Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση κατά του Αλ. Αλαβάνου
  • [02] Έλλειμμα και χρέος στην ευρωζώνη
  • [03] ΟΤΕ. Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
  • [04] Δημοσκοπήσεις, ενόψει εκλογών
  • [05] "Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"
  • [06] Ψηφίστηκε το συνταξιοδοτικό
  • [07] Ιστορικός Μαραθώνιος

  • [01] Επίθεση κατά του Αλ. Αλαβάνου

    Επίθεση με πέτρες και γιαούρτια απο ρατσιστικές ομάδες δέχτηκε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ο υποψήφιος περιφερειάρχης, με τον συνδυασμό "Ελεύθερη Αττική" Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στις πλατείες Βικτωρίας, Αγίου Παντελεήμονα και Αμερικής.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε ότι η αστυνομία άφησε ελεύθερο το έδαφος να αναπτυχθεί η βία.

    Ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι η "Ελεύθερη Αττική" δεν αναγνωρίζει κανένα άβατο, ούτε στον Άγιο Παντελεήμονα, ούτε πουθενά αλλού".

    Η Κίνηση "Απελάστε τον ρατσισμό" κατήγγειλε ότι μιά νεαρή κοπελα - μέλος της Κίνησης, χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να σπάσουν τα δόντια της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Έλλειμμα και χρέος στην ευρωζώνη

    Δεκατρία από τα δεκάξι κράτη μέλη της ευρωζώνης κατέγραψαν το 2009 δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ δέκα κράτη μέλη του ευρώ κατέγραψαν χρέος υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 χωρών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2006-2009, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά στοιχεία.

    Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ το 2009 σημείωσαν η Ιρλανδία (14.4%), η Μ. Βρετανία (11.4%), η Ισπανία (11.1%), η Λετονία (10.2%), η Πορτογαλία (9.3%), η Λιθουανία (9.2%), η Ρουμανία (8.6%), η Σλοβακία (7.9%), η Γαλλία (7.5%) και η Πολωνία (7.2%).

    Τα χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα σημείωσαν το Λουξεμβούργο (0.7%), η Σουηδία (0.9%) και η Εσθονία (1.7%).

    Εξάλλου, το υψηλότερο δημοσιονομικό χρέος στην ΕΕ το 2009 κατέγραψαν η Ιταλία (116%), το Βέλγιο (96.2%), η Ουγγαρία (78.4%), η Γαλλία (78.1%), η Πορτογαλία (76.1%), η Γερμανία (73.4%), η Μάλτα (68.6%), η Μ. Βρετανία (68.2%), η Αυστρία (67.5%), η Ιρλανδία (65.5%) και η Ολλανδία (60.8%).

    Το χαμηλότερο δημοσιονομικό χρέος κατέγραψαν η Εσθονία (7.2%), το Λουξεμβούργο (14.5%), η Βουλγαρία (14.7%), η Ρουμανία (23.9%) και η Λιθουανία (29.5%).

    Τέλος, όσον αφορά στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Eurostat ολοκλήρωσε τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας η οποία αφορά τις πηγές των στατιστικών στοιχείων από τους κρατικούς λογαριασμούς, σε συνεργασία με την ελληνική στατιστική υπηρεσία και με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο» και προσθέτει πως θα ανακοινώσει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία περί τα μέσα Νοεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΟΤΕ. Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ

    Τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σύμφωνα με το άρθρο 4.3.4 της συμφωνίας μετόχων μεταξύ της Deutsche Telekom και του Ελληνικού Δημοσίου.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή αυτή εκφράζει την κοινή βούληση των βασικών μετόχων του ΟΤΕ. Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 3 Νοεμβρίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε: "Ο ΟΤΕ έχει πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά του. Έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ως κοινή επιλογή των βασικών μετόχων του Οργανισμού, θα ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του και θα οδηγήσει τον ΟΤΕ στα επόμενα βήματά του".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Δημοσκοπήσεις, ενόψει εκλογών

    Με 19,5% προηγείται ο Γιάννης Δημαράς για την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο Mega, ενώ ακολουθούν ο κ. Σγουρός με 17,1%, ο κ. Κικίλιας με 16,2%, ο κ. Παφίλης με 9,1% οι κκ Μητρόπουλος και Γεωργιάδης με 8%, ο κ. Ψαριανός με 2,9%, ο κ. Αλαβάνος με 2,8% και ο κ. Διάκος με 1%.

    Σε ότι αφορά τον δήμο Αθηναίων, στον α' γύρο τα δημοσκοπικά ποσοστά του κ. Κακλαμάνη ανέρχονται σε 37,1%, ακολουθεί ο κ. Καμίνης με 27,2% και στη συνέχεια ο κ. Σοφιανός με 10,8% και η κ. Πορτάλιου με 6,3%.

    Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιριών MARC και MRB HELLAS στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αντίστοιχα, προηγείται έναντι των αντιπάλων του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Δημαράς. Ο κ. Δημαράς κόβει πρώτος το " νήμα", στον πρώτο γύρο. Στο β' γύρο επικρατεί έναντι όποιου έχει αντίπαλο, ενώ ο κ. Σγουρός του κ. Κικίλια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Η Κλιματική Αλλαγή μας ενώνει"

    "Αυτή η απειλή μας ενώνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο" και τόνισε ότι "το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών".

    Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.

    Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης στα θέματα του περιβάλλοντος.

    Υπεγράφη Διακήρυξη για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

    Στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης.

    Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ, ενώ - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί - θα υπάρξει συνεργασία με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για "κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες", παραπέμποντας χαρακτηριστικά: στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών, στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες και στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».

    Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο και ενωμένο παλαιστινιακό κράτος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ψηφίστηκε το συνταξιοδοτικό

    Τα γαλλικά συνδικάτα προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις καθώς η Γερουσία ψήφισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει ήδη εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.

    "Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις δεδομένου ότι δεν μας ακούει και συνεχίζει τις προκλήσεις", ανέφεραν τα συνδικάτα, που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα νέο διήμερο πανεθνικών κινητοποιήσεων στις 28 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, τουλάχιστον δυο Γάλλοι στους τρεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρά την έλλειψη καυσίμων, τις διαδηλώσεις των μαθητών και τις ταραχές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΒVA που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

    Με βάση τη δημοσκόπηση, περίπου το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει "τις απεργίες και τις διαδηλώσεις" κατά του νομοσχεδίου, το 29% είναι κατά, ενώ το 2% δεν έχει γνώμη. Η πλειοψηφία (52%) εγκρίνει τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά το γεγονός ότι πλησιάζουν οι διακοπές της Τουσέν (1η Νοεμβρίου), ωστόσο δε συμφωνεί (το 52%) με τον αποκλεισμό των 12 διυλιστηρίων της χώρας που προκαλεί ελλείψεις στα καύσιμα και επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμμένει στην ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "σκανδαλώδεις" τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη Γαλλία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και διαβεβαίωσε πως "οι ταραχοποιοί δεν θα έχουν την τελευταία λέξη".

    Χθες τα ξημερώματα επενέβη η αστυνομία και ήρε τον αποκλεισμό ενός διϋλιστηρίου της Total έξω από το Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ιστορικός Μαραθώνιος

    Με μια σειρά σημαντικών δράσεων και εκδηλώσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, που άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας και οι οποίες θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου και με τη συμμετοχή περισσοτέρων από είκοσι χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, ο ΣΕΓΑΣ με την ενεργή υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Τ. έχει προγραμματίσει σειρά πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

    Σήμερα 23 Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, στο Ζάππειο Μέγαρο, η έκθεση με τίτλο "Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα".

    Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει συναρμολογημένα όλα τα πολύτιμα θραύσματα της "Νίκης του Καλλιμάχου" όπως διασώθηκαν από την αρχαιότητα. Τα αποκαλυπτήρια του αναστηλωμένου αναθηματικού μνημείου προς τιμή του στρατηγού Καλλιμάχου θα πραγματοποιηθούν στις 13:00.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 October 2010 - 13:06:01 UTC