Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» στον Γ. Παπανδρέου
  • [02] "Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων"
  • [03] Ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη

  • [01] Βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» στον Γ. Παπανδρέου

    Το βραβείο «Κβαντρίγκα 2010» απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής στο κέντρο του Βερολίνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια» από τον διοικητή της μεγάλης γερμανικής τράπεζας Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος στην προσφώνησή του μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για τον πρωθυπουργό, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε το βραβείο «για λογαριασμό όλων των Ελλήνων» όπως είπε στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επέλεξε να μιλήσει «ανοιχτά και με ειλικρίνεια» για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συμβολισμό του βραβείου «Κβαντρίγκα» ως «σπάσιμο των ταμπού» κάνοντας την αναγωγή στην αλλαγή που έγινε με την ενοποίηση της Γερμανίας για να επισημάνει ότι πρέπει και σήμερα «να σπάσουν τα τείχη», είτε είναι «φυσικά» όπως στην Κύπρο, είτε «οικονομικά», είτε «θρησκευτικά», είτε τροφοδοτούν εθνικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό αντέκρουσε την εικόνα που μετέφεραν το προηγούμενο διάστημα πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τους «τεμπέληδες» Έλληνες και τόνισε ότι «οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από άλλους στην Ευρώπη».

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες όπως είπε δεν είχαν γίνει επί πολλές γενεές. «Όλοι με ρωτούν, αν θα πετύχουμε και τους απαντάω: θα πετύχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Στην έκβαση των προσπαθειών που κάνει η χώρα για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε μάλιστα ευρύτερη διάσταση, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι επιτυχία της Ευρώπης. Στο περιθώριο της απονομής των βραβείων «Κβαντρίγκα» στο Μέγαρο Μουσικής στο κέντρο του Βερολίνου ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

    Εγκώμιο Άκερμαν

    Ακρως εγκωμιαστικά σχόλια για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αλλά και τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας έκανε ο διοικητής της μεγάλης γερμανικής τραπεζας Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν. Στην τιμητική ομιλία για την απονομή του βραβείου «Κβαντρίγκα» στον κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο ο κ. Άκερμαν διαπίστωσε ότι «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται στο δρόμο της βελτίωσης και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προχωρούν, ακόμη και αν σε κάποιους φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει με επαρκή ταχύτητα και σε επαρκή βαθμό».

    Ο κ. Άκερμαν υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας κινδύνευσε για πρώτη φορά μία οικονομία της ευρωζώνης να απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών και την αξιοπιστία της «με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης ακόμη και πέραν των συνόρων της σε παγκόσμια κλίμακα». Ο διοικητής της Deutsche Bank επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί ακριβώς σε εκείνη τη συγκυρία «κοίταξε κατάματα την αλήθεια» και τη μετέφερε «χωρίς περιστροφές» στους πολίτες της χώρας, αψηφώντας τον κίνδυνο «να χάσετε το αξίωμά σας και να γίνεται ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο λαό σας». Παράλληλα σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου «αντιστάθηκε στο μεγάλο αριθμό διαμαρτυριών και στις εν μέρει βίαιες διαδηλώσεις» κατά του αυστηρού προγράμματος λιτότητας.

    Το μείζον είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία αυτή, «όσο μεγάλοι και να είναι οι πειρασμοί δεξιά και αριστερά», σημείωσε ο κ. Άκερμαν, τονίζοντας ότι αυτό είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον της πολιτικής εν γένει». Εξαίροντας τη διαχείριση της δημοσινομικής κρίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Άκερμαν επισήμανε ότι με τη στάση του ο κ. Παπανδρέου απέδειξε ότι «η πολιτική είναι σε θέση να δημιουργεί», ότι «τα οράματα και οι πεποιθήσεις δεν αποτελούν απαρχαιωμένεες συνταγές», και ότι «οι πολίτες τιμούν την αλήθεια και την επιμονή».

    Τα βραβεία «Κβαντρίγκα» - το τέτρθιππο που κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου - απονέμονται από το 2003 κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής για την ενοποίηση της Γερμανίας. Οι τιμώμενοι είναι προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του πολιτισμού που με τη δράση τους αποτελούν «πρότυπα» για τη Γερμανία και την Ευρώπη, όπως σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γερμανός υπουργός μεταφορών Πέτερ Ραμσάουερ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων"

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων από τις αρχές του νέου χρόνου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να υλοποιήσει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για στοχευμένη αύξηση συντάξεων, «το συντομότερο δυνατόν».

    Για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει ότι οι τελικές προτάσεις θα γίνουν γνωστές στα τέλη του 2010 και ότι ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ θα είναι συνεχής.

    Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα υπάρχουν περικοπές μισθών στο Δημόσιο.

    Για την ανάπτυξη επαναλαμβάνει ότι "θα έλθει το 2012 μετά την πρώτη διετία σταθεροποίησης με το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει σε όσους έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες".

    Σχολιάζοντας το επιχείρημα της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος μόνο με ανάπτυξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι "είναι προφανές ότι το επιχείρημα του μηδενισμού των ελλειμμάτων μόνο με ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι παραμύθι για μικρά παιδιά".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για την τήρηση των οποίων είχε επιστρατευτεί το σύνολο σχεδόν της KFOR και της EULEX, ενθρονίστηκε και επίσημα, την Κυριακή το μεσημέρι, στην ιστορική έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, στο Πετς του Κοσόβου, ο 45ος Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος.

    Το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Θεόληπτο, Ικονίας και Εμμανουήλ, Γαλλίας. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεόλογος, την Κυπριακή Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων.

    Από νωρίς το πρωί, ο χώρος περιμετρικά της μονής είχε κατακλυστεί από χιλιάδες πιστούς, που είχαν καταφτάσει με δεκάδες λεωφορεία από τη Σερβία, συνοδεία ιερέα και με κάθε μέσο από τους σερβικούς θυλάκους του Κοσόβου.

    Ο Πατριάρχης των Σέρβων στην ομιλία του μετά την ενθρόνιση αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο σερβικός λαός στο Κόσοβο.

    «Αναλαμβάνω το πατριαρχικό θρόνο σε μία εποχή δύσκολη όπου υπάρχουν κατεστραμμένοι ναοί και μοναστήρια, πυρπολημένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι στην προσφυγιά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στις εστίες τους», τόνισε ο κ. Ειρηναίος. Αναφερόμενος στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου απευθύνθηκε στο διεθνή παράγοντα καλώντας τον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 October 2010 - 20:31:03 UTC