Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας"
  • [02] "Νέα βάρβαρα μέτρα"
  • [03] Η θερινή ώρα ωφελεί την υγεία

  • [01] "Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας"

    Μπορούμε πια να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού, σημείωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική νίκη τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας, ο οποίος αποτελεί μία ψηφίδα στη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης ΕΕ, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ.

    "Η σταθερότητα δεν μπορεί να μην συνδυάζεται με την ανάπτυξη, η ανάτυξη είναι μέρος για τη σταθερότητα των δημοσιονομικών" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επανέλαβε ότι αντιτάχθηκε σθεναρά στο ζήτημα της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η λογική της γενική αναστολή του δικαιώματος ψήφου για όλα τα θέματα.

    Δώσαμε μάχη, γιατί δεν είναι δυνατό να μην έχει ένα κράτος μέλος γνώμη για θέματα που το αφορούν άμεσα, όπως ασφάλεια, γεωργία, αλιεία. Είναι αντιδημοκρατικό, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, και θα ήταν αρνητική εξέλιξη για όλες της χώρες - μέλη της ΕΕ

    Ανέφερε, η άνοδος των spread των τελευταίων ημερών δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν σαν αστάθεια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι αυτό που ζήτησε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα είναι μια ψήφος ευθύνης προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται.

    Αναφορικά με το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Νέα βάρβαρα μέτρα"

    Σε σημερινές δηλώσεις της με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «έχει ιστορική ευθύνη πραγματικά ο ελληνικός λαός, όχι μόνο να αγνοήσει τον εκβιασμό του πρωθυπουργού ή την μπλόφα για τις πρόωρες εκλογές, αλλά να αντιστρέψει το ζήτημα και να στριμώξει κυριολεκτικά την κυβέρνηση, να την κάνει όσο γίνεται πιο αδύναμη και βεβαίως να μην επιτρέψει και τα παιχνίδια του κ. Σαμαρά».

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, για το ποιος θα πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα.

    Αναφερόμενη στη στάση του κ. Παπανδρέου η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από το λαό να έχει εκλογική δύναμη για να μπορεί να διαπραγματευτεί. Οι διαπραγματεύσεις που κάνει, τόνισε η κ. Παπαρήγα, είναι κίνδυνος-θάνατος για το λαό. «Και επομένως -συνέχισε- η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που είναι τώρα κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχει τέτοια δύναμη, δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το νομιμοποιήσει ως διαπραγματευτή υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων».

    Σχετικά με τις θέσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να θεωρηθεί και συνεισηγητής με όλους τους άλλους, που ζήτησαν να προχωρήσουν μέτρα και κυρώσεις στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείμματα και χρέη πάνω από τους όρους που καθορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    «Το πρώτο που αποφάσισαν είναι καινούργια βάρβαρα μέτρα» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ σημειώνοντας πως «η κούρσα του ανταγωνισμού διενεργείται πριν απ' όλα στη μετατροπή της εργατικής δύναμης σε ακόμη πιο φθηνή» και πρόσθεσε: «Η Γερμανία πέρασε αυτό που ήθελε, σε συνεννόηση βέβαια και με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες μέσα στην ΕΕ, συμφώνησε όμως σε αυτό και ο κ. Παπανδρέου».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η θερινή ώρα ωφελεί την υγεία

    Η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω, το χειμώνα, είναι επιβλαβής για την υγεία, οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και σε αύξηση των ρύπων, σύμφωνα με βρετανούς και αμερικανούς επιστήμονες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες στη Μέση ανατολή σηματοδοτούν την έναρξη του χειμώνα με τη μετακίνηση, τα ξημερώματα της Κυριακής, των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω.

    Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι θα έχει περισσότερο φως την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι για να ξεκινήσουν τη μέρα τους αλλά «κλέβει» από το απόγευμα μία ώρα φωτός ημέρας. Με αποτέλεσμα, η ενέργεια που χρειάζεται για να φωτίσουμε τη σκοτεινιά και τα όρια που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε δραστηριότητες άθλησης στο ύπαιθρο, να βλάπτουν την υγεία μας και το περιβάλλον, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

    Μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητοδρόμους.

    Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη υπογράμμισε ότι, σε σύγκριση με άλλα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω ενεργειακής αποδοτικότητας και τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διατήρηση της θερινής ώρας στα ρολόγια είναι ένα ιδιαίτερα φθηνό μέσο. Υποστηρίζει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία. Θα σώσει, τέλος, ζωές λόγω της βελτίωσης της ορατότητας κατά την απογευματινή ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.

    Επιπροσθέτως, η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει χαμηλότερα των βέλτιστων επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για ραχίτιδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 17:07:55 UTC