Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθερος με βούλευμα ο Τ. Μαντέλης
  • [02] Νέα συνεδρίαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Πλημμύρες στο Ναύπλιο
  • [04] Αναδασωτέο το Φοινικόδασος
  • [05] Εγκρίνεται η β' δόση
  • [06] Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς
  • [07] Πώς κόβουμε το κάπνισμα;
  • [08] Επιστρέφει ο δακτύλιος
  • [09] Οδοιπορικό στον Μαραθώνα
  • [10] Εξελίξεις στον ΠΑΟ

  • [01] Ελεύθερος με βούλευμα ο Τ. Μαντέλης

    Ελεύθερος θα παραμείνει ο πρώην υπουργός κ. Τάσος Μαντέλης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ, αφού το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα του λύνει τη διαφωνία που είχε προκύψει για το θέμα της προφυλάκισης, μεταξύ ανακρίτριας και Εισαγγελέα, υπέρ της άποψης της δικαστικής λειτουργού για την επιβολή όρων.

    Με το βούλευμα, ο κ. Μαντέλης καλείται, για να παραμείνει ελεύθερος, να καταβάλει ως εγγύηση το χρηματικό ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ του επιβάλλεται και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    Ο κ. Μαντέλης είχε απολογηθεί ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας, κ. Νικολακέα την περασμένη Δευτέρα, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και είχε αφεθεί, προσωρινά, ελεύθερος, καθώς ανακρίτρια και Εισαγγελέας δεν είχαν συμφωνήσει για το αν ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Ο Εισαγγελέας έκρινε ότι ο κ. Μαντέλης πρέπει να προφυλακιστεί, ενώ η ανακρίτρια έκρινε ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να επιβληθούν μόνο χρηματική εγγύηση 200 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

    Οι Εφέτες με το βούλευμα τους υιοθετούν την άποψη της κ. Νικολακέα και έτσι ο κ. Μαντέλης καλείται, εντός των επόμενων ημερών, να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας που τού επιβλήθηκε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέα συνεδρίαση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για τη λήψη απόφασης σχετικά με την υποψηφιότητα του κόμματος στην Περιφέρεια Αττικής.

    Σε πολύωρη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο, ο επικεφαλής της ΑΚΟΑ κ. Γιάννης Μπανιάς επανέλαβε την πρότασή του να μην υποστηριχθεί ούτε η υποψηφιότητα του κ. Αλαβάνου, ούτε του κ. Μητρόπουλου και να υπάρξει άλλη λύση.

    Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αλαβάνου επανέλαβαν την υποστήριξη της υποψηφιότητας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επανέφερε την πρόταση για την υποψηφιότητα του εργατολόγου κ. Α. Μητρόπουλου.

    Ο Συνασπισμός έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει μια άλλη υποψηφιότητα υπό την προϋπόθεση ότι σηματοδοτεί άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και θα λειτουργεί ενωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μανώλης Γλέζος που πήρε μέρος στην συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πλημμύρες στο Ναύπλιο

    Η καταρρακτώδης βροχή, που έπεφτε χθες το βράδυ στην Αργολίδα, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πόλη του Ναυπλίου και την ευρύτερη περιοχή.

    Ο κύριος όγκος της βροχής από τις 9.15 έως και μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα, ήταν τέτοιος, ώστε πλημμύρισε το εμπορικό κέντρο του Ναυπλίου, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εστιάζονται στην Ενδεκάτη και την Άργους.

    Εκτός από τα υπόγεια, η στάθμη του νερού ανέβηκε αρκετά και δεκάδες καταστήματα γέμισαν νερό. Παράλληλα, εκτός του Ναυπλίου, όπου οι ζημιές είναι αρκετές και εκτεταμένες, εξίσου σημαντικά προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα σημειώθηκαν στην περιοχή της Άριας και της Νέας Κίου.

    Η Πυροσβεστική δέχθηκε 30 κλήσεις από ιδιώτες για άντληση υδάτων.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι προβλήματα έχουν προκληθεί και σε εποχικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αναδασωτέο το Φοινικόδασος

    Αναδασωτέα κηρύσσεται η περιοχή στο φοινικόδασος του Πρέβελη, με παράλληλη απαγόρευση της βόσκησης για τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς επίσης και κάθε μορφής κατασκήνωσης για παραθερισμό αλλά και οποιαδήποτε δράση μπορεί να βλάψει το ήδη "τραυματισμένο" περιβάλλον, μετά την πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαγιά.

    Αυτό αποφάσισε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, ως τα πρώτα άμεσα μέτρα, με σκοπό τη διατήρηση του δασικού οικοσυστήματος και την προστασία του έως την τελική αποκατάστασή του.

    Από το Σάββατο, προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης οριοθετεί την περιοχή του φοινικοδάσους Πρέβελη, ενώ υπάρχει και η σχετική ενημέρωση πολιτών και φορέων της περιοχής για τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εγκρίνεται η β' δόση

    Συνέρχονται αύριο στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Βέβαιο, όμως, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση του τμήματος της β΄ δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

    Μαζί με την έγκριση της β΄ δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

    Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην παράταξη, ενόψει της ΔΕΘ, έχει από το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΔΑΚΕ-Ιδιωτικού Τομέα και της ΔΑΚΕ-Δημοσίου Τομέα.

    "Να καταδικαστεί το μνημόνιο"

    Να καταδικάσουν με την ψήφο τους το μνημόνιο ζητά από τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι εάν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι τέτοιο που το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το παρουσιάσει ως νίκη του, τότε θα λυθούν τα χέρια του να κάνει πολύ χειρότερα.

    "Καλούμε τον κόσμο να αντιδράσει πολιτικά", λέει ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι "το μόνο που φοβάται το ΠΑΣΟΚ είναι η λαϊκή αντίδραση και αυτή πρέπει να νιώσει έντονα στις αυτοδιοικητικές εκλογές".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Πώς κόβουμε το κάπνισμα;

    Πριν από περίπου 15 χρόνια, βρέθηκα στο Λονδίνο. Στο Coven Garden, με κόπο καταφέραμε να «κλείσουμε» τραπέζι σ΄ένα ιταλικό ρεστοράν, του οποίου η φήμη είχε βγει έξω από τα όρια της χώρας και ασφαλώς, είχε φτάσει ίσαμε την Ελλάδα, όπου το καλό φαγητό εκτιμάται δεόντως. Ως εκ τούτου, ως κλασικός Έλληνας καλοφαγάς, σχεδόν απαίτησα από τους φίλους μου να το επισκεφθούμε. Η παρέα αποτελείτο από καπνιστές και ο μετρ μας οδήγησε στο ένα και μόνο τραπέζι του καταστήματος, όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα. Ήταν τοποθετημένο στη μέση ενός γυάλινου «σεπαρέ», ακριβώς πλάι στην τουαλέτα. Οι διερχόμενοι για την ανάγκη τους, μας έβλεπαν κάπως ως ψάρια ενυδρείου. Ο θυμός μου δεν μ΄ άφησε να απολαύσω το φαγητό. Σήμερα, το μόνο που θυμάμαι από εκείνο το περίφημο ρεστοράν, είναι τα απαξιωτικά βλέμματα των πελατών μαζί με μια υποψία περιποιημένου -είναι η αλήθεια- λαβομάνου, που αποκαλυπτόταν κάθε φορά, που άνοιγε η πόρτα της τουαλέτας. «Δεν βαριέσαι... αυτά γίνονται στο Λονδίνο της υπερβολής», σκεφτόμουν.

    Δεκαπέντε χρόνια μετά, Ελλάδα, 1η Σεπτεμβρίου. Η απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται... δια ροπάλου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους κι εγώ ακόμη να καταφέρω να το κόψω.

    Η εικόνα του ... χρυσόψαρου στη γυάλα αναβιώνει μέσα μου κι αυτή τη φορά στην πατρίδα μου, όπου δεν είμαι ταξιδιώτης. Ήρθε η μεγάλη στιγμή ν΄απαλλαγώ. Η απάντηση όσων ρώτησα, είναι μία: όλα βρίσκονται μέσα στο κεφάλι σου.

    Ο νόμος είναι αυστηρός για εμάς τους εξαρτημένους, αλλά ένας μόνον τρόπος υπάρχει πλέον να τον αγνοήσουμε. Να το κόψουμε. Όσο για τους τρόπους...

    Με τη βοήθεια του γιατρού

    «Το σημαντικότερο είναι να πάρει ο ίδιος ο καπνιστής την απόφαση, ότι θέλει να κόψει το κάπνισμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα να του προσφερθεί σοβαρή βοήθεια, εάν απευθυνθεί σε ένα από τα 35 και πλέον ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μετρούν εμπειρία μεγαλύτερη των δέκα ετών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας και διευθύντρια του πρότυπου κέντρου διακοπής καπνίσματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, πνευμονολόγος Χριστίνα Γκράτζιου.

    Το κόστος γι' αυτού του είδους τη βοήθεια, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 800 801 8080.

    Με τη βοήθεια του φαρμακοποιού

    Στα πακέτα τσιγάρων αναγράφεται, ότι εκτός από τον γιατρό, και ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουμε το κάπνισμα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε λοιπόν, στον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, για «βοήθεια».

    «Κανείς φαρμακοποιός και κανένα σκεύασμα δεν μπορούν, από μόνα τους να βοηθήσουν κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα, αν ο ίδιος δεν το θέλει. Αν κάποιος νομίζει ότι μόνο με μία τσίχλα, ή ένα patch, μπορεί να το κόψει, είναι γελασμένος». Από την εμπειρία του ο κ. Λουράντος έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι καπνιστές στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα και πολλοί από αυτούς, που προσπαθούν, δεν το θέλουν πραγματικά. Απόδειξη ότι από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικό νόμος, οι περισσότεροι σκέφτονται πώς θα ξεφύγουν για να καπνίζουν ανενόχλητοι.

    Με ψυχοθεραπεία

    Η εξάρτηση από το κάπνισμα είναι σωματική και ψυχολογική. Το τσιγάρο δε, βρίσκεται μόνο στο σώμα, αλλά κυρίως στο μυαλό του καπνιστή.

    Για την απεξάρτηση από το τσιγάρο, ένα κομμάτι είναι η αποτοξίνωση από τη νικοτίνη και ένα άλλο, το μεγαλύτερο, η απαλλαγή από την εμμονή.

    «Το άτομο πρέπει να "ξεκολλήσει" εγκεφαλικά από το τσιγάρο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Βασίλης Τσαρούχας. Τα στερητικά συμπτώματα, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, είναι ήπιας μορφής και δεν διαρκούν περισσότερο από οκτώ ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, να είναι ευερέθιστο και να αντιμετωπίζει ήπιες κρίσεις άγχους.

    Το διανοητικό κομμάτι του εθισμού είναι βαθύτερο και πιο περίπλοκο. Ο άνθρωπος καπνίζει, γιατί υποσυνείδητα νομίζει ότι του κάνει καλό.

    «Το βλαβερό πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι υγιές. Γι αυτή την αντικατάσταση μπορεί να βοηθήσει πολύ η ψυχοθεραπεία με διάφορες τεχνικές. Έτσι, μπορεί να γίνει συνειδητή απόφαση του καπνιστή, το να μην καπνίζει», αναφέρει ο κ. Τσαρούχας.

    Η ψυχοθεραπεία αν και μπορεί να βοηθήσει όλους τους καπνιστές, δεν είναι για όλους. Είναι γι αυτούς που την χρειάζονται. «Δεν χρειάζεται πάντα να ψάχνουμε βαθιά στα πράγματα. Χρειάζεται διάκριση για το τι χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος», διευκρινίζει ο κ. Τσαρούχας.

    Με ένα βιβλίο

    «Ο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα» είναι ο τίτλος ενός βιβλίου, που σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει βοηθήσει χιλιάδες καπνιστές ανά τον κόσμο, να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο συγγραφέας, όντας ο ίδιος πρώην μανιώδης καπνιστής, παρουσιάζει μία εμπειρική μέθοδο σταματήματος του καπνίσματος. Ο τρόπος που βρήκε ο Άλεν Κάρρ να σταματήσει το κάπνισμα και να μοιραστεί την εμπειρία του μέσα από το βιβλίο, βασίζεται σε μία απλή ιδέα. Η δυσκολία του να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, έγκειται στον φόβο για την παύση, φόβος ο οποίος πηγάζει από λάθος αντιλήψεις που είναι εντυπωμένες στο μυαλό των καπνιστών σε σχέση με το τσιγάρο. Εάν αλλάξουν, λοιπόν, οι αντιλήψεις, νικιέται και οι φόβος και έτσι το σταμάτημα γίνεται μία εύκολη υπόθεση, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

    «Μαχαίρι»

    Βάσει στατιστικών, από τους εκατό καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, χωρίς βοήθεια, τρεις τα καταφέρνουν.

    Ο 40χρονος Δημήτρης Παπαβασιλείου, επιτυχημένος επιστήμονας και πατέρας δύο παιδιών, είναι ένας από αυτούς. Ξεκίνησε το κάπνισμα στα 15, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια δεν καπνίζει. Μια μέρα πήρε τη μεγάλη απόφαση και το έκοψε «μαχαίρι».

    «Έβλεπα ότι μου κάνει πολύ κακό. Έβηχα, σε βαθμό που πνιγόμουν, και λαχάνιαζα με το παραμικρό. Είχα κουραστεί, σιχαινόμουν τον εαυτό μου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πώς το έκοψε; «Έβαλα ένα καθημερινό στοίχημα με τον εαυτό μου. Έλεγα καθημερινά, "σήμερα δε θα καπνίσω, σήμερα δε θα καπνίσω". Mία φορά τη μέρα, πέρασαν τρία χρόνια από την πρώτη που το είπα».

    «Τον πρώτο καιρό ήταν αρκετά δύσκολα» παραδέχεται και εξηγεί: «Για ένα εξάμηνο είχα νεύρα, τον πρώτο χρόνο πήρα και κάποια κιλά. Τα νεύρα, όμως, πέρασαν και τα κιλά χάθηκαν. Είμαι άλλο άνθρωπος». Ενίοτε, η παλιά κακιά συνήθεια περνάει σαν σκέψη από το μυαλό του, αλλά δεν αισθάνεται επιθυμία να την επαναφέρει στη ζωή του.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Επιστρέφει ο δακτύλιος

    Από σήμερα, Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε ισχύ και πάλι ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά), στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας, μέτρο που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τροχαία.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για όσους είχαν πέρυσι άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο ισχύουν και φέτος οι ίδιες άδειες, ενώ όσοι επιθυμούν την έκδοση νέων αδειών μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010 στον πέμπτο όροφο της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην οδό Δηλιγιάννη 24-26 στην Αθήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 8-2 και το Σάββατο 8-12.

    Τα αιτήματα θα εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν συντρέχουν λόγοι έκδοσης αδειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Οδοιπορικό στον Μαραθώνα

    Τα μονοπάτια που θα οδηγούν από και προς τα ιστορικά μνημεία, που βρίσκονται στον Μαραθώνα, πρόκειται να σημανθούν με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ελληνικού Πολιτισμού, του δήμου Μαραθώνα και την ενίσχυση του ιδρύματος Λεβέντη. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το τοπίο όπου πριν από 2.500 χρόνια δόθηκε η μάχη - σύμβολο της Ανεξαρτησίας, η μάχη που έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αναμένεται να αποκτήσει τις απαραίτητες οδούς, που θα σημανθούν (για πεζούς και ποδηλάτες) με τη συνδρομή του αρχαιολόγου κ. Πετράκου ώστε η περιοχή να αποτελέσει εκ νέου, χώρο επισκέψιμο από τουρίστες 'Ελληνες και ξένους. Όλα αυτά ανακοινώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη διεξαγωγή της μάχης και την πλειάδα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Δ. Τάγαρης εως τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Οι χώροι

    Η ενοποίηση των μνημείων της περιοχής, αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό έργο στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Επρόκειτο για το έργο της ανάδειξης των χώρων που συμβολίζουν και προσδιορίζουν τον ιστορικό Τόπο του Μαραθώνα. Τα Μνημεία, δηλαδή, που εμφανίζουν ικανό βαθμό διατήρησης και στην πλειοψηφία τους παρέμεναν δυσνόητα, δυσπρόσιτα, είτε ακόμη και εντελώς άγνωστα στον επισκέπτη της περιοχής. Ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, το Τρόπαιο στη θέση Παναγία Μεσοσπορίτισσα, ο Κλασικός Τύμβος Πλαταιών και οι προϊστορικοί Τύμβοι στο Βρανά, ο Μυκηναϊκός τάφος στον Αρνό, το Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι, το Νεολιθικό Σπήλαιο Πανός, το Πύθιον και ο Μεσαιωνικός Πύργος στην Οινόη, το Αιγυπτιακό Ιερό και Βαλανείο του Ηρώδη του Αττικού στη Μπρεξίζα, η Πύλη αγροκτήματος Ηρώδη Αττικού και το αρχαιολογικό μουσείο, συνθέτουν το μωσαϊκό ενός δύσκολου και απαιτητικού έργου που προϋπέθετε την επίβλεψη διεπιστημονικής επιτροπής για να πραγματοποιηθεί.

    Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις αρχές του 2002 με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και το χρονοδιάγραμμά του συνδέθηκε με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Επιστημονική Επιτροπή έθεσε ως προτεραιότητα και ολοκλήρωσε τα έργα ανάδειξης στον Τύμβο Μαραθωνομάχων, την κατασκευή νέων στεγάστρων στο Βρανά και στο Τσέπι, την ανάκτηση του Τροπαίου, την ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου και την ανάδειξη του χώρου και της συνεχιζόμενης έρευνας στη Μπρεξίζα.

    Προγράμματα γενικής ανάδειξης

    Οι επεμβάσεις στους χώρους ευθύνης του έργου Μαραθώνα, χαρακτηρίζονται από πολυμορφία, που προσδιόρισε και το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος. Ειδικότερα περιλαμβάνονται: εκπονήσεις μελετών (για την ανάδειξη των χώρων, για το σχέδιο Πολεοδομικής διάταξης και οργάνωσης, γεωλογικές κ.α), απαλλοτριώσεις (στον Τύμβο, στο Τσέπι, στο Τρόπαιο και στον Αρνό), ανασκαφές και συντήρηση (στο Ιερό Αιγυπτίων Θεών), ανάκτηση μνημείου (Τρόπαιο), συνολική διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου μνημείων (στον Τύμβο και στο Τρόπαιο), κατασκευές μεγάλων κλειστών στεγάστρων (στο Βρανά και στο Τσέπι), ανάπλαση αιθουσών στο αρχαιολογικό μουσείο, φυτεύσεις και τέλος τοποθέτηση πληροφοριακού υλικού (πινακίδες στους χώρους και μακέτα στον Τύμβο).

    Σήμερα, οι χώροι προσφέρουν την δυνατότητα ανάγνωσης των μνημείων και οικείωσης του επισκέπτη με αυτά.

    Επεμβάσεις συντήρησης

    Στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. χρηματοδοτήθηκαν εργασίες συντήρησης και στερέωσης για το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στη θέση Μικρό Έλος-Μπρεξίζα. Ο βαθμός διατήρησης των κονιαμάτων καθώς και η γειτνίαση της θέσης με το θαλάσσιο περιβάλλον, επέβαλαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος των έργων Μαραθώνα να ληφθεί ειδική μέριμνα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν στερεώσεις της μαρμάρινης επένδυσης στις βαθμίδες και στη μαρμάρινη επίστρωση των πομπικών οδών, συντήρηση και αποκατάσταση των κονιαμάτων με χρώμα που είτε σώζονται στους τοίχους των πυλώνων είτε βρίσκονται πεσμένα στο διάδρομο του Ιερού, καθώς και αρμολογήματα των τοίχων.

    Στέγαστρα, νέοι μουσειακοί χώροι, εκθέσεις

    Στο πλαίσιο του έργου Μαραθώνα, κατασκευάσθηκαν δύο νέα κλειστά στέγαστρα στις θέσεις Βρανά και Τσέπι, συνολικής κάλυψης περίπου 4,3 στρεμμάτων. Η ανάδειξη των νεκροταφείων που προστατεύουν τα στέγαστρα αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για την Επιστημονική Επιτροπή, καθώς τα είδη των τάφων και η έκταση των νεκροταφείων, φωτίζουν τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Οι χώροι, αποκαλύπτονται στον επισκέπτη μέσα από διαδρομές, που επιτρέπουν την παρατήρηση και την ανάγνωσή τους.

    Η ανάγνωση της αρχαιότητας συνεχίζεται στο αρχαιολογικό μουσείο, που αναδιαμορφώθηκε ριζικά. Οι εργασίες αύξησαν τον εκθεσιακό χώρο και απέδωσαν μια αίθουσα αφιερωμένη στη μάχη του Μαραθώνα και μία αίθουσα που φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών. Η έκθεση εμπλουτίσθηκε με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και πληροφοριακό υλικό, ενώ δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις και νέες υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.

    Επιστημονικά οφέλη και προώθηση της γνώσης επί των μνημείων

    Η συνεχιζόμενη έρευνα και η ανάδειξή της στο χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών, στη θέση Μικρό Έλος-Μπρεξίζα Μαραθώνα από το 2002 και εξής, προώθησαν σημαντικά τη γνώση για το μνημειακό συγκρότημα. Η αποκάλυψη των χώρων του Ιερού και των κτισμάτων που αναπτύσσονται στην ανατολική πλευρά του, προσδιόρισαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μορφή του και ανέτρεψαν την παλαιότερη γνώση. Ταυτόχρονα, η αποκάλυψη τμήματος ελλειψοειδούς οικοδομήματος εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου, που συνεχίζει και εσωτερικά της περίφραξης, σε συνδυασμό με το παρακείμενο Βαλανείο, προσέθεσαν νέα στοιχεία για το μέγεθος και τη σπουδαιότητα συνολικά του συγκροτήματος, που ιδρύθηκε εδώ τον 2ο μ.Χ. αι. από τον Ηρώδη Αττικό.

    Παραγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα συντήρηση

    Η παραγωγή τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης, αποτελεί αναμενόμενο αποτέλεσμα από την υλοποίηση του έργου Γ΄ Κ.Π.Σ. στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών, στη θέση Μικρό Έλος- Μπρεξίζα. Η συντήρηση μαρμαροθετημάτων και κονιαμάτων, αποτελεί βασικό στοιχείο της επέμβασης στο χώρο.

    Οι αναλύσεις των κονιαμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τις μεθόδους και τις τεχνικές συντήρησης, που θα εφαρμοσθούν από εξειδικευμένα συνεργεία κατά τη διάρκεια του έργου, αναμένεται να προσθέσουν σημαντική γνώση στον τομέα της συντήρησης για τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στο χώρο. Ταυτόχρονα, η απόκτηση εμπειρίας θα επιτρέψει να υλοποιηθούν επεμβάσεις συντήρησης από το μόνιμο συνεργείο και στο παρακείμενο Ρωμαϊκό Βαλανείο, το οποίο χρήζει ανάλογης προστασίας.

    Μία βόλτα...

    Όποιος επισκεφθεί τον Μαραθώνα θα δει τον Τύμβο του Μαραθώνα, ένα αρχαιολογικό μνημείο που κτίστηκε προς τιμή των Αθηναίων που έχασαν τη ζωή τους στο 490 π.Χ. στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα. Τότε που σκοτώθηκαν 6.000 Πέρσες και 192 Αθηναίοι. Θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμούντα, τη λίμνη του Μαραθώνα και το φράγμα που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή.

    Η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό οδοιπορικό στο χθες και το σήμερα της Αττικής, καθώς θα δει ιστορικά μνημεία και φυσικές καλλονές που χαρακτηρίζουν την μακραίωνη ιστορία της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

    Ο Μαραθώνας βρίσκεται στην βορειοανατολική Αττική, σε απόσταση 42 χμ. από την Αθήνα. Ο δρόμος περνά μέσα από περιβόλια, αμπελώνες, ελαιώνες, βουνοπλαγιές. Η βόλτα στη τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα -που κατασκευάστηκε στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα- έχει τη δική της γοητεία. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη ταχύτητα και επιτυχία (υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 1925 - 1929). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο διακρίνεται για την τεχνική του αρτιότητα και τη ξεχωριστή του γοητεία καθώς είναι επενδεδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Κατά την παραμονή στο Μαραθώνα αξίζει να επισκεφτεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη ραμνός, που είναι το όνομα μιας ποικιλίας θάμνων οι οποίοι καλύπτουν όλη την περιοχή. Στους αρχαίους χρόνους ο Ραμνούς ήταν γνωστός για το λιμάνι και το κάστρο του. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δει τα ερείπια δύο ναών: του Μεγάλου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Νέμεση, τη θεά της Θείας Δίκης και ήταν το σημαντικότερο ιερό της συγκεκριμένης θεότητας σε όλη την αρχαία Ελλάδα και του μικρού ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θέτιδα τη θεά της Δικαιοσύνης. Και οι δύο ναοί οικοδομήθηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, ο επισκέπτης θα δει τα λείψανα του αρχαίου θεάτρου, του φρουρίου και αρκετά ταφικά. Εκτός από τα αξιοθέατα το θαυμασμό αξίζει και η υπέροχη θέα προς Ευβοϊκό κόλπο αλλά τις εκτάσεις της γύρω περιοχής.

    Επίσης, αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα. Είναι ένα μικρό μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από γειτονικές πόλεις και προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, οι επιτύμβιες στήλες και οι αναθηματικές επιγραφές των ιερών του Μαραθώνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Εξελίξεις στον ΠΑΟ

    Ραγδαίες εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δημιουργεί επιστολή του Γιάννη Βαρδινογιάννη σε Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα. Συγκεκριμένα με την επιστολή του αυτή ο «Τζίγγερ» γνωστοποιεί την πρόθεσή του να τους δωρίσει το 25% των μετοχών που έχει στην κατοχή του!

    Ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» εταιρίας τους ζητά να ...θάψουν το τσεκούρι του πολέμου, να επιστρέψουν στην ΠΑΕ και μάλιστα τόνισε ότι θα στηρίξει για την προεδρία τον Νικόλα Πατέρα. Μοναδικός όρος, που θέτει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στους δύο άνδρες για να τους χαρίσει την ΠΑΕ, αλλά και τη δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων της Παιανίας για δύο χρόνια, είναι να μην παραχωρηθεί κανένα από τα αστέρια της ομάδας!

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 September 2010 - 10:30:46 UTC