Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης
  • [02] "Μέτρα για τη μείωση του χρέους"
  • [03] Στα ύψη το spread στην Ιρλανδία
  • [04] ΕΕ: Έκθεση για Τουρκία
  • [05] "Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο"

  • [01] Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

    Κατά 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να μειωθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011 σε σύγκριση με φέτος, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, μετά τη συνεργασία της με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Στο μεταξύ, κλιμακούμενες εκπτώσεις καλούνται να κάνουν οι φαρμακοποιοί ανάλογα με τον τζίρο τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον τα ταμεία θα τους εξοφλούν σε πραγματικό χρόνο.

    Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το υπουργείο Υγείας.

    Ωστόσο, οι ενώσεις των φαρμακοποιών που συνάντησαν σήμερα τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8%, καθώς αυτό θα ήταν, όπως είπαν, κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου.

    Από την 1η Δεκεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει ότι κάθε Σάββατο, το 20% των φαρμακείων θα λειτουργούν κανονικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Μέτρα για τη μείωση του χρέους"

    Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δυναμική του δημόσιου χρέους.

    Στο μεταξύ, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα το κλιμάκιο των ελεγκτών του διεθνούς οίκου Fitch, προκειμένου να επαναξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα και κλιμάκιο των ελεγκτών του οίκου Moody's.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους υπουργούς για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των υπουργείων και του κρατικού προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Τρεις μέρες νωρίτερα, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.

    Προς το 9,3% του ΑΕΠ αναθεωρείται το έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Εξάλλου, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, η Αργεντινή εμφανίζεται ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας από ό,τι η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στα ύψη το spread στην Ιρλανδία

    Συνεχίστηκε για 12η ημέρα η πτώση της τιμής των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, καθώς ο οίκος εκκαθάρισης πράξεων επί ομολόγων LCH Clearnet Ltd. ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αυξήσει τα περιθώρια για θέσεις επί ιρλανδικού κρατικού χρέους, η απόδοση του οποίου σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.

    Οι δεκαετείς τίτλοι της Ιρλανδίας, μεταδίδει η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση τους για τουλάχιστον την τελευταία τριετία, διευρύνοντας την επιτοκιακή ψαλίδα με τους αντίστοιχους γερμανικούς (spread) σε επίπεδα ρεκόρ.

    Ο οίκος LCH, ο δεύτερος μεγαλύτερος οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών τίτλων σταθερής απόδοσης παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα ζητά εφεξής ένα επιπρόσθετο περιθώριο 15% επί της καθαρής κεφαλαιακής έκθεσης των επενδυτών.

    "Η ανακοίνωση του LCH Clearnet βρίσκεται πίσω από την αδυναμία που εμφανίζουν τα ιρλανδικά ομόλογα, σήμερα", σημείωσε μιλώντας στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Σνάουτς, στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank AG, στο Λονδίνο.

    Η απόδοση του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου αυξήθηκε σήμερα 29 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 8,38%. Η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ πορτογαλικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 571 μονάδων βάσης ή 5,71%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] ΕΕ: Έκθεση για Τουρκία

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, αλλά και επίτευξης προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο, βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και απαιτείται πλέον από την Άγκυρα να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται θετικές αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με ειδική αναφορά να γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και των χωρικών υδάτων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται και η στάση της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εκ μέρους της Τουρκίας ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Στην έκθεσή της η ΕΕ, για την ΠΓΔΜ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αναφέρει ότι είναι «στενές» και καλύπτουν κυρίως τομείς οικονομικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος».

    Η έκθεση σημειώνει, επίσης, πως «η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να συμμετέχει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και τονίζει ότι «πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».

    «Η έλλειψη προόδου για το ζήτημα της ονομασίας σήμαινε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Στέφαν Φούλε, σε άρθρο του στη σημερινή εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ" (Dnevnik).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Δημοσιογράφοι σε κίνδυνο"

    "Το δικαίωμα του δημοσιογράφου να κάνει τη δουλειά του, είναι το δικαίωμα της κοινωνίας να μιλά και να ακούγεται", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης, χαιρετίζοντας την ημερίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων με θέμα: "Ζήσε για να το πεις: δημοσιογράφοι σε κίνδυνο".

    Οι ομιλητές που είχαν κληθεί από το Ινστιτούτο ήταν δημοσιογράφοι, κάμεραμαν, φωτορεπόρτερ, οι οποίοι τόνισαν ότι "ο κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο επικίνδυνος για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που αγωνίζονται να λάμψει η αλήθεια ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας".

    Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάνης τόνισε ότι η εικόνα των ΜΜΕ του 2010 είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες δεκαετίες και ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανεξάρτητα και συχνά μαχητικά ΜΜΕ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος πολιορκείται ασφυκτικά από προβλήματα πολιτικής ανάμιξης, οικονομικής διαπλοκής, ακόμη και από προβλήματα αμφίβολων επαγγελματικών κριτηρίων.

    Ο Νικόλας Βαφειάδης μετέφερε την εμπειρία του πολεμικού ανταποκριτή, παρατηρώντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις προσβάσεις τους για να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους.

    Ο Σταύρος Λυγερός μίλησε για κινδύνους που απορρέουν από το επάγγελμα και δεν αφορούν μόνο τις πολεμικές αποστολές, αλλά και τις συγκρούσεις με ισχυρές εξουσίες (π.χ μαφία) .

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 November 2010 - 17:30:31 UTC