Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα 24ωρών η ελευθερία
  • [02] "Τα παιδιά του Ιβάνοβο"
  • [03] Συναντήθηκε με τη σύζυγό του ο Λίου

  • [01] Θέμα 24ωρών η ελευθερία

    "Η πιο πιθανή" ημερομηνία για τη διάσωση των πρώτων από τους 33 μεταλλωρύχους που είναι αποκλεισμένοι εδώ και δύο μήνες στα βάθη ενός ορυχείου στη Χιλή είναι η ερχόμενη Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων Λόρενς Γκόλντμπορν.

    Περίπου μιάμιση ημέρα θα χρειαστεί για να επενδυθεί το φρεάτιο διάσωσης που έφτασε το πρωί του Σαββάτου μέχρι τους 33 μεταλωρύχους. Αυτό θα γίνει με χαλύβδινους σωλήνες "σε ένα μήκος 96 μέτρων", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός στο ορυχείο Σαν Χοσέ.

    Η εργασία επρόκειται να αρχίσει τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

    Στη συνέχεια θα απαιτηθούν άλλες 48 ώρες για να εγκατασταθεί στην επιφάνεια ο μηχανισμός με το μεταλλικό θαλαμίσκο που θα ανεβάσει έναν-έναν τους μεταλλωρύχους στην επιφάνεια με τη βοήθεια ενός γερανου.

    "Έτσι προσδιορίσαμε ότι η πιθανή ημερομηνία για τη διάσωση είναι γύρω στην Τετάρτη", πρόσθεσε ο υπουργός.

    Όταν το γεωτρύπανο έφθασε μέχρι το δωμάτιο όπου έχουν καταλύσει οι μεταλλωρύχοι σε βάθος 624 μέτρων, οι σειρήνες στην περιοχή άρχισαν να ηχούν για την επιτυχία της επιχείρησης, συνοδευόμενες από τις φωνές χαράς και τις ζητωκραυγές συγγενών και φίλων των μεταλλωρύχων που βρίσκονται στο καταυλισμό Esperanza ( ελπίδα), δίπλα στις εγκαταστάσεις του ορυχείου.

    " Χι-λή, Χι- λή, Χι-λή" άρχισαν να φωνάζουν όλοι οι φίλαθλοι ενός σταδίου όπου διεξάγετο αγώνας ποδοσφαίρου μόλις έγινε γνωστή η ευχάριστη είδηση .

    Λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έγιναν γνωστές, αλλά ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσει το πλέον σημαντικό και επίπονο εγχείρημα της ανάσυρσης των 33 παγιδευμένων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Τα παιδιά του Ιβάνοβο"

    Τους απόφοιτους του θρυλικού οικοτροφείου Ιντερντόμ από το Ιβάνοβο, με επικεφαλής τον ρώσο σκακιστή Ανατόλι Καρπώφ, υποδέχθηκε το πρωί, ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, στο πλαίσια της συνάντησης των αποφοίτων, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Η πολυεθνική ομάδα 200 αποφοίτων του Ιντερντόμ, αποτελείται από τα παιδιά στελεχών και μαχητών του κομμουνιστικού Κινήματος, που οι γονείς τους εκτέλεστηκαν ή διώχθηκαν από τις χώρες τους.

    Ανάμεσά τους κι αρκετοί έλληνες, όπως η Αγνή Σιδερίδου, κόρη της Ηλέκτρας Αποστόλου και ο Νίκος Ρίζος, γιος στελέχους του ΑΚΕΛ, από τους παλαιότερους οικοτρόφους.

    Το "Σχολείο-οικοτροφείο Ε.Δ. Στάσοβα" στην πόλη Ιβάνοβο, γνωστό ως Ιντερντόμ, ιδρύθηκε το 1933, από ``διεθνιστική αλληλεγγύη`` γιβ αυτά τα παιδιά, με δωρεές του Ερυθρού Σταυρού, από πολλές περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και από την Γερμανία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και άλλες χώρες.

    Από το Ιντερντόμ, έχουν αποφοιτήσει ο γιος του Μορίς Τορέζ, ο γιος της Ντολόρες Ιμπαρούρι (Πασιονάρια) η κόρη του Γιάννη Ζεύγου, του βραζιλιάνου Λουίς Πρέστες και πολλών ακόμα κομμουνιστών ηγετών.

    Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ακολούθησε οικονομικός μαρασμός στο Ιντερντόμ και το 2000 κινδύνευσε να αλλοιωθεί και ο χαρακτήρας της λειτουργίας του.

    Για την υπεράσπισή του δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία αποφοίτων του Ιντερντόμ, με πρόεδρο τον έλληνα απόφοιτο Βαγγέλη Ξηροτύρη.

    Επίσης, ο διεθνούς φήμης σκακιστής Ανατόλι Καρπώφ από την θέση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτροπών Ειρήνης, πρωτοστάτησε για την ομαλή λειτουργία του Ιντερντόμ, εξασφαλίζοντας κονδύλια από διεθνείς φορείς.

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο Μανώλης Γλέζος χαιρέτησε το πολυφυλετικό κοινό του Ιντερντόμ και τόνισε πως "τους λαούς τίποτε δεν τους χωρίζει παρά μόνο οι κυβερνήσεις του".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συναντήθηκε με τη σύζυγό του ο Λίου

    Η σύζυγος του κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης συναντήθηκε μαζί του σήμερα νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο επικαλείται την πεθερά του Λιού Σιαομπό.

    Η Λιού Σια δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από το βράδυ της Παρασκευής. Δικηγόροι του αντιφρονούντα δήλωσαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή μαζί της αφότου "την πήραν αστυνομικοί", λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από την Επιτροπή Νομπέλ της βράβευσης του Λιού Σιαομπό.

    Οι αρχές έχουν αποκλείσει μέρος του οδικού δικτύου στην πόλη Τζιντσού, στην επαρχία Λιάονινγκ, όπου είναι φυλακισμένος ο Λίου. Αστυνομικοί άφηναν να περνούν μόνο κάτοικοι και αξιωματούχοι. Δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να πάνε στη φυλακή ενημερώθηκαν ότι δεν τους επιτρέπεται.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 October 2010 - 14:30:51 UTC