Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Επίθεση Γ. Καρατζαφέρη κατά Α. Σαμαρά
  • [03] Μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο
  • [04] Η κρίση χτυπά τους νέους

  • [01] Έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού, ξεκινούν σε λίγη ώρα οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    "Θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό - και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, αναφερόμενος στις εκλογές.

    "Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της Τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση δεν αφορούν απλώς ένα κατάλογο ονομάτων, αλλά μια νέα αρχή, τόσο για την Αυτοδιοίκηση, όσο και για την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.

    "Και πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς

    Ο κίνδυνος χρεoκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

    Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών.

    Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

    Κατά των κατηγόρων του μνημονίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ.Δασκαλόπουλος, ενώ τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ.Παπασπύρος, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό μία πολιτική που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη-απασχόληση και θα αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

    Ο κ. Παναγόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να μεταταγεί κανένα είδος λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Είπε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ δεν συζητά καν για επίπεδους φόρους, όπως την ενοποίηση φόρων για τα καύσιμα.

    "Η αγροτική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση" ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Ο κ. Καραμίχας είπε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό δέκα προτάσεις με πιό σημαντικές εκείνες για την προετοιμασία και τη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για τη νέα αγροτική πολιτική, καθώς επίσης και για το θέμα της αγοράς, η οποία - όπως είπε - είναι ασύδοτη και εξευτελίζεται το αγροτικό εισόδημα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επίθεση Γ. Καρατζαφέρη κατά Α. Σαμαρά

    Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε με αφορμή την υποψηφιότητα Κικίλια ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει επιλογές ήττας. "Αν πρασινίσει η Ελλάδα θα του λέω ότι έγινε εξαιτίας του", είπε για τον κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι η πολιτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διαιρεί την παράταξη. "Ο κ. Σαμαράς είναι υπέρ της αφαίρεσης και της διαίρεσης, ενώ εγώ υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού", συνέχισε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για υποχθόνιο παιχνίδι και προπαγάνδα εναντίον του.

    Υπενθύμισε ότι από το Μάρτιο είχε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της παράταξης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών "να δούμε ποιες υποψηφιότητες κερδίζουν και την άλλη μέρα ο καθένας στο κονάκι του".

    Είπε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μαζέψει όλους όσους είναι εκτός Νέας Δημοκρατίας σε ένα τραπέζι, ενώ ο ίδιος το μπορεί και απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναμειχθεί στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που προκύψει θέμα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε ότι αν δει τη Νέα Δημοκρατία να πηγαίνει προς τον γκρεμό αυτό δεν θα τον αφήσει αδιάφορο, καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι των γονιών του.

    Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τον κ. Σαμαρά να βρουν κοινούς υποψηφίους.

    Υπό αναίρεση η αθώωση Μαντούβαλου

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες άσκησε αυτεπάγγελτα αναίρεση κατά του μέρους απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που αθώωνε τον τέως βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Μαντούβαλο, από την εμπλοκή του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Ανακοίνωση του ΛΑΟΣ

    "Η από ημερών φημολογία που διακινούσαν προς τα ΜΜΕ τα γνωστά "κέντρα" της Ρηγίλλης, σύμφωνα με την οποία αναμενόταν αναίρεση της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον κ. Πέτρο Μαντούβαλο, επιβεβαιώθηκε με την αναίρεση που κατέθεσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες. Η Ν.Δ εξέθεσε ανεπανόρθωτα την επιλογή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τον κ. Τέντε", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο

    Ανακοινώνεται απόψε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 06/09/2010, προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα για την καταχώρηση των νέων τιμών στα μηχανογραφικά συστήματα το Σαββατοκύριακο.

    Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, περισσότερων από 4.000 φαρμακευτικών προϊόντων (2.350 περίπου πρωτοτύπων προϊόντων μαζί με τα αντίγραφά τους, που λαμβάνουν τιμή από αυτά), τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εθνικής κατανάλωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταστάσεις φαρμακευτικών προϊόντων που θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών θα υπάρχουν 1.795 τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων, 400 τιμές ορρών, 11 τιμές οδοντιατρικών ενέσεων, 151 τιμές παραγώγων αίματος και 223 τιμές φαρμάκων βάσει κοστολογίου.

    Συνολικά δηλαδή το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα περιλαμβάνει 2.648 τιμές. Επισημαίνεται ότι στις ανωτέρω τιμές πρωτοτύπων και νέων φαρμάκων θα προσαρμοστούν οι τιμές των αντίστοιχων αντιγράφων.

    Σημειώνεται, ότι στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκδόθηκε η νέα ΑΔ 08/2010 που εξειδικεύει την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της απόφασης:

    - Προσδιορίζεται εκτενώς η μεθοδολογία λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και καθίσταται πλέον σαφής η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

    - Εξειδικεύεται ο τρόπος λήψης των επίσημων πηγών των στοιχείων των φαρμακευτικών προϊόντων.

    - Εισάγονται ειδικότερες διατάξεις για την σύγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στις Χώρες Μέλη της ΕΕ, προκειμένου ο τρόπος αντιστοίχισης και προσδιορισμού τιμής να είναι ξεκάθαρος και αντικειμενικός.

    - Για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την αποφυγή της υποκαταστασιμότητας των φθηνών φαρμάκων, καθώς και για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στο νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση και την μείωση των φαρμακευτικών προϊόντων για μεταβατική περίοδο έως 31/03/2011.

    Σχολιάζοντας την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών και της νέας Αγορανομικής Διάταξης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, τόνισε τα εξής: "Το είπαμε και το κάναμε. Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα και θα φέρει μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν τεθεί σε ισχύ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στόχος είναι να πάψει η χώρα μας να είναι από τις πιο ακριβές στις τιμές των φαρμάκων".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η κρίση χτυπά τους νέους

    Σε ποσοστό το 33,1% των νέων θεωρεί ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και έχουν αλλάξει αρκετά τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων τους. Σχεδόν το 30% από τους συμμετέχοντες δηλώνουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά το χαρτζιλίκι ή ο μισθός τους, με αποτέλεσμα να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό της τάξεως του 24% και οι έξοδοί τους.

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα της οργάνωσης Νέοι Οργανωμένοι Ευρωπαίοι Ικανοί (ΝΕΟΙ) σχετικά με την επίδραση της κρίσης στους νέους, η οποία συντάχθηκε με την επιστημονική επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κυρίας Ελένης Τσακιρίδου. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.570 νέοι και νέες ηλικίας 22 - 30 ετών, από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, με μηνιαίο εισόδημα από 600 ευρώ έως 1200 ευρώ.

    Με βάση την έρευνα, το φαινόμενο που παρατηρείται στους νέους τους τελευταίους μήνες, είναι να έχουν περιορίσει σημαντικά τα εξοδά τους καθώς και τις εξόδους τους. Οταν βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν, αρκούνται σε ένα ή δύο ποτά. Ειδικότερα, σε ποσοστό 26%, οι νέοι δήλωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό ελάττωσαν τον προϋπολογισμό μιας εξόδου τους. Επίσης, οι προσωπικές αγορές δεν έμειναν αλώβητες από την οικονομική κρίση. Το 62% των νέων δήλωσαν ότι διαθέτουν πλέον λιγότερα χρήματα για τις προσωπικές τους αγορές. Παράλληλα, η κρίση χτύπησε και τις καλοκαιρινές τους διακοπές ως προς τη διάρκεια, τον τόπο, και τη διάθεση των χρημάτων σε ποσοστό 52%.

    Οι νέοι έχουν αρχίσει να ιεραρχούν τις άμεσες ανάγκες τους ανάλογα με το εισόδημά τους και να διαθέτουν τα χρήματά τους σύμφωνα με αυτές καθώς και να αποταμιεύουν ένα ποσό (ποσοστό 53,5%).

    Σύμφωνα πάντα με τους νέους που συμμετείχαν στην έρευνα η κρίση έχει επηρεάσει τους ακόλουθους τομείς:

    - Αύξηση στο χαρτζιλίκι: 16%

    - Αύξηση στο μισθό: 22%

    - Εύρεση εργασίας: 54%

    - Διατήρηση υπάρχουσας εργασίας: 28%

    - Ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης: 17%

    - Υπαρχόντων οικονομικών πόρων: 17%

    Ο τομέας ευρέσεως εργασίας σήμερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν στην Ελλάδα για τους νέους έχει πληγεί πολύ δηλώνει το 87%, αλλά συμφωνούν ότι είναι εξίσου το ίδιο δύσκολο κάποιος να βρει μια θέση εργασίας σε οποιαδήποτε ηλικία με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί. Οι νέοι που εργάζονται σε άλλες χώρες του εξωτερικού είναι σε πιο προνομιούχα θέση σε σχέση με τους νέους της Ελλάδας, δηλώνει το 46%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό 38% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά εύρεσης εργασίας για τους νέους είναι το ίδιο με άλλες χώρες.

    Κατά προτίμηση οι νέοι επιλέγουν για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την οικονομική κρίση το διαδίκτυο με 25%, τους φίλους με 17%, την οικογένειά τους 15%, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις 8%, και 1% τα παραδοσικά ΜΜΕ.

    Η κυρία Τσακιρίδου σχολιάζει: "Οι νέοι δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί αρκετά από την οικονομική κρίση και έχουν αλλάξει τον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης των χρημάτων τους. Ο μόνος τομέας που ακόμη δεν έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση είναι οι εβδομαδιαίες τους έξοδοι. Ωστόσο, έχουν μειώσει το ποσό που διαθέτουν για τις προσωπικές τους αγορές και για τις διακοπές τους και έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη διαδικασία ιεράρχησης των αναγκών τους, προκειμένου να εξοικονομούν χρήματα. Επιπλέον, οι νέοι θεωρούν ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά την ανεργία με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην εύρεση εργασίας, ενώ τα έσοδά τους έχουν μειωθεί σημαντικά.

    Η οικονομική κρίση φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα, μια και δηλώνουν ότι φροντίζουν να ενημερώνονται σχετικά, τόσο από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο όσο και από άλλους φορείς και αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στις παρέες τους. Οι νέοι θεωρούν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους νέους άλλων χωρών και φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας."

    H δικηγόρος και πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ κυρία Άννα Ευθυμίου υπογραμμίζει: "Οι νέοι είναι τα θύματα της ανεργίας αλλά και της κρίσης γενικότερα. Αυτό αποτυπώνεται και στη χώρα μας, όπου η κρίση στην ελληνική οικονομία πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 15- 29 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 25% για το 2010, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο. Το ίδιο απογοητευτικό φαινόμενο επικρατεί και στους μισθούς. Η εργασιακή, λοιπόν, ανασφάλεια σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν ως συνέπεια να κρατούν όλο και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι. Κι ενώ για κάποιους το επόμενο βήμα της ανεξαρτησίας φαντάζει μακρινό όνειρο, κάποιοι άλλοι το τόλμησαν αλλά τα ακριβά ενοίκια, οι λογαριασμοί και οι χαμηλοί μισθοί τους ανάγκασαν να το ξανασκεφτούν και να γυρίσουν στη σιγουριά της οικογενειακής εστίας. Επίσης, βλέπουμε την πατρίδα μας να χάνει το πιο πολύτιμο και παραγωγικό της κομμάτι τους νέους της, οι οποίοι ως άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες και θα διαπρέπουν εκεί."

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 September 2010 - 16:30:20 UTC