Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας"
  • [02] Σεπτεμβριανά του '55: "H αρχή του τέλους" για τον Eλληνισμό της Πόλης

  • [01] "Αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας"

    Τους υποψήφιους του κινήματος για τις δεκατρείς περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, ανακοίνωσε ο Θανάσης Τσούρας, εκ μέρους της Επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της 9ης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος.

    Μεγάλοι δήμοι

    Δήμος Πατρέων: Δημήτρης Κατσικόπουλος

    Δήμος Πειραιωτών: Γιάννης Μίχας

    Δήμος Θεσσαλονικέων: Γιάννης Μπουτάρης

    Δήμος Αθηναίων: Γιώργος Καμίνης

    Περιφέρειες

    1. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Άρης Γιαννακίδης

    2. Κεντρικής Μακεδονίας: Μάρκος Μπόλαρης

    3. Δυτικής Μακεδονίας: Γιάννης Παπαϊορδανίδης

    4. Ήπειρος: Βαγγέλης Αργύρης

    5. Θεσσαλίας: Απόστολος Παπατόλιας

    6. Ιονίων Νήσων: - (Όπως είπε ο κ. Τσούρας, έχει επιλεγεί ακαδημαϊκός που διδάσκει στο εξωτερικό και η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα).

    7. Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας

    8. Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς

    9. Αττικής: Γιάννης Σγουρός

    10. Πελοποννήσου: θα στηριχθεί ο συνδυασμός "Νέα Πελοπόννησος" του Πέτρου Τατούλη

    11. Βορείου Αιγαίου: Νάσος Γιακαλής

    12. Νοτίου Αιγαίου: Γιάννης Μαχαιρίδης

    13. Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης

    Να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν στην προοπτική αλλαγής της Ελλάδας

    Οι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά να ψηφίσουν τους νέους θεσμούς και να πουν «ναι» στο μέλλον, σε μια διαφορετική, καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, «ναι» στις αλλαγές για την αναμόρφωση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες.

    Στην τοποθέτησή του, η οποία δεν είχε προγραμματιστεί, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ερχόμενες εκλογές δεν αποτελούν συνήθη αναμέτρηση, εξηγώντας ότι με τον «Καλλικράτη» αλλάζει η σχέση κράτους-πολίτη και γίνεται μια «επανάσταση υπέρ του πολίτη, της περιφέρειας, του αυτονόητου».

    Σημείωσε μάλιστα ότι μοναδική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτής της επανάστασης, είναι «να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν αυτή την προοπτική της αλλαγής της Ελλάδας και της αυτοδιοίκησης, εκείνοι που και έχουν γνώση και μπορούν και πιστεύουν αυτές τις προοπτικές».

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μιλά για «ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις», κάτι που, όπως συμπλήρωσε, αποτυπώθηκε και στις επιλογές που ανακοινώθηκαν.

    Αναφερθείς στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανθρώπους που και μπορούν και αξίζει να σηκώσουν στις πλάτες τους αυτή τη μεγάλη αλλαγή και σημείωσε ότι από την επιτυχία τους στις εκλογές θα εξαρτηθεί εάν θα πάει μπροστά η Ελλάδα.

    Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εκείνους που ανεύθυνα καταστροφολογούν και εκείνους που με κόπο και ευθύνη χτίζουν, εκείνους που θέλουν να μείνουν τα πάντα ίδια και από την άλλη εκείνους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα και πως η απάντηση είναι η αλλαγή της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που μπορεί να διαφωνεί με ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασαν στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, ταυτίζεται «με την αγωνία όλων να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και ιδιαίτερα να προασπίσουμε τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους και εκείνους που πολλές φορές πλήττονται από αυτή την κρίση χωρίς να ευθύνονται».

    «Το σύνθημα «πρώτα ο πολίτης» μας καθοδηγεί και με την πρώτη δυνατότητα ανάκαμψης θα ενσκύψουμε στα προβλήματα του αδύναμου, να τον βοηθήσουμε να συμπαρασταθούμε και να υπάρξει σιγουριά», υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και αυτά που έχουμε σήμερα, με τον προϋπολογισμό και την «τεράστια» υποχρέωση προς τους δανειοδότες μας, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πιάσουν τόπο.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι για την κυβέρνηση «συμμετοχή σημαίνει ότι αυτό που φτιάχνουμε είναι κοινό κτήμα, ώστε όταν ο πολίτης πληρώνει φόρο να γνωρίζει ότι αυτό είναι για το δικό του σπίτι, το δικό του καλό, τις δικές του επιλογές, το δικό του μέλλον».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει η μαγική λύση που θα επεξεργαστεί μια πεφωτισμένη γραφειοκρατία σε κάποιο υπουργείο, ούτε βέβαια σε μακρινά γραφεία στις Βρυξέλλες ή αλλού» και ότι «εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι της τύχης μας».

    Κάνοντας λόγο για τις εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «36 χρόνια το ΠΑΣΟΚ προχωρά μες στις αρχές του, αλλά αλλάζει για να μπορεί να τις υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο».

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τις τρεις αυτές μέρες αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το Κίνημα είναι δύναμη πρωτοπορίας, φορέας διαλόγου και επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, αλλά και ότι υπηρετεί αξίες και καθοδηγείται από αρχές που φωτίζουν το δρόμο ακόμα και όταν βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές συνθήκες, όπως αυτές που πέρασε η χώρα τον τελευταίο καιρό.

    Σ. Ξυνίδης: "Δίπλα στο λαό το ΠΑΣΟΚ"

    "Καμία μετάλλαξη δεν έχει συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αλλάζει, όχι το ΠΑΣΟΚ το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες και στέκεται δίπλα στο λαό, ενώ δεν είναι κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας που μπαίνει στο περιθώριο" ανέφερε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης στην ομιλία του στην τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Φαλήρου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σεπτεμβριανά του '55: "H αρχή του τέλους" για τον Eλληνισμό της Πόλης

    Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου... Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει. Σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές. Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, πετούν και τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούνβ¦

    Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου του 1955, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, το οίκημα που συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών, 650 χιλιόμετρα μακριά, καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την "καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ" ως ολοκληρωτική.

    Η έκρηξη είναι προσχεδιασμένη να λειτουργήσει ως η φωτιά στο φυτίλι, που περιμένει από καιρό την πυροδότησή του. Άλλωστε, η κατοπινή αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, που τοποθέτησε τη δυναμίτιδα στον κήπο του προξενείου είναι ο κλητήρας του, ο Χασάν Μεχμέτογλου και έδρασε κατόπιν εντολής του Τούρκου φοιτητή, Οκτάι Εγκίν, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, δε, ότι το σχέδιο γνωρίζουν πολύ καλά οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

    Είναι, βλέπεις, η εποχή, που το Κυπριακό κλυδωνίζει επικίνδυνα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και η Άγκυρα στη διπλωματική της αναμέτρηση με την Αθήνα, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό μέσο τούς ελληνορθόδοξους της Πόλης, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να παθιάσει τον τουρκικό λαό ενάντια στην "αυτοδιάθεση" της Κύπρου και ως εκ τούτου στην ένωση του πληθυσμού της -στην πλειονότητα ελληνοκυπριακού- με την Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν (29 Αυγούστου), είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των Βρετανών, η Τριμερής (Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία-Ελλάδα) Διάσκεψη επί της αυτοδιάθεσης της Κύπρου, μιας και η Ελλάδα είχε προσφύγει για το θέμα στον ΟΗΕ. Οι Βρετανοί ακολουθούν την πατροπαράδοτη διαιρετική πολιτική τους, αφήνουν τη διαρροή πληροφοριών ότι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν σφαγές σε βάρος Τουρκοκυπρίων, δήλωση την οποία κάνει δημοσίως ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, και βάζουν την Τουρκία να συγκρουσθεί με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Ζορλού, προβαίνοντας στην επιθετική δήλωση "δεν βλέπω λόγο να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη μια που η Ελλάδα επιμένει στην ακατανόητη αυτοδιάθεση", τα β¦ βροντάει και φεύγει και ο Έλληνας ομόλογός του, Στ. Στεφανόπουλος, επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα.

    Στην Τουρκία ένα καζάνι μπαίνει στη φωτιά... Η Άγκυρα έχει εμπλακεί για τα καλά στην υπόθεση "αυτοδιάθεση" και παρακρατικοί μαζί με ανθρώπους του πρωθυπουργού Μεντερές υποδαυλίζουν την οργή του λαού. Πολιτικές συγκεντρώσεις με κεντρικά συνθήματα "εδώ είναι Τουρκία και μιλάμε τουρκικά" και "ένωση της Κύπρου με την Τουρκία", συζητήσεις σε υψηλούς τόνους και διενέξεις Τούρκων και Ρωμιών σε χώρους συγκεντρώσεως, καφενεία, μαγέρικα, ακόμη και πανεπιστήμια, κάνουν το καζάνι να βράζειβ¦

    Ώσπου, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου, με πρόσχημα την "αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη" και με αφορμή τη βόμβα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, περί τους 50.000 Τούρκοι πολίτες, εφοδιασμένοι με καδρόνια, αξίνες, λοστούς και πέτρες, ξεκινούν από την πλατεία Ταξίμ, τρέχουν με πάθος και χυμούν με μένος σε βάρος κάθε τι ρωμαίικου στην Πόλη. Κοντά δέκα ώρες αφανίζουν βιος και ζωές σε Πέρα, Φανάρι, Ταταύλα και από την οργή τους δεν γλυτώνουν Αρμένιοι και Εβραίοι.

    Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου βρίσκει τον συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ΜΙ6, ή αλλιώς "Ιντέλιτζενς Σέρβις", να περιδιαβάζει στα χαλάσματα του Πέρα, κρατώντας σημειώσεις για την αναφορά του στην υπηρεσίαβ¦

    Ο, δε, απολογισμός της ανθρώπινης λαίλαπας είναι τραγικός: Τριάντα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, 200 επισήμως βιασθείσες και βιασθέντες και επιπλέον κατεστραμμένα 4.384 καταστήματα και εργαστήρια, 1.004 σπίτια, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 12 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 71 εκκλησιές, 26 σχολεία, δύο νεκροταφεία, οι πατριαρχικοί τάφοι στη Μονή Βαλουκλή, διάφορα κοινοτικά κέντρα, ρωμαίικες λέσχες και άλλα.

    Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως "η αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 September 2010 - 4:31:00 UTC