Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτόκιο 3,98% στα έντοκα γραμμάτια τριμήνου
  • [02] "Αττική Συνεργασία - Όχι στο μνημόνιο"
  • [03] Θεατρικό Μουσείο. Απέκτησε "σπίτι"
  • [04] Η ατζέντα της Τρίτης 21/9/2010
  • [05] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [06] Εκτός ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης
  • [07] Το πλαίσιο για την περαίωση
  • [08] Το "βιβλιοαυτοκίνητο"

  • [01] Επιτόκιο 3,98% στα έντοκα γραμμάτια τριμήνου

    Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,98%.

    Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,874 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010.

    Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ.

    Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

    Ζ.Μ.Μπαρόζο: "Επιτυχημένη προσπάθεα"

    Η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

    "Η Ελλάδα κάνει μία τεράστια προσπάθεια", είπε, σημειώνοντας ότι ήταν "επιτυχημένη". Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι στην πορεία για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, είπε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι "θα είναι μία προσπάθεια αρκετών ετών".

    Εξάλλου, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, 15 μεγάλες διεθνείς τράπεζες που συνεργάζονται ως βασικοί διαπραγματευτές με το Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προβλέπουν μείωση των spreads των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων την προσεχή διετία - όπως και των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας -.

    Η προοπτική αυτή οδηγεί μεγάλες επενδυτικές τράπεζες - όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Societe Generale - να συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά ελληνικών ομολόγων. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι 15 τράπεζες στο Bloomberg προκύπτει ότι κατά μέσο όρο προβλέπουν μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων (σ.σ.: της διαφοράς της απόδοσης τους σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών) από τις 913 μονάδες βάσης (9,13 ποσοστιαίες μονάδες) την περασμένη Παρασκευή στις 809 στο τέλος του 2010, στις 638 στο τέλος του 2011 και στις 477 στο τέλος του 2012.

    Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που έγιναν από τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 650, τις 450 και τις 120 μ.β. στο τέλος του 2010, του 2011 και του 2012, αντίστοιχα. Οι πιο απαισιόδοξες τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 1.000, τις 900 και τις 700 μ.β., αντίστοιχα.

    Συναντήσεις της τρόικας

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με κεντρικά θέματα την εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τις προοπτικές για την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό ενώ το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) θα αντιμετωπισθεί μέσα στον Οκτώβρη με εκφρασμένη την αισιοδοξία από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας ότι θα βρεθεί συναινετική λύση.

    Στο πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παραμένει ως σημαντικό αγκάθι το ζήτημα της αναβάθμισης των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές θέμα που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με τους εκπρόσωπους της τρόικας.

    Χθες, με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο την υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του νέου, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο ενδιάμεσος αυτός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας αύριο Τετάρτη. Έπεται ο νέος έλεγχος τον Οκτώβριο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου τον Δεκέμβριο.

    Όσον αφορά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η τρόικα εστιάζει τόσο στην υστέρηση των εσόδων και τον τρόπο κάλυψής της, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), οι οποίες «απειλούν» να εξανεμίσουν το «μαξιλάρι» των περίπου 5 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών. Για τον προϋπολογισμό 2011, εξετάζεται η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% κατά πάσα πιθανότητα (μπορεί να αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επιπλέον, εξετάζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, άνοιγμα αγοράς ενέργειας και αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ), οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν έως το τέλος του έτους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αττική Συνεργασία - Όχι στο μνημόνιο"

    Την πολιτική διακήρυξη της Κίνησης "Αττική Συνεργασία - Όχι στο μνημόνιο" παρουσίασε σήμερα στο ξενοδοχείο "Athens Imperial' ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας στην ομιλία του, ότι οι περιφερειακές εκλογές "είναι μια πολιτική και κοινωνική μάχη, όπου πρέπει να περάσει το μήνυμα "Όχι στην πολιτική του μνημονίου, όχι στον μνημονικό Καλλικράτη".

    Διευκρίνισε, ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, καθήκον των περιφερειαρχών μόλις εκλεγούν θα είναι να βρουν 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για να τα δώσουν στους δανειστές της χώρας, στην τρόικα. Πρόσθεσε δε, ότι με αυτόν τον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική και υποθηκεύεται στους δανειστές και την τρόϊκα.

    Χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι σε περίπτωση που εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει το 1,5 δισ. ευρώ στους δανειστές και την τρόϊκα και μάλιστα υπογράμμισε ότι, θα καλέσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και των άλλων συνδυασμών από τώρα για κοινή παράσταση στο ζήτημα αυτό.

    Όσον αφορά τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που εκλέχθηκε από το συνέδριο του κόμματος, μπορεί να τον διαγράψει μόνο το ίδιο το συνέδριο.

    Πάντως, είπε, ότι με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου δεν τον συνδέει τίποτα και στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα δώσει την επίσημη απάντησή του σε αυτούς που τον διέγραψαν.

    Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ακολουθεί δρόμο "λανθασμένο, σκληρό και καταστροφικό για την πατρίδα" και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο η πολιτική ελίτ των δυο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), ανέδειξαν το ελληνικό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ακολούθησε μια λανθασμένη διαπραγμάτευση και γι' αυτό είχε και κακό αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στην επιστολή που ο ίδιος είχε στείλει στον πρωθυπουργό πριν την υπογραφή του μνημονίου, όπου είχε προτείνει τη μείωση του χρέους με διαγραφή των τοκοχρεολυσίων, την αναδιαπραγμάτευση του υπόλοιπου χρέους και την αύξηση της περιόδου αποπληρωμής από τρία σε οκτώ χρόνια, χωρίς όμως να εισακουστεί.

    Όσον αφορά το δεύτερο γύρο, δήλωσε ότι αν και ελπίζει ότι ο δικός του συνδυασμός θα είναι στο δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που δεν είναι, η έκκληση προς τους πολίτες της Αττικής θα είναι "να μην ψηφίσουν πολιτικές που θα παραδώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους δανειστές μας".

    Στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητρόπουλου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, στελέχη του κόμματός του, καθώς και άτομα που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και το ΔΗΚΚΙ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Θεατρικό Μουσείο. Απέκτησε "σπίτι"

    Tη δική του έδρα αποκτά το Θεατρικό Μουσείο της Αθήνας , μετά τη χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ψήφισε την παραχώρηση για δεκαετή χρήση του νεοκλασικού κτιρίου που πρόσφατα αγόρασε ο δήμος και βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη.

    Εξαίροντας την αξία του Μουσείου, ο πρόεδρός του κ. Κ. Γεωργουσόπουλος είπε ότι "το επισκέπτονται τουλάχιστον 50.000 μαθητές κατ' έτος ενώ κατ' ελάχιστον 90 διδακτορικές εργασίες ολοκληρώνονται με την αξιοποίηση της βιβλιοθήκης και του υλικού του".

    Το Μουσείο διαθέτει βιβλία με θέμα το θέατρο από το 1740, ενώ έχει σε ψηφιακή μορφή αποκόμματα για τις ελληνικές θεατρικές παραστάσεις από το 1901 έως και σήμερα. Παράλληλα διαθέτει 30 καμαρίνια ηθοποιών (από το καμαρίνι του Βεάκη μέχρι εκείνο της Καρέζη) σε εξαιρετική μορφή , που είναι μικροί χώροι γεμάτοι από τη φιλοσοφία του θεάτρου. "Αισθάνομαι ευτυχής" είπε κλίνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Μουσείου, "καθώς η πόλη αποκτά το Μουσείο που της ανήκει μιας και διαθέτει πληροφορίες για όλες σχεδόν τις αθηναϊκές παραστάσεις αλλά και πολλές άλλες που δόθηκαν στην Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Λονδίνο κα.".

    Ο δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου στην Ελλάδα και αφού ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κώστα Γεωργουσόπουλου το Δ.Σ. του Κέντρου για τη συνεργασία, ανέφερε ότι «η συνεργασία που θα ξεκινήσει θα είναι ποικιλόμορφα χρήσιμη. Μέσα σε αυτό το κτίριο θα γίνουν και άλλα πράγματα που πάντα θα έχουν σχέση με το Θέατρο κατά κύριο λόγο και με τον Κινηματογράφο λιγότερο" .

    "Θεωρώ" είπε τέλος " ότι θα το αγκαλιάσει πλέον όχι μόνο ολόκληρη η πόλη, γιατί το σημείο όπου το κτίριο βρίσκεται είναι πέρασμα τουριστών, Ελλήνων και ξένων και εκτός από εκπαιδευτική κυρίως, θα έχει και άλλου είδους επισκεψιμότητα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η ατζέντα της Τρίτης 21/9/2010

  • Επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον

    Πρόγραμμα (ώρες ΗΠΑ)

    3.00 μ.μ Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden (Λευκός Οίκος)

    5:00 μ.μ.Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, John Kerry (Γερουσία)

    6:00 μ.μ. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Max Baucus (Γερουσία)

  • Ετήσιες Εκδηλώσεις των διακρατικών Προγραμμάτων MED και South East Europe. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και η υπηρεσία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», διοργανώνουν τις ετήσιες εκδηλώσεις των διακρατικών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "MED" και "South East Europe". Θεσσαλονίκη/Ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς"

    10:00:00 Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Φινλανδίας, κα Astrid Thors. Αθήνα/Βασ. Σοφίας 1

    11:00:00 Παρουσίαση της διακήρυξης του Αλέξη Μητρόπουλου. Αθήνα/Ξεν. Αθενς Ιμπέριαλ

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με θέμα τη διοργάνωση του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης προβληματισμού για τον πολιτισμό της καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης, καθώς και την ανακοίνωση της ένταξης της πρωτοβουλίας Navarino Network στις δραστηριότητες της εταιρείας. Θεσσαλονίκη/βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

    11:00:00 Εγκαίνια από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και την Πρόεδρο του Δ.Β.Α. κα Ήρα Βαλσαμάκη Ράλλη του 14ου Παιδικού Σταθμού. Αθήνα/Κάτω Πετράλωνα (Αλόπης 40)

    12:00:00 Συνάντηση ΓΣΕΕ με τη νέα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Λούκα Κατσέλη και τον Αν/τη Υπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.

    12:00:00 Την καθιερωμένη - εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος. Θεσσαλονίκη/Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο (Β. Γεωργίου 1Α, κτίριο Α, 3ος όρ.)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου Ιατρικού Ομίλου Euromedica. Αθήνα/Μουσείο

    12:30:00 Παρουσίαση του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη "Digital Agenda for Europe", από την Γενική Διεύθυνση "Κοινωνία των Πληροφοριών και ΜΜΕ" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αθήνα/Γρ. Ευρωκοινοβουλίου (Αμαλίας 8)

    12:30:00 Συνέντευξη Τύπου από την Εθνική Λυρική Σκηνή

    12:30:00 Συνέντευξη τύπου του Θεάτρου BADMINTON, όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα του θεάτρου και θα παρουσιασθούν όλα τα διαφημιστικά από τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει φέτος το θέατρο

    13:00:00 Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Θεσσαλονίκη/Νέο δημαρχείο (Β. Γεωργίου 1, 2ος όροφος)

    13:00:00 Ο Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Φωτογράφων "ΦΟΙΒΟΣ", παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για την έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει στο πλαίσιο του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Θεσσαλονίκη/Μουσείο Φωτογραφίας (Λιμάνι)

    14:00:00 Συνεδρίαση του δ.σ. της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, με βασικά θέματα τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία του νομού, τη συμμετοχή της στο Intereg IV, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα των δήμων του νομού. Θεσσαλονίκη (26ης Οκτωβρίου 43)

    14:00:00 Διμερή συνάντηση σε θέματα ενέργειας θα πραγματοποιήσει η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Τουρκία/Άγκυρα

    18:00:00 Εκδήλωση της πρεσβείας του Καζακστάν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (29η Αυγούστου) - Θα παρεβρεθεί και ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα Nurtayev Sergey. Αθήνα/ξενοδοχείο "Αμαλία" (Αμαλίας 10)

    18:00:00 Διοργάνωση ημερίδας από το Υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων στην Ελλάδα. Χαιρετισμός του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αθήνα/Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία

    18:30:00 Εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς, από τον Δημαρχο Αθηναίων. Αθήνα (Βαθέoς 25 & Πανόρμου)

    Κοινοβουλευτικό έργο

    12.00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Επεξεργασία σχεδίου νόμου υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των "Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε." και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού".

    12.00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Ενημέρωση από Υπουργό Εσωτερικών Ι. Ραγκούση, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο "Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα".

    12.00 (150) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ": Εξέταση μαρτύρων.

    12.00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "SIEMENS" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ: Εξέταση μαρτύρων.

    15.00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

    Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου:

    α) για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και

    β) για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

    18.00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΕΛΕΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ": Εξέταση μαρτύρων.

    18:00 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ν.σ. οδικές μεταφορές

    18.00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ:

    Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη.

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα. Α' προκριματική φάση (Α' αγώνες)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ιδιοκτήτες φορτηγών από όλη την Ελλάδα έφθασαν τη Βουλή, για να επιδώσουν ψήφισμα στον αρμόδιο υπουργό, σύμφωνα με το οποίο ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και τίθεται αύριο προς ψήφιση.

    Οι ιδιοκτήτες φορτηγών είχαν συγκεντρωθεί από τις 11 το πρωί στην Ομόνοια, κάτω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους, όπου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του κλάδου, και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία.

    Οι διαμαρτυρόμενοι δηλώνουν διατεθειμένοι να διανυκτερεύσουν στη Βουλή έως αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να το αποσύρει.

    Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης επανέλαβαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να τις προσδιορίσουν.

    Μετά τη Γενική Συνέλευση και πριν την έναρξη της πορείας, τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Τζωρτζάτος, όσο και ο πρόεδρος των βυτιοφορέων Γιώργος Τσάμος, επέκριναν δριμύτατα τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ότι αθέτησε τις υποσχέσεις του και τον κάλεσαν να δώσει στους μεταφορείς γραπτώς τα όσα λέει για βελτιώσεις, προς το καλύτερο, του νομοσχεδίου, όπως η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους θέματα και άλλα.

    «Με τη μεταρρύθμιση στον κλάδο, χωρίς μέριμνα για τους νέους μεταφορείς και γι αυτούς που συνταξιοδοτούνται και χωρίς τους ίδιους μεταφορείς, η ελληνική κυβέρνηση πουλάει την ελληνική μεταφορά σε ξένα χέρια» ανέφερε ο κ. Τζωρτζάτος ενώ υποστήριξε ότι «χρησιμοποιήθηκαν γκεμπελικές μέθοδοι για να καμφθεί το φρόνημά μας».

    Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φορτηγών κατέληξε με τη φράση «μολών λαβέ» και απευθυνόμενος στους συναδέρφους τους τούς κάλεσε να αντισταθούν «στην επερχόμενη μετατροπή σας σε υπαλλήλους πολυεθνικών».

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, τρία είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία αντιδρούν έντονα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Πρώτον είναι η πρόβλεψη για μηδενισμό της άϋλης αξίας της αδείας, μετά την πάροδο της 3ετούς περιόδου προσαρμογής των επαγγελματιών στο νέο καθεστώς. Οι μεταφορείς ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει στο τέλος αυτής της περιόδου το 35% της αξίας της άδειας, η οποία πριν από λίγο καιρό κόστιζε από 200 έως 300 χιλιάδες ευρώ.

    Δεύτερον ζητούν να παραταθεί από 3 σε 5 χρόνια η περίοδος προσαρμογής, ώστε να έχουν το χρόνο να οργανωθούν καλύτερα στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα διατείνονται ότι στην ουσία δεν είναι τρία χρόνια, αλλά 27 μήνες, καθώς η περίοδος προσαρμογής δεν αρχίζει από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από την αρχή του 2010.

    Τρίτον, εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούν να έλθουν στην Ελλάδα πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες με μηδενική αξία της αδείας θα δημιουργήσουν μεγάλες εταιρίες, παίρνοντας από αυτούς το μεταφορικό έργο.

    Απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα έδωσε και σήμερα ο κ. Ρέππας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, εξήγησε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην περίοδο προσαρμογής, γιατί κάτι τέτοιο θα διαιώνιζε για ακόμη δύο χρόνια την ίδια κατάσταση. Μάλιστα επανέλαβε ότι έδωσε μάχη με το μηχανισμό στήριξης για να αποσπάσει αυτή την τριετή περίοδο προσαρμογής, καθώς η τρόικα ζητούσε επίμονα να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νόμου.

    Σε ό,τι αφορά το ύψος της αδείας και την παραμονή του 35% που ζητούν οι μεταφορείς, ο κ. Ρέππας το απέκλεισε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για το άνοιγμα ενός κλειστού επαγγέλματος.

    Για τους φόβους των μεταφορέων ότι θα δημιουργηθούν καρτέλ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τόνισε ότι πουθενά στην Ευρώπη, όπου η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών έχει γίνει εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δεν έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές δομές. "Καρτέλ είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εκεί που η αγορά είναι κλειστή, εκεί που είναι λίγοι οι παίκτες", τόνισε ο κ. Ρέππας για να προσθέσει " εμείς ανοίγουμε την αγορά και παρέχουμε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχει κάτω από στοιχειώδεις προϋποθέσεις που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1071, τη δυνατότητα να ενταχθεί στο επάγγελμα".

    Υπενθύμισε, τέλος, ότι επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε όσους επαγγελματίες μεταφορείς το επιθυμούν να διατηρήσουν το καθεστώς του αυτοαπασχολούμενου μέχρι το 2023, αν νομίζουν ότι έτσι θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εκτός ΝΔ ο Θ.Σκυλακάκης

    Διεγράφη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το μεσημέρι, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, έγινε γνωστό ότι κατόπιν αποφάσεως του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, τίθεται εκτός της ΚΟ του κόμματος ο κ. Σκυλακάκης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος κ.Γ. Τραγάκη παρέπεμψε στην επιτροπή τον κ. Σκυλακάκη με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της ΝΔ "γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος".

    Αιτία για τη διαγραφή του ευρωβουλευτή ήταν δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί, με τις οποίες εμφανιζόταν αντίθετος στην επίσημη γραμμή της ΝΔ για το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να του ζητηθεί να παραιτηθεί και από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή παραδίδοντας την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο στον επόμενο επιλαχόντα υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2009, Σταύρο Παπασταύρου.-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Το πλαίσιο για την περαίωση

    Την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στους φορείς της αγοράς το πλαίσιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να ακολουθήσει διάλογος πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    Με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, τους καλεί σε διαβούλευση για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

    Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου και των φορέων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Το "βιβλιοαυτοκίνητο"

    Το βιβλιοαυτοκίνητο δε μοιάζει σε τίποτε με τα άλλα αυτοκίνητα. Είναι ένα μικρό λεωφορείο, που μεταφέρει πάνω από 1.200 βιβλία σβ όλο το νομό Ροδόπης, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να τα δανειστούν και να μπουν στον υπέροχο κόσμο τους.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο Κομοτηνής και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού και στόχο έχει να δημιουργήσει νέους αναγνώστες, να καλλιεργήσει στα μικρά παιδιά μια σωστή αναγνωστική συμπεριφορά, έτσι ώστε και ως ενήλικες να αναζητούν το βιβλίο.

    «Το βιβλιοαυτοκίνητο, δηλαδή η κινητή βιβλιοθήκη, που δημιούργησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, φτιάχτηκε το 1997 και αφού κινήθηκε για ένα χρόνο έμεινε ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν από δύο χρόνια οι μηχανές του βιβλιοαυτοκινήτου άναψαν πάλι και από τότε, κάθε Σεπτέμβρη, που ανοίγουν τα σχολεία ξεκινά τα δρομολόγιά του σε 16 - μέχρι στιγμής - σταθμούς δανεισμού σβ όλο το νομό. Κάθε μέρα επισκέπτεται δύο σταθμούς», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής Αργυρώ Σαλπιγγίδου.

    Ενδιαφέρον από παιδιά, ΚΑΠΗ αλλά και φυλακές

    Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία επισκέπτονται μαζί με τους εκπαιδευτικούς το βιβλιοαυτοκίνητο - όταν αυτό σταθμεύει σε συγκεκριμένο σημείο - και επιλέγουν τα ίδια τα βιβλία που τους αρέσουν. Πρόκειται για λογοτεχνικά και πληροφοριακά βιβλία, καθώς αποστολή της κινητής βιβλιοθήκης είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με την εξωσχολική ανάγνωση.

    Παρ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι και οι ενήλικες που ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα του βιβλιοαυτοκινήτου. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι στις διαδρομές της κινητής βιβλιοθήκης προστέθηκε πέρσι ένας ακόμη σταθμός δανεισμού, το Αβ ΚΑΠΗ Κομοτηνής. «Ξεκινήσαμε πέρσι να επισκεπτόμαστε και το ΚΑΠΗ. Οι ηλικιωμένοι άρχισαν να ανταποκρίνονται δειλά δειλά και φέτος πιστεύω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα», ανέφερε η κ. Σαλπιγγίδου.

    Πρόσθεσε, πάντως, πως βασική επιδίωξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι να επεκτείνει τις διαδρομές της, με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον παιδιών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ως παράδειγμα ανέφερε τα τσιγγανόπουλα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και τα παιδιά μεταναστών, δεδομένου ότι λειτουργεί και Κέντρο Μεταναστών στο νομό.

    Άλλωστε, ξεκίνησε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία της Βιβλιοθήκης με τις φυλακές Κομοτηνής όπου έχουν διανεμηθεί πολλά βιβλία. «Θέλουμε να ανοιχτούμε και στους φυλακισμένους, ώστε να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους και να αναπληρώνουν τη στέρηση της ελευθερίας τους με την ανάγνωση βιβλίων», πρόσθεσε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης.

    Η κινητή βιβλιοθήκη της Κομοτηνής εμπλουτίζεται - κάθε χρόνο - με νέα βιβλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος αγοράστηκαν 400 τόμοι και πολλά άλλα βιβλία, συνολικής αξίας άνω των 4.000 ευρώ. Στους επόμενους στόχους της συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία ενός συστήματος υπολογιστών, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν από τις αρχές του χρόνου οι επισκέπτες της, ώστε να συνδέονται με τη δημοτική βιβλιοθήκη και να αναζητούν κάθε είδους πληροφοριακό υλικό μέσω διαδικτύου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 12:33:51 UTC