Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίνεται η δεύτερη δόση του δανείου
  • [02] Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο
  • [03] Συρρίκνωση καταθέσεων
  • [04] Επαφές ενόψει της ΔΕΘ

  • [01] Εγκρίνεται η δεύτερη δόση του δανείου

    Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Βέβαιο, όμως, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

    Μαζί με την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

    "Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ" έχει τίτλο δημοσίευμα της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας "LIBRE BELGIQUE" που φιλοξενεί δισέλιδη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Στη συνέντευξη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014, είναι "εφικτός και ρεαλιστικός" και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011. Ερωτηθείς, άλλωστε, πότε η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι στο τέλος του 2010 θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, εκτιμώντας πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά: "Το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις."

    Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση αυτών των μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά τη συλλογή των κρατικών εσόδων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει στη Libre Belgique ότι αναμένονται τα αποτελέσματα σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί χωρίς ακόμα να έχουν συνυπολογιστεί, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον Ιούλιο. Σε αυτό προστίθενται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και δεν έχουν πληρωθεί.

    Ειδικότερα για τη συλλογή του ΦΠΑ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι φόροι όπως στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα τσιγάρα, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν, εν μέρει, τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.

    Εξάλλου, ο υπουργός οικονομικών τονίζει στη βελγική εφημερίδα ότι η φορολογική προσαρμογή και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. "Η ανάπτυξη εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί χωρίς τη φορολογική εξυγίανση. Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής του 2010 αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και συμβάλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει ώθηση στην κατανάλωση. Όλα αυτά παίρνουν χρόνο αλλά υπάρχει μια εξέλιξη", σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα νέους σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι "μια οικονομία και μια κοινωνία που δεν μπορούν να δώσουν ευκαιρίες εργασίας στους νέους, αντίστοιχες των προσόντων που απέκτησαν με δυσκολία, είναι αποτυχημένες".

    Ο υπουργός οικονομικών τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, αλλά για ένα βαθύτερο πρόβλημα που συνδέεται με τη νοοτροπία, τις δομές και την κοινωνία της χώρας. "Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση ώστε ο πολίτης να βλέπει, σε συνθήκες διαφάνειας, πώς δαπανώνται οι φορολογικές εισφορές του. Θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Είμαστε σε διαδικασία αλλαγής του εκλογικού μας συστήματος προκειμένου να θέσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις", τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Libre Belgique.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αναδιάρθρωση στο Δημόσιο

    Η ορθολογική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, προκειμένου να διοικείται αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα, είναι το αντικείμενο προσχεδίου νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα» για το οποίο θα κάνει σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Με τις ρυθμίσεις επιχειρείται η κατάργηση ή συγχώνευση ή η λύση και εκκαθάριση συγκεκριμένων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με απόφαση της σχετικής διυπουργικής γνωμοδοτικής επιτροπής.

    Κατά το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται ως νομικά πρόσωπα το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Από το υπουργείο Οικονομικών καταργούνται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    Από το υπουργείο Παιδείας καταργούνται η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών και η Ιόνιος Ακαδημία.

    Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καταργούνται η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία κι η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών - μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου.

    Από το υπουργείο Υγείας καταργούνται το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας και το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες.

    Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταργούνται τα 51 Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος.

    Τέλος, από το υπουργείο Προστασία του Πολίτη καταργείται το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

    Τίθενται, εξάλλου, σε καθεστώς εκκαθάρισης η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης Α.Ε., το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

    Το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών ύστερα από αίτηση, όπου εκφράζει την προτίμησή του, μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Από τη διάταξη εξαιρείται το προσωπικό της ΑΓΡΟΓΗΣ, του οποίου καταγγέλλονται οι συμβάσεις.

    Πέραν αυτών, συγχωνεύονται το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι ανώνυμες εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας», «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης», «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ», και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.», όπως και η Εταιρεία Διανομής Αερίου, που απορροφάται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

    Τέλος, καταργείται το Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και τη διοίκησή του θα ασκεί πλέον το ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συρρίκνωση καταθέσεων

    Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η εκροή καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουλίου το υπόλοιπο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα υποχωρώντας στα 212,2 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους το σύνολο των καταθέσεων έχει μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ ή κατά 11%.

    Ειδικότερα όσον αφορά στις καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο συγκρατήθηκαν οι εκροές με αποτέλεσμα το υπόλοιπο τους να μειωθεί κατά 1,14 δισ. ευρώ στα 177,8 δισ. ευρώ από 179,05 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

    Ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ από το τέλος Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά έχουν αποσύρει από τις τράπεζες περίπου 19 δισ. ευρώ. Η κατάσταση σύμφωνα με στελέχη Τραπεζών δείχνει να εξομαλύνεται τον Αύγουστο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Επαφές ενόψει της ΔΕΘ

    Με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, θα συναντηθεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χθες σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην παράταξη.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με τους εκπροσώπους της ΓΕΣΕΒΕ και της ΕΣΕΕ.

    Ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι "αποτελεί κοινή διαπίστωση, ακόμη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι η θεραπευτική αγωγή του μνημονίου είναι αναποτελεσματική και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ".

    Πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της. Δεν μπορεί να δώσει λύση και να προσφέρει προοπτική στην κοινωνία και στην οικονομία".

    ΕΣΕΕ: "Πλήρης συμφωνία"

    Πλήρη συμφωνία με τις θέσεις της ΝΔ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό του επιτελείο.

    "Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις, προτάσεις και λύσεις για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα", ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 4:31:57 UTC