Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρση του πλαφόν στη βενζίνη
  • [02] Υποψήφιος στον Πειραιά ο Β. Μιχαλολιάκος
  • [03] Οι νέες αρμοδιότητες του Γ. Ραγκούση
  • [04] "Ισοδύναμες με τις βουλευτικές"
  • [05] Αλ.Τσίπρας:"Η κάλπη θα βγάλει οργή"
  • [06] "Επιστροφή στις αγορές το 2011"
  • [07] "Δημοψήφισμα ο Καλλικράτης"
  • [08] Νέο δόγμα
  • [09] Η "θεία Αγκάθα"

  • [01] Άρση του πλαφόν στη βενζίνη

    Αναστέλλεται η επιβολή του μέτρου της ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) πετρελαιοειδών που ισχύει από 13 Σεπτεμβρίου διότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ''μετά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν και διενεργούνται, διαπιστώνεται ότι πλέον η αγορά λειτουργεί κανονικά και ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Συνεπώς, εκλείπει η ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου''.

    Το μέτρο υπενθυμίζεται ότι λήφθηκε για να αποτρέψει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των καυσίμων που εκδηλώθηκαν με πρόσχημα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επισημαίνει ότι ''όπως αυτές τις ημέρες, έτσι και στο μέλλον, δεν θα γίνουν δεκτές ούτε στα καύσιμα ούτε σε άλλο κλάδο της αγοράς αδικαιολόγητες αυξήσεις και κερδοσκοπικά φαινόμενα. Το εισόδημα του πολίτη θα προστατευθεί και όσοι κερδοσκοπούν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου''.

    Κυβέρνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο νόμος δεν προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της εμπορίας υγρών καυσίμων και το αίτημα των πρατηριούχων για κάτι τέτοιο δεν ευσταθούσε ενώ σημείωσαν ότι το υπουργείο εξετάζει τη λήψη μέτρων που να λειτουργούν στην αγορά με αποτελεσματικότερο τρόπο από την επιβολή του πλαφόν όταν εντοπίζονται αρρυθμίες.

    Την πρόθεση της Κυβέρνησης να επανέλθει αυστηρότερη αν επαναληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους την άρση του πλαφόν.

    Ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρατηρείται σχεδόν καθολική συμμόρφωση στις τιμές του πλαφόν και συνεπώς δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδόσιας στην αγορά ενώ σημείωσε: ''ο στόχος επετεύχθη και απετράπη η κερδοσκοπία. Προστατεύθηκε το εισόδημα του καταναλωτή''.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων

    Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την παρούσα μορφή τους, δηλαδή με παράταξη των οχημάτων τους στις εθνικές οδούς, αλλά με πολυπληθέστερη παρουσία, αποφάσισαν οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στη διάρκεια της σύσκεψης των προέδρων των Ομοσπονδιών απ΄ όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

    Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι ούτε από την κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την αύξηση της άυλης αξίας των βυτιοφόρων κατά 42.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, αφού μετά την πάροδο της τριετίας η αξία της άδειας θα μηδενιστεί. Οι ίδιοι ζητούν η αξία της αδείας μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου να είναι το ένα τρίτο της σημερινής, κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση.

    Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπής της βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν προχωρά στο άνοιγμα ενός κλειστού επαγγέλματος, αλλά στο κλείσιμο των σπιτιών 130.000 οικογενειών.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αυτοκινητιστών, από σήμερα αναμένεται να πυκνώσουν τα φορτηγά στις εθνικές οδούς και κυρίως στα δύο σημεία συνάντησης που είναι το Χαϊδάρι και η Μεταμόρφωση, αλλά δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους αν θα προχωρήσουν και σε άλλη μορφής κινητοποίηση, δεδομένου ότι συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς επίταξης.

    Βουλή: Διαφορετικές προσεγγίσεις στο Ν/Σ για τις εμπορευματικές μεταφορές

    Με διαφορετικές προσεγγίσεις υποδέχθηκαν το ν/σ για τις εμπορευματικές μεταφορές, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του ν/σ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Οι εκπρόσωποι των φορτηγατζήδων, με πρώτο τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών μεταφορών Γιώργο Τζαωρτζάτο, έκαναν λόγο για ν/σ που μηδενίζει την προσωπική τους περιουσία και καταστρέφει το μέλλον των οικογενειών τους και επέμειναν στην ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους, έστω και την ύστατη στιγμή.

    Αντίθετα,ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Βασίλης Δημητρόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ν/σ, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βασικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την κατάργηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση χρόνιων αιτημάτων των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και θα δημιουργήσει για αυτούς καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

    Ο κ. Τζωρτζάτος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις των αρμόδιων υφυπουργών στην επιτροπή της Βουλής, ήταν αόριστες σε ό,τι αφορά τα αιτήματα τους για τα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά, τα φορολογικά και τα αναπτυξιακά κίνητρα.

    «Αν θα ψηφίσετε το ν/σ θα καταστρέψετε 150.000 οικογένειες. Από την επόμενη της ψήφισης του κανείς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο του. Δώστε μια 5ετή μεταβατική περίοδο, όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Τζωρτζάτος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο του προέδρου της Ομοσπονδίας επαγγελματικών μικρών φορτηγών ΔΧ Σπύρου Καπετάνιου όσο και του προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών Απόστολου Κενανίδη. Και οι δύο επέμειναν στα τρία επίμαχα αιτήματα τους για παράταση της μεταβατικής περιόδου, για την διατήρηση του 35% της αξίας της άδειας αλλά και των αναπτυξιακών κινήτρων.

    Η επεξεργασία του ν/σ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ολοκληρωθεί σήμερα με την συζήτηση του επί των άρθρων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Υποψήφιος στον Πειραιά ο Β. Μιχαλολιάκος

    Την απόφασή του να διεκδικήσει τον δήμο Πειραιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος σε εκδήλωση στον ΟΛΠ. "Αποφάσισα ύστερα από δική σας απαίτηση να αφήσω πίσω όλες μου τις αναστολές και να είμαι υποψήφιος για δήμαρχος στον αγαπημένο μας Πειραιά", είπε, αναφέροντας ότι παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Μάλιστα τόνισε ότι θα παραιτηθεί και από βουλευτής, επισημαίνοντας ότι καλεί σε συστράτευση όλους τους Πειραιώτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση. "Αποχωρώ οριστικά από την κεντρική πολιτική σκηνή και αφοσιώνομαι στον Πειραιά" είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον δεν είναι μόνο Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι για όλους τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οι νέες αρμοδιότητες του Γ. Ραγκούση

    Με απόφαση του πρωθυπουργού ανατέθηκαν και τίθενται σε ισχύ οι αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση.

    Ειδικότερα, στο υπ' αριθμόν 1540 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που δημοσιεύτηκε σήμερα (και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr) αναφέρεται ότι στον κ. Ραγκούση ανατίθενται οι εξής αρμοδιότητες:

    "α. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των οδηγιών του Πρωθυπουργού και στα όρια που αυτός χαράσσει, αναλαμβάνει την ευθύνη του συνεκτικού, στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, στους τομείς που κάθε φορά του αναθέτει και την παρακολούθηση της εφαρμογής του".

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι "β. Συγκαλεί και συμμετέχει, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, σε συσκέψεις μελών της Κυβέρνησης και Υφυπουργών και σε επιτροπές και ομάδες εργασίας που συγκροτεί ο Πρωθυπουργός".

    Προβλέπεται δε ότι "στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται η νομοθετική πρωτοβουλία και οι λοιπές κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η πρόταση έκδοσης διαταγμάτων και η έκδοση ατομικών και κανονιστικών αποφάσεων, στις οποίες προβαίνει μόνος ή με άλλους Υπουργούς ή Υφυπουργούς".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Ισοδύναμες με τις βουλευτικές"

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ισοδύναμες με τις βουλευτικές κι έχουν μεγάλη σημασία διότι είναι οι πρώτες εκλογές μετά το Μνημόνιο, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην 75η ΔΕΘ.

    Κάλεσε τους ψηφοφόρους να «συντρίψουν» στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και να ψηφίσουν τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ. Για τον δεύτερο γύρο πρότεινε να ψηφίσουν «λευκό» και «άκυρο» στις περιπτώσεις που δεν θα είναι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

    Χαρακτήρισε «παραπλανητικό, ψευδή και επικίνδυνο» τον διαχωρισμό των κομμάτων και των συνδυασμών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει εξαπολύσει την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και «είναι ικανή να πατήσει επί πτωμάτων». Ακόμα κι αν οι διαδικασίες του Μνημονίου λήξουν το 2013 οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια και μετατίθενται για μετά το 2015 οι προβλέψεις ότι το ΑΕΠ θα φτάσει σε επίπεδο πριν από την κρίση.

    Για τη Ν.Δ. τόνισε ότι δεν ψήφισε το Μνημόνιο, αλλά στην πραγματικότητα στηρίζει τα μέτρα και δεν λέει ότι θα τα καταργήσει αν έρθει στην εξουσία.

    Κατηγόρησε τον ΛΑ.Ο.Σ ότι είναι «δεκανίκι» του συστήματος και κάνει αντικομμουνισμό με «αντιπαροχή».

    Για τον ΣΥΝ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπε ότι υιοθετούν φαινομενικά ρηξικέλευθη θέση, όπως είναι η ανατροπή του Μνημονίου, αλλά ουσιαστικά συσκοτίζουν την πραγματική αιτία που οδηγεί στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων και «δηλητηριάζουν» τον ριζοσπαστισμό του ελληνικού λαού. Χαρακτήρισε «αστεία» αυτά που λέει ο Αλέκος Αλαβάνος περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

    «Ο αγώνας σήμερα πρέπει να κατευθύνεται στην αναγκαιότητα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, να βλέπει κάθε μικρή ή μεγάλη αναμέτρηση με αυτή την προοπτική», είπε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ο λαός δεν είναι όχλος, ούτε μάζα που παραπαίει, ούτε χυλός. Είναι αυτός που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή».

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε ότι υπάρχουν «στημένα» διπλά ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στις αυτοδιοκητικές εκλογές, με δήθεν «αντάρτες», που αποδεικνύονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», και αυτό το κάνουν γιατί φοβούνται την αποσκίρτηση ψηφοφόρων τους. Ανέφερε ως παραδείγματα τις υποψηφιότητες του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου. Αιχμές για τις θέσεις που υποστηρίζουν και τον τρόπο που παρουσιάζουν τις υποψηφιότητες τους άφησε εναντίον των Παναγιώτη Ψωμιάδη, Κώστα Γκουλέκα και Γιάννη Μπουτάρη.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε το Υπουργείο Υγείας ότι εμπαίζει τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Ζήτησε να λυθεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία και υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση να γίνεται συζήτηση για χτύπημα της φοροδιαφυγής όταν θεσπίζονται επίσημες φοροαπαλλαγές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αλ.Τσίπρας:"Η κάλπη θα βγάλει οργή"

    Επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πολιτική της βουλιάζει την κοινωνία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στο ΤΕΒΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν, η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και ο πρωθυπουργός φαντασιώνεται ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για τον Καλλικράτη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα απλόχερη και ανοιχτοχέρα στους έχοντες και κατέχοντες, σε όσους κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και τους μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές στο 20%. Φάνηκε όμως ιδιαίτερα τσιγκούνα σε όσους από το υστέρημά τους καταναλώνουν το εισόδημά τους για να έχουν τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης».

    Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου επισήμανε ότι «η ερχόμενη κάλπη θα είναι κάλπη που θα αναδείξει την οργή και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας. Θα αναδείξει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλο και αυτό που θα δώσουν από το μήνυμα τους θα είναι ένα μεγάλο "φτάνει πια". Αυτό είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και το κατεστημένο που τη στηρίζει».-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Επιστροφή στις αγορές το 2011"

    Σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων του Δημοσίου για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων μέσα στο 2011.

    Η συνέντευξη του υπουργού δόθηκε στο Λονδίνο, στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας για να τους παρουσιάσει την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. "Σχεδιάζουμε το αποκαλούμενο "ομόλογο της διασποράς" και θεωρούμε ότι θα έχουμε επιτυχία", είπε ο Υπουργός.

    Αναφερόμενος στη στάση των ξένων επενδυτών, ο υπουργός είπε ότι οι αγορές ήταν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα και μόλις τώρα, αφού είδαν τα πρώτα αποτελέσματα, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    "Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα με τρόπο που δεν είναι συμβατός με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι "είναι σημαντικό να δουν ότι πήγε καλά η έκδοση εντόκων γραμματίων". Το επιτόκιο στη χθεσινή έκδοση των εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 4,82% και αγοράσθηκε κατά 30% από ξένους επενδυτές, όπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

    "Αν δεν είχαμε προχωρήσει στην έκδοση των γραμματίων, θα έπρεπε να δανεισθούμε από τους πιστωτές μας, την ΕΕ και το ΔΝΤ, με επιτόκιο 5%", παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "κάθε επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό, είναι χρήσιμο". Σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο Υπουργός είπε ότι "σχεδιάζουμε να γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, όπως είναι φυσικό, από την κατάσταση των αγορών".

    Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο υπουργός είπε ότι "το έχουμε μειώσει κατά 7 δισ. ευρώ και είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει να το μειώσουμε κατά 12 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους".

  • ** Το πρωί, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).

    Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.

    Σμάγκι: "Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο"

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο με τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασαν στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

    Παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επέμειναν παράλληλα στην ανάγκη να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό αυτές οι προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών. Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά σχετικά με τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο έχοντας πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσιονομικής πειθαρχίας» και υπογράμμισε ότι μετά από μια τέτοια κρίση απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

    Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και των βημάτων που πραγματοποιούνται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως σημείωσε, ευθυγραμμίζονται με τα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόϊκας. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν , είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα αλλά και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορένζο Μπίνι Σμάγκι τόνισε ότι κατά την ελληνική κρίση οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ελλάδας και τώρα επιθυμούν να πειστούν για την νέα πορεία που χαράζει η Ελλάδα και την οποία η ΕΚΤ υποστηρίζει με την «αξιοθαύμαστη» βούληση την οποία επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Λ. Σμάγκι προέβλεψε ότι απαιτούνται περίπου 9 με 12 μήνες πριν αντιδράσουν θετικά οι αγορές υπό τη σαφή βεβαίως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Δημοψήφισμα ο Καλλικράτης"

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Κατά τη σύσκεψη της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού για την πολιτική της κυβέρνησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο οικονομικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αναφορικά με την παρουσία του στις Βρυξέλλες και την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για την 65η Συνέλευση του ΟΗΕ. Επιπλέον, συζητήθηκε και το πρόγραμμα άλλων υπουργών.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και διήρκεσε περίπου δυο ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η γενική γραμματέας για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    «Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για τον τόπο, φορέα προοδευτικών ιδεών και αποδεικνύει ότι προχωρά σε αποφάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας, εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία των πολιτών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Ο πρωθυπουργός χτες ήταν σαφής, μίλησε για δημοψήφισμα για τον "Καλλικράτη", για τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει, που σημαίνει ότι όποιοι ψηφίσουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτή τη σύγκρουση με το κατεστημένο και με τις λογικές και πρακτικές του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για τη σχετική αναφορά του κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

    Διευκρίνισε δε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν το δικό τους χαρακτήρα και επισήμανε ότι το «μεγάλο διακύβευμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται με τον βΚαλλικράτηβ, οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο επιτελικό κράτος και την Αυτοδιοίκηση».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτές οι αλλαγές είναι κι ο μόνος πήχης που βάζει η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως υποβαθμίζει το θεσμό της αυτοδιοίκησης "όποιος προσπαθεί να βάλει πήχεις και να μετράει ποιοι δήμοι θα πάνε στα κόμματα".

    «Η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα, το 2010 δεν είναι ούτε 2006, ούτε 2009, αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερες γιατί διακυβεύονται σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που προσπαθεί να κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

    Για το εάν θα διαγραφούν οι Γ. Δημαράς και Αλ. Μητρόπουλος, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα, καθώς ο κ. Δημαράς ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου όσο ήταν μέλος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την περίπτωση του κ. Μητρόπουλου είπε ότι είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ και όχι της κυβέρνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Νέο δόγμα

    Στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Υφυπουργός Σπ. Κουβέλης και ο έτερος Υφυπουργός Δημ.Δόλλης σε συνέντευξη Τύπου.

    Υποδεχόμενος τους συνεργάτες του ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε ''καλή δουλειά'' και μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, Ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

    Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα ''απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών'', επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

    Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ''ατζέντα 2014'' για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, ενώ σε ό,τι αφορά το θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφόσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Αποκάλεσε ''παράθυρο ευκαιρίας'' το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε οτι ''οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα''.

    Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

    Εκανε τέλος λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση Ειδικού Γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του Γ.Γ. πρέσβη Ι. Ζέππου.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την ''τιμή και την ευθύνη'' που έχει για τη θέση που ανέλαβε, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ - που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, απο την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

    Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε οτι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να ''ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο'', με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Η "θεία Αγκάθα"

    Με το νόμο των πιθανοτήτων δεν περνά ημέρα, που να μην διαβάζεται από κάποιον άνθρωπο σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια οπαδούς, που ανανεώνονται μ΄ έναν μοναδικό τρόπο από παππού σε γιο κι από γιο σε εγγονό, όσο τα δημιουργήματά της τυπώνονται και ξανατυπώνονται στα πιεστήρια του κόσμου. Σχεδόν γονιδιακά μεταδίδεται η φήμη της, ακόμη κι αν εκείνη έχει περάσει από καιρό στη σφαίρα της αιωνιότητας. Τι σημασία έχει; Τα βιβλία της είναι εδώ και συντηρούν τον μύθο της.

    Εκατόν είκοσι χρόνια πίσω, στο Ντέβον της Αγγλίας γεννήθηκε το κορίτσι, που έμελλε να γίνει η δημοφιλέστερη συγγραφέας του πλανήτη. Εκείνη που "κυοφόρησε" και έφερε πανηγυρικά στον κόσμο τον Ηρακλή Πουαρώ και τη Μις Μαρπλ. Η Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ, ή απλώς Αγκάθα Κρίστι.

    Η "μαστόρισσα" του αστυνομικού μυθιστορήματος, που φώτισε τον δρόμο κατοπινών δημιουργών του είδους, ποτέ δεν θα πεθάνει. Είναι αυτό το κάτι στο συναρπαστικό συγγραφικό της στιλ, που καθηλώνει, που κάνει φανατικό οπαδό της, από τη μελέτη του πρώτου κιόλας βιβλίου της, κάθε νέο αναγνώστη της.

    Το μεγάλο αίνιγμα δεν είναι αυτό, που παρουσιάζει στην πλοκή κάθε βιβλίου της. Είναι η διαδρομή του διαχρονικού μυαλού της, η συνδυαστική σκέψη της, οι ευρηματικοί χαρακτήρες της. Είναι η ίδια η Αγκάθα Κρίστι.

    "Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό, που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα", ήταν το αποτέλεσμα σχετική έρευνας, που διεξήχθη στην Αγγλία. Το σίγουρο είναι πως σε όποιο κοινό κι αν απευθυνόταν η συγκεκριμένη έρευνα, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε. Γιατί η Αγκάθα Κρίστι είναι Αγγλίδα μόνον στο ληξιαρχείο του Ντέβονβ¦ Η "θεία Αγκάθα" είναι ο "δικός άνθρωπος" του κάθε σπιτιού σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.

    Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και "παίχτηκαν" στα θέατρα παγκοσμίως. Στη λίστα των παραστάσεων, που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Λονδίνο, "Η Ποντικοπαγίδα" της είναι η μακροβιότερη (πενήντα και πλέον χρόνια "παίζεται", με εναλλασσόμενο, ασφαλώς, καστ ηθοποιών) και το φαινόμενο της προσέλευσης του κόσμου σαν σε πρεμιέρα καταγράφεται κάθε βράδυ. Στο λονδρέζικο περιοδικό "TimeOut", όπου εβδομαδιαίως παρουσιάζονται οι κρατήσεις για κάθε παράσταση, στην Ποντικοπαγίδα τα προπωλημένα εισιτήρια είναι "μέχρι Δευτέρας Παρουσίας"! Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από την Αγκάθα το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας και ως σήμερα έχουν περάσει από το θέατρο, όπου εξελίσσεται η πλοκή του, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια θεατές. Και όχι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς πως τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 70 και πλέον γλώσσες και μόνον η Βίβλος και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν πουλήσει περισσότερα αντίτυπα.

    Τα περισσότερα, δε, από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές, κυρίως από το BBC, όπου προβάλλονται από το 1984 έως σήμερα.

    Τα εγκλήματα στο Όριαν Εξπρές και στον Νείλο, το διπλό έγκλημα κάτω απ΄ τον ήλιο, οι δέκα μικροί νέγροι, το ρετρό στην ομίχλη, ο δολοφόνος του Ρότζερ Ακρόυντ και τόσα άλλα στην αέναη τιμητική τους, λοιπόνβ¦

    Με την αφορμή των 120 χρόνων από τη γέννησή σου, θεία Αγκάθα, πολύχρονη στη σκέψη μας και στη ζωή μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 20:31:05 UTC