Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία"
  • [02] Στους δρόμους παραμένουν οι μεταφορείς
  • [03] Μεταρρυθμίσεις και ανατροπές στο χώρο της Παιδείας

  • [01] "Δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία"

    Στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ομιλία στο Economy Club

    Την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της παρουσίασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.

    Πριν έξι μήνες όλοι δήλωναν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκωπούσε, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, σταθερά προσηλωμένη προς μια μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες, τόνισε και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει προωθηθεί το πιο φιλόδοξο και εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

    Το έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί κατά 32% και θα πετύχουμε τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 60%.

    Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών. "Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

    Δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, και βέβαιος ότι τα βραχυπρόθεσμα κόστη και ο πόνος θα αντισταθμισθούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

    Αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του "Καλλικράτη", στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

    Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της "νέας Ελλάδας" είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.

    Επανέλαβε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει αξίας 270 δισ. Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου χρέους, αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα προσφέρει προοπτικές για αιολική ενέργεια που είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που περιβάλλεται από αναδυόμενες αγορές, ενώ τόνισε ότι η σημασία της χώρας έχει αναγνωρισθεί και από την Κίνα που μετέτρεψε το λιμάνι του Πειραιά σε σημείο εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη.

    Παρά τις προοπτικές που διαφαίνονται ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και κυρίως η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών και η προστασία των πιο αδύναμων μελών της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αρχίζει να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, και δήλωσε αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αν και παραδέχθηκε ότι συνήθειες δεκαετιών δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αμέσως.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε έως το 2008.

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προτεραιότητα που θέτει στο θέμα της Κύπρου σε όλες τις συναντήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον κ. Χριστόφια ότι "στόχος μας είναι να δώσουμε τη σωστή εικόνα" προσθέτοντας ότι "γιατί πιστεύουμε σ' αυτήν την μεγάλη υπόθεση".

    Στη συνέχεια, ο Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα.

    Στην πρόκληση ενδιαφέροντος για την Ελλάδα απο δημιουργικούς ανθρώπους της διασποράς, αποσκοπούσε, κατά κύριο λόγο, η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με επτά διακεκριμένους ελληνοαμερικανούς, του οικονομικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, που θα συμμετέχουν στο υπό διαμόρφωση επενδυτικό συμβούλιο.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για επενδύσεις Χάρης Παμπούκης ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση δήλωσε :

    "Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός είχε πρόγευμα εργασίας στο οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη διασπορά, αλλά Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι είναι διακεκριμένοι και να ακούσει και τη δική τους γνώμη για την Ελλάδα, το μέλλον και τη μεγάλη αλλαγή την οποία θέλει και οφείλει να συντελέσει στον τόπο μας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στους δρόμους παραμένουν οι μεταφορείς

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αποφάσισε χθες το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι πλέον νόμος του Κράτους.

    Ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ανακοίνωσε ότι αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Γενική Συνέλευση στην Αθήνα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση που θα τηρήσουν στο μέλλον.

    Οι μεταφορείς κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στην ουσία τους παίρνει την περιουσία, γεγονός που θα το επιστρέψουν - όπως είπαν - στις προσεχείς εκλογές και επανέλαβαν ότι δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αφού τα έχουν χάσει όλα.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάτος τόνισε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι μεταφορείς έχασαν τα πάντα, επέκρινε τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι αυτοαναιρέθηκε, καθώς άλλο σχέδιο νόμου τους παρουσίασε και άλλο κατέθεσε στη βουλή και ανακοίνωσε και αυτός ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

    Ο κ. Τζωρτζάτος επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημα των μεταφορέων να τους δοθεί γραπτώς η προφορική δέσμευση του κ. Ρέππα για τις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό, την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ και τις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν αγοράσει άδεια τα τελευταία χρόνια.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδικό Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία παίρνει και τις σχετικές αποφάσεις.

    Κυβερνητική σύσκεψη

    Κυβερνητική σύσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης αναφορικά με το ζήτημα του "ανοίγματος" του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ. Χ., πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας, ο γ.γ. του υπουργείου Χ. Τσιόκας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας και η γ.γ. για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη.

    Ο κ. Πεταλωτής είχε επισημάνει νωρίτερα ότι το νομοσχέδιο "είναι πλέον νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι να τον σεβόμαστε" και ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με "ψυχραιμία και αποφασιστικότητα" και με τον "δέοντα τρόπο".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μεταρρυθμίσεις και ανατροπές στο χώρο της Παιδείας

    Τα πάνω κάτω έρχονται στην Παιδεία με τις μεταρρυθμίσεις, που δρομολογεί το Υπουργείο και αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ολοήμερα σχολεία, διαδικτυακά φροντιστήρια, αλλαγές στον χρόνο υποβολής μηχανογραφικών και πάει λέγοντας... Ταυτόχρονα, ένα νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-14, έρχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στον χάρτη της Παιδείας. Αφορά τους μαθητές, οι οποίοι του χρόνου θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του λυκείου. Ενός λυκείου, εντελώς διαφορετικού από αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα...

    Καθώς γονείς και μαθητές έχουν καταληφθεί από ανησυχία για τις ανατροπές, που ήρθαν ή επίκεινται, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τα νέα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης.

    ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Η σημαντικότερη αλλαγή στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέτος, είναι η λειτουργία των 800 ολοήμερων σχολείων. Αν και το νέο μοντέλο των συγκεκριμένων δημοτικών σχολείων, θεωρείται πιλοτικό, φαίνεται πως πρόθεση του Υπουργείου είναι από τον επόμενο χρόνο να επεκταθεί ως θεσμός σε όλα τα δημοτικά σχολεία.

    Οι βασικές καινοτομίες είναι:

  • Η εισαγωγή της διδασκαλίας των Αγγλικών από την πρώτη τάξη.

  • Η αύξηση των ωρών υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο.

  • Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες.

  • Η εισαγωγή μαθημάτων θεατρικής αγωγής και λογοτεχνίας.

    Ειδικότερα, το υποχρεωτικό πρόγραμμα αρχίζει στις 08.10 και λήγει στις 14.00 για όλες τις τάξεις. Το μάθημα της γλώσσας αυξάνεται κατά μία ώρα στην πρώτη και δευτέρα τάξη και η επιπλέον ώρα διατίθεται στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Αυξάνεται, επίσης, κατά μία ώρα το μάθημα των μαθηματικών στην πρώτη και δευτέρα τάξη, ενώ σε κάθε τάξη διδάσκεται και το μάθημα της θεατρικής αγωγής.

    Κατά δύο ώρες αυξάνεται η διδασκαλία της φυσικής αγωγής στις τάξεις πρώτη, δευτέρα, τρίτη και τετάρτη, ενώ το μάθημα των αγγλικών προστίθεται για δύο ώρες στην πρώτη και δευτέρα τάξη και αυξάνεται κατά μία ώρα στις υπόλοιπες.

    Το μάθημα της τεχνολογίας - πληροφορικής προστίθεται για δύο ώρες σε όλες τις τάξεις. Στην ευέλικτη ζώνη περιλαμβάνονται ωριαία μαθήματα αγωγής υγείας, διατροφικών συνηθειών, κυκλοφοριακής αγωγής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Σημειώνεται ότι τα γνωστικά αντικείμενα του ολοήμερου προγράμματος ορίζονται με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του σχολείου, δηλαδή τα ενδιαφέροντα των μαθητών, το μαθησιακό τους επίπεδο, τις απόψεις των γονέων, τις διαθέσιμες ώρες, την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου κ.λπ.

    Δηλαδή, το απόγευμα από τις 14.00 ως τις 16.15 το πρόγραμμα είναι προαιρετικό και περιλαμβάνει αθλητισμό, θεατρική αγωγή, μουσική, εικαστικά, δεύτερη ξένη γλώσσα κ.λπ.

    Αν οι γονείς δεν επιθυμούν να παραμείνει το παιδί τους ως τις 16.15, που λήγει το πρόγραμμα, μπορούν ύστερα από υποβολή υπεύθυνης δήλωσης να το παραλαμβάνουν νωρίτερα.

    Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, τοποθετούνται για τη διδασκαλία των νέων μαθημάτων (π.χ. Αγγλικά στην πρώτη τάξη) εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Τέλος, διαδραστικοί πίνακες και φορητά εργαστήρια με υπολογιστές θα εμπλουτίσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του «ψηφιακού» σχολείου.

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Η μείωση της εξεταστέας ύλης και η εισαγωγή μαθημάτων, μέσω Ιντερνετ, είναι από τις βασικές καινοτομίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η βασικότερη αλλαγή, που αφορά τους μαθητές, οι οποίοι φοιτούν φέτος στην τρίτη τάξη λυκείου και του χρόνου θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, είναι ο χρόνος κατάθεσης των μηχανογραφικών στοιχείων. Το Υπουργείο Παιδείας μελετά η κατάθεση να γίνει τον Μάρτιο, και όχι τον Ιούλιο μετά τις εξετάσεις.

    Αν τελικά το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή, όπως έχουν δηλώσει ήδη στον Τύπο, τόσο η υπουργός, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων τον Μάϊο του 2011 θα πρέπει από τώρα να μελετούν την κατεύθυνση και τις σπουδές, που θα ακολουθήσουν, διότι θα κληθούν να δηλώσουν τμήματα και σχολές τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους στις πανελλήνιες εξετάσεις.

    Η αλλαγή αυτή αξιολογείται από πολλούς εκπαιδευτικούς, ως θετική, καθώς οι υποψήφιοι είναι ανεπηρέαστοι στην προτίμηση των Σχολών τους. Από την άλλη πλευρά, στο Υπουργείο Παιδείας θα αποσυμφορηθούν οι διαδικασίες που συγκεντρώνονται όλες μέσα στον Ιούλιο, αφού η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών θα μεταφερθεί από τον Ιούλιο στον Μάρτιο.

    Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να μειωθεί ο χρόνος των διαδικασιών, που αφορούν τις πανελλήνιες εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία αρχίζει ουσιαστικά από τον Μαϊο και λήγει τον Αύγουστο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η πιο «φορτωμένη» περίοδος είναι, ασφαλώς, όταν διεξάγονται οι εξετάσεις τωβν υποψηφίων στα βασικά και αμέσως μετά, στα ειδικά μαθήματα. Η διαδικασία, όμως, συνεχίζεται με τη διόρθωση των γραπτών, τον έλεγχο των στοιχείων και τη μεταφορά τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Υπουργείου. Έτσι, κάθε χρόνο ένας ολόκληρος φορέας (σσ. το Υπουργείο) αλλά και διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, ασχολούνται για τουλάχιστον για τρεις μήνες με τις πανελλήνιες εξετάσεις.

    «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί από φέτος στα σχολεία. Είναι το «φροντιστήριο, μέσω Ιντερνετ», που αποτελεί τη μετεξέλιξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ).

    Η ΠΔΣ ήταν θεσμός που έγινε θερμά δεκτός, όταν εξαγγέλθηκε πριν από πολλά χρόνια. Στην πορεία, ωστόσο, ατόνησε μέχρι που εξαφανίσθηκε από πολλά σχολεία. Ο στόχος ήταν να βοηθηθούν με επιπλέον διδασκαλία οι «αδύνατοι» μαθητές και να μην καταφεύγουν στα φροντιστήρια. Όπως, όμως, σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, ο θεσμός δεν είχε οργανωθεί σωστά, άρχιζε μέρες μετά την έναρξη του κάθε σχολικού έτους και κατέληγε να ενδιαφέρει ελάχιστους μαθητές.

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι ο θεσμός θα διατηρηθεί ως είχε, σε σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ή έχουν μικρό αριθμό μαθητών. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους τα σχολεία θα υιοθετήσουν τα μαθήματα, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ύλη περνάει μέσα στους υπολογιστές, ο καθηγητής ζωντανά θα «συνομιλεί» με τον μαθητή, ο οποίος θα του κάνει ερωτήσεις και θα παίρνει απαντήσεις.

    Σημειώνεται ότι και τα μαθήματα τάξεων του δημοτικού θα «περνούν» στο διαδίκτυο, έτσι ώστε ένας μαθητής να έχει τη δυνατότητα, π.χ. στο μάθημα της Φυσικής, να κάνει ακόμη και μόνος του το πείραμα στο σπίτι του. Στο σχολείο, το πείραμα θα έχει γίνει στο φορητό εργαστήριο.

    Φέτος, ανακοινώθηκε και η εξεταστέα ύλη, η οποία είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς το Υπουργείο Παιδείας δρομολογεί συρρίκνωση της ύλης και αφαίρεση μαθημάτων.

    Από τον επόμενο χρόνο, για τα παιδιά που θα φοιτούν στην πρώτη τάξη λυκείου, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, θα υπάρχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, για τα οποία θα διπλασιαστεί ο χρόνος διδασκαλίας. Επιπλέον, θα υπάρχουν λίγα μαθήματα επιλογής και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και να αξιολογούνται μέσα από εργασίες ατομικές, ή ομαδικές.

    Θα θεσπιστούν εσωτερικές εξετάσεις στα σχολεία με κοινά μαθήματα. Ο βαθμός, που θα παίρνουν στο λύκειο, θα συνδέεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα είναι σε εντελώς διαφορετική βάση. Τα μαθήματα, στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι, θα είναι, κατά πάσαν πιθανότητα, τέσσερα. Τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των φοιτητών τους, αφού θα βάζουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα, που επιθυμούν. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα. Το «ξεκαθάρισμα» θα γίνεται μετά το πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο. Θα υπάρχουν, στις σχολές πλέον, εξετάσεις και ανάλογα με τις επιδόσεις του ο φοιτητής θα εγγράφεται στο τμήμα που επιθυμεί.

    Για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πολλοί χαρακτήρισαν το εγχείρημα «Καλλικράτη» της Παιδείας, καθώς περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων, μετονομασίες, αλλαγές, ακόμη και καταργήσεις.

    Τις διαδικασίες επίσπευσης αυτών των αλλαγών έδωσαν και οι χαμηλές επιδόσεις εισαγομένων σε τμήματα των ΤΕΙ υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, τον Αύγουστο.

    Η εισαγωγή σπουδαστών με μέσο όρο βαθμολογίας μόλις 0,9 αποδεικνύει, εκτός των άλλων, ότι οι σπουδές σε ορισμένα τμήματα δεν προσελκύουν τους υποψήφιους. Αυτό -δηλώνουν οι καθηγητές- δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν είναι ενδιαφέρουσες οι σπουδές. Ενδεχομένως δεν έχουν ενημερωθεί οι υποψήφιοι, ή οι συγκεκριμένες σπουδές δεν οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά στρέφουν την πλάτη σ΄αυτές. Τα τμήματα, όμως, λειτουργούν έστω και με λίγους ενεργούς σπουδαστές, αλλά το κόστος είναι υπερβολικό και οι καιροί δύσκολοι.

    Όλα αυτά θα εξεταστούν κατά τον σχεδιασμό του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι υπάρχουν τμήματα με ειδικότητες, που αλληλοεπικαλύπτονται. Ύπάρχουν, δηλαδή, τμήματα των ΤΕΙ στην περιφέρεια, που προσφέρουν περίπου τις ίδιες γνώσεις -αν όχι ακριβώς τις ίδιες- με τμήματα Πανεπιστημίων στην ίδια περιφέρεια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 4:32:18 UTC