλες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο-- "περιλαμβάνουν συζητήσεις που κάνουμε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με πολίτες".

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέιβ Λέιπαν είπε ότι η δημοσιοποίηση της νέας παρτίδας εγγράφων είναι πιθανή "στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης" και ότι μπορεί να αναφέρονται σε ζητήματα που "άπτονται του υπουργείου Αμύνης".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 November 2010 - 13:30:35 UTC