Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν αλλάζει το όριο των απουσιών
  • [02] Νέες τεχνικές και Νόμπελ
  • [03] «Εξοικονόμηση κατβ οίκον»

  • [01] Δεν αλλάζει το όριο των απουσιών

    «Δεν αλλάζει το όριο των απουσιών για τους μαθητές», δηλώνει η υφυπουργός Παιδείας Ευη Χριστοφιλοπούλου. Σχετική εγκύκλιος αποστέλλεται σήμερα προς όλα τα σχολεία της χώρας, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει για το όριο απουσιών.

    «Η εγκύκλιος ορίζει ο,τι ισχύει με το Προεδρικό Διάταγμα του 1982, το οποίο καθορίζει το όριο των απουσιών σε 50 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες. Δεν συντρέχουν πλέον, οι λόγοι για την έκτακτη προσαύξηση του 25% που ίσχυσε ειδικά και μόνο για την περσινή σχολική χρονιά, εξαιτίας των αυξημένων απουσιών απο τα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοφιλοπούλου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέες τεχνικές και Νόμπελ

    Ο βρετανός φυσιολόγος Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο "παιδί του σωλήνα", είναι ο νικητής του Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας για το 2010, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

    Ο 85χρονος Έντουαρντς είναι ο νικητής του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1.5 εκατομμύριο δολάρια), ανακοίνωσε ο ίδιος οργανισμός.

    "Τα επιτεύγματά του κατέστησαν δυνατή τη θεραπεία της γονιμότητας, μίας ιατρικής κατάστασης που πλήττει ένα μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένου του 10% και πλέον όλων των ζευγαριών σε παγκόσμιο επίπεδο", αναφέρει ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

    Το Νομπέλ Ιατρικής είναι κατά παράδοσιν το πρώτο από τα εν λόγω βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο.

    Νέες τεχνικές

    Στο μεταξύ, αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή τεχνική που προβλέπει με μεγαλύτερη ασφάλεια -σε ποσοστό πάνω από 90%- ποια έμβρυα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν κανονικά και ποια όχι. Η μέθοδος πρόκειται να "μεταφραστεί" σε ένα νέο τεστ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά από την εταιρία βιοτεχνολογίας Auxogyn Inc, βοηθώντας τις κλινικές γονιμότητας να επιλέξουν το καταλληλότερο έμβρυο για εμφύτευση στην μήτρα της μητέρας.

    Θα απαλλαχτούν έτσι χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια από την ταλαιπωρία να κάνουν αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες αποτυγχάνουν εν μέρει επειδή οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαλέξουν εκείνα τα γονιμοποιημένα ωάρια που είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχτούν σε μια πετυχημένα εγκυμοσύνη.

    Η ανακάλυψη, υπό την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Ρένι Ρέιχο Πέρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] «Εξοικονόμηση κατβ οίκον»

    Σε λίγες εβδομάδες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατβ οίκον», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, από το βήμα του συνεδρίου «Real Estate & Development», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα ενταχθούν 1,5 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν 10% - 20% φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού.

    Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ Οίκον προβλέπει ενισχύσεις για ιδιοκτήτες κατοικιών, προκειμένου να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεων, κ.λπ. Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός θερμομόνωσης) και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ θα φτάσουν στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις (μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών) προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται, επίσης, η δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Οκτωβρίου και προβλέπει εκπτώσεις 10% - 20% στο ρεύμα για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 October 2010 - 10:30:31 UTC