Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών
  • [02] Το "βιβλιοαυτοκίνητο"
  • [03] Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
  • [04] Το Θεατρικό Μουσείο
  • [05] H αιματηρότερη χρονιά

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών

    Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν την Τρίτη οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, καθώς ξεκινά η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των μεταφορών.

    Τέσσερις Εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία των διαδικασιών της πορείας. Οι Εισαγγελικοί λειτουργοί, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα ελέγχουν την τήρηση του νόμου καθ' όλη την διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και έχουν εντολή, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενων αδικημάτων, να εφαρμόζουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία.

    Αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης στο ρεύμα προς Λαμία προχώρησαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Όπως είχαν δηλώσει προκαταβολικά ο αποκλεισμός θα διαρκούσε δέκα λεπτά όπως και έγινε. Ωστόσο δημιουργήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα και ακόμα η κίνηση είναι πολύ αυξημένη στην εθνική οδό.

    Το πρωί επικράτησε ένταση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψους του Δαφνίου, η οποία έμεινε κλειστή για αρκετές ώρες.

    Ιδιοκτήτες φορτηγών έκλεισαν πεζή και την κάθοδο της λεωφόρου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το ότι η Τροχαία δεν τους επιτρέπει να μετακινήσουν τα φορτηγά που είναι παραταγμένα από το πρωί στην άνοδο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Φορτηγών Πάνος Τζωρτζάτος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "εμείς διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, η Τροχαία ωστόσο, έχει κλείσει το δρόμο και δεν μας αφήνει να μετακινήσουμε τα φορτηγά".

    Το μεσημέρι, κομβόι των ιδιοκτητών φορτηγών ξεκίνησε πορεία, μετά από άδεια της αστυνομίας. Τα οχήματα κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Κηφισού και την Πέτρου Ράλλη επέστρεψαν στη Μαγούλα απ' όπου ξεκίνησαν τα περισσότερα.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ήταν παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και Βυτιοφόρα.

    Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονταν άνδρες της τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

    Συγκέντρωση φορτηγών πραγματοποιήθηκαν και περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως στα δυτικά της πόλης, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 φορτηγά, τα οποία παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων και οδικών κόμβων, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης. Ιδιοίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

    Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" , όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

    Δηλώσεις του υπουργού ΥΜΔ

    Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των μεταφορέων, ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενες, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμά τους να τις κλιμακώσουν εφόσον κινούνται μέσα στα νόμιμα και συνταγματικά πλαίσια.

    Ο υπουργός δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στους μεταφορείς ότι υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και ξεκαθάρισε πως αν παρακωλύονται οι συγκοινωνίες οι μεταφορείς ασφαλώς παρανομούν, όπως επίσης παρανομούν αν δεν εκτελούν μεταφορικό έργο για το οποίο έχουν συμβόλαια ή για το οποίο έχουν δεχτεί παραγγελίες. Και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη πρωτοβουλία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, είτε είναι δικαστικές ή εισαγγελικές Αρχές, είτε είναι η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες.

    Ο κ. Ρέππας αποσαφήνισε ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο, ουσιαστικά οδηγεί σε παράταση του ελλείμματος της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Τέλος, ο υπουργός ΥΜΔ επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον στις εμπορευματικές μεταφορές και ταυτοχρόνως παρέχει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες μεταφορείς, που σήμερα δραστηριοποιούνται στον χώρο, να έχουν προϋποθέσεις και εφόδια ώστε να ενταχθούν ομαλά σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Το "βιβλιοαυτοκίνητο"

    Το βιβλιοαυτοκίνητο δε μοιάζει σε τίποτε με τα άλλα αυτοκίνητα. Είναι ένα μικρό λεωφορείο, που μεταφέρει πάνω από 1.200 βιβλία σβ όλο το νομό Ροδόπης, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να τα δανειστούν και να μπουν στον υπέροχο κόσμο τους.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο Κομοτηνής και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού και στόχο έχει να δημιουργήσει νέους αναγνώστες, να καλλιεργήσει στα μικρά παιδιά μια σωστή αναγνωστική συμπεριφορά, έτσι ώστε και ως ενήλικες να αναζητούν το βιβλίο.

    «Το βιβλιοαυτοκίνητο, δηλαδή η κινητή βιβλιοθήκη, που δημιούργησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, φτιάχτηκε το 1997 και αφού κινήθηκε για ένα χρόνο έμεινε ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν από δύο χρόνια οι μηχανές του βιβλιοαυτοκινήτου άναψαν πάλι και από τότε, κάθε Σεπτέμβρη, που ανοίγουν τα σχολεία ξεκινά τα δρομολόγιά του σε 16 - μέχρι στιγμής - σταθμούς δανεισμού σβ όλο το νομό. Κάθε μέρα επισκέπτεται δύο σταθμούς», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής Αργυρώ Σαλπιγγίδου.

    Ενδιαφέρον από παιδιά, ΚΑΠΗ αλλά και φυλακές

    Σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία επισκέπτονται μαζί με τους εκπαιδευτικούς το βιβλιοαυτοκίνητο - όταν αυτό σταθμεύει σε συγκεκριμένο σημείο - και επιλέγουν τα ίδια τα βιβλία που τους αρέσουν. Πρόκειται για λογοτεχνικά και πληροφοριακά βιβλία, καθώς αποστολή της κινητής βιβλιοθήκης είναι να εξοικειώσει τα παιδιά με την εξωσχολική ανάγνωση.

    Παρ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι και οι ενήλικες που ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα του βιβλιοαυτοκινήτου. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι στις διαδρομές της κινητής βιβλιοθήκης προστέθηκε πέρσι ένας ακόμη σταθμός δανεισμού, το Αβ ΚΑΠΗ Κομοτηνής. «Ξεκινήσαμε πέρσι να επισκεπτόμαστε και το ΚΑΠΗ. Οι ηλικιωμένοι άρχισαν να ανταποκρίνονται δειλά δειλά και φέτος πιστεύω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα», ανέφερε η κ. Σαλπιγγίδου.

    Πρόσθεσε, πάντως, πως βασική επιδίωξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι να επεκτείνει τις διαδρομές της, με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον παιδιών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ως παράδειγμα ανέφερε τα τσιγγανόπουλα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και τα παιδιά μεταναστών, δεδομένου ότι λειτουργεί και Κέντρο Μεταναστών στο νομό.

    Άλλωστε, ξεκίνησε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία της Βιβλιοθήκης με τις φυλακές Κομοτηνής όπου έχουν διανεμηθεί πολλά βιβλία. «Θέλουμε να ανοιχτούμε και στους φυλακισμένους, ώστε να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους και να αναπληρώνουν τη στέρηση της ελευθερίας τους με την ανάγνωση βιβλίων», πρόσθεσε η διευθύντρια της βιβλιοθήκης.

    Η κινητή βιβλιοθήκη της Κομοτηνής εμπλουτίζεται - κάθε χρόνο - με νέα βιβλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος αγοράστηκαν 400 τόμοι και πολλά άλλα βιβλία, συνολικής αξίας άνω των 4.000 ευρώ. Στους επόμενους στόχους της συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία ενός συστήματος υπολογιστών, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν από τις αρχές του χρόνου οι επισκέπτες της, ώστε να συνδέονται με τη δημοτική βιβλιοθήκη και να αναζητούν κάθε είδους πληροφοριακό υλικό μέσω διαδικτύου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

    Νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια μελετά το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένου οτι ο προηγούμενος νόμος δεν υλοποιήθηκε επί της ουσίας.

    Συγκεκριμένα σε ερώτηση προς τον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου αν θα αλλάξει ο προηγούμενος νόμος που θεσπίσθηκε επι υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, και ιδιαίτερα οι διατάξεις περί "αιωνίων φοιτητών" απάντησε:

    «Εχουμε εξαγγείλει μία πλήρη ανατροπή του νόμου -πλαίσιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο νόμος δεν ήταν εφαρμόσιμος. Οποια ιδρύματα προσπάθησαν να τον εφαρμόσουν στέλνοντας συστημένες επιστολές, οι περισσότερες επιστράφηκαν διότι ήταν άγνωστη η κατοικία των φοιτητών. Αρα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Υπάρχουν συζητήσεις αυτή τη στιγμή για το πώς θα είμαστε σίγουροι πόσους φοιτητές έχουμε. Το ζητούμενο είναι να ξέρουμε πόσους φοιτητές έχουμε στην Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε».

    Ο ειδικός γραμματέας τόνισε οτι «μέσω του συστήματος που αναφέρεται στα συγγράμματα θα έχουμε μία πρώτη εικόνα πόσοι είναι οι ενεργοί φοιτητές στη χώρα μας. Οχι βέβαια απόλυτα, αλλά θα έχουμε μία καλή εικόνα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Το Θεατρικό Μουσείο

    Tη δική του έδρα αποκτά το Θεατρικό Μουσείο της Αθήνας , μετά τη σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που ψήφισε την παραχώρηση για δεκαετή χρήση του νεοκλασικού κτιρίου που πρόσφατα αγόρασε ο δήμος και βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη.

    Εξαίροντας την αξία του Μουσείου, ο πρόεδρός του κ. Κ. Γεωργουσόπουλος είπε ότι "το επισκέπτονται τουλάχιστον 50.000 μαθητές κατβ έτος ενώ κατβ ελάχιστον 90 διδακτορικές εργασίες ολοκληρώνονται με την αξιοποίηση της βιβλιοθήκης και του υλικού του".

    Το Μουσείο διαθέτει βιβλία με θέμα το θέατρο από το 1740, ενώ έχει σε ψηφιακή μορφή αποκόμματα για τις ελληνικές θεατρικές παραστάσεις από το 1901 έως και σήμερα. Παράλληλα διαθέτει 30 καμαρίνια ηθοποιών (από το καμαρίνι του Βεάκη μέχρι εκείνο της Καρέζη) σε εξαιρετική μορφή , που είναι μικροί χώροι γεμάτοι από τη φιλοσοφία του θεάτρου. "Αισθάνομαι ευτυχής" είπε κλίνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Μουσείου, "καθώς η πόλη αποκτά το Μουσείο που της ανήκει μιας και διαθέτει πληροφορίες για όλες σχεδόν τις αθηναϊκές παραστάσεις αλλά και πολλές άλλες που δόθηκαν στην Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Λονδίνο κα.".

    Ο δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου στην Ελλάδα και αφού ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Κώστα Γεωργουσόπουλου το Δ.Σ. του Κέντρου για τη συνεργασία, ανέφερε ότι «η συνεργασία που θα ξεκινήσει θα είναι ποικιλόμορφα χρήσιμη. Μέσα σε αυτό το κτίριο θα γίνουν και άλλα πράγματα που πάντα θα έχουν σχέση με το Θέατρο κατά κύριο λόγο και με τον Κινηματογράφο λιγότερο" .

    "Θεωρώ" είπε τέλος " ότι θα το αγκαλιάσει πλέον όχι μόνο ολόκληρη η πόλη, γιατί το σημείο όπου το κτίριο βρίσκεται είναι πέρασμα τουριστών, Ελλήνων και ξένων και εκτός από εκπαιδευτική κυρίως, θα έχει και άλλου είδους επισκεψιμότητα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] H αιματηρότερη χρονιά

    Με εννιά νεκρούς σήμερα από συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν, ο απολογισμός των ξένων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή από την 1η Ιανουαρίου είναι 529 νεκροί, γεγονός που καθιστά το 2010 την αιματηρότερη χρονιά για τις ξένες δυνάμεις.

    Η χρονιά του 2009 με 521 νεκρούς ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ξένους στρατιώτες, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση των επιθέσεων των ταλιμπάν.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των 2.097 θυμάτων (από το 2001) προέρχεται από τους αμερικανούς στρατιώτες που αποτελούν σήμερα τα 2/3 των μελών της πολυεθνούς δύναμης.

    Εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στις χώρες που απαρτίζουν την Isaf, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της για την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αυτή η στάση οδήγησε ορισμένες χώρες να αποσύρουν ή να ανακοινώσουν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν.

    Όμως ειδικοί και διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διαθέτουν τόσους άντρες και την εκπαίδευση που απαιτείται για να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 September 2010 - 6:30:30 UTC