Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κανένα πρόβλημα με την γ' δόση"
  • [02] Παγκόσμια κληρονομιά η μεσογειακή διατροφή
  • [03] Τριάντα επτά χρόνια μετά...
  • [04] 92 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ
  • [05] Ποινές για το παραδικαστικό

  • [01] "Κανένα πρόβλημα με την γ' δόση"

    «Η απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης, θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin τον Δεκέμβριο, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο, η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα στη χώρα, ενώ σημειώνεται ότι η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης από το ΔΝΤ, θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι όπως ήταν από την αρχή προγραμματισμένο, η πολιτική απόφαση για την παροχή της τρίτης δόσης των δανείων των κρατών-μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο, η δε εκταμίευση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, τον Ιανουάριο.

    Κανένα ταμειακό πρόβλημα και καμία ανησυχία δεν υπάρχει για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παγκόσμια κληρονομιά η μεσογειακή διατροφή

    Μια θέση στον κατάλογο της UNESCO για την ¶υλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας κατέχει από χθες η μεσογειακή διατροφή.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της UNESCO, η μεσογειακή διατροφή απαρτίζεται από ένα σύνολο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι και καταλήγουν στο β¦ τραπέζι.

    Η μεσογειακή διατροφή -σημειώνεται- αφορά τη σοδειά, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τον τρόπο διατήρησης των τροφίμων, την επεξεργασία τους, την προετοιμασία και ιδιαίτερα τον τρόπο κατανάλωσής τους.

    Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, που παρέμεινε σταθερό στο χωροχρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή ξερά φρούτα και λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριού, κρέατος και γαλακτοκομικών, πολλά αρτύματα και καρυκεύματα, συνοδευόμενα ενίοτε από κρασί, με σεβασμό πάντα στις παραδόσεις της εκάστοτε κοινότητας.

    Ωστόσο -επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση- η μεσογειακή δίαιτα δεν αφορά μόνο το φαγητό. Προωθεί τις κοινωνικές σχέσεις, αφού τα γεύματα που ετοιμάζονται, με τη συμμετοχή πολλών ατόμων συνήθως, αποτελούν το θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδηλώσεων και διαφόρων εθίμων και παραδόσεων.

    Το σύστημα της μεσογειακής διατροφής έχει βαθιά τις ρίζες του στο σεβασμό της βιοποικιλότητας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο της γυναίκας για τη μετάδοση της γνώσης και πρακτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο αυτό διατροφής, από γενιά σε γενιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Τριάντα επτά χρόνια μετά...

    Η εξέγερση των φοιτητών ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης πάλης του λαού, εναντίον της χούντας. Τριάντα επτά χρόνια μετά τα μηνύματα για ελευθερία, ανεξαρτησία και ειρήνη, παραμένουν ζωντανά και πάντα επίκαιρα.

    Οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού της 37ης επετείου κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσήλθαν για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τρία κόκκινα γαρύφαλλα απέθεσε σήμερα στο μνημείο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε στεφάνι, ως επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Τα μέτρα περιφρούρησης μέσα στο κτίριο είναι αυστηρά, καθώς σύσσωμη η Κοινότητα του Πολυτεχνείου περιφρουρεί τον χώρο, ενώ πάνω από 7000 θα περιπολούν στην πρωτεύουσα, ενόψει της πορείας.

    'Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

    Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

    Μηνύματα

    «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος απέτισε χθες φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

    "Ισχυρός ο συμβολισμός της επετείου του Πολυτεχνείου σήμερα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για κορυφαία επέτειο του δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού.

    Το ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, "να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πορευτούν προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετέχοντας στο μεγάλο κοινό λαϊκό αγωνιστικό μπλοκ στο οποίο θα κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι σημαίες της ελπίδας, της αντεπίθεσης, της προοπτικής".

    "Κατανοούμε τα αισθήματα εκείνων που έδωσαν τη μάχη μέσα στο Πολυτεχνείο και διαπιστώνουν 37 χρόνια μετά ότι δεν πραγματώθηκαν τα οράματά τους", τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    «Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να προκληθούν ρηγματώσεις στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα, για να σπάσει ο γύψος του Μνημονίου και της οικονομικής εξάρτησης της χώρας. Μόνο με ενωτικούς αγώνες της νεολαίας, μπορεί να σταματήσει η επιχειρούμενη ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέτισε το μεσημέρι φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] 92 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

    «Το Αβ Ελληνικόν Σοσιαλιστικόν Συνέδριον κατά την εν Πειραιεί συνεδρίασίν του της 10ης Νοεμβρίου ε.ε. παραδεχθέν ότι είναι άμεσος πλέον η ανάγκη της συνενώσεως όλων των σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομίλων της χώρας προς μίαν κοινήν κατεύθυνσιν και δράσιν δια την ανάληψιν ενιαίας προσπαθείας χάριν της εξαπλώσεως και επικρατήσεως του σοσιαλισμού εις την χώραν, αποφασίζει την συνένωσιν όλων των οργανώσεων και ομίλων της χώρας εις ένα ενιαίον οργανισμόν υπό το όνομα «Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος» με έδραν τας Αθήνας».

    Με αυτές τις γραμμές από το «Ιδρυτικόν Ψήφισμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος» αναγγέλθηκε η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) πριν από 92 χρόνια, στο πρώτο ιδρυτικό Συνέδριό του (10-17 Νοεμβρίου 1918) που έλαβε χώρα στον Πειραιά στην αίθουσα συνελεύσεων των μηχανικών εμπορικών ατμοπλοίων.

    Είχαν προηγηθεί σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την εμφάνιση των πρώτων εργοστασίων μετά το 1870, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση του βιομηχανικού προλεταριάτου.

    Ταυτόχρονα ιδρύονται τα πρώτα σωματεία και διεξάγονται οι πρώτοι σημαντικοί οργανωμένοι συνδικαλιστικοί αγώνες με σημαντικότερη την απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1896 που έλαβε την μορφή εξέγερσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ποινές για το παραδικαστικό

    Υστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου 21 μήνες, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, που φέρεται να διέπραξε η Αντωνία Ηλία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και 11 μηνών.

    Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

    Στην καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία, για την οποία το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές πράξεις, ώστε να μην παραγραφούν, επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 80 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και πράξεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.

    Στον δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 28 μηνών για πράξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή και ηθική αυτουργία σε αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

    Στην πρώην δικαστή Παναγιώτα Τσέβη επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 58 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.

    Τέλος, στην πρώην δικαστικό ¶ννα Κοροβέση επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 13 μηνών για παράβαση καθήκοντος.

    Το δικαστήριο έδωσε αναστολή σε όλους τους κατηγορούμενους πλην της φυγόδικης Αντωνίας Ηλία για την οποία μετέτρεψε την ποινή σε εξαγοράσιμη με 10 ευρώ ημερησίως. Στο δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη και στην πρώην πρωτοδίκη ¶ννα Κοροβέση δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 November 2010 - 15:30:23 UTC