Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ"
  • [02] Στους δρόμους οι μεταφορείς
  • [03] Περαίωση: Ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη
  • [04] Συνεργασία Ελλάδας-Κατάρ
  • [05] "Δεν συζητείται παράταση"
  • [06] Μοναδικό απολίθωμα
  • [07] Αντιδρούν στις αλλαγές
  • [08] "Πόθεν έσχες" για διαιτητές

  • [01] "Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρέστη σήμερα στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ως "εθιμοτυπικού χαρακτήρα".

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από το Foreign Policy Association. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει συνολική εικόνα για την οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές που διανοίγονται και για τη "μεγάλη αλλαγή" που επιχειρείται στη χώρα μας, με αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον και στην ελληνική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

    Ακολούθως, θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ-Θάνι, με τον οποίο θα υπογράψει μνημόνιο αναπτυξιακής συνεργασίας, και με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Το βράδυ (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με συμμετοχή σε δεξίωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του προς τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός παρέστη στη δεξίωση που οργάνωσε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης ο οργανισμός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο είχε 20λεπτη συνομιλία. Ο κ. Κλίντον ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Παπανδρέου για αρκετά προβλήματα που ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα.

    «Δεν είναι ευχάριστες οι αποφάσεις μας. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, και υπογράμμισε:.

    «Ως κυβέρνηση κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ' αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Βρεθήκαμε όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα. Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για την χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ' όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Φτιάχνουμε μια καινούρια Ελλάδα, μια Ελλάδα αξιοκρατίας, μια Ελλάδα διαφάνειας, μια Ελλάδα λογοδοσίας , μια Ελλάδα οικονομικής ανάπτυξης, μια Ελλάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Ελλάδα ανοιχτής Δημοκρατίας και Ελευθερίας που θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Ελληνισμό της Διασποράς να συμβάλουν στην στήριξη της Ελλάδας «με το ομόλογο της διασποράς» και τους ευχαρίστησε για τη στήριξη «που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε με τον τουρισμό».

    "Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ, αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων", δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.

    Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιφέρει νέα έσοδα. "Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρω μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ομιλία στο Economy Club

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές παρουσίασε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της, τονίζοντας ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των επενδυτών, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας ότι επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες.

    Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών και αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του "Καλλικράτη", στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

    Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της "νέας Ελλάδας" είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε έως το 2008.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στους δρόμους οι μεταφορείς

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αποφάσισε χθες το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του Κράτους.

    Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Γενική Συνέλευση των Βυτιοφορέων και ένα 24ωρο πριν από την Πανελλήνια Συνάντηση, στην Αθήνα, των Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά ότι οι μεταφορείς θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τον ερχόμενο μήνα.

    Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο κ. Ρέππας τόνισε ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των μεταφορέων και επανέλαβε ότι για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά τους, για τα οποία επίσης έχει αναλάβει δέσμευση, δηλαδή το ασφαλιστικό τους και οι φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν αγοράσει άδεια τα τελευταία χρόνια θα ικανοποιηθούν με επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι τα τρία αυτά βασικά αιτήματα δεν ήταν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες από τη βουλή, γιατί είναι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, τα οποία και θα προχωρήσουν στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, τα πράγματα σήμερα είναι πιο ήρεμα, καθώς η κίνηση και στις δύο εθνικές οδούς διεξάγεται κανονικά, με εξαίρεση, ένα δεκάλεπτο, το μεσημέρι, όπου μεταφορείς έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Βέροιας - Σκύδρας, όπου από τις 2.30 μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών δημοσίας χρήσης απέκλεισαν με τα οχήματά τους το δρόμο, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Νάουσα.

    Αντίθετα, από τις 4.30 το απόγευμα, συνάδελφοί τους από την ανατολική Μακεδονία έχουν στήσει δύο μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Νέου Πετριτσίου Σερρών, στους κόμβους Σταυροχωρίου και Βαρδακίου. Στα συγκεκριμένα σημεία οι αυτοκινητιστές επιτρέπουν τη διέλευση μόνον ΙΧ αυτοκινήτων.

    Στο μεταξύ, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης, με τους αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς δρόμων, σε σημεία τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

    Με έγγραφη παραγγελία του προς το γενικό αστυνομικό διευθυντή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, ζητά να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    Εξάλλου, αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έκαναν οδηγοί ιδιωτικής χρήσης φορτηγών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση μετακίνησής τους και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Περαίωση: Ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων , σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

    Αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί στα κόμματα τη Δευτέρα, θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη, θα συζητηθεί την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στο Τμήμα επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου την Πέμπτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συνεργασία Ελλάδας-Κατάρ

    Ενα γενικό πλαίσιο συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ θα υπογραφεί απόψε στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα, που αφορούν τη συμφωνία σε σχέση με το Ελληνικό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για επενδύσεις» και διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα «και φυσικά και σε αναπτυξιακό».

    Εξάλλου, τις δυνατότητες αύξησης των επενδύσεών της στην Ελλάδα συζήτησαν οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Λατινικής Αμερικής BTG Pactual, που έχει έδρα τη Βραζιλία και εκπροσωπήσεις στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ.Χαρ. Τσαρδανίδης καθώς και με επιχειρηματίες σε κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Δεν συζητείται παράταση"

    Δεν σχεδιάζεται, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    "Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα", τόνισε ο Α. Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

    "Η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μοναδικό απολίθωμα

    Εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η δυτική Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο, σαρκοφάγα σε μέγεθος όσο μια σημερινή λεοπάρδαλη, ζούσαν στο χώρο αφήνοντας το «στίγμα» τους παντού.

    Ένα τέτοιο αποτύπωμα, μία απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου, ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε πέρσι στην Κρήτη και τα αποτελέσματα της μελέτης της θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.

    «Πρόκειται για τη μοναδική πατημασιά σαρκοφάγου τέτοιας ηλικίας που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο», ανακοίνωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λέκτορας Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ηλιοπούλος ο οποίος μελέτησε το εύρημα που βρέθηκε στο χωριό Γούβες του νομού Χανίων.

    Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, προκύπτει ότι η πατημασιά ανήκει μάλλον σε ύαινα ή σε αιλουροειδές και το απολίθωμα είναι από τα παλαιότερα με θηλαστικά που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.

    «Το απολίθωμα θα εκτεθεί στο μέλλον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

    Απολιθώματα ελεφάντων και αλόγων στην Επανομή

    Ηλικίας 3 έως 5 εκατομμυρίων χρόνων είναι τα απολιθώματα ελεφάντων, αλόγων αλλά και γιγαντιαίων χερσαίων χελωνών που βρέθηκαν στην περιοχή της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Κωστόπουλος.

    «Πιο καλά διατηρημένα είναι τα απολιθώματα που βρέθηκαν στο μικρό έμβολο της Επανομής όπου εντοπίστηκαν και απολιθώματα πιθήκου ηλικίας 4 εκατομμυρίων ετών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωστόπουλος.

    Τα απολιθώματα των αλόγων δείχνουν ότι επρόκειτο για ζώα εύρωστα και λίγο μικρότερα από τα σημερινά, ενώ οι ελέφαντες ήταν όπως ο σημερινός αφρικανικός ελέφαντας, βάρους περίπου 3 τόνων.

    «Η περιοχή που ζούσαν τα ζώα αυτά, όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες μας, ήταν ανοικτές εκτάσεις, στο στιλ της αφρικανικής σαβάνας με πιο υγρό περιβάλλον», εξήγησε ο κ. Κωστόπουλος.

    Γεωπάρκα και Γεωτουρισμός

    Στην προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού δικτύου γεωπάρκων θα αναφερθεί στην εισήγησή του ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία γεωπάρκα, δηλαδή περιοχές που περιέχουν αξιόλογες θέσεις γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων και είναι το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη στην Κρήτη και το Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού.

    «Στόχος μας, μέσω των γεωπάρκων, είναι να κατανοήσει ο κόσμος το ανάγλυφο που έχει σχηματίσει γύρω μας η γη και παράλληλα, να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό που είναι ο γεωτουρισμός, ενισχύοντας παράλληλα οικονομικά την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Φασουλάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Αντιδρούν στις αλλαγές

    Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη Γαλλία διαδηλώνουν σήμερα κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό που μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το συνδικάτο CFDP που είχε ανακοινώσει ότι στην αντίστοιχη κινητοποίηση της 7ης Σεπτεμβρίου συμμετείχαν 2,5 εκατομμύρια Γάλλοι.

    Τα συνδικάτα επιμένουν στην άποψη ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι πολυπληθέστερη αυτής της 7ης Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με την αστυνομία που εκτιμά ότι οι συγκεντρωμένοι είναι σαφώς λιγότεροι.

    Η διαφορά των εκτιμήσεων είναι πολύ μεγάλη όσον αφορά τη συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα όπου τα συνδικάτα μιλούν για 300 χιλιάδες πολίτες και η αστυνομία για περίπου 65 χιλιάδες .

    Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται σήμερα στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες όπως και στα σχολεία.

    Είναι η δεύτερη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί μέσα σε δύο εβδομάδες. Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια έως το 2018. Ο Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει τη μεταρρύθμιση αυτή ως τη σημαντικότερη της πενταετούς θητείας του.

    Tο νoμοσχέδιο υιοθετήθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η Γερουσία (άνω βουλή του κοινοβουλίου) θα αρχίσει την εξέταση του στις 5 Οκτωβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Πόθεν έσχες" για διαιτητές

    Την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις δηλώσεις "πόθεν έσχες", ώστε να περιλαμβάνονται και οι διαιτητές στους υπόχρεους υποβολής, θα προτείνει η ΕΠΟ. Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Εισαγγελέα πρωτοδικών, Κωσνταντίνο Σιμιτζόγλου, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, και ο ομόλογός του της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης.

    Οι διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων, που ήταν παρόντες στη συνάντηση, συμφώνησαν στην ανάγκη να "πέσουν οι τόνοι" και δεσμεύτηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι, σε περιπτώσεις προκλητικών δημοσιευμάτων, θα εφαρμόζεται ο σχετικός αθλητικός νόμος που προβλέπει διαδικασία αυτοφώρου.

    Στο μεταξύ, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα για "στημένα παιχνίδια" στο ποδόσφαιρο, αλλά και για φαινόμενα υψηλών καταθέσεων παραγόντων του ποδοσφαίρου που καταγγέλονται στον Τύπο, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου. Την έρευνα θα διενεργήσουν δύο εισαγγελείς αρμόδιοι γαι οικονομικά εγκλήματα, οι οποίοι έλαβαν εντολή αύριο να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους του ΣΔΟΕ, ώστε το Σώμα ταχύτατα να τους κοινοποιήσει στοιχεία που έχει συλλέξει από ελέγχους του για την υπόθεση.

    Εξελίξεις υπάρχουν όμως και σε ό,τι αφορά το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ποντίκι", που εμφανίζει εν ενεργεία διαιτητή ποδοσφαίρου να έχει αποκομίσει υπέρογκα κέρδη από το στοίχημα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αν.Κανελόπουλος, κάλεσε για την προσεχή Τρίτη τον εκδότη της εφημερίδας, Αντώνη Δελατόλα, καθώς και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, προκειμένου να καταθέσουν όποια στοιχεία έχουν για ύποπτες συναλλαγές διατητών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 16:30:59 UTC