Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπακωνσταντίνου: "Το κλίμα αλλάζει"
  • [02] Βουλευτές στην Αυτοδιοίκηση
  • [03] Ιράν: Δέκα νεκροί από έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου
  • [04] Γ. Παπανδρέου: "Εξι μεγάλες αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας"
  • [05] Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Επιδείνωση του καιρού
  • [07] Χρυσό Λιοντάρι στη Σ.Κόπολα
  • [08] Μεγάλη νίκη

  • [01] Γ. Παπακωνσταντίνου: "Το κλίμα αλλάζει"

    Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη "συμβολαίου" μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε".

    "Αρχίζουμε να βλέπουμε φως"

    Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη: "Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος".

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: "Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία [β¦] Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση", σημείωσε.

    Μείωση ελλείμματος κατά 12 δισ. μέχρι τέλους 2010

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρώτο οκτάμηνο 2010 το έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 "δεν έπεσε έξω", αφού προβλέφθηκε ύφεση 4% -και στο πρώτο εξάμηνο αυτή διαμορφώθηκε όντως στο 3%.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε ακόμη των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί τη μοναδική οικονομική πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η αλήθεια που όλοι πρέπει να δουν "κατάφατσα" -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ότι "αν δεν κάναμε αυτά τα πράγματα [β¦], η χώρα θα είχε πτωχεύσει".

    Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που καταλογίζονται στην κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι "καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες".

    Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, στο κείμενο του Μνημονίου με την "τρόικα" ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.

    Γ.Κασιμάτης: «Στραπάτσο» στις επιχειρήσεις

    Στο μεταξύ, σκληρή γλώσσα, σε σχέση με τις αλλαγές που έχει κομίσει για την Ελλάδα το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο".

    Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει "στραπάτσο", αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων. Επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να λάβουν χώρα σε κλίμα φόβου και μιζέριας». Έκανε δε λόγο για τρομερή δυστοκία χορήγησης ρευστού.

    Κ.Μίχαλος: Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η οικονομία

    Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία , η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος,. Συμπλήρωσε ότι "η πολιτική του μνημονίου" των τελευταίων μηνών, ούτε το ΑΕΠ αυξάνει, ούτε την ανεργία μειώνει, ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτιώνει. Πρόσθεσε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για άπνοια στις συναλλαγές, φορολογική καταιγίδα και "ερμητικά κλειστές πόρτες" στις τράπεζες.

    Για "πρωτόγνωρες θυσίες" στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος". Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση (υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και αύξηση των έμμεσων φόρων) θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς αντιστρατεύονται την ανάπτυξη.

    "Το κλίμα αλλάζει"

    Την εκτίμηση ότι σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα».

    Ανέφερε ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.

    Ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βάση των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας. Στο 8μηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, σημείωσε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο. (σ.σ. Η πρώτη δόση που εκταμιεύθηκε από το ΔΝΤ το Μάιο ανερχόταν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

    Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, επισήμανε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε για άλλη μια φορά την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει παράθυρο για παροχές από το 2012 εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα και πετύχει το 2011. Υπόσχεται δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν στην έξοδο δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και στην ανάπτυξη.

    Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στον "ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ", σημειώνει ότι η χώρα κερδίζει το στοίχημα και αναφέρει πως το επόμενο διάστημα πρέπει να κλείσουν πολλά ακόμη ανοιχτά μέτωπα.

    Σχόλιο της ΝΔ

    Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας διατυπώνει η ΝΔ.

    Ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος Ν. Μηταράκης απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε:

    «Να αποκαταστήσουμε, επιτέλους, την αλήθεια: Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε μόνη της, νωρίς, τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά έκανε το παν να δυσφημήσει την χώρα μας στο εξωτερικό. Έτσι και σήμερα και πάλι, δεν κάνει το σωστό: Να πάρει, δηλαδή, τα απαραίτητα μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Βουλευτές στην Αυτοδιοίκηση

    Πόλος έλξης ήταν ανέκαθεν, για πολλούς βουλευτές, πρώην ή εν ενεργεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Πολύ περισσότερο τώρα που με το σχέδιο «Καλλικράτης», οι αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων είναι διευρυμένες, με «δέλεαρ» τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα διοικούνται από 13 «μικρούς πρωθυπουργούς», όπως έχει λεχθεί.

    Δικαιολογημένο, λοιπόν, το ενδιαφέρον και των κομμάτων, που επέλεξαν να ρίξουν στη «μάχη» των εκλογών του Νοεμβρίου, αρκετά «βαριά χαρτιά», αναγνωρισμένα και δοκιμασμένα στελέχη τους, που έχουν στο βιογραφικό τους και το πέρασμα τους από τη Βουλή.

    Σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, δεκάδες νυν και πρώην μέλη του Κοινοβουλίου ρίχνονται στη μάχη.

    Υποψήφιοι για τις 13 Περιφέρειες:

    Με το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι για το αξίωμα του περιφερειάρχη είναι:

    Ο πρώην υφυπουργός, βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης για τη Κεντρική Μακεδονία,

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, που κατέρχεται στην περιφέρεια Ηπείρου,

    Ο βουλευτής Αχαΐας Απόστολος Κατσιφάρας για τη Δυτική Ελλάδα,

    Ο πρώην υφυπουργός, βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Αρναουτάκης για τη Κρήτη.

    Από την ΝΔ:

    Ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης για την Κεντρική Μακεδονία, με αντιπεριφειάρχη τον πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα.

    Ο βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης, που έλαβε το χρίσμα για την Κρήτη, καθώς και οι δύο πρώην βουλευτές Κώστας Αγοραστός (Λάρισα) για την περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Σπύρος Σπύρου (Κέρκυρα) για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

    Επίσης, ο πρώην βουλευτής και νυν νομάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Χειμάρας διεκδικεί την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη στήριξη της ΝΔ.

    Από το ΚΚΕ υποψήφιοι είναι:

    Ο βουλευτής Β' Αθήνας Θανάσης Παφίλης, για την περιφέρεια Αττικής, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος για τη Δυτική Ελλάδα, ο βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος, ο πρώην ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μπούτας για τη Θεσσαλία, ενώ είναι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες στην Κεντρική Μακεδονία ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας για τη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Άγγελος Τζέκης για τη Χαλκιδική και ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης για τη περιφέρεια του Β. Αιγαίου και η πρώην βουλευτής Λίλα Καφαντάρη στο Νότιο Αιγαίο.

    Από τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης κατέρχεται στην Αττική, ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης είναι υποψήφιος για τη Θεσσαλία και ο Κώστας Αϊβαλιώτης για το Β. Αιγαίο.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για τη περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ανεξάρτητος υποψήφιος στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Τατούλης.

    Επίσης, ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Γρηγόρης Ψαριανός διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής, η δε πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη την Κεντρική Μακεδονία.

    Υποψήφιοι σε Δήμους

    Από το ΠΑΣΟΚ ρίχνονται στην μάχη για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου:

    Ο πρώην υπουργός Μανώλης Σκουλάκης, που μετά από κοινοβουλευτική θητεία 29 ετών διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου Χανίων.

    Ο νέος βουλευτής Δωδεκανήσου Στάθης Κουσουρνάς κατέρχεται υποψήφιος στο δήμο Ρόδου, τον οποίο πολύ πιθανόν να διεκδικήσει και πρώην βουλευτής Γιάννης Παρασκευάς.

    Ο νυν νομάρχης Αχαΐας και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος για το δήμο Πάτρας.

    Ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Λ. Λωτίδης που κατέρχεται υποψήφιος στο νέο Δήμο Εορδαίας, ενώ στο Δήμο Βόλου, όπου δήμαρχος είναι ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Βούλγαρης, το «πράσινο» χρίσμα εξασφάλισε ο πρώην βουλευτής με τον ενιαίο Συνασπισμό και κατόπιν εκλεγμένος νομάρχης Μαγνησίας Πάνος Σκοτεινιώτης.

    Επίσης πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι οι δήμαρχοι Ηρακλείου Ι. Κουράκης και Νέας Ιωνίας Ι. Χαραλάμπους, που διεκδικούν ανανέωση της θητείας τους.

    Από τη ΝΔ, ο πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης διεκδικεί για άλλη μια τετραετία το δήμο της Αθήνας.

    Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας διεκδικεί το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον απερχόμενο δήμαρχο και πρώην βουλευτή του κόμματος Β. Παπαγεωργόπουλο.

    Ακόμα, υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για το Δήμο Γλυφάδας, καθώς και ο πρώην νομάρχης και νυν βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, για το Δήμο Αγρινίου.

    Για το δήμο Σκύδρας θέτει υποψηφιότητα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, ενώ ο πρώην βουλευτής Ευ. Πολύζος διεκδικεί το Δήμο Κολινδρού Πιερίας. Και οι δύο κατά το παρελθόν διετέλεσαν στους ίδιους δήμους δήμαρχοι.

    Το Δήμο Κεφαλονιάς διεκδικεί ο πρώην βουλευτής Αλ. Παρίσης, το δήμο Βέροιας ο επίσης πρώην βουλευτής Λ. Τσαβδαρίδης, ενώ στο δήμο Χανίων κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος και πρώην βουλευτής Κ. Βιρβιδάκης.

    Με τη στήριξη του ΚΚΕ, τους Δήμους Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης και Βόνιτσας Ακτίου, διεκδικούν αντίστοιχα, οι εν ενεργεία βουλευτές Σοφία Καλαντίδου και Ν. Μωραϊτης, ενώ υποψήφιοι δήμαρχοι είναι επίσης οι πρώην βουλευτές Ελπίδα Παντελάκη στο Δήμο Πειραιά και Ιωάννης Πατσιλινάκος στο δήμο Περάματος.

    Αυτοδιοικητικό αξίωμα διεκδικεί κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, που κατέρχεται στο Δήμο Ωροπού, ενώ στο δήμο Πειραιά με τη στήριξη του ΛΑΟΣ θα είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος.

    Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη

    Το ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε να εντείνεται το 1994, όταν καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του αιρετού νομάρχη, συνεχίστηκε με το Σχέδιο «Καποδίστριας» και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ενώ φαίνεται να «απογειώνεται» με το σχέδιο «Καλλικράτης» του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στους τοπικούς άρχοντες.

    Οι τρεις μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο της διεκδίκησης κεντρικών στελεχών των κομμάτων, ενώ, μαζί με τις νομαρχίες, επικέντρωναν σχεδόν όλο το πολιτικό ενδιαφέρον, δίνοντας παράλληλα και έντονο «κομματικό χρώμα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Το Δήμο Αθηναίων διεκδίκησε το 1982 ο βουλευτής της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης, ενώ στις ίδιες εκλογές ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπασπύρου βάζει υποψηφιότητα και κερδίζει το δήμο Πειραιά.

    Το 1986 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης κατεβάζει υποψήφιους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη κεντρικά στελέχη του κόμματος: Το Μιλτιάδη Έβερτ, τον Ανδρέα Αδριανόπουλο και τον Σωτήρη Κούβελα οι οποίοι κερδίζουν αντίστοιχα και τους τρεις δήμους.

    Στις αμέσως επόμενες εκλογές για το δήμο της Αθήνας αναμετρήθηκαν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Τρίτσης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και η Μελίνα Μερκούρη που στηρίχθηκε από το (αντιπολιτευόμενο τότε ΠΑΣΟΚ) και έχασε την εκλογική μάχη.

    Για δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, το 1994 και το 1998, η ΝΔ κατεβάζει υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που επικρατεί των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Πάγκαλου και Μαρίας Δαμανάκη, η οποία υποστηρίχθηκε τότε και από τον ΣΥΝ.

    Το 2002 η ΝΔ ανακοινώνει ως υποψήφιο για το δήμο της Αθήνας ένα ακόμα κεντρικό της στέλεχος, την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υπερίσχυσε του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή.

    Το 2006 δύο ακόμα κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων, ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, αναμετρώνται για το Δήμο Αθηναίων, με τον πρώτο να κερδίζει τη δημαρχία, την οποία διεκδικεί εκ νέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ιράν: Δέκα νεκροί από έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε έναν αγωγό φυσικού αερίου στο βόρειο-ανατολικό Ιράν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

    "Εννέα ή δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Μασχάντ για να νοσηλευτούν", αναφέρει το Fars, που επικαλείται τον Αλιρεζά Γαριμπί, επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ανάπτυξης του φυσικού αερίου.

    Ένας προηγούμενος απολογισμός που δόθηκε από τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, Γολάμ Ρεζά Μασουμί, ανέφερε έξι νεκρούς και 16 τραυματίες κατά την έκρηξη που έλαβε χώρα στην περιοχή του Μαζνταβάντ περιοχή κοντά στην ιερή πόλη της Μασχάντ.

    Το περιστατικό συνέβη όταν ένας εκσκαφέας χτύπησε τον αγωγό. Ο αγωγός μεταφέρει φυσικό αέριο από το διυλιστήριο της Σαράχ στην πόλη Μασχάντ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Γ. Παπανδρέου: "Εξι μεγάλες αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας"

    Στις έξι μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 75η ΔΕΘ. Αλλάζουμε το κράτος, προστατεύουμε τους ευάλωτους, ανοίγουμε τον δρόμο για επενδύσεις και ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, βάζουμε την Πράσινη Ανάπτυξη στη ζωή μας και αλλάζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. "Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Μαζί, θα τα καταφέρουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο κ. Παπανδρέου, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον αναφερόμενος στα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης τους 11 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, καθώς απέτρεψαν τη χρεοκοπία της χώρας και κάλεσε τους πολίτες σε συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας: «Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

    Στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι:

    - Στο φορολογικό θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις.

    - θα μειωθεί από το 24% στο 20% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, σε ένα χρόνο-από το 2011.

    - Θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα που έρχεται.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εγκωμιαστικά σχόλια ξένων για την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους 11 μήνες και επισήμανε: «Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο. Πριν από λίγες μέρες, έγραψε ο PIERRE BRIANCON για τη χώρα μας στο "Reuters":«Στην πρόσφατη ιστορία καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει αυτό που καταφέρνει να κάνει η Ελλάδα. Περιστολή των δαπανών, μεγάλες δομικές αλλαγές, μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, τεράστια μείωση του ελλείμματος μέσα σβ ένα χρόνο. Αυτοί είναι οι Έλληνες, που πυροδότησαν την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη».

    Ναι αυτοί είμαστε. Και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και αν σήμερα διατυπώνονται, ιδιαίτερα στον ξένο τύπο, εγκωμιαστικά σχόλια για τη χώρα, για τη βούληση για αλλαγή, εγώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να πω από καρδιάς σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ότι είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω αυτούς τους επαίνους».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, λέγοντας ότι συνέβη ίσως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην ιστορία.

    "Το 2004, ήμασταν 37οι στον κόσμο στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα έχει πέσει στην 83η θέση. 46 θέσεις έχουμε πέσει. Στις μετρήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2009 πέσαμε 14 θέσεις στην κατάταξη διαφθοράς μέσα σε ένα χρόνο. Στις κατατάξεις επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ - 109η στον κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους λένε ότι φταίει η τρόικα για τα προβλήματα στη χώρα και σημείωσε: «Πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η «τρόικα». Αλλά καμία «τρόικα», κανένα μνημόνιο, κανένα ΔΝΤ δεν φταίει για τη δύσκολη -για την οριακή - θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει.

    Σε ότι αφορά στα ελλείμματα, ο πρωθυπουργός, παρατήρησε ότι κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα - οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο.

    "Το τέλος του έτους θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι" τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση και είπε πως οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία επιστρέφει. "Μόλις πριν λίγες μέρες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου από τη Νορβηγία, αρχίζει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία", σημείωσε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση προγραμματίζει για μια ανταγωνιστική οικονομία με:

    -Την απελευθέρωση των φορτηγών.

    -Το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων

    -Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

    -Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη.

    -Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

    -Τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις.

    -Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    -Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

    -Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο.

    -Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών.

    -Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

    -Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

    -Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων

    -Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

    Για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ο πρωθυπουργός επισήμανε:

    - Ήδη ξεδιπλώνουμε ένα Δίχτυ Προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

    - Έχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

    - Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55-64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας.

    - Στόχος μας στο προσεχές τετράμηνο κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

    - Αποφασίσαμε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες, νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.

    - Ενισχύουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

    Με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

    - Ήδη από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήδη διπλασιάσαμε το 2010 το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων σε, και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες.

    Θα πάρω πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους να καταρτίσουμε έναν Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: "Ο Χάρτης αυτός θα εγγυάται την ισότητα δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη. Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη:

    Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στην Κάρτα. Σπάζοντας την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα που υπάρχουν, προχωράμε στην Κάρτα Πολίτη.

    Μέχρι το τέλος του 2011 οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο".

    Ειδικότερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπογράμμισε: «Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν".

    Ως προς την επιχειρηματικότητα τόνισε ότι προχωράμε στη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μειώνουμε το κόστος που συνδέεται με τις συναλλαγές με το φορολογικό σύστημα. Ξέρουμε ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής ύφεσης. Δεν θα αφήσουμε στην τύχη του τον επιχειρηματία που πασχίζει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία. Ήδη έχουμε θεσπίσει ένα φορολογικό πλαίσιο που δίνει έκπτωση από το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας.

    Είχαμε δεσμευτεί για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή των κερδών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

    Σήμερα, δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο - από το 2011.

    Ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα. Η χώρα μας χρειάζεται και μεγάλες επενδύσεις. Από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Γιβ αυτό δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

    Ένα ευέλικτο, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και έργων. Έργα που δημιουργούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας. Με ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης. Για να έχει ο επενδυτής τη σιγουριά και να μπορεί να επενδύει με ασφάλεια.

    Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες για όλες τις επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες. Στους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Επενδύσεων με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

    Διευθύνοντες Συμβούλους των καλύτερων εταιριών του κόσμου - για να συμβάλλουν στην χάραξη της νέας επενδυτικής πορείας μας και να μας δώσουν τη δικιά τους αξιοπιστία όταν μιλάμε στην επενδυτική κοινότητα.Και για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, να συνδυάσουμε την έρευνα, την τεχνολογία και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ξεκινώντας από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη. Όπου για πρώτη φορά θα συνεργαστούν οι φορείς της έρευνας, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας μέσω του μνημονίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

    Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ανθίσει μέσα σε μια άρρωστη σχέση με το φορολογικό σύστημα, συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι μέθοδοι που την θρέφουν είναι γάγγραινα για την οικονομία μας. Για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη οικονομική πληροφορία σε διασταυρώσεις που αξιοποιούνται σε φορολογικούς ελέγχους. Για πρώτη φορά το φορολογικό σύστημα χτύπησε την πόρτα σε επαγγελματίες με περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δήλωναν μισθούς πείνας και χρωστούσαν στο δημόσιο απλήρωτους φόρους. Για πρώτη φορά οι πολίτες μαθαίνουν για μεγάλους φοροφυγάδες - γιατί ήταν απόφασή μας να κάνουμε τομή με το παρελθόν. Για πρώτη φορά υπάρχει βούληση κατά της φοροδιαφυγής. Έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε; Όχι ακόμη. Όμως δίνουμε έναν ανελέητο αγώνα ενάντια στη φοροδιαφυγή. Με τους πολίτες συμμάχους.

    Στο κίνημα των αποδείξεων, στις καταγγελίες που φτάνουν στο ΣΔΟΕ, στην εθελούσια συμμόρφωση γιατί ακόμη και δύσπιστοι επιχειρηματίες, δύσπιστοι πολίτες φτάνουν να συμμορφώνονται μόνοι τους γιατί πιστεύουν στην προσπάθεια που γίνεται. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

  • ** Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι με την καθιερωμένη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

    ΝΔ

    «Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να "βαπτίζει" κανείς: το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων "πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής", τα λουκέτα των επιχειρήσεων "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας" και την ύφεση και την ανεργία "όραμα για την ανάπτυξη"», ανέφερε, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Ό,τι και να πει ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξωραΐσει την οδυνηρή για το λαό πολιτική του, γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    ΚΚΕ

    "Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εναντίον του λαού δεν έχει όρια. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν, τα ονομάζουν πατριωτική στάση. Και τα ακόμα χειρότερα που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, τα λένε αναμόρφωση της Ελλάδας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    ΛΑΟΣ

    "Έκθεση στείρων ιδεών", χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού ο ΛΑΟΣ σε σχετική του ανακοίνωση.

    ΣΥΝ

    "Ότι κι αν ψελλίζει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για σταθερά και σίγουρα βήματα της ελληνικής οικονομίας, για μάχες που δεν έδωσε ποτέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακολουθούμενη πορεία οδηγεί στον όλεθρο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

    Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκαν το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και το αντίστοιχο του ΠΑΜΕ.

    Νωρίτερα, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα αντεξουσιαστών επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο, τους απώθησαν κι έκαναν περιορισμένη χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι διαδηλωτές.

    Η κεντρική συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην οδό Εγνατία, μπροστά από το Άγαλμα του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΟΣΕ κ.α.). Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρόεδρος, Αλέκος Αλαβάνος.

    Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα, οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία στην οδό Εγνατία, με κατεύθυνση το "Ι. Βελλίδης", υπό το "βλέμμα" ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, σε όγκο και παλμό, ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, οι διαδηλωτές του οποίου κινήθηκαν, επίσης, προς το "Ι. Βελλίδης", όπου εκπρόσωπός τους διάβασε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές του συγκεκριμένου μπλοκ αποχώρησαν και στη συνέχεια, μέσω της οδού Ν. Γερμανού, άρχισαν να κινούνται προς το Λευκό Πύργο.

    Επίθεση κατά του προέδρου του ΕΒΕΑ

    Άγνωστοι, που αποσπάστηκαν από το μπλοκ των διαδηλωτών, ιδιοκτητών φορτηγών, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" της Θεσσαλονίκης, επιτέθηκαν κατά του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μίχαλου.

    Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος μετέβαινε στο ξενοδοχείο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, όταν άγνωστοι, που αποσπάστηκαν από το μπλοκ των διαδηλωτών, τον προπηλάκισαν και τον χτύπησαν με γροθιές και κοντάρια σημαίας.

    Η αστυνομία, προκειμένου να τους απομακρύνει, έκανε χρήση κροτίδων κρότου-λάμψης.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είναι καλά στην υγεία του και συμμετείχε κανονικά στη γενική συνέλευση, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε: "Οι συντεχνίες αποδεικνύεται ότι αποτελούν, όχι μόνο το μεγάλο αγκάθι αλλά δρουν και ως κακοποιά στοιχεία. Τέτοιες προσπάθειες δεν θα σωπάσουν τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες".

    Νέες κινητοποιήσεις από τους ιδιοκτήτες φορτηγών

    Σε νέα απεργία διαρκείας θα προχωρήσουν, από τη Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, με απόφαση που πήραν, σήμερα, σε συνεδρίασή τους σε χώρο του λιμανιού, στη Θεσσαλονίκη.

    Ζητούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το "άνοιγμα" του επαγγέλματός τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επιδείνωση του καιρού

    Κύμα κακοκαιρίας με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες, του Σαββάτου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στα νησιά του Ιόνιου, την Ηπειρο, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στέρεα, τη δυτική Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την υπόλοιπη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό Αιγαίο-Σποράδες.

    Την Κυριακή, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στέρεα, και την Εύβοια και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Προβλήματα στο νομό Τρικάλων

    Από παρακαμπτήριους οδούς διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, που κινούνται στην Ε.Ο. Τρικάλων -Λάρισας, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο ύψος του εργοστασίου ΔΑΚΑΡ από υπερχείλιση του Νεοχωρίτη ποταμού.

    Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Τρικάλων, Ευάγγελος Μάμαλης, οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα σε κατοικίες που βρίσκονται σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Οιχαλίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.

    Στο μεταξύ, θετική εξέλιξη είχε ο απεγκλωβισμός ενός τουριστικού τροχόσπιτου και μιας νταλίκας, που είχαν εγκλωβιστεί από την υπερχείλιση του Νεοχωρίτη ποταμού, στην Εθνικό Οδό.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, σε περίπτωση συνέχισης των έντονων βροχοπτώσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Χρυσό Λιοντάρι στη Σ.Κόπολα

    Η αμερικανίδα σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα, 39 ετών, τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία της "Somewhere" κατά την τελετή λήξης του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, σήμερα το βράδυ.

    Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Mostra, ο αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο - ένας στενός φίλος της Σοφίας Κόπολα, της οποίας υπήρξε και σύντροφος, εκθείασε τις "καλλιτεχνικές αξίες" της ταινίας που "μας μάγεψε από την πρώτη σκηνή: κάθε φορά που ξεκινάμε να συζητήσουμε, επιστρέφουμε σε αυτή την ταινία", είπε ανακοινώνοντας το βραβείο.

    Επιπλέον, ένα ειδικό Χρυσό Λιοντάρι απονεμήθηκε στον αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80, "για το σύνολο της καριέρας του".

    Ο Μόντε Χέλμαν που στη Βενετία παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του εδώ και τριάντα χρόνια, "Road To Nowhere", ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Ταραντίνο κάνοντας την παραγωγή της πρώτης του ταινίας, "Reservoir Dog".

    Το Ασημένιο Λιοντάρι της Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία "La Balada triste de trompeta" του ισπανού Αλεξ ντε λα Ινγλέσια, 45 ετών, μια αλλόκοτη κωμωδία με φόντο τον "Φρανκισμό".

    Τέλος, ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία "Essential Killing" του Πολωνού Γιέρζι Σκολιμόφκσι. Ο πρωταγωνιστής, ο αμερικανός Βινσεντ Γκάλο τιμήθηκε επίσης με το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία για το ρόλο του ενός αφγανού φυγά που καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη: σχεδόν πανταχού παρών για 83 λεπτά στην οθόνη, δεν βγάζει ούτε μια λέξη απο το στόμα του.

    Το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία έλαβε η νεαρη γαλλίδα ηθοποιός Αριαν Αμπεντ, για τον ρόλο της Μαρίνας στο "Attenberg", δεύτερη ταινία της ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Μεγάλη νίκη

    Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, καθώς επικράτησε στη Θεσσαλονίκη του Αρη με 1-0, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωταθλητής ήταν καλύτερος, αλλά πήρε τη νίκη με το αμφισβητούμενο πέναλτι, το οποίο υπέδειξε στο 43ο λεπτό ο διαιτητής Δαλούκας, σε ανατροπή του Βύντρα από τον Χαβίτο, και αξιοποίησε ο Σισέ.

    Ολυμπιακός - Κέρκυρα 2-0

    Την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε στο άδειο (λόγω τιμωρίας) "Γ. Καραϊσκάκης" της Κέρκυρας με 2-0. Το σκορ άνοιξε ο Μέλμπεργκ στο 29ο λεπτό και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Ριέρα, στο 86΄.

    Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-0

    Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να λυγίσει την αντίσταση του Αστέρα και έμεινε στο 0-0 στην Τρίπολη. Συνολικά με μέτρια απόδοση η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων, μολονότι οι τελευταίοι αγωνίζονταν από το 51ο λεπτό με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Ουντότζι.

    Ατρόμητος - Ηρακλής 1-1

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Περόνε στο 63ο λεπτό, για να ισοφαρίσει ο «Γηραιός» στο 88΄ με τον Σολτάνι.

    Το πρόγραμμα της Κυριακής

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:00 NET

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ16:00 NOVA

    ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΒΑΛΑ 18:15 NOVA

    A.E.K. - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 20:30 NOVA

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 September 2010 - 20:30:41 UTC