Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο
  • [02] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [03] Συνάντηση Λοβέρδου με μετανάστες
  • [04] Πρωτοβουλία για την ελληνική Wikipedia
  • [05] Μείωση 57,8% στην αγορά αυτοκινήτου
  • [06] Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος Φιλαδέλφειας
  • [07] H "μοίρα του πλανήτη" στα ...χέρια μας
  • [08] Ανησυχία για τα χρέη στον ΟΑΕΕ
  • [09] Μουσείο του κόσμου

  • [01] Με το βλέμμα στραμμένο στον β' γύρο

    Διεργασίες στα κόμματα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την Κυριακή, κατά την οποία θα κριθούν 11 περιφέρειες της χώρας και οι μεγάλοι δήμοι.

    Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να έχει περιορίσει την ποσοστιαία διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του. "Κερδισμένη" αποδεικνύεται και η αποχή.

    Ο β΄γύρος θα κριθεί αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι έχει υπευθυνότητα δεν παρασύρθηκε από τον αντιμνημονιακό παροξυσμό της ΝΔ και με την ώριμη ψήφο του απέτρεψε την είσοδο της χώρας σε περιπέτεια αποσταθεροποίησης.

    «Το ΠΑΣΟΚ υπέστη στρατηγική ήττα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η μπλόφα δεν πέρασε και ο ελληνικός λαός έστειλε ηχηρό μήνυμα αλλαγής πολιτικής».

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένο φέρεται το ΚΚΕ, εκτιμώντας οτι είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του σε ψήφους και ποσοστά. Ικανοποιητικό έκρινε το αποτέλεσμα και ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο,τι συνεχίζει την πολιτική του μνημονίου, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η αποχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Για ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της προσπάθειας, κάνει λόγο ο ΣΕΒ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η οικονομία στο επίκεντρο

    Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής αποδεικνύει πως οι Έλληνες κατανόησαν πως τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν πραγματικά «αναγκαία», τόνισε σε ομιλία του στο London School of Economics (LSE) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά πως η κατάσταση στην Ελλάδα «βαίνει προς την σταθεροποίησή της». «Ωστόσο είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος», τόνισε.

    «Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος, εκ νέου, στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο χρηματοδοτικό άρμα της Τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για διάστημα μακρύτερο του προβλεπομένου από το μνημόνιο, εκφράζει με έκθεση ο χρηματοοικονομικός όμιλος Morgan Stanley.

    Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο στελεχών της τρόικας, Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή του Μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνάντηση Λοβέρδου με μετανάστες

    Τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα κτήρια στα οποία προσωρινά στεγάζονται περίπου 500 μετανάστες στο Λαύριο επεσήμανε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, σε εκπροσώπους των μεταναστών που ζουν σε τρία κτήρια υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο.

    Ο κ. Λοβέρδος τους είπε ότι θα πρέπει να εκκενώσουν άμεσα το ένα τουλάχιστον κτήριο, καθώς η στατική μελέτη που έχει γίνει, το κρίνει ως ακατάλληλο.

    Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τις 60 από τις 130 οικογένειες να μεταστεγαστούν σε κτήριο του Δήμου Λαυρίου ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν προσωρινά να μείνουν σε κοντέινερς τα οποία θα τοποθετηθούν σε διπλανό οικόπεδο.

    Ο εκπρόσωπος των Κούρδων είπε ότι αρνούνται να εγκαταλείψουν το κτήριο καθώς εκτιμούν ότι δεν είναι επικίνδυνο ενώ έκανε παράπονα στον υπουργό Υγείας για την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που τους δίνεται από τις υπηρεσίες Πρόνοιας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Πρωτοβουλία για την ελληνική Wikipedia

    Δημόσια διαβούλευση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσης της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia ξεκινά η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του υπουργείου Παιδείας για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia με τη συστηματική προσθήκη νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου και την αύξηση των ελληνικών λημμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα τους. Η διαβούλευση (στη διεύθυνση http://advisory.ellak.gr) θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Μείωση 57,8% στην αγορά αυτοκινήτου

    Μείωση -57,8% σημείωσε η αγορά αυτοκινήτου τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία σχεδόν 13.000 θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί στο χώρο του αυτοκινήτου, από την αρχή της κρίσης το 2008, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

    Ειδικότερα, η αγορά αυτοκινήτου, τον περασμένο μήνα, περιορίστηκε στις 7.807 ταξινομήσεις, καταγράφοντας πτώση -57,8% ως προς το μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών της περιόδου 2004-2009 (18.493 ταξινομήσεις) ή -33,4% ως προς τον Οκτώβριο του 2009. Από τις αρχές του χρόνου, η αγορά έχει φθάσει τις 131.038 ταξινομήσεις, παρουσιάζοντας κάμψη -44,5% ως προς το μέσο όρο των δεκάμηνων των ετών 2004-2009 ή -32,0% ως προς το δεκάμηνο του 2009.Όπως έχει επισημανθεί, η δραματική κάμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην εκτεταμένη φορολόγηση, που υπέστη η αγορά του αυτοκινήτου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Νεκρός υποψήφιος δήμαρχος Φιλαδέλφειας

    Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας και προηγούμενος στις εκλογές για το διευρυμένο δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Γιώργος Αποστολάκης σκοτώθηκε χθες σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στον Περισσό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, πιθανότατα ο 46χρονος έπαθε καρδιακή ανακοπή την ώρα που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί το αυτοκίνητό του με άλλα δύο αυτοκίνητα.

    Ο Γιώργος Αποστολάκης ανασύρθηκε νεκρός από το αυτοκίνητο, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Τροχαία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] H "μοίρα του πλανήτη" στα ...χέρια μας

    «Η μοίρα του κόσμου» από την εξελισσόμενη κλιματική αλλάγη θα πέσει, τον Φεβρουάριο, και σε ελληνικά χέρια. Οι διαχειριστές της θα κληθούν να καταστρώσουν γεωπολιτικά σχέδια για τη διάσωση ή τον αφανισμό του πλανήτη, να αντιμετωπίσουν πετρελαϊκές κρίσεις, να διασφαλίσουν υδάτινα αποθέματα, να πυροδοτήσουν ή να αποτρέψουν πολέμους και φυσικές καταστροφές. Όλα αυτά στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

    Διότι, η «Μοίρα του κόσμου» (Fate of the World) είναι πλέον από τα πιο δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής σε ολόκληρη την Ευρώπη και από το νέο έτος αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά.

    «Εσείς είστε στο τιμόνι», λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας σχεδίασης του παιχνιδιού Red Redemption Γκόμπιον Ρόουλαντς, που εδρεύει στην Οξφόρδη. «Είναι ο δικός σας κόσμος, να τον σώσετε ή να τον καταστρέψετε», προσθέτει.

    Στο παιχνίδι - το οποίο, πιλοτικά, μπορεί κανείς να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα http://www.fateoftheworld.net/ - ο παίκτης ασκεί καθήκοντα προέδρου του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Οργανισμού, ενός εικονικού οργανισμού, που μπορεί να υλοποιεί οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές σε όλο το εύρος του πλανήτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ανησυχία για τα χρέη στον ΟΑΕΕ

    Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει από τους μικρομεσαίους, για την εξεύρεση νέας διαδικασίας αποπληρωμής χρεών στον ΟΑΕΕ. Η κακή κατάσταση των οικονομικών του ταμείου έχει επιβαρυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η άνοιξη του 2011 θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα του ταμείου. Για αυτό και εκτιμάται ότι πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να βρεθεί λύση, με στόχο να πληρώνονται στον ΟΑΕΕ ''τουλάχιστον τα τρέχοντα'', όπως σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλος.

    Αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν και οι επαφές του προεδρείου του οργανισμού με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και η πλευρά των μικρομεσαίων πιέζει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας νέας διαδικασίας αποπληρωμής χρεών και σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το πάγωμα για δύο έτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ και καταβολή, κανονικά (ή με ένα μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον ασφαλισμένο), των τωρινών εισφορών από την ημέρα έναρξης ισχύος της νέας ρύθμισης και μετά.

    Επιπλέον, λόγω του ότι το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς κρίνεται ότι είναι υψηλό, με βάση τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, εξετάζεται κι η προοπτική η καταβολή της δόσης να γίνεται κάθε μήνα, αντί του διμήνου που ισχύει σήμερα, ώστε το ποσό να είναι μικρότερο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Μουσείο του κόσμου

    Το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» πήρε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.

    To βραβείο παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Νικητιάδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία, τονίζοντας ότι με την κίνηση τους άνοιξαν την πόρτα για να επιστρέψουν τα μάρμαρα της Ακρόπολης στον τόπο τους.

    Ο υφυπουργός εξήρε τη σημασία των εξελίξεων αυτών για τον Ελληνικό Πολιτισμό και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι με τη βράβευση αυτή, έπεσε και το τελευταίο τείχος, δίνοντας νέα ώθηση στην υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα.

    Η βράβευση απέσπασε ευμενή σχόλια σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Μεγάλης Βρετανίας, με την επισήμανση ότι το γεγονός δίνει νέα δυναμική στο αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν βρετανοί σχολιαστές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 November 2010 - 7:30:23 UTC