Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009
  • [02] "Θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Στήριξης"
  • [03] Μ. Θεοδωράκης: Kίνημα ανεξάρτητων πολιτών
  • [04] Ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές
  • [05] Οι επόμενες κινήσεις του Γ.Παπανδρέου
  • [06] Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
  • [07] "Θετικό το αποτέλεσμα"
  • [08] Πιο κοντά οι εκλογές
  • [09] Φήμες για στήριξη

  • [01] Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009

    Στο 15,4% του ΑΕΠ (από 13,6%) ανήλθε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, αποσύροντας ταυτόχρονα κάθε επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας. Το χρέος αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ.

    «Με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αίρει όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας.

    Στις ανακοινώσεις της Eurostat αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το Παρίσι, σημειώνοντας πως δείχνουν ότι στην Ελλάδα προχωράμε με βάση τη διαφάνεια

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στη σκληρή στάση της Γερμανίας σχετικά με την ανάληψη τμήματος του κόστους διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης. "Δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες (σ.σ. κρατών μελών της ευρωζώνης) στη χρεοκοπία", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.

    Το Υπουργείο εκτιμά "παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία" το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί σε 9,4%, και κάνει λόγο για "πρωτόγνωρη μείωση" που αποτελεί «απάντηση σε όσους μιλούν για "υστερήσεις", "αποτυχία"».

    Διαβουλεύσεις με την τρόικα

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου. Παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου, αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν άλλα "κρίσιμα" υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.

    Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006- 2009, ότι "η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Στήριξης"

    Σύμπτωση απόψεων στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης μέσα από τη συνθήκη της Λισαβόνας, διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ν. Σαρκοζί, στο Παρίσι.

    Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού θα βοηθηθούν χώρες στην αναδιοργάνωσή τους, αλλά και στην ανάπτυξη.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Τα χρήματα αυτά", είπε ο πρωθυπουργός, "σε συνδυασμό και με ένα φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μηχανισμό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της όποιας νέας κρίσης αλλά και της ανάπτυξης στην ΕΕ".

    Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί επιβεβαίωσε τη συνέχιση της υποστήριξής του στις πολύ θετικές, όπως είπε, προσπάθειες της χώρας και του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και των οικονομικών προβλημάτων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μ. Θεοδωράκης: Kίνημα ανεξάρτητων πολιτών

    Την ίδρυση κινήματος ανεξάρτητων πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά θέματα θα ανακοινώσει ο Μίκης Θεοδωράκης την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου.

    Η πρωτοβουλία του συνθέτη ανακοινώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τις συναυλίες με έργα Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Έργα σύμβολα του Μίκη Θεοδωράκη για την ελευθερία και την δημοκρατία των λαών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Χιλής όπως το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Canto General» και σε πρώτη εκτέλεση το έργο για πιάνο και ορχήστρα «Ένας Όμηρος» θα παρουσιαστούν στις 27 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Video

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές

    "Οι Έλληνες Σοσιαλιστές κερδίζουν την Αθήνα" είναι ο τίτλος άρθρου στον ιστότοπο των Financial Times σχετικά με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

    Στο άρθρο υπογραμμίζεται η νίκη στην Αθήνα του "έλληνα συνήγορου του πολίτη Γιώργου Καμίνη".

    Οι New York Times δημοσιεύουν στον ιστότοπό τους τηλεγράφημα του Associated Press στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές κέρδισαν στις δημοτικές εκλογές τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια, αυξάνοντας τα κέρδη τους από τον πρώτο γύρο.

    Οι υποστηριζόμενοι από τους Σοσιαλιστές δημοτικοί υποψήφιοι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης κέρδισαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διακόπτοντας μια σειρά από νίκες των συντηρητικών από το 1986, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

    Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει και αυτή στον ιστότοπό της τη νίκη για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, αλλά επισημαίνει και τη μεγάλη αποχή άνω του 50% των ψηφοφόρων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Οι επόμενες κινήσεις του Γ.Παπανδρέου

    "Έχουμε μπροστά μας μια καθαρή τριετία για να σώσουμε και να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα".

    Η φράση περιλαμβάνεται στη χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και είναι ενδεικτική των προθέσεων του κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίες, υπό τη μορφή πρωτοβουλιών, θα εκδηλωθούν την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του από τη Λισσαβόνα, όπου θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Τα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της τετραετίας, ο κ. Παπανδρέου, πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν όλες οι μεγάλες αλλαγές για τις οποίες είχε μιλήσει πριν τις εκλογές του 2009.

    Οι αλλαγές που έχει κατά νου είναι μεγάλες και ορισμένες επώδυνες, αλλά, όπως έχει κάνει σαφές, δεν αφορούν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε σε απολύσεις, αλλά, κυρίως, στο "ξεβόλεμα" πολλών που είχαν συνηθίσει, όλα αυτά τα χρόνια, να απολαμβάνουν διαφόρων προνομίων.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, αναμένεται, από την ερχόμενη εβδομάδα, να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να δημιουργηθεί κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η ίδια πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου έχει προκρίνει τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους θα παρουσιάσει μια ατζέντα θεμάτων, τα οποία προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και σε αυτά θα ζητήσει τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

    Άρχισε σήμερα ο τριήμερος εορτασμός για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Αθήνα θα βρίσκεται σε κλοιό, περίπου 7.000 αστυνομικών, ενώ η περιφρούρηση θα κορυφωθεί μεθαύριο 17 Νοεμβρίου, που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

    Το κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων άνοιξε στις 9.30 το πρωί και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα κλείσει στις 9 το βράδυ. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου.

    Η επιτροπή του εορτασμού έχει απευθύνει ήδη κάλεσμα για τον εορτασμό, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες και συνεδριάσεις για τον ενωτικό εορτασμό της επετείου, την περιφρούρηση των εκδηλώσεων αλλά και των ιδρυμάτων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

    Ήδη έχουν γίνει και οι απαραίτητες συσκέψεις των πρυτάνεων με τις αστυνομικές αρχές, από τις οποίες-σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησαν "΄διακριτική παρουσία".

    Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι φέτος οι εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο το πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Θετικό το αποτέλεσμα"

    Στην αξιολόγηση και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προχώρησαν στη ΝΔ σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

    Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν "θετικό" το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως επισημαίνουν, σε επίπεδο περιφερειών η παράταξη κερδίζει πέντε περιφέρειες, όταν ένα χρόνο πριν και με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 δεν θα έπαιρνε ούτε μία.

    Τονίζουν μάλιστα πως ακόμα και εκεί όπου χάνει στον δεύτερο γύρο, η ΝΔ ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά της.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας διαμορφώνεται με τη λεπτομερή καταγραφή από νομό σε νομό, καθώς οι νομοί της χώρας είναι οι σημερινές εκλογικές περιφέρειες.

    Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το 2009 η ΝΔ ήταν πλειοψηφία σε έξι νομούς, ενώ δώδεκα μήνες μετά πλειοψηφεί σε 33.

    "Η ΝΔ και οι επιλογές του Αντώνη Σαμαρά δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως "η ΝΔ εκεί που ήταν στη γωνία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο σε ρόλο πρωταγωνιστή".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Πιο κοντά οι εκλογές

    Τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που ανήκουν στο κόμμα "Μέλλον και Ελευθερία", υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους. Πρόκειται για τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αντρέα Ρόνκι, τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Αντόλφο Ούρσο και τους υφυπουργούς Αγροτικών Υποθέσεων Αντόνιο Μπουονφίλιο και Περιβάλλοντος, Ρομπέρτο Μένια.

    Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα της χώρας, θα πρέπει, τώρα, να αποσαφηνισθεί αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παρουσιασθεί πρώτα ενώπιον της βουλής ή της γερουσίας, για να εξακριβώσει, κατά πόσον, η κυβέρνησή του, διαθέτει ακόμη τη στήριξη του κοινοβουλίου.

    Ο "Καβαλιέρε" και η Λέγκα προτιμούν να ξεκινήσει η "μεγάλη μάχη" από τη γερουσία, όπου η κεντροδεξιά φέρεται να διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, όμως, επιμένει ότι θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί η πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί στη βουλή, η οποία, αν στηριχθεί και από τους μετριοπαθείς κεντρώους, έχει πολλές πιθανότητες να υπερψηφισθεί.

    Ο συντονιστής του κόμματος του Μπερλουσκόνι, "Λαός της Ελευθερίας", Ντένις Βερντίνι, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε ότι "προς το παρόν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, θα πρέπει να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και μόνον στην συνέχεια, χωρίς άγχη, θα περάσουμε στη συζήτηση και στην καθοριστική ψήφο του κοινοβουλίου".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Φήμες για στήριξη

    Οι ιρλανδικές αρχές πραγματοποιούν "διεθνείς επαφές" για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Δουβλίνο. "Η Ιρλανδία δεν έχει διατυπώσει αίτημα για εξωτερική βοήθεια", είπε.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ροχ σημείωσε ότι "το σενάριο ότι η Ιρλανδία χτυπά την πόρτα του ΔΝΤ ή έχει ανάγκη από πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εσφαλμένο, αλλά εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο"

    Πηγές της ΕΕ δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι διεξάγονται συνομιλίες για πακέτο διάσωσης και ότι δεν είναι πιθανόν η Ιρλανδία να διαχειρισθεί το χρέος της χωρίς οικονομική υποστήριξη.

    Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Irish Independent, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή, αναφέρει ότι η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική υποστήριξη για τις τράπεζές της από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε μία προσπάθεια να αποφύγει να ζητήσει οικονομική υποστήριξη για το κράτος,.

    Οι ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τσους από την ΕΚΤ από 119 δισεκατομμύρια ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου, σε 130 δισεκατομμύρια ευρώ στις 29 Οκτωβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 November 2010 - 15:30:45 UTC