Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες"
  • [02] "Ενα κράτος με μια κυριαρχία"
  • [03] Ψήφιση του ν/σ για τους Δασικούς Χάρτες
  • [04] Διαβουλεύσεις για τη διαιτησία
  • [05] Κατατέθηκε το ν/σ για τον ΟΣΕ
  • [06] Νεκρά ψάρια στον Δούναβη

  • [01] "Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες"

    "Ο συναγερμός δεν έχει λήξει, η πορεία για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, το 2011 είναι το κρίσιμο β' ημίχρονο, καθώς τα πιο επώδυνα μέτρα έχουν ληφθεί την πρώτη χρονιά. Παρά τη διόρθωση της Eurostat, δεν θα αλλάξουμε τους στόχους μας και δεν θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα", ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες και κάνουμε συλλογικά μια τεράστια προσπάθεια, με όποιο πολιτικό κόστος, να αλλάξουμε την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "φούσκωσε" το πραγματικό έλλειμμα στο 15% και μίλησε για εγκληματικές ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, "η κληρονομιά της οποίας μας κυνηγά διεθνώς".

    Για το 2011 ανέφερε ότι το βάρος θα δοθεί στο κοινωνικό κράτος, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης.

    Αντιδράσεις

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα.

    «Η κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φουντώνει προεκλογικά δεν έχει στόχο να κρύψει τη συνενοχή τους μόνο για τα εγκλήματα που ήδη διέπραξαν σε βάρος του λαού με την πολιτική τους, αλλά και γι' αυτά που συναινετικά φέρνουν», αναφέρει το ΚΚΕ

    Ο κ. Παπανδρέου «προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως οι πολιτικές της κυβέρνησής του δεν είναι σιαμαίες με εκείνες της ΝΔ», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ενα κράτος με μια κυριαρχία"

    Ο στόχος για τη λύση του Κυπριακού παραμένει "ένα ενωμένο κράτος στην Κύπρο με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες του, στη Λευκωσία, με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη και ότι τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ανεκτίμητη, όπως είπε, υποστήριξη και φιλία εκ μέρους της Ρωσίας και επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου "αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο θα καθορίζει από εδώ και πέρα την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας".

    Υπεγράφησαν 13 Συμφωνίες και Μνημόνια, τα οποία σηματοδοτούν μια νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ψήφιση του ν/σ για τους Δασικούς Χάρτες

    Ψηφίστηκε και στα άρθρα του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Κύρωση Δασικών Χαρτών. Το άρθρο 24, στο οποίο προβλέπεται ειδική διαδικασία κύρωσης χάρτη για οικισμούς στερούμενους νομικής έκδοσης, ψηφίστηκε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 24, αναστέλλεται για δύο έτη με παράταση ενός έτους ακόμη η έκδοση και η αναθεώρηση των οικοδομικών αδειών εντός των οικισμών αυτών, καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων. Η διαδικασία είναι η εξής: Το έργο αυτό, όπου υπάρχουν αντιρρήσεις το αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ, καταγράφουν, συλλέγουν όλα τα στοιχεία και τα δίνουν στο Δασαρχείο και μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας των Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος φτάνουν στην Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.

    Εάν από τη γνωμοδοτική διαδικασία και την έκθεση προκύπτει τεκμηριωμένα ότι ο δασικός χάρτης έχει μεταβληθεί με πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί, τότε είναι δυνατόν να διερευνηθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ η πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος εν όλω ή εν μέρει, οπότε περαιώνεται και η διαδικασία της κύρωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Διαβουλεύσεις για τη διαιτησία

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΦΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με το μέλλον του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με βάση το προσχέδιο που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δώσει στους κοινωνικούς εταίρους. Ο γραμματέας του υπουργείου κ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης στη συζήτηση αλλά ουσιαστικές αποφάσεις θα παρθούν στη δεύτερη συνάντηση που αναμένεται την επόμενη Τετάρτη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αφού χαρακτήρισε τον ΟΜΕΔ ως ένα εκ των σημαντικότερων θεσμών για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εξέφρασε ικανοποίηση σημειώνοντας ότι εγκαταλείφθηκαν λογικές που ήθελαν την κατάργηση του οργανισμού.

    Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε επίσης τον ΟΜΕΔ ως βασικό θεσμό του κοινωνικού διαλόγου και δήλωσε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες έβαλαν πλάτη στην προσπάθεια να μην κατακρημνιστεί ο ΟΜΕΔ. Ο εκπρόσωπος των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ ζήτησε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να μπορούν να προσφύγουν στον οργανισμό και οι δύο πλευρές.

    Στο μεταξύ, υπολειτούργησε σήμερα ο δημόσιος τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε το 67%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κατατέθηκε το ν/σ για τον ΟΣΕ

    Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Στόχος του, όπως αναφέρεται, είναι η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο όμιλος του ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές εταιρίες. Στον ΟΣΕ, στον οποίο θα συγχωνευθεί και η ΕΔΙΣΥ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ιδιωτικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί να έχει και τη διοίκηση. Ο ΟΣΕ μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, όλο το τροχαίο υλικό στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του το μεταβιβάζει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της σιδηροδρομικής υποδομής, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, ενώ παράλληλα διαγράφονται και όλα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε περίπου 10,7 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διοίκηση κάθε εταιρίας συντάσσει κατάλογο με το πλεονάζον τακτικό προσωπικό. Το Σ/Ν αναφέρει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 1.600 από τον ΟΣΕ, μετά και τη συγχώνευση με την ΕΔΙΣΥ και 751 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται σε κενή οργανική θέση προτίμησης του ενδιαφερόμενου σε φορέα υποδοχής.

    Με την έναρξη ισχύος του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην εταιρία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Νεκρά ψάρια στον Δούναβη

    Η τοξική κόκκινη λάσπη που διέρρευσε από ένα εργοστάσιο αλουμίνας, στην Ουγγαρία άρχισε να επηρεάζει το οικοσύστημα στο κύριο σκέλος του Δούναβη, όπου εντοπίστηκαν πολλά νεκρά ψάρια, ενώ όλο το οικοσύστημα του ποταμού Μάρκαλ, ο οποίος επλήγη άμεσα από την τοξική λάσπη, καταστράφηκε από τη μόλυνση.

    Μετά την ανακοίνωση ότι η τοξική λάσπη έφτασε στον Δούναβη, οι αρχές της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα επίπεδα επαγρύπνησης. "Παίρνουμε δείγματα από τα νερά του Δούναβη κάθε τρεις ώρες", δήλωσε ο Άντριαν Ντράγκχισι, διευθυντής του εθνικού κέντρου υδάτων της περιοχής Μεχεντίντι στη νοτιοδυτική Ρουμανία, από την οποία ο ποταμός εισέρχεται στο ρουμάνικο έδαφος.

    Τα τοξικά λύματα από την Ουγγαρία δεν έχουν φθάσει στο τμήμα του Δούναβη που διασχίζει τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Καθησυχαστική και η Σλοβενική Υπηρεσία Περιβάλλοντος που ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο από τη διαρροή τοξικών λυμάτων, καθώς η ροή των μολυσμένων υδάτων του ποταμού Δούναβη δεν κατευθύνεται προς τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 October 2010 - 19:26:21 UTC