Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"
  • [02] Προς κλήτευση Καραμανλή για το Βατοπέδι;
  • [03] Έρευνα για βρόμικο χρήμα

  • [01] "Οι στόχοι θα επιτευχθούν"

    Διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ των τροφίμων και των τιμολογίων ΔΕΚΟ, υπόσχεση για κατάθεση νομοσχεδίου αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού συστήματος τον Οκτώβριο, αλλά και αυστηρή κριτική στις επικρίσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, περιελάμβανε η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο κος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του έτους και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά αναπροσαρμογή του ανά τριμηνία.

    Στο ίδιο πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου των δημοσιονομικών, ο νέος Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά παράρτημα για την πορεία των ΔΕΚΟ και όλα τα υπουργεία θα υποχρεούνται να κάνουν μητρώο αναλήψεων υποχρεώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της συσσώρευσής τους χωρίς δημοσιονομική κάλυψη.

    Ο υπουργός Οικονομικών επισκόπησε τις βασικές δράσεις των υπουργείων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αφορούν την δημοσιονομική εξυγίανση:

    Πρόσληψη χρηματοδοτικών συμβούλων, κινήσεις για την αξιοποίηση των λιμένων και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, περαιτέρω προώθηση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, άρση των περιορισμών στην υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων, εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του τομέα των υπηρεσιών και των προμηθειών των νοσοκομείων, άρση των 30 πλέον σημαντικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, κ.ά. Στο πλαίσιο δε αυτό, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου τον Οκτώβριο, για αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος εμφανίζεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

    Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από το βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της ΝΔ Ν. Λέγκα, ότι η πολιτική που ακολουθείται, οδηγεί την οικονομία στον «κύκλο της ύφεσης», ο κος Παπακωνσταντίνου άδραξε την ευκαιρία, προκειμένου να σχολιάσει την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

    «Η ΝΔ υποστηρίζει πως χωρίς μείωση δαπανών και περαιτέρω φόρους, αλλά με αύξηση των δαπανών και μείωση των φόρων, κατά κάποιον μαγικό τρόπο το έλλειμμα θα είχε μηδενιστεί. Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα μπορούσε να κάνει κανείς μια σειρά από σχόλια: Καλώ το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, να το παρουσιάσει αυτό στους έλληνες πολίτες και την επιστημονική κοινότητα - να δούμε πώς γίνεται αυτό το μαγικό», σχολίασε ο υπουργός.

    «Τα στοιχεία δεν είναι όντως για θριαμβολογίες», συμφώνησε ο κος Παπακωνσταντίνου. «Είναι ενθαρρυντικά, αλλά και στοιχεία περισυλλογής. Θα διαφωνήσω όμως ότι οδηγούν στην ύφεση. Γίνεται πάρα πολύ συζήτηση για την ανάπτυξη: Για ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις και για επενδύσεις χρηματοδότηση. Και με κλειστές τις αγορές κεφαλαίων, χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Γι' αυτό χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει μείωση ελλείμματος μέσω ανάπτυξης, αν δεν μπορείς να δανειστείς» παρατήρησε ο υπουργός.

    Τέλος, για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, ο κος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μεταφορών, «νομοσχέδιο καταπολέμησης του πληθωρισμού - μείζονα διαρθρωτική αλλαγή που θα επηρεάσει το πορτοφόλι της κάθε ελληνικής οικογένειας», όπως επίσης έκρινε ότι η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, είναι «εξυγιαντικό μέτρο ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων και κοινωνικά δίκαιο, υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής».

    «Εξυγιαντική» χαρακτήρισε επίσης ο κος Παπακωνσταντίνου και την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων - ζήτημα που θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή.

    Επιτόκιο 3,98% στα έντοκα γραμμάτια τριμήνου

    Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,98%.

    Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,874 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010.

    Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ.

    Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

    Η σημερινή δημοπρασία πήγε «εξαιρετικά», με επιτόκιο 3,98% και υπερκάλυψη 6,25 φορές έναντι του 3,85 της προηγούμενης δημοπρασίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το ότι κατά 72% οι επενδυτές ήταν ξένοι, «που σημαίνει ότι ανακτούμε την αξιοπιστία της χώρας μας βήμα-βήμα».

    Εξάλλου, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης μνημονίου μετά το 2013. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, που τηρούμε απαρέγκλιτα. Δεν θα έρθει καινούριο μνημόνιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος είναι να βγούμε στις αγορές, όσο το δυνατό συντομότερα και πριν το πέρας του μνημονίου.

    Ζ.Μ.Μπαρόζο: "Επιτυχημένη προσπάθεα"

    Η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

    "Η Ελλάδα κάνει μία τεράστια προσπάθεια", είπε, σημειώνοντας ότι ήταν "επιτυχημένη". Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι στην πορεία για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, είπε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι "θα είναι μία προσπάθεια αρκετών ετών".

    Εξάλλου, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, 15 μεγάλες διεθνείς τράπεζες που συνεργάζονται ως βασικοί διαπραγματευτές με το Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προβλέπουν μείωση των spreads των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων την προσεχή διετία - όπως και των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας -.

    Η προοπτική αυτή οδηγεί μεγάλες επενδυτικές τράπεζες - όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Societe Generale - να συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά ελληνικών ομολόγων. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι 15 τράπεζες στο Bloomberg προκύπτει ότι κατά μέσο όρο προβλέπουν μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων (σ.σ.: της διαφοράς της απόδοσης τους σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών) από τις 913 μονάδες βάσης (9,13 ποσοστιαίες μονάδες) την περασμένη Παρασκευή στις 809 στο τέλος του 2010, στις 638 στο τέλος του 2011 και στις 477 στο τέλος του 2012.

    Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που έγιναν από τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 650, τις 450 και τις 120 μ.β. στο τέλος του 2010, του 2011 και του 2012, αντίστοιχα. Οι πιο απαισιόδοξες τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 1.000, τις 900 και τις 700 μ.β., αντίστοιχα.

    Συναντήσεις της τρόικας

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με κεντρικά θέματα την εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τις προοπτικές για την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό ενώ το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) θα αντιμετωπισθεί μέσα στον Οκτώβρη με εκφρασμένη την αισιοδοξία από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας ότι θα βρεθεί συναινετική λύση.

    Στο πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παραμένει ως σημαντικό αγκάθι το ζήτημα της αναβάθμισης των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές θέμα που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με τους εκπρόσωπους της τρόικας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Προς κλήτευση Καραμανλή για το Βατοπέδι;

    Προς την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προσανατολίζεται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της Λίμνης Βιστωνίδας.

    Την πρόταση αυτή, έχει διατυπώσει το κόμμα ΛΑΟΣ και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,συναντά την συμφωνία των υπολοίπων κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν μετέχει πλέον στις εργασίες της, έχοντας αποχωρήσει.

    Στο μεταξύ, επιστολή προς τους ειδικούς ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ιωάννη Φιοράκη και Νικόλαο Πιπιλίγκα, με κοινοποίηση προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, απηύθυνε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης.

    Ζητεί να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για το έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Έρευνα για βρόμικο χρήμα

    Ο πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού IOR (Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων), ο Έτορε Γκότι Τεντέσκι βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της εισαγγελίας της Ρώμης για παραβίαση ενός νέου νόμου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν.

    Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας, διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.

    Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα ενός νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της. Ως εκ τούτου οι δύο υπεύθυνοι της τράπεζας δεν είναι ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν τα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές.

    Η οικονομική αστυνομία κατέσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της IOR, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.

    Η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στην απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.

    Το Βατικανό "εκφράζει αμηχανία και έκπληξη όσον αφορά την πρωτοβουλία της εισαγγελίας της Ρώμης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη διατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ιταλίας", τονίζεται σε ανακοίνωση της Αγίας Εδρας. Εκφράζεται επίσης "η σαφής βούλησή του, η οποία έχει εκδηλωθεί πολλές φορές από τις Αρχές του Βατικανού, για απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της IOR".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 16:30:55 UTC