Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
  • [02] Προβλήματα στην αγορά
  • [03] Νέο παραδικαστικό κύκλωμα
  • [04] Κίνηση μετ΄εμποδίων
  • [05] Κεφαλαιακή ενίσχυση
  • [06] Διπλωματική κρίση
  • [07] Παραιτήθηκε ο Μπάγεβιτς

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

    Ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό σήμερα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με την ευκαιρία της Παγκοσμίας Ημέρας Τουρισμού. Στόχος του εορτασμού είναι να τονιστεί η σημασία του τουρισμού στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη μιας χώρας.

    Η φετινή 31η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού έχει θέμα "Τουρισμός και Βιοποικιλότητα", ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, το οποίο συνδέεται με την ανακήρυξη του 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας.

    Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της βιοποικιλότητας και του τουρισμού. Περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η βιοποικιλότητα είναι επομένως ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του τουρισμού για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του.

    Το ερώτημα είναι πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει θετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας ζωής των τοπικών πληθυσμών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τυχόν αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

    Ανακοίνωση του HATTA

    Σε συστράτευση για μία νέα πορεία στον τουρισμό καλεί o HATTA, όλες τις δυνάμεις του τόπου με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Η υιοθέτηση μιας σύγχρονης ολοκληρωμένης και διαχρονικής εθνικής στρατηγικής για τον τουριστικό τομέα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όλων μας και μονόδρομο, για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες.

    Στην ανακοίνωση τους οι εν Ελλάδι τουριστικοί πράκτορες καλούν τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, να ηγηθεί της πρωτοβουλίας και να συντονίσει το εγχείρημα:

    Β· καλώντας όλα τα κόμματα, όλο τον πολιτικό κόσμο, ανεξάρτητα από πεποιθήσεις (ή χρώματα), πέρα από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες, να συμβάλλουν για τη διαμόρφωση του εθνικού πλαισίου για τον τουρισμό μας. Ο τουρισμός έχει μία μόνο ιδεολογία, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από πολιτικές αλλαγές, ανεξάρτητα από πρόσωπα.

    Β· καλώντας τις νέες αυτοδιοικήσεις που θα εκλεγούν σύντομα, να δεσμευτούν, από τώρα, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια.

    Β· καλώντας τους έλληνες πολίτες να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία με θέληση και αίσθημα ευθύνης, αποτρέποντάς τους από ενέργειες που κάθε άλλο παρά διαφημίζουν τη χώρα μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προβλήματα στην αγορά

    Χωρίς αποτέλεσμα, αλλά με βαθύ προβληματισμό, έληξε η συνάντηση που έγινε χθες με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που επικρατεί με την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μεταφορέων.

    Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της αγοράς, αφού ανέλυσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, ο οποίος απειλείται με κατάρρευση, πρότειναν στους μεταφορείς να αναστείλουν για μια εβδομάδα τις κινητοποιήσεις, ώστε να τροφοδοτηθεί η αγορά και οι ίδιοι από την πλευρά τους να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο τα επίμαχα σημεία των διαβεβαιώσεων του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το αναπτυξιακό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Οι μεταφορείς, σύμφωνα με κορυφαίο συνδικαλιστικό τους στέλεχος, άκουσαν με προσοχή και μεγάλο προβληματισμό τις θέσεις των εκπροσώπων της αγοράς και του εμπορίου, αλλά δεν έδωσαν άμεση απάντηση, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν και οι άλλοι εννέα πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα.

    Έτσι αποφασίστηκε σήμερα να υπάρξει συνάντηση των εννέα προέδρων, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση και να ληφθούν αποφάσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των εκπροσώπων του εμπορίου και της αγοράς, θα ζητηθεί συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν και να ζητήσουν την παρέμβασή του για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

    Στο μεταξύ, οι πρώτες σκιές άρχισαν να εμφανίζονται μεταξύ των συνδικαλιστών των μεταφορέων, καθώς η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από το επίσημο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και έχει πάει στα χέρια της αυτοαποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, έχει παραμεριστεί το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Τζωρτζάτος προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, ώστε να μην εκτεθεί ο κλάδος.

    Χτες το βράδυ σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνδικαλιστή των μεταφορέων, στην αερογέφυρα της Θηβών, επί της Εθνικής Οδού, είχαν συγκεντρωθεί μεταφορείς που διαμαρτύρονται και τη στιγμή που διερχόταν επιταγμένο φορτηγό με 85 χιλιόμετρα την ώρα, του πέταξαν ένα τσιμεντόλιθο, ο οποίος έσπασε το παρμπρίζ από την πλευρά του συνοδηγού, που ευτυχώς δεν καθόταν κανείς. Ο οδηγός κατάφερε με δυσκολία να σταματήσει το βαρύ όχημα και έτσι δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα στην εθνική.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέο παραδικαστικό κύκλωμα

    Στην ολοκλήρωσή της φτάνει η πολύμηνη έρευνα που κάνει η Δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για ένα μεγάλο κύκλωμα απατεώνων, που χαρακτηρίζεται ως δεύτερο παραδικαστικό κύκλωμα και στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

    Τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει περίπου 200 εικονικές εταιρείες μέσω των οποίων ιδιοποιούνταν οικόπεδα και άλλα ακίνητα μεγάλης αξίας με τους εξής τρόπους: Πρώτον, με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν ότι άνθρωποι που έβγαιναν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες χρωστούσαν μεγάλα ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό φαίνονταν ως πρώτοι δικαιούχοι και κατάφερναν να πάρουν το ακίνητο. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα χρησικτησίας με τα οποία αποκτούσαν στην κυριότητά τους ακίνητα που ανήκαν σε άλλους ανθρώπους.

    Την έρευνα έχει αναλάβει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας εφετών κ. Ντογιάκος που δίνει τις κατευθύνσεις για τις ενέργειες της αστυνομίας και σύντομα αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο κύκλωμα εμπλέκονται πάνω από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο το όνομα του οποίου είναι γνωστό από το πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα. Χθες έγιναν και νέες κατ' οίκον έρευνες σε σπίτια δικηγόρων που εμπλέκονται, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα πειστήρια, μεταξύ των οποίων και ένας κατάλογος με ονόματα δικαστών δίπλα από τα οποία υπήρχαν παρατηρήσεις για τον τρόπο που δίκαζαν, το ήθος και τις αρχές τους.

    Ολα αυτά θα εξεταστούν με πολλή προσοχή από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να ασκηθούν διώξεις.

    Η αξία των ακινήτων και οι διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 13 μήνες με αφορμή μηνύσεις από τις τράπεζες που έχαναν τα κατασχεμένα ακίνητα. Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να πετυχαίνουν ευνοϊκή για αυτούς έκβαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κίνηση μετ΄εμποδίων

    Μετ΄ εμποδίων θα εκτελεστούν το προσεχές τριήμερο τα δρομολόγια του ΟΣΕ, εξαιτίας των συνεχιζόμενων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Συγκεκριμένα, Δευτέρα και Τρίτη έχουν προγραμματιστεί τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας 6 με 9 το πρωί, 2 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα και 9 με 12 το βράδυ. Την Τετάρτη η στάση εργασίας είναι 5ωρη από τις 12 το μεσημέρι.

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Προαστιακός, ενώ δεν θα λειτουργήσει και του τμήμα του Μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο, καθώς η λειτουργία της συγκεκριμένης υποδομής ανήκει στον ΟΣΕ.

    Εργασίες στο δίκτυο του ΗΣΑΠ

    Κλειστό για περίπου δέκα μέρες θα μείνει έως και την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ Β­- ΕΙΡΗΝΗ, λόγω των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Για το ανωτέρω τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ15.

    Από την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010 θα λειτουργούν κανονικά οι αποβάθρες (Ανόδου - Καθόδου) των σταθμών ΠΕΡΙΣΣΟΥ & ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους παραμένει κλειστό το τμήμα: ΑΤΤΙΚΗ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται με τις γραμμές του ΜΕΤΡΟ 2 & 3.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κεφαλαιακή ενίσχυση

    Ξεκινάει από σήμερα η χρονική περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την αγορά των νέων κοινών μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών, στο πλαίσιο του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας.

    Σε επιστολή τους που απέστειλαν προς τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ο πρόεδρος της τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης, αφού αναφέρονται αναλυτικά στους επιμέρους στόχους του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι "η Εθνική με πρωτοβουλίες σαν αυτές θα διευρύνει τα αποθέματα δυνάμεων που ήδη διαθέτει, έτσι ώστε για μια ακόμη φορά να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, αλλά και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    "Η υλοποίηση του προγράμματος τελεί υπό την αιγίδα διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, η παρουσία των οποίων αφενός εγγυάται την πλήρη κάλυψη του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης και αφετέρου αποτελεί διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο προς την τράπεζα, όσο και προς την ελληνική οικονομία", αναφέρει η ηγεσία της Εθνικής στην επιστολή προς τους μετόχους της τράπεζας.

    Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου-Έκδοση Άτοκων Ομολογιών Μετατρέψιμων σε Μετοχές)

    1. Τι είναι το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας;

    Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών, καθώς και έκδοση άτοκων μη διαπραγματεύσιμων ομολογιών που είναι μετατρέψιμες σε νέες μετοχές της Τράπεζας εντός επτά ημερών.

    2. Ποιοι μπορούν να ασκήσουν το διπλό δικαίωμα προτίμησης για την αγορά των νέων κοινών μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών;

    Όσοι είναι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την 20/09/2010.

    Οι επενδυτές που θα αγοράσουν δικαιώματα προτίμησης για συμμετοχή (α) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και (β) στις ομολογίες που θα είναι μετατρέψιμες σε μετοχές εντός επτά ημερών, κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης αυτών των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 27/9/2010 έως 5/10/2010

    Κάθε παλαιός μέτοχος εφόσον το επιθυμεί μπορεί να αγοράσει επιπλέον δικαιώματα.

    3. Σε τι αναλογία διατίθενται οι μετοχές και οι μετατρέψιμες ομολογίες σε όσους ασκήσουν δικαίωμα προτίμησης;

    Μία (1) νέα κοινή μετοχή για κάθε πέντε (5) παλαιές μετοχές (σε ακέραιο αριθμό).

    Τρεις (3) μετατρέψιμες ομολογίες, για κάθε οκτώ (8) παλαιές μετοχές (σε ακέραιο αριθμό). Κάθε μετατρέψιμη ομολογία αντιστοιχεί σε μία νέα μετοχή.

    Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα εκδοθούν κλάσματα νέων μετοχών.

    Ενδεικτικό παράδειγμα: Κάτοχος 40 μετοχών ΕΤΕ, κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος, μπορεί να ασκήσει δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση 8 νέων μετοχών, καθώς και για την απόκτηση 15 μετατρέψιμων ομολογιών που αντιστοιχούν σε 15 νέες μετοχές. Συνολικά, ο κάτοχος των 40 μετοχών, εφόσον ασκήσει εμπρόθεσμα τα δύο δικαιώματα προτίμησης, θα αποκτήσει 23 νέες μετοχές.

    4. Ποια είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών;

    Η τιμή κάθε μετοχής από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και κάθε μετοχής που θα προκύψει από ομολογίες μετατρέψιμες εντός επτά (7) ημερών, είναι ίδια, δηλαδή 5,20 ευρώ και στις δύο περιπτώσεις.

    5. Πού και πότε πραγματοποιείται η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης για την αγορά των νέων μετοχών και των μετατρέψιμων ομολογιών;

    Η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης γίνεται από 27/9/2010 έως 11/10/2010, σε όλα τα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως ενός εκ των εγγυητών κάλυψης της έκδοσης, είτε μέσω Χρηματιστηριακής Εταιρείας ή Τράπεζας του ενδιαφερόμενου επενδυτή, με καταβολή μετρητών ή με χρέωση λογαριασμού καταθέσεων.

    6. Πώς θα γίνει η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές;

    Η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές πραγματοποιείται χωρίς καμία χρέωση, με τη συμπλήρωση και υποβολή σχετικού εντύπου (αίτηση μετατροπής) ταυτόχρονα με την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης, από 27/9/2010 έως 11/10/2010, καθώς και κατά την περίοδο άσκησης του δικαιώματος μετατροπής, δηλαδή από 13/10/2010 έως 19/10/2010. Σημειώνεται ότι η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μετατροπής από το μέτοχο είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των ομολογιών του σε μετοχές και ότι χωρίς αυτήν οι μη μετατραπείσες μέχρι την 19/10/2010 και ώρα 17.00 μ.μ. ομολογίες θα επαναγοραστούν στην ίδια τιμή από την Τράπεζα. Η Τράπεζα έχει δικαίωμα επαναγοράς των μετατρέψιμων ομολογιών, το οποίο και προτίθεται να ασκήσει.

    7. Υπάρχει δυνατότητα απόκτησης επιπλέον μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, πέραν όσων αναλογούν σε κάθε δικαίωμα προτίμησης;

    Κατά την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης παρέχεται δυνατότητα προεγγραφής χωρίς όριο, κατά το χρονικό διάστημα από 27/9/2010 έως 11/10/2010 για την απόκτηση τυχόν αδιάθετων μετοχών/μετατρέψιμων ομολογιών στην ίδια τιμή διάθεσης, των 5,20 ευρώ ανά μετοχή.

    8. Πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών;

    Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει την 19/10/2010 και των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη μετατροπή των ομολογιών την 27/10/2010.

    (Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από 08.00 έως 17.00 στα: 210 - 3343414, 415, 419, 421, 425, 426, 411, 436 / www.nbg.gr)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Διπλωματική κρίση

    Η Ιαπωνία προτίθεται να ζητήσει από την Κίνα να της καταβάλλει αποζημιώσεις για τα δύο περιπολικά σκάφη της που συγκρούσθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου με κινεζικό αλιευτικό, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τόκιο, δίνοντας συνέχεια στη διαφαινόμενη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

    «Πιστεύω πως η Ιαπωνία οφείλει να ζητήσει να τις αποζημιωθούν τα δύο πλοία» για τις ζημίες που υπέστησαν, μέσω ενός επίσημου αιτήματος προς τις κινεζικές αρχές, τόνισε ο Γιοσίτο Σενγκόκου, χωρίς να προσδιορίζει πότε θα εκφράσουν το αίτημα οι ιαπωνικές αρχές.

    Η σύγκρουση, στα ανοικτά των διαφιλονικούμενων νήσων που ανήκουν στην Ιαπωνία, έχει προκαλέσει τη χειρότερη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες από το 2006.

    Ο κυβερνήτης του αλιευτικού κρατήθηκε επί 16 ημέρες στην Ιαπωνία προτού απελευθερωθεί την Παρασκευή, αλλά το Πεκίνο αξιώνει από το Τόκιο συγγνώμη και αποζημιώσεις.

    Στο μεταξύ, ορισμένοι κινέζοι τελωνιακοί υπάλληλοι έχουν αρχίσει να ελέγχουν αυστηρότερα τα φορτία προς και από την Ιαπωνία, προκαλώντας καθυστερήσεις, σε μία άτυπη κίνηση αντιποίνων κατά της πρόσφατης σύλληψης από την Ιαπωνία του κυβερνήτη ενός κινεζικού αλιευτικού, τονίζει σε δημοσίευμα η εφημερίδα Μαϊνίτσι.

    Ο κυβερνήτης Ζαν Τσιζιόνγκ αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Κίνα το Σάββατο, μετά τη σύγκρουση με ιαπωνικό περιπολικό σκάφος στις 7 Σεπτεμβρίου, κοντά στις διαφιλονικούμενες νήσους που είναι γνωστές ως Ντιαογιού στην Κίνα και ως Σενκάκου στην Ιαπωνία.

    Η Κίνα αξίωσε συγγνώμη και αποζημιώσεις από την Ιαπωνία, αίτημα που απέρριψε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, αποδεικνύοντας τις εύθραυστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

    Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές στην Σανγκάη είχαν ενημερώσει μία μεγάλη ιαπωνική εξαγωγική εταιρεία πως θα ελέγξουν όλα τα αεροπορικά φορτία της, αντί για το συνηθισμένο ποσοστό του 30%, τονίζει η Μαϊνίτσι, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

    Η εφημερίδα τονίζει πως οι επιθεωρήσεις έχουν γίνει όλο και αυστηρότερες στα τελωνεία του Πεκίνου και σε άλλες πόλεις και πως τα αγαθά που πλήττονται αφορούν επίσης αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές.

    Οι τελευταίες εξελίξεις σημειώνονται ενώ ήδη έχει εκφρασθεί ανησυχία για την παρακράτηση από το Πεκίνο φορτίων με σπάνια μεταλλεύματα ζωτικής σημασίας για την βιομηχανία ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων, μόλο που η Κίνα αρνείται πως εφαρμόζονται απαγορεύσεις στις εξαγωγές προς την Ιαπωνία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Παραιτήθηκε ο Μπάγεβιτς

    Οριστικό είναι το "τέλος" του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Σέρβος προπονητής συναντήθηκε μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σταύρο Αδαμίδη και του ανακοίνωσε ότι η απόφαση του να παραιτηθεί είναι οριστική κι αμετάκλειτη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ, αφού του είπε ότι "είσαι μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της ΑΕΚ" επιχείρησε να τον μεταπείσει, αλλά ο Μπάγεβιτς ήταν ανένδοτος.

    Ο 62χρονος τεχνικός, μάλιστα, εξήγησε στον πρόεδρο της εταιρείας, ότι ο λόγος που τον ανάγκασε να παραιτηθεί έχει να κάνει με την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ, όχι μόνο στο σημερινό ματς, αλλά όπως του είπε χαρακτηριστικά "...η ομάδα δεν αποδίδει αυτό που θέλω".

    Ο κ. Αδαμίδης, πλέον, έκανε λόγο για "φιλικό χωρισμό" και από σήμερα κιόλας ξεκίνησε τις επαφές του για τον αντικαταστάτη του Μπάγεβιτς, ο οποίος εκτός απροόπτου θα είναι Έλληνας. Χρέη προσωρινού τεχνικού θα εκτελεί ο Μπλένταρ Κόλα με άμεσο συνεργάτη του τον Αρναρ Γκρέταρσον, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την ομάδα στο παιχνίδι της ερχόμενης Πέμπτης με τη Ζενίτ, για το Γιουρόπα Λιγκ.

    Οι αγώνες της Σούπερ Λίγκας

    Ο Ολυμπιακός Βόλου πήρε τεράστια νίκη κόντρα στην ΑΕΚ με 3-1, στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ΑΕΚ, η οποία είχε ισοφαρίσει προσωρινά με τον Λυμπερόπουλο στο 56΄, γνώρισε τη δεύτερη ήττα της σε 4 ματς, επίδοση που την φέρνει 5 βαθμούς μακριά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

    Στην κορυφή της βαθμολογίας βρίσκεται ο Ολυμπιακός, καθώς με τέρματα των Πάντελιτς, Φουστέρ και με αυτογκόλ του Φυτανίδη, νίκησε στο γήπεδο Καραϊσκάκη 3-0 τον Αστέρα Τρίπολης, σε αγώνα για την 4η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

    Επιστροφή στις νίκες, όχι, όμως, και στις καλές εμφανίσεις για τον Παναθηναϊκό. Με γκολ του Σωτήρη Νίνη στο 44΄ και του Κώστα Κατσουράνη στο 63΄, οι "πράσινοι" στο ΟΑΚΑ επικράτησαν 2-1 του Πανιωνίου.

    Ο Ατρόμητος νίκησε 2-1 τον Πανσερραϊκό στο Περιστέρι.

    Με την πρώτη νίκη της Ξάνθης στο πρωτάθλημα συνοδεύτηκε το ντεμπούτο του Γιώργου Παράσχου στον πάγκο της ακριτικής ομάδας, κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το γκολ του Μάουρο Πόι με πέναλτι στο 25΄ χάρισε στους γηπεδούχους το πρώτο τρίποντο (1-0).

    Με γκολ του Τσέζαρεκ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Άρης έκαμψε την αντίσταση του Εργοτέλη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και τον νίκησε 1-0.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 September 2010 - 6:31:05 UTC