Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίνεται η δεύτερη δόση του δανείου
  • [02] Επαφές με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ
  • [03] Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο
  • [04] Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
  • [05] Καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
  • [06] Συνάντηση με εκπαιδευτικούς

  • [01] Εγκρίνεται η δεύτερη δόση του δανείου

    Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Βέβαιο, όμως, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

    Μαζί με την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

    "Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ" έχει τίτλο δημοσίευμα της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας "LIBRE BELGIQUE" που φιλοξενεί δισέλιδη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνέντευξη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014, είναι "εφικτός και ρεαλιστικός" και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011. Ερωτηθείς, άλλωστε, πότε η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, εκτιμώντας πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά: "Το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις."

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση αυτών των μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά τη συλλογή των κρατικών εσόδων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει στη Libre Belgique ότι αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί χωρίς ακόμα να έχουν συνυπολογιστεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον Ιούλιο. Σε αυτό προστίθενται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και δεν έχουν πληρωθεί.

    Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

    Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών τονίζει στη βελγική εφημερίδα ότι η φορολογική προσαρμογή και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. "Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη", σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι "μια οικονομία και μια κοινωνία που δεν μπορούν να δώσουν ευκαιρίες εργασίας στους νέους, αντίστοιχες των προσόντων που απέκτησαν με δυσκολία, είναι αποτυχημένες".

    Ο υπουργός οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, αλλά για ένα βαθύτερο πρόβλημα που συνδέεται με τη νοοτροπία, τις δομές και την κοινωνία της χώρας. "Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε ο πολίτης να βλέπει, σε συνθήκες διαφάνειας, πώς δαπανώνται οι φορολογικές εισφορές του. Θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής του εκλογικού μας συστήματος προκειμένου να θέσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις", τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Libre Belgique.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επαφές με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

    Με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ και της ΚΕΕ συναντήθηκε σήμερα στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών που έχει εν όψει της ΔΕΘ.

    Τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ εξέφρασαν στον πρόεδρο της ΝΔ την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση κυρίως στην αγορά εργασίας.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που να βοηθούν την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ αναφερόμενος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάλεσε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να εφαρμόσει όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι οι επιχειρηματικές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών.

    Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο και κάλεσε τους πολίτες, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλονίκη.

    Ο αρμόδιος τομέαρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως το ζήτημα της ύφεσης και της ανεργίας είναι μπροστά μας και η αντιμετώπισή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ.

    Μετά το προεδρείο της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια του ΣΕΒ.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δρετάκος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, ανέφερε ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών "με αποκορύφωμα αυτή την κυβέρνηση και το μνημόνιο έχουν βυθίσει τη χώρα και τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι όσοι έχουν υπεύθυνο λόγο και ρόλο στον τόπο μας καλούνται σήμερα να εκπέμψουν το μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι η Ελλάδα αλλάζει.

    "Από τη ΝΔ προσδοκούμε να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα σύγχρονη και φιλική στην επιχειρηματικότητα, να θεμελιωθεί μια νέα μορφή ανάπτυξης βασισμένη στην πραγματική οικονομία και όχι στο πελατειακό κράτος", ανέφερε τονίζοντας πως η συντομότερη υπέρβαση του μνημονίου αποτελεί αυτονόητο εθνικό στόχο. Σημείωσε δε ότι αυτό θα επιτευχθεί με αποτελεσματική εφαρμογή "των εκσυγχρονιστικών αλλαγών που χρειαζόμαστε και που τόσα χρόνια δεν τολμήσαμε να κάνουμε" και τόνισε πως το μνημόνιο δεν πρέπει να διχάζει τους Έλληνες αλλά να τους ενώνει σε μια συλλογική προσπάθεια να ξεπεραστεί η ανάγκη που το επέβαλλε.

    "SOS για την ελληνική οικονομία", εξέπεμψε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γ. Κασσιμάτης και τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δοκιμάζεται από ανεργία και από απραξία και έκανε έκκληση σε όλο το πολιτικό κόσμο να σκύψει πάνω στην οικονομία.

    Ανέφερε επίσης ότι αν δεν υπάρξουν γρήγορα μέτρα, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και όσο προχωράει η ύφεση σε βάθος, τόσο θα αυξάνει η ανεργία και τόσο περισσότερο ο Ελληνας και η κοινωνία θα υποφέρουν.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται η ανησυχία του κόμματός του για βαθύτερη ύφεση, λουκέτα και ανεργία.

    "Οι νέοι φόροι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η ΝΔ κατέθεσε νωρίς συγκεκριμένη στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση", τόνισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο

    Η ορθολογική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, προκειμένου να διοικείται αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα, είναι το αντικείμενο προσχεδίου νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα» για το οποίο θα κάνει σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Με τις ρυθμίσεις επιχειρείται η κατάργηση ή συγχώνευση ή η λύση και εκκαθάριση συγκεκριμένων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με απόφαση της σχετικής διυπουργικής γνωμοδοτικής επιτροπής.

    Κατά το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται ως νομικά πρόσωπα το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Από το υπουργείο Οικονομικών καταργούνται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    Από το υπουργείο Παιδείας καταργούνται η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών και η Ιόνιος Ακαδημία.

    Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καταργούνται η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία κι η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών - μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου.

    Από το υπουργείο Υγείας καταργούνται το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας και το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες.

    Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταργούνται τα 51 Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος.

    Τέλος, από το υπουργείο Προστασία του Πολίτη καταργείται το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

    Τίθενται, εξάλλου, σε καθεστώς εκκαθάρισης η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης Α.Ε., το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

    Το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών ύστερα από αίτηση, όπου εκφράζει την προτίμησή του, μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Από τη διάταξη εξαιρείται το προσωπικό της ΑΓΡΟΓΗΣ, του οποίου καταγγέλλονται οι συμβάσεις.

    Πέραν αυτών, συγχωνεύονται το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι ανώνυμες εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας», «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης», «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ», και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.», όπως και η Εταιρεία Διανομής Αερίου, που απορροφάται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

    Τέλος, καταργείται το Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και τη διοίκησή του θα ασκεί πλέον το ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

    Τα "πάνω κάτω" έφερε στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά από θρίλερ που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ανακοίνωσε δομικό ανασχηματισμό στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

    Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, παραμένει μαζί με τους Γ. Ντόλιο και Θ. Τζάκρη στο Υπουργείο των Εσωτερικών, το οποίο μετεξελίσσεται ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, που, στο πλαίσιο των εντολών και των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμένει επίσης "τσάρος" της Οικονομίας, συνεπικουρούμενος από το Φ. Σαχινίδη και τον παλαιό συνδικαλιστή Δημ. Κουσελά, ο δε τομέας της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας ενισχύεται με την ανάληψή του από το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στο πλευρό του κ. Χρυσοχοϊδη θα είναι ως αναπληρωτής Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Σωκράτης Ξυνίδης και ως υφυπουργοί ο Π. Ρήγας και ο Ντίνος Ρόβλιας.

    Θέλοντας να δώσει έμφαση στο θέμα των επενδύσεων, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέθεσε στον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την αρμοδιότητα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

    Η νέα κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου αποτελείται από 48 μέλη (έναντι 37 της προηγουμένης): 16 υπουργούς (η προηγουμένη είχε 15) 7 Αναπληρωτές υπουργούς (έναντι 2 της προηγουμένης) και 24 υφυπουργούς (έναντι 19 της προηγουμένης).

    Στην κυβέρνηση εισήλθαν στελέχη που είχαν διατελέσει υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις (του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη) όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Τηλέμαχος Χυτήρης. Επίσης στο νέο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων αναλαμβάνει ο παλαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, με υφυπουργό την κα Ελπίδα Τσουρή.

    Ακόμη εισήλθαν στην κυβέρνηση οι κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας και Ντίνος Ρόβλιας (ως υφυπουργοί Ανάπτυξης) ο Δημήτρης Δόλλης ως υφυπουργός των Εξωτερικών, οι Μανόλης Όθωνας και Μιχάλης Τιμοσίδης ως υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αντίστοιχα, η κα Μιλένα Αποστολάκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αννα Νταλάρα, ως υφυπουργός Εργασίας (θα έχει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής) οι παλαιοί συνδικαλιστές, Γιάννης Κουτσούκος, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημήτρης Κουσελάς, ως υφυπουργός Οικονομικών, ο Βασίλης Κεγκερογλου ως υφυπουργός Εργασίας και ο Χρήστος Αηδόνης ως υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον αθλητισμό.

    Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν η κα Κατερίνα Μπατζελή (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) οι υφυπουργοί Οικονομίας κ.κ. Αρναουτάκης και Μπόλαρης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας. Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης πιθανόν να προταθεί για τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

    Στο νέο σχήμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετακινείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, ο Δημήτρης Δρούτσας αναβαθμίζεται σε Υπουργό των Εξωτερικών, η κα Λούκα Κατσέλη μετακομίζει από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απο Υπουργός Υγείας μετακομίζει στο Υπουργείο των Εξωτερικών, ως αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα.

    Αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές υπουργούς οι υφυπουργοί Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Σηφουνάκης και Φώφη Γεννηματά.

    Η νέα κυβέρνηση έχει 7 υπουργούς Αναπληρωτές, έναντι 2 της προηγουμένης: Σ. Ξυνίδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Μπεγλίτης,Τηλέμαχος Χυτήρης και Νίκος Σηφουνάκης.

    Αμετακίνητοι στην κυβέρνηση παραμένουν οι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη και Παύλος Γερουλάνος.

    To νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

    Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Υπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Ραγκούσης

    Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

    Υφυπουργός: Θεοδώρα Τζάκρη

    Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

    Υφυπουργός: Δημήτρης Κουσελάς

    Υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Δρούτσας

    Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

    Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

    Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Βενιζέλος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

    Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

    Υφυπουργός : Παναγιώτης Ρήγας

    Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

    Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας: Γιάννης Διαμαντίδης

    Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

    Υπουργείο Περιβάλλοντος: Τίνα Μπιρμπίλη

    Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

    Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

    Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

    Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου

    Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά

    Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

    Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Δημήτρης Ρέππας

    Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

    Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Λούκα Κατσέλη

    Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

    Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

    Υφυπουργός: Αννα Νταλάρα

    Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος

    Υφυπουργός: Χρήστος Αηδόνης

    Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης

    Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη

    Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

    Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χάρης Καστανίδης

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής

    Υφυπουργός: Εμμανουήλ Οθωνας

    Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Τηλέμαχος Χυτήρης

    Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

    Υπουργός Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης

    Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Για αναγνώριση της αποτυχίας από το Γιώργο Παπανδρέου της πρώτης κυβέρνησής του κάνει λόγο η ΝΔ, αναφερόμενη στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    "Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για "κυβέρνηση του μεσονυχτίου", η οποία είναι από τις πολυπληθέστερες, σε υπουργούς και υφυπουργούς. "Και είναι αποτέλεσμα προχειρότητας και εσωκομματικών πιέσεων προς έναν πρωθυπουργό, που, αντίθετα με τις απαιτήσεις των καιρών, αποδεικνύεται όλο και πιο αδύναμος", συμπλήρωσε

    "Ο πρωθυπουργός αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό", αναφέρει το ΚΚΕ.

    "Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό άνευ ουσίας, που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες, από τη στιγμή που αφήνει ανέγγιχτη την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Στον ανασχματισμό αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ σε δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα με τον πρόεδρο της ΝΔ.

    "Η γάτα δεν με νοιάζει τι χρώμα έχει, αλλά αρκεί να πιάνει ποντίκια" ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παπαναγόπουλος και τόνισε πως δεν κρίνονται οι ανασχηματισμοί αλλά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

    "Ζητούμε να αλλάξουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα", σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δρετάκος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι μεγαλύτερη σημασία από τις αλλαγές προσώπων έχουν τα προβλήματα "που παραμένουν τα ίδια και η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί στο σύνολό της από την αποτελεσματικότητά της να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση και την πρόκληση της αλλαγής".

    "Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα μεγάλο δομικό ανασχηματισμό επιχειρώντας να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της τρέχουσας συγκυρίας. Ελπίζουμε η πορεία των εξελίξεων να δικαιώσει την απόφασή του και το νέο κυβερνητικό σχήμα να βρει τον βηματισμό του γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, όπως επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανίδρυση Υπουργείου Ναυτιλίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη

    Κόντρα στην κρίση κινείται, από άποψη αριθμού εκθετών, η 75η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καθώς οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 1.041, έναντι 915 πέρυσι, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο συνολικός εκθεσιακός χώρος. Στη ΔΕΘ αναμένονται 250.000 επισκέπτες, ενώ τρεις στους δέκα εκθέτες είναι νεοεμφανιζόμενοι. Η δε συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 20%, αντανακλώντας -σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELEXPO, Πάρι Μαυρίδη, «τις κυβερνητικές επιταγές για περικοπή των κρατικών δαπανών».

    Η φετινή ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ουγγαρία και κεντρική θεματολογία την καινοτομία-πράσινη ανάπτυξη, συγκεντρώνει επίσης 16 επίσημες κρατικές συμμετοχές. Περιλαμβάνει 11 ειδικά αφιερώματα, συνέδρια, συναυλίες και αρκετές «πράσινες» δράσεις.

    Μεταξύ αυτών, η πράσινη πύλη της ΔΕΘ, την οποία συνθέτουν 25.000 φυτά σε ειδική σκαλωσιά, το μοναδικό παγκοσμίως ηλιακό δέντρο, που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την «Artemide» και θα ξεκινήσει να παράγεται εμπορικά από τον Οκτώβριο, αλλά και το βιοκλιματικό σπίτι, τα ηλιακά περίπτερα και τα ηλεκτρικά-ενεργειακά ποδήλατα.

    Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, λόγω κρίσης, η τιμολογιακή πολιτική της HELEXPO περιλάμβανε εκπτώσεις 25%-30% για τη συμμετοχή των εκθετών στη φετινή ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη επίπτωση στα έσοδα. «Τα έσοδα ενδέχεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», σημείωσε.

    Σταθερή στα 6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά παρέμεινε η τιμή του εισιτηρίου για το κοινό, ενώ εκπτώσεις προβλέπονται για ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ.,ΚΑΠΗ).

    Ένα διαδραστικό "γλυπτό" και η πανευρωπαϊκή καινοτομία των Microsoft Tags

    Αφιερωμένη στην καινοτομία είναι η πρωτότυπη εικαστική δημιουργία της φετινής ΔΕΘ, που θα στηθεί στην πύλη της ΧΑΝΘ, θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και μήκος 20 και θα κατασκευαστεί από χιλιάδες ξύλινα κομμάτια, τα οποία θα τοποθετήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες της έκθεσης (στόχος της διοίκησης της Helexpo είναι το πρώτο κομμάτι να το τοποθετήσει ο πρωθυπουργός).

    Στις "πράσινες" καινοτομίες της ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση της τεχνολογίας "Microsoft Tags", στην 1η πανευρωπαϊκή χρήση της για εκθεσιακά γεγονότα: αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία δωρεάν, οι επισκέπτες θα μπορούν να φωτογραφίζουν με το κινητό τους συγκεκριμένα barcodes και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό.

    Η Ουγγαρία στη ΔΕΘ: από το 1926 μέχρι σήμερα!

    Η Ουγγαρία, τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ και γενέτειρα του διάσημου συνθέτη Λιστ και του εφευρέτη του κύβου του Pούμπικ, είναι ένα από τα δύο κράτη, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση από την πρώτη διοργάνωσή της, το 1926 (μαζί με την πρ.ΕΣΣΔ)!

    Όπως επεσήμανε ο Ούγγρος πρέσβης, Τζόσεφ Τοθ, οι συμμετοχές ουγγρικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ έχουν αυξηθεί 450% το 2007-2010 (φτάνοντας στο ρεκόρ των 44 φέτος) και ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνουν κατά 642%! Ο κ.Τοθ μετέφερε την επιθυμία της ουγγρικής κυβέρνησης για ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που αν και βρίσκονταν σε καλή πορεία -έχοντας φτάσει το μισό δισ. ευρώ πριν το 2008- σημείωσαν την τελευταία διετία κάμψη, λόγω και της κρίσης.

    Σημείωσε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουγγαρία ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ 300.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και 100.000 Ελληνες την Ουγγαρία.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Ουγγαρίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς και η ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Καινοτομική και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Β.Ελλάδα (13/9).

    Μέγας χορηγός της φετινής ΔΕΘ είναι για δέκατη χρονιά ο ΟΠΑΠ. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα τυχερά παιχνίδια, που θα παιχτούν στη διάρκεια της έκθεσης (υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 50.000 ευρώ), θα διατεθούν από τον ΟΠΑΠ στο κέντρο Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία Ν.Καβάλας.

    10+1 θεματικά αφιερώματα

    Τα 11 θεματικά αφιερώματα της φετινής ΔΕΘ είναι τα εξής: "Ελλάδα των εθνών" (περίπτερο 12, με προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων), «Nέος Eπιχειρηματίας και Hμέρες Franchise» (17-19 Σεπτεμβρίου, με χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά δικαιόχρησης, τους τρόπους χρηματοδότησης κτλ), «Bike Show & Outdoor Activities»(όλα για το ποδήλατο), «Domisis»(δομικά υλικά, πατώματα-κουφώματα, κατασκευές), «Energyland» (ενέργεια), «Modacasa» (έπιπλα-διακόσμηση), «Autoland»(αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη και τροχόσπιτα, με έμφαση στα μεταχειρισμένα), «Kid & Fun»(για την ψυχαγωγία των παιδιών), «Stateland» (υπηρεσίες κρατικών οργανισμών και φορέων) και «Globalexchange»(συγκεντρώνει όλες τις συμμετοχές από το εξωτερικό και συμβάλλει στις διεθνείς συνεργασίες).

    Συναυλίες με μεγάλα ονόματα

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και φέτος το αφιέρωμα της ΔΕΘ στη μουσική, το Disc Festival, που περιλαμβάνει τις εξής συναυλίες: Φ.Πλιάτσικας και Μ.Στρατής (14/9), Γλυκερία, M.Aσλανίδου, Γ.Λιανός (15/9), Eλεονώρα Zουγανέλη και Δ.Aναστασιάδης (16/9), Λ.Mαχαιρίτσας και Γ.Kότσιρας (17/9), Χ.Αλεξίου, Μ.Φριντζήλα (18/9, στο "Παλαί ντε Σπορ", με εισιτήριο 15 ευρώ) και N.Θεοδωρίδου (19/9).

    Επίσης, στη ΔΕΘ θα γίνονται προβολές και παρουσιάσεις ελληνικών και ξένων ταινιών, παρουσίαση της νέας τεχνολογίας των κινηματογράφων, promo trailers για νέες ταινίες, 3D shows κτλ.

    To πρόγραμμα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

    Ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρεου θα παραστεί στην τελετή αγιασμού της ΔΕΘ το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου. Θα κολουθήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ και επίσκεψη στους χώρους της έκθεσης. Στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης.

    Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ.Παπανδρέου θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου .

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Στις 15 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γεώργιος Καρατζαφέρης, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 16 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συνάντηση με εκπαιδευτικούς

    «Η συνδρομή των εκπαιδευτικών μας με τις θετικές προτάσεις τους, αλλά και με την ενεργή παρουσία τους είναι καταλυτική για φέτος», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και πρόσθεσε ότι και «αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλους, εκπαιδευτικοί, γονείς και βεβαίως πάνω απ' όλα το Υπουργείο, έχουν μεγάλο καθήκον να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων περί διαμαρτυριών εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο να εργαστούν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές και καθαρό το πλαίσιο».

    Κληθείσα να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, η υπουργός περιορίστηκε στον σχολιασμό της τοποθέτησης Γεννηματά στο Υπουργείο Παιδείας: «Το Υπουργείο Παιδείας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει περισσότερες δυνάμεις για τις μεγάλες προκλήσεις, που έχει μπροστά του», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, είπε ότι τέθηκαν από τους καθηγητές όλα τα προβλήματα στην υπουργό, αλλά δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες απαντήσεις.

    «Θέσαμε υπόψη της υπουργού την εκτίμησή μας ότι η χρονιά ξεκινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.α.. Θέσαμε, δε, ιδιαίτερα το πρόβλημα της μείωσης, στο 1/3, του ποσού που διατίθεται στις προηγούμενες χρονιές στις σχολικές επιτροπές για λειτουργικά έξοδα. Αυτό κάνει αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων όσον αφορά τη συντήρηση, θέρμανση κ.λπ. Σήμερα μας είπαν ότι θα τοποθετηθεί ο πρώτος αριθμός αναπληρωτών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα είναι μειωμένου, ή πλήρους ωραρίου. Εμείς ζητούμε να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν εκπαιδευτικά κενά, ενώ ασκούνται πιέσεις στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να δημιουργήσουν τμήματα μαθητών άνω των 25. Εμείς, πάντως, ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις για τη νέα χρονιά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 12:31:14 UTC