Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη για την απελευθέρωση από την επιτήρηση"
  • [02] Τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Χειμερινή ώρα από την Κυριακή
  • [04] Επιδοτήσεις στους αγρότες
  • [05] Στην εντατική και πάλι ο Θ. Βέγγος
  • [06] "Εκβιαστικά διλήμματα"
  • [07] "Απόπειρα χειραγώγησης"
  • [08] Καταθέτουν στο Μόναχο
  • [09] Επιδείνωση του καιρού
  • [10] Μνήμες του '40

  • [01] "Μάχη για την απελευθέρωση από την επιτήρηση"

    Βρισκόμαστε και σήμερα σε μια ιστορική καμπή, γιατί δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση της χώρας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με την οποία ξεκίνησαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο ¶γιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή του για να βγει η χώρα από την κρίση, καθως και στη μεταρρύθμιση που φέρνει ο «Καλλικράτης». «Ο νέος αυτός αυτοδιοικητικός θεσμός που σπάει τα δεσμά μιας εξάρτησης πελατειακής και συγκεντρωτισμού και δίνει φτερά στην περιφέρεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομευτεί ή να ανακοπεί η πορεία της χώρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδας. Πρόσθεσε δε ότι εάν είμαστε συνεπείς το Μνημόνιο σταματάει το 2013 και σημείωσε ότι οι απώλειες στις συντάξεις είναι δυνατόν να αποκατασταθούν πριν από αυτό το έτος.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, τόνισε ότι "δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές", αλλά επεσήμανε ότι εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε - και καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα - θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου απηύθυνε "προσκλητήριο ευθύνης" προς τα εκατομμύρια των πολιτών που συγκροτούν την προοδευτική παράταξη, τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να δοθεί ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και αλλαγής.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα διακυβεύματα των εκλογών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Το πρώτο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν οι πολίτες δεν κλήθηκαν να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες με τόση δύναμη, γι' αυτό και θέλουμε να αναδειχθούν ικανοί και συνετοί υποψήφιοι.

    Το δεύτερο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

    Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων, που θα πλήττουν μισθούς και συντάξεις και τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Οι αντιδράσεις

    «Πρώτη φορά, ένας πρωθυπουργός βέβαιος για την ήττα του, απειλεί τον λαό και εκβιάζει. Θυμίζω όμως ότι στη δημοκρατία μας, όταν έχουμε εκλογές, ο λαός στέλνει μηνύματα, δεν δέχεται εκβιασμούς. ¶λλωστε υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ανάπτυξης», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Η πολλά υποσχόμενη όλες τις τελευταίες ημέρες συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν σαφώς κατώτερη των περιστάσεων, τόνισε σε δήλωσή του το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος περιοδεύει στον Πειραιά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε επίσης ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, κόνοντας λόγο για "πολιτικούς αρχηγούς που επιδίδονται σε μια στείρα πολιτική και σε κοκορομαχίες", και εξέφρασε τους φόβους του ότι η χώρα θα μπει σε μια σειρά προκλήσεων.

    «Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Τα εκβιαστικά, ωστόσο, διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    "Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο", αναφέρει η "Δημοκρατική Αριστερά", σε ανακοίνωσή της.

    «Με μικροπολιτικά παιχνίδια και με πειρατεία στην ψήφο για την αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός δείχνει να μη συνειδητοποιεί τις διαστάσεις της κρίσης. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το μέλλον έρχεται πάνω στις ράγες του τρένου που ο ίδιος προσπαθεί να ξηλώσει, και ζητά λευκή επιταγή χωρίς καν προγραμματικές δηλώσεις. Αν όντως θέλει δημοψήφισμα, μπορεί άνετα να το οργανώσει χωρίς να ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Με αφορμή τη δακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραχωρούν συνέντευξη Τύπου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ξεκίνησαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο ¶γιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη με την στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ αύριο, στις 11 το πρωί θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή.

    Βρισκόμαστε και σήμερα σε μια ιστορική καμπή, γιατί δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση της χώρας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη δοξολογία.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή του για να βγει η χώρα από την κρίση, καθως και στη μεταρρύθμιση που φέρνει ο «Καλλικράτης».

    «Ο νέος αυτός αυτοδιοικητικός θεσμός που σπάει τα δεσμά μιας εξάρτησης πελατειακής και συγκεντρωτισμού και δίνει φτερά στην περιφέρεια ... Αυτό ακριβώς κάνουμε: Απελευθερώνουμε δυνάμεις και μαζί δίνουμε τη μάχη να φτιάξουμε την Ελλάδα που θα είναι μια Ελλάδα ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης διαφάνειας και δημοκρατίας. Αυτή είναι η βούληση του ελληνικού λαού, αυτή τη βούληση υπηρετούμε και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Τιμούμε σήμερα την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που γιορτάζει. Μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσα να λείψω από την Θεσσαλονίκη. Μία Θεσσαλονίκη που έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει το κέντρο, το επίκεντρο των μεγάλων αναπτυξιακών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και ο προορισμός όλων των κομμάτων πέρα και πάνω από ιδεολογίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

    Την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου εκτός του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακολούθησαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, οι υπουργοί Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Λόγω ίωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν συμβουλής του ιατρού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απέχει από τις δραστηριότητές του ως το τέλος της εβδομάδας, για προληπτικούς λόγους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Χειμερινή ώρα από την Κυριακή

    Αλλάζει η ώρα την Κυριακή καθώς τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου 2010, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

    Στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω, δηλ. στις 03.00.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Επιδοτήσεις στους αγρότες

    Αρχίζει σήμερα η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αγροτών μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

    Από σήμερα και μέχρι τέλους Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε 720.000 δικαιούχους αγρότες. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (δεύτερη δόση) θα καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του 2009 (εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης), συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, οι εκκρεμότητες των ετών 2006-09, ύψους 15 εκατ. ευρώ και οι ενισχύσεις στους νέους αγρότες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    - Η συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος και βιομηχανικής ντομάτας θα καταβληθεί μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2011.

    - Η πληρωμή της επιστροφής ΦΠΑ (είναι 11% από 7% πέρσι) και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ, θα γίνει την άνοιξη του 2011. Οι πληρωμές αυτές θα γίνουν 3-4 μήνες νωρίτερα από πέρσι.

    Στο διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2011 θα γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:

    - Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα 2010 συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ

    - Στήριξη φυτικής -ζωικής παραγωγής ποσό 77 εκατ. ευρώ

    - Εξισωτική αποζημίωση 2020 ποσού 160 εκατ. ευρώ

    - Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ποσού 70 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ήδη ένα πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος ενημέρωσης του αγρότη, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα διαθέτει και την κάρτα αγρότη και θα έχει κάθε πληροφορία στη διάθεσή του μέσω του διαδικτύου. Με τις υπηρεσίες αυτές, ο αγρότης δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει δικαιολογητικά, ενώ θα έχει κάθε απάντηση στα ερωτήματα και τις απορίες του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στην εντατική και πάλι ο Θ. Βέγγος

    Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας εισήχθη ο Θανάσης Βέγγος, καθώς παρουσίασε πρόβλημα στο αναπνευστικό. Ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλεύεται εδώ και περίπου 10 ημέρες, ύστερα από προγραμματισμένη επέμβαση. Όμως μετά τη επιπλοκή που παρουσίασε, οι γιατροί που τον παρακολουθούν, έκριναν πως έπρεπε να μεταφερθεί στην μονάδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Εκβιαστικά διλήμματα"

    Καταδίκη των δυο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ενίσχυση του ΚΚΕ, ζήτησε από τους ψηφοφόρους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της σήμερα στον Περισσό, ως απάντηση στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε εκβιασμό προς το λαό το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός: ή στηρίζετε την πολιτική που ακολουθείται ή έχουμε πιθανότητα εκλογών.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι ο λαός έχει την ευκαιρία στις 7 και τις 14 Νοεμβρίου να προχωρήσει στην πρώτη αλλαγή συσχετισμού δύναμης, ενισχύοντας το ΚΚΕ και εκτίμησε ότι δεν θα επέλθει καμιά αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, αν, για παράδειγμα, ψηφιστούν, όπως είπε, υποψήφιοι που απλώς εκφράζουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο.

    Προέβλεψε δε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και προετοιμάζονται σενάρια συνεργασίας, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε τρία έως πέντε χρόνια.

    "Ο κ. Μητσοτάκης, η κα Μπακογιάννη, ο κ. Ψαριανός, ο κ. Μητρόπουλος δουλεύουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτή την προοπτική. Ο καυγάς είναι εάν θα είναι κεντροδεξιά η συνεργασία ή κεντροαριστερή. Γιατί ούτε η ΝΔ θέλει να είναι ο Γκένσερ της συνεργασίας, ούτε το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα μικρό κόμμα", είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, ενώ σχετικά με τη δήλωση υποστήριξης του Κ. Μητσοτάκη προς τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός "δεν πετάει μπαρούφες, είναι έμπειρος αστός πολιτικός και θέλουν να μην αφυπνιστεί ο λαός".

    Κάλεσε, επίσης, το λαό να μην υποχωρήσει στον εκβιασμό και χαρακτήρισε φαιδρό ψέμα την αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. "Μα, ήδη, τρέχουν μέτρα. Δεν θα κόψει μισθούς, αλλά θα τα πάρει αλλιώς", είπε η κα Παπαρήγα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Παπαρήγα στα θέματα του Αιγαίου και έκανε λόγο για συμφωνία συνεκμετάλλευσης ανάμεσα στους κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν. Θέλουν, είπε, να το δώσουν σε εταιρίες να το εκμεταλλευτούν.

    Τέλος, ζήτησε από το λαό να μην απέχει από τις εκλογές, ενώ για το δεύτερο γύρο είπε ότι επιμένει στη γραμμή να μην ψηφιστεί κανένας υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ας αποφασίσει ο πολίτης να το κάνει, ψηφίζοντας λευκό ή άκυρο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Απόπειρα χειραγώγησης"

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, που οδηγεί πολλά χρόνια πίσω τον πολιτικό μας πολιτισμό και τόνισε την ανάγκη να καταδικαστεί η κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές.

    Με επίκεντρο τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο Α. Τσίπρας σε σημερινή συνέντευξη τύπου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά του κ. Παπανδρέου προσωπικά, τονίζοντας ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης άνοιξε με τον εκβιασμό «Καραμανλής ή τανκς» και κλείνει με το «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» και ενώ η χώρα μπαίνει στο «γύψο των αγορών».

    Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για "κοινωνική χρεοκοπία" που έχει επέλθει με το ένα εκατομμύριο των ανέργων και με την ανέχεια και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας ότι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να αποφύγει τον γύψο.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε ο κ. Τσίπρας, συμπεριφέρεται περισσότερο ως ο άνθρωπος των αγορών, παρά ως εκλεγμένος πρωθυπουργός, ευτελίζοντας έτσι τη δημοκρατία, και έκανε λόγο για "πολιτικό παράδοξο" σημειώνοντας πως «αν ισχύει αυτό που είπε ό πρωθυπουργός ότι οι αγορές έχουν ποντάρει στην χρεοκοπία μας τότε γιατί κάνουμε ακριβώς ό,τι μας ζητάνε;»

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να δώσουν προοπτική κι ελπίδα στον λαό, ενώ υπογράμμισε ότι η αποχή δεν είναι μήνυμα οργής, αντίθετα ευνοεί τον δικομματισμό.

    Ο Α. Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ένα μπλοκ εξουσίας που υπερασπίζεται το Μνημόνιο και κερδίζει από αυτό και σημείωσε ότι δεν ήταν τυχαία η χθεσινοβραδινή υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Παπανδρέου.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι οι ανάγκη οι δυνάμεις της αριστεράς να συνεργαστούν για να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον τόπο και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο ίδιος μετά τις εκλογές.

    Τέλος για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή θα αποφασιστεί συλλογικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Καταθέτουν στο Μόναχο

    Με τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ άρχισαν σήμερα στο Μόναχο οι καταθέσεις βασικών μαρτύρων στο κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση της Siemens. Ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της Siemens Ράιχαρτ Σίκατσεκ καταθέτει στη βάση γραπτών ερωτήσεων που έχουν υποβληθεί από τα μέλη της επιτροπής.

    Το απόγευμα θα εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής εκ μέρους της Siemens το μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Πέτερ Σόλμσεν και ο επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου της Siemens, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ.

    Η εισαγγελία του Μονάχου που έχει χειριστεί την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens παρέχει διευκολύνσεις στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που έχει ζητήσει η Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος τύπου της εισαγγελίας Τόμας Σταϊνγκράους-Κοχ αρνήθηκε οιαδήποτε τοποθέτηση, «ούτε επί του περιεχομένου, ούτε επί της ουσίας». Υπογράμμισε σχετικά ότι «η εξέταση των μαρτύρων δεν είναι δική μας υπόθεση», αλλά υπόθεση των ελληνικών αρχών.

    Ο πρώην διευθυντής της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκος θα εξεταστεί αύριο Τετάρτη.

    Το κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής που βρίσκεται στο Μόναχο αποτελείται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου, Λεωνίδα Γρηγοράκο, Δημήτρη Παπουτσή, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κων. Τζαβάρα, Μαρία Κόλια-Τσαρούχα και Γρηγόρη Αποστολάκο, το βουλευτή του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη και το βουλευτή του ΛΑΟΣ Κων. Αϊβαλιώτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Επιδείνωση του καιρού

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προβλέπει έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο, οι οποίες από τις πρωινές ώρες αύριο Τέταρτη θα επηρεάσουν και το υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία την Πελοπόννησο (κυρίως δυτική και νοτια), τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη βόρεια και ανατολική Θεσσαλία, πιθανώς πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και από το απόγευμα τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και προς το βραδυ τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

    Ιδιαιτέρα για την Αττική προβλέπονται καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές, για το μεσημέρι - απόγευμα της Τέταρτης.

    Από το απόγευμα της Τέταρτης, τα ισχυρά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα βαθμιαία θα ασθενήσουν και την Πέμπτη θα περιοριστούν σταδιακά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκανησα και θα εξασθενήσουν.

    Παράλληλα από το βραδυ της Τέταρτης στο βόρειο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και σε ορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής Ελλάδας θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Μνήμες του '40

    Η χειροκίνητη αριθμομηχανή ενός Ιταλού επιλοχία που μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας του το 1943 φυγαδεύτηκε από τους Έλληνες στο βουνό, το κράνος ενός Γερμανού σαμποτέρ που σκοτώθηκε από συμμαχικά αεροπλάνα στο Αρμένιο, δύο στολές του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και φωτογραφικά τεκμήρια για τη δράση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλία εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλίας που άνοιξε τις πύλες του στη Λάρισα.

    Ο κατάλογος των εκθεμάτων περιλαμβάνει ακόμη ξιφολόγχες, παγούρια, κύπελλα, γραφομηχανές, σαμάρια και άλλα αντικείμενα.

    Το μουσείο στεγάζεται στο χώρο της παλιάς πυριτιδαποθήκης, ένα κτήριο με πολλαπλούς συμβολισμούς, καθώς πέρα από την αρχική της χρήση επί Τουρκοκρατίας, μετέπειτα, στα χρόνια της Κατοχής, ήταν φυλακή. Από εκεί πολλοί κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο «Λόφο του Μεζούρλου» όπου και εκτελέστηκαν.

    Στο πλαίσιο της λειτουργίας του μουσείου, ξεκίνησε ήδη η παρουσίαση μόνιμης έκθεσης με τον τίτλο «1941-1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Η έκθεση πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν για να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του ¶ξονα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 October 2010 - 12:32:07 UTC