Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 36 χρόνια ΠΑΣΟΚ
  • [02] Οι U2 στην Αθήνα
  • [03] "Νέο μοντέλο ανάπτυξης"
  • [04] Κινητικότητα στο «1142»

  • [01] 36 χρόνια ΠΑΣΟΚ

    Τριανταέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική 3η Σεπτεμβρίου 1974, όταν ο γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» A. Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠαΣοΚ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ομώνυμη Διακήρυξη.

    Πριν 36 χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου του 1974. Έχοντας διαλύσει λίγες μέρες νωρίτερα το ΠΑΚ και μέσα στην έντονα ασταθή πολιτική ατμόσφαιρα που περιέβαλε την εποχή, ο Α. Παπανδρέου, σε αντίθεση με ό,τι ανέμεναν πολλοί, θα αρνούνταν να κληρονομήσει από τον πατέρα του την Ένωση Κέντρου, το κόμμα που είχε λάβει 53% στις εκλογές του 1964.

    Αντίθετα, προτίμησε να ηγηθεί ενός νέου ριζοσπαστικού κινήματος με πρόταγμα το αίτημα του σοσιαλισμού, με ένα πολιτικό μανιφέστο που ο ίδιος είχε επεξεργαστεί από κοινού με στελέχη του ΠΑΚ κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας και φύλασσε στις αποσκευές του, κατά την επιστροφή του από το Βίντερτουρ της Ελβετίας.

    Ακολούθησαν αμέτρητες συναντήσεις στο Καστρί με στελέχη της Ένωσης Κέντρου αλλά και νεολαίους και φοιτητές έως την ημέρα που θα ανακοίνωνε στο ξενοδοχείο «Κίνγκς Πάλας» την ίδρυση αυτού του νέου πολιτικού φορέα που θα συνοδεύονταν με την ιστορική «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία- Κοινωνική Απελευθέρωση».

    Μέσα σε επτά χρόνια από εκείνη την ημέρα το νεοσυσταθέν «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» θα κατάφερνε να φτάσει στην εξουσία. Στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές το Νοέμβριο του 1974, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου θα λάμβανε 13%, αναδεικνύοντας 15 βουλευτές. Στις εκλογές του 1977 αγγίζει το ποσοστό του 27% και καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες», τον Οκτώβριο του 1981 το ΠαΣοΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Οι U2 στην Αθήνα

    Η μεγάλη στιγμή για τους φανατικούς της ιρλανδικής ροκ ήρθε. Πριν εκπνεύσει το 24ωρο, δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές των U2 θα δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα, και μάλιστα εν μέσω της φαντασμαγορίας, που αρμόζει στη φήμη του συγκροτήματος.

    Τις τελευταίες ώρες, η Αθήνα «βουλιάζει» από ανθρώπους, που έχουν συρρεύσει από κάθε γωνιά της χώρας για να απολαύσουν απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Μπόνο και τους συνεργάτες του. Το τελευταίο ραντεβού του συγκροτήματος με το κοινό της Ελλάδας ήταν πριν 13 χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Τώρα, και στο πλαίσιο μιας διετούς περιοδείας του συγκροτήματος ανά τον κόσμο, υπό τον τίτλο «360 μοίρες», ήρθε η σειρά της Αθήνας, όπου το θέαμα αναμένεται εντυπωσιακό, με χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, φουτουριστικά εφέ, γιγαντοοθόνες και ό,τι άλλο επιφυλάσσεται, ως έκπληξη, για το κοινό των U2.

    Η προπώληση των εισιτηρίων είχε αρχίσει στις 2 Νοεμβρίου πέρσι και όσοι έσπευσαν να προμηθευτούν εγκαίρως το... μαγικό χαρτάκι, απεδείχθη ότι ορθώς έπραξαν. Οι τιμές ξεκινούσαν από τα 33 ευρώ και έφταναν στα ύψη. Τα φτηνά εισιτήρια εξαντλήθηκαν τους πρώτους μήνες και τα ακριβά των 162 και 330 ευρώ, σε διακεκριμένες θέσεις, έμειναν αδιάθετα ως την τελευταία στιγμή.

    Για τη διευκόλυνση του κοινού, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ και Μετρό ανακοίνωσαν από προχθές πύκνωση των δρομολογίων τους, καθώς τα πάρκινγκ του ΟΑΚΑ δεν θα λειτουργήσουν, παρά μόνον για μερικά εξουσιοδοτημένα αυτοκίνητα και συνεπώς, η μετάβαση στο στάδιο με μαζικά μέσα μεταφοράς θα είναι η καλύτερη επιλογή μετακίνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Νέο μοντέλο ανάπτυξης"

    Προτάσσοντας την ανάγκη "να υπάρξει μια άλλη νοοτροπία για τη ζωή και την πατρίδα, μια νέα αντίληψη εργατικότητας, αγάπη για τον τόπο, συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ μας για να αυξήσουμε τον εθνικό πλούτο", ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς "απάντησε", από την ιστορική κοινότητα των Αμπελακίων στον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου και τον 4ο δρόμο για τον οποίο πρόσφατα έκανε αναφορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Σαμαράς διάλεξε την ιστορική κοινότητα, κοιτίδα του συνεταιριστικού πνεύματος και του κοινοτισμού, για να καλέσει σε συστράτευση, αντίσταση και διαφυγή από την αυτοπαραίτηση και τη μοιρολατρία.

    "Δεν παραπλανώ κανέναν με ανεδαφικές ουτοπίες. Προτείνουμε συγκεκριμένες, χειροπιαστές λύσεις για την έξοδο από την κρίση για ανάπτυξη και ευημερία", είπε και πρόσθεσε:

    "Η πρότασή μας στηρίζεται σε ιδιαιτερότητες εθνικές, τις δικές μας παραδόσεις, τα δικά μας πλεονεκτήματα".

    Κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε δύο ζητούμενα: την ανταγωνιστικότητα και τη διάχυση των ευκαιριών, "δύο στοιχεία", όπως είπε, "αυτονόητα παντού αλλού, αλλά απαγορευμένες λέξεις, τις τελευταίες δεκαετίες, στην Ελλάδα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κινητικότητα στο «1142»

    Περισσότερες από 10.000 κλήσεις δέχθηκε την Τετάρτη και χθες, πρώτη μέρα και δεύτερη αντίστοιχα, εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το κάπνισμα «1142».

    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), το ενδιαφέρον του κοινού για τα μέτρα περί απαγόρευσης του καπνίσματος υπήρξε εντονότατο, καθώς κατά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου, οι κλήσεις για ενημέρωση έφθασαν τις 10.418. Ως χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών, αναφέρεται ότι όλο τον μήνα Αύγουστο, ο αριθμός των κλήσεων ήταν 9.234.

    Στο μεταξύ, το συτονιστικό επαγγελματιών μπαρ, καφέ και εστιατορίων, καλεί τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να συμμετάσχουν στην εκστρατεία «"άρνηση" για να καταστεί ο νόμος ανενεργός».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 September 2010 - 12:30:25 UTC