Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η παγκόσμια οικονομία
  • [02] ΙΟΒΕ. Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα
  • [03] «Σφυγμός Πολιτισμού». 'Ερευνα
  • [04] Υπόθεση Siemens - Κλήση σε απολογία
  • [05] Η ατζέντα της Τρίτης 5/10/2010
  • [06] Οικολογική καταστροφή

  • [01] Στο επίκεντρο η παγκόσμια οικονομία

    Στη σημασία της πράσινης ενέργειας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, αλλά και στις ελληνοκινεζικές σχέσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας Κίνας-Ευρώπης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην 8η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας (ASEM), που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στη σημασία των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο για την ανάπτυξη και τη ναυτιλία.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήρια από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για την πρόοδο της χώρας και την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ενώ κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν θετικά σχόλια για το ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε, τέλος, ειδική αναφορά στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

  • ** Μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα μιλήσει στην Ετήσια Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Σερβίας.

    Συνάντηση ΕΕ-Κίνας

    Την ανάγκη ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος, επεσήμαναν σήμερα από τις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

    Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το πρωί με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο με θέμα την ισοτιμία του γουάν με το ευρώ, στο περιθώριο της Ευρω-Ασιατικής Διάσκεψης.

    Εξάλλου, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεσήμαναν στον πρωθυπουργό της Κίνας ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κερδίζει έδαφος, αλλά η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σε μέτρια επίπεδα. Τόνισαν, ακόμη, ότι το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει αβέβαιο και επεσήμαναν τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχονται σε αυτή τη φάση ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

    Το θέμα της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος συζητήθηκε και χθες, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του ASEM, παρουσία του Κινέζου υπουργού οικονομικών και του προέδρου της τράπεζας της Κίνας.

    Η Ευρώπη ασκεί πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές. Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες ζητούν από τις ευρωπαϊκές να συναινέσει στην αύξηση της παρουσίας τους στο ΔΝΤ.

  • ** Συνολικά 46 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, συμμετέχουν στη Σύνοδο ASEM, που πραγματοποιείται ανά διετία από το 1996.

    Οι εργασίες, με κύριο θέμα «την πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση», άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα.

    Από την 8η Ευρωασιατική Σύνοδο απουσιάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τη Ρωσία εκπροσωπεί ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την Ινδία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Ανσάρι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΙΟΒΕ. Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα

    Μικρή άνοδο κατά 0,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο σημειώνει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σε σχέση με τον Ιούλιο (αλλά μικρή πτώση σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και διαμορφώνεται στις 66,6 μονάδες.

    Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα βελτιώνεται στις Υπηρεσίες, σταθεροποιείται στη Βιομηχανία, ενώ σημειώνει έντονη επιδείνωση στις Κατασκευές. Στο Λιανικό Εμπόριο, το οικονομικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά δυσμενές ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, από τον Μάιο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν επομένως, με μικρές διακυμάνσεις, σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους επτά μήνες, με το Λιανικό Εμπόριο, τις Κατασκευές, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών από την πλευρά της ζήτησης να έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

    Η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών από τη μία, αλλά και η πιστωτική στενότητα που έχει περιορίσει τη ρευστότητα συντηρούν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας, εικόνα που αναμένεται να διατηρηθεί το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον.

    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύεται περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 103,4 (από 103,1 μονάδες τον Αύγουστο) και 103,2 μονάδες (από 102,3 μονάδες τον Αύγουστο) αντίστοιχα στις δύο ζώνες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] «Σφυγμός Πολιτισμού». 'Ερευνα

    Αμέτοχοι στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» και απαισιόδοξοι για το πώς το εκπαιδευτικό σύστημα βοηθάει και εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους εμφανίζονται οι Ελληνες σε πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Σφυγμός Πολιτισμού», ενώ το φθηνό ή το δωρεάν εισιτήριο φαίνεται να είναι ο μεγάλος σύμμαχος του Έλληνα για να συμμετάσχει στην ψυχαγωγία.

    Ειδικότερα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία (94,6%) οι Έλληνες δεν συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου κατοικίας τους, ενώ σε μεγάλο ποσοστό (81,4%) εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι από την πολιτιστική «παραγωγή» της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους 61,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα επισκέπτεται σπάνια και 12,1% ποτέ. Ιδιαιτέρως υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά όσων δεν παρακολουθούν ποτέ εκδηλώσεις, κυρίως χορού, λογοτεχνίας και εικαστικών. Συχνότερα εμφανίζονται να παρακολουθούν μουσικές εκδηλώσεις (πχ. συναυλίες, φεστιβάλ) και κινηματογράφο, ενώ, το καλοκαίρι αναδεικνύεται η περίοδος κατά την οποία, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (43,8%) οι ερωτηθέντες παρακολουθούν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Η ψυχαγωγία (79,2%), η εκπαίδευση (30,4%) και το προσωπικό ενδιαφέρον (25,3%) αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους παρακολούθησης μίας πολιτιστικής εκδήλωσης. Επιπλέον, ως σημαντικός λόγος αναδεικνύεται και η τιμή του εισιτηρίου (13,4%), κυρίως για τις νεότερες ηλικίες.

    Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από το σύνολο των συμμετεχόντων γονέων στην έρευνα, το 57% δεν πηγαίνουν τα παιδιά τους σε παιδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Τέλος, μόλις ένας στους 100 θεωρούν ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βοηθάει πολύ στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης.

    Η έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών ΑΠΟΨΙΣ SRM με πρωτοβουλία της εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Στη δημοσκόπηση, που έγινε τηλεφωνικά την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2010, έλαβαν μέρος 1500 άρομα άνω των 18 ετών απβ όλη την Ελλάδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Υπόθεση Siemens - Κλήση σε απολογία

    Κλήση σε απολογία για το κακούργημα της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα απέστειλε η Έφέτης Ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης της Siemens κ.Μ.Νικολακέα στη δικαιούχο κομβικού λογαριασμού ελβετικής τράπεζας Αντωνία Μάρκου.

    Η κ. Μάρκου είχε προσέλθει αυτοβούλως στον εισαγγελέα κ.Π.Αθανασίου το Μάιο του 2008 και είχε καταθέσει ότι ύστερα από προτροπή του κ.Δημ.Νέγρη - πρώην αντιπροέδρου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, με τον οποίο είχε προσωπική αλλά και κομματική σχέση (ΝΔ) - άνοιξε το 1993 στην UBS Γενεύης τραπεζικό λογαριασμό, διαχειριστή του οποίου όρισε τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens Ηλία Γεωργίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας μέσω του επίμαχου λογαριασμού φαίνεται να διακινήθηκαν από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν τα 4 εκατομμύρια μάρκα, μεταξύ των οποίων και τα 450 χιλιάδες μάρκα που πιστώθηκαν στον λογαριασμό "Α.ROCOS" με αποδέκτη τον πρώην υπουργό κ.Αν.Μαντέλη.

    Η κατηγορουμένη έχει υποστηρίξει πως δεν γνώριζε ότι μέσω του λογαριασμού της -που έκλεισε το 2003- κινήθηκε "μάυρο χρήμα". Αντίστοιχο λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και την ίδια μέρα είχε ανοίξει και ο ίδιος ο κ.Νέγρης με τη σύζυγό του, με διαχειριστή και πάλι τον φίλο και μετέπειτα συμπέθερό του Ηλία Γεωργίου.

    Με την κλήση προς την κ.Μάρκου, οι εφέτες ανακριτές της υπόθεσης ανοίγουν τον κύκλο των απολογιών προσώπων που φέρονται να έχουν κεντρικό ρόλο στη διακίνηση "μαύρου χρήματος".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Η ατζέντα της Τρίτης 5/10/2010

  • Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας, στις Βρυξέλλες.

    09:30 - Σύνοδος Εργασιών: "Αειφόρος Ανάπτυξη" - Παρέμβαση Πρωθυπουργού

    11:30 - Σύνοδος Εργασιών: "Παγκόσμια Ζητήματα"

    13:30 - Γεύμα εργασίας

    15:00 - Συνεντεύξεις Τύπου

    10:30:00 Συνάντηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με εργαζόμενους με συμβάσεις έργου στον ΟΑΕΕ. Στην συνάντηση θα παραστούν και μέλη του Συντονιστικού Συμβασιούχων του Δημοσίου. Αθήνα/γραφεία ΣΥΝ (Πλατεία Ελευθερίας 1- Κουμουνδούρου)

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου

    12:00:00 Ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα συναντηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι με τον τέως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ. Αθήνα/Πικέρμι

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγραμματισμού του Βυζαντινού Μουσείου για τη νέα χρονιά 2010-2011. Αθηνα/Βυζαντινό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη. Αθήνα

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Απολογισμός έργου του έτους/ Αθήνα/Υπουργείο Άμυνας

    12:00:00 Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου με κύριο θέμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την πορεία εξοικονόμησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αθήνα/Υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου με θέμα την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων και ειδικότερα την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και τη λειτουργία συμβουλευτικών τηλεφωνικών γραμμών. Αθήνα/Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου της Παρευξείνιας Τράπεζας και της κατασκευαστικής εταιρίας Τέρνα (GEK-Terna Group), με θέμα τη συμφωνία για χρηματοδότηση της εταιρίας από την τράπεζα, για κατασκευαστικά έργα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο Electra Palace

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Θεσσαλονίκη/νέο δημαρχιακό μέγαρο - κτίριο Α (Βασ. Γεωργίου 1Α)

    12:00:00 Η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης παραχώρει συνέντευξη Τύπου με την θέμα την 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 7/10/10. Θεσσαλονίκη/ημιόροφος του κτιρίου της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51)

    12:30:00 Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την πρόεδρο των Αγώνων Special Olympics

    12:30:00 Συνέντευξη Τύπου για τις εκθέσεις "Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης - Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000 - 3500 π.Χ. και η Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική Εποχή. Αθήνα/Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    13:00:00 Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, θα μιλήσει για τον απολογισμό των 12 μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αθήνα/Αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης

    14:00:00 Συνέντευξη Τύπου για την ημερίδα με θέμα το χαλκό. Ο διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.), Νίκος Βεργόπουλος και ο επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα υγείας του Ε.Ι.Α.Χ., δρ. Πάνος Ευσταθίου, παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει το Ε.Ι.Α.Χ. με θέμα: "Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού". Θεσσαλονίκη/στο ξενοδοχείο Makedonia Palace - αίθουσα Αριστοτέλης Ι' (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2)

    19:30:00 Ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διάσκεψη με τίτλο "Η Σερβία στο δρόμο προς την Ευρώπη- 10 χρόνια μετά", με την ευκαιρία της επετείου των δέκα χρόνων από την ανατροπή του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς. Σερβία

    19:30:00 Πρώτη πανελλαδική έρευνα-Σφυγμός Πολιτισμού (διοργάνωση Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο). Ομιλητές:Θ. Βαλτινός, Λ. Νικολακοπούλου και Ζ.Λιδωρίκη κ.α. Αθήνα/Ι.Θεοχαράκη (Βασ.Σοφίας & Μέρλιν)

    Κοινοβουλευτικό έργο. Αθήνα/Μέγαρο Βουλής

    11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων του έτους 2009 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ακρόαση του Προέδρου αυτής, κ. Χρίστου Γεραρή.

    12:00 (150) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ": Εξέταση μαρτύρων.

    18:00 (ολομέλεια)

    1.Εκλογή δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από τη Συμπολίτευση.

    2.Εκλογή ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    3.Εκλογή ενός Γραμματέα από το δεύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης.

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    11:00:00 Παρουσίαση της Δάδας των Αγώνων Special Olympics- ΑΘΗΝΑ 2011. Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο

    16:00:00 Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα-Τακτικό διοικητικό συμβούλιο

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Οικολογική καταστροφή

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, και 120 έχουν τραυματισθεί, έπειτα από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Μεταξύ των τραυματιών οκτώ άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά.

    Το δυστύχημα συνέβη χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο αλουμινίου του Αζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.

    Η διαρροή συνιστά "οικολογική καταστροφή", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.

    "Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων", δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.

    Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το εν τρίτον των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.

    Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK). Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.

    Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. Η παραγωγή ενός τόννου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόννων κόκκινης τοξικής λάσπης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 October 2010 - 10:32:00 UTC