Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία
  • [02] Συνάντηση Λοβέρδου με φαρμακοποιούς
  • [03] Με φειδώ οι αποβολές

  • [01] Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα το κλιμάκιο των ελεγκτών του διεθνούς οίκου Fitch, προκειμένου να επαναξιολογήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος Fitch είναι ο μόνος που διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση BBB- και δεν τα θεωρεί junk (σε ελεύθερη μετάφραση "σκουπίδια").

    Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους υπουργούς για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των υπουργείων και του κρατικού προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

    Τρεις μέρες νωρίτερα, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, ενώ την ίδια ημέρα η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009, το οποίο για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου.

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υστέρηση στα έσοδα, θα επιβαρύνει πρόσθετα το δημοσιονομικό έλλειμμα και σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, στον προϋπολογισμό του 2011 θα απαιτηθούν επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε σήμερα η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, η Αργεντινή εμφανίζεται ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας από ό,τι η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνάντηση Λοβέρδου με φαρμακοποιούς

    Κλιμακούμενες εκπτώσεις καλούνται να κάνουν οι φαρμακοποιοί ανάλογα με το τζίρο τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον τα ταμεία θα τους εξοφλούν σε πραγματικό χρόνο.

    Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το Υπουργείο Υγείας.

    Ωστόσο, οι ενώσεις των φαρμακοποιών που συνάντησαν σήμερα τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8%, καθώς αυτό θα ήταν, όπως είπαν, κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου.

    Για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, ο υπουργός Υγείας τους εξήγησε ότι έχουμε 12.000 φαρμακεία στην Ελλάδα περισσότερα, αναλογικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κατέληξε λέγοντας τι νόημα θα είχε η απελευθέρωση.

    Όσον αφορά το ωράριο των φαρμακείων, από την 1η Δεκεμβρίου, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι θα είναι ανοιχτά το 20% των φαρμακείων κάθε Σάββατο.

    Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξοφληθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον ΟΠΑΔ , ο οποίος εκτιμάται ότι τους οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λ. Κατσέλη ανέφερε ότι το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2011 σε σύγκριση με εφέτος, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, μετά τη συνεργασία της με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον νέο προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Με φειδώ οι αποβολές

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου έκπληκτη η κοινή γνώμη μάθαινε ότι ένας διευθυντής Λυκείου στα Τρίκαλα απέβαλλε τρεις μαθητές επειδή αγόραζαν τυρόπιτες από το κυλικείο του γυμνασίου και όχι του λυκείου. Τότε το υπουργείο Παιδείας είχε συστήσει προσοχή, φειδώ στο μοίρασμα των τιμωριών τέτοιου είδους και κυρίως ζητούσε να υπάρχει διάλογος των μελών της μαθητικής κοινότητας.

    Σήμερα, το υπουργείο Παιδείας, έδωσε στη δημοσιότητα και την εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία με τις συστάσεις, που ήδη είχε απευθύνει προ μηνών στους διευθυντές των σχολείων για την επίλυση προβλημάτων στο σχολείο με όπλο το διάλογο.

    Στόχος του υπουργείου είναι να μη λαμβάνονται αυθαίρετα οι αποφάσεις για αποβολή (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ονομάζεται τώρα).

    Και πάλι το υπουργείο επιμένει στη χρήση του διαλόγου με τους μαθητές, ζητώντας να τηρείται η προηγούμενη ακρόαση του ανηλίκου και του κηδεμόνα του. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι σύλλογοι διδασκόντων για τις αποβολές και να είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιβάλλεται και αφού προηγουμένως έχουν επιβληθεί άλλα μέτρα χωρίς αποτέλεσμα. Και πάλι υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια η "ποινή" και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή. Τέλος, ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή του "τιμωρημένου" μαθητή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 November 2010 - 13:30:24 UTC