Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελεσίγραφο από τους αγρότες
  • [02] Έρευνα για τους χειρισμούς

  • [01] Τελεσίγραφο από τους αγρότες

    "Περίοδο χάριτος" μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έδωσαν σήμερα από τη Λάρισα οι Θεσσαλοί αγρότες στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος προήδρευσε σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με αντικείμενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    Οπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας Σπύρος Τσικρίκας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους.

    "Δεν είμαστε μαζοχιστές, αλλά θα βρεθούμε σε αδιέξοδο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικρίκας.

    Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες από όλη τη Θεσσαλία και όλων των κομματικών χώρων και τέθηκαν πολλά έπιμέρους ζητήματα, τα οποία αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

    Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον "αγροτικό Καλλικράτη" και στις γενικές επιτελικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με έμφαση την αποκέντρωση των υπηρεσιών, ενώ τόνισε ότι το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του υπουργείου εδράζεται στην ταυτότητα, την ποιότητα και την αειφορία.

    Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος αγροτικής γης, προκειμένου οι ίδιοι να μπορούν να παίρνουν δάνεια.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η ΑΤΕ δεν παύει να είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες στο πλαίσιο λειτουργίας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε αναγκασμένοι, είπε, να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο αυτό και να την εξυγιάνουμε, διαβεβαίωσε ωστόσο τους αγρότες ότι θα προστατευθούν.

    Εξάλλου, τέθηκε το θέμα του Αχελώου, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις εκ μέρους του υπουργού για την πορεία του έργου, ενώ κεντρικό ζήτημα την εποχή αυτή αποτελούν οι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από το πράσινο σκουλήκι.

    Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα αποζημιωθούν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Έρευνα για τους χειρισμούς

    O υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με έγγραφό του ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να ερευνήσει εάν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιου Σανιδά σε σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Καστανίδης, απέστειλε στον κ. Τέντε τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται οι καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν κατά το παρελθόν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν οι εισαγγελείς Κυριάκος Καρούτσος, Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου.

    Της ενέργειας αυτής του κ. Καστανίδη είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής Μανώλη Μπετενιώτη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που του ζητούσε να πράξει τα δέοντα.

    Πριν από δύο χρόνια ο κ. Σανιδάς, είχε αρνηθεί να διαβιβάσει τη δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 September 2010 - 16:31:13 UTC