Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουτρουμάνης: "Πονοκέφαλος οι δαπάνες υγείας στο ΙΚΑ"
  • [02] "Μπαράζ" προσφορών
  • [03] Ικανοποίηση για την Ελλάδα
  • [04] Κάπνισμα: «Τέλος εποχής»

  • [01] Γ. Κουτρουμάνης: "Πονοκέφαλος οι δαπάνες υγείας στο ΙΚΑ"

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, δίνει ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα με την καταβολή των εισφορών.

    « Όχι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αυτά τα οποία βιώνουμε σήμερα ως μια πραγματικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία,είναι κάτι το οποίο είναι ελεγχόμενο, δεν είναι κάτι που μας έχει ξεφύγει ως φαινόμενο ή ως κατάσταση, απλά προσπαθούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την καταβολή των εισφορών», τόνισε ο υφυπουργος μιλώνατς στο BHMA fm.

    Δεύτερος στόχος «για να ισορροπήσει οικονομικά το σύστημα, είναι να περιορίσουμε και την σπατάλη που γίνεται στους κλάδους Υγείας, κάτι που το έχουμε καταφέρει, όσον αφορά το φάρμακο, θα το καταφέρουμε και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με υλικά και γενικά προμήθειες υπηρεσιών Υγείας από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αλλά και από τον Ιδιωτικό τομέα προς τα ταμεία, για να μπορέσουν τα ταμεία να αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των δαπανών που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν», πρόσθεσε ο κ.Κουτρουμάνης.

    Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν κυρίως οι δαπάνες υγείας του ΙΚΑ, ανέφερε ο υφυπουργός.

    «Εάν δει κανένας τα στοιχεία του, θα διαπιστώσει ότι το έλλειμμα όλο, προέρχεται από την τεράστια αύξηση των δαπανών Υγείας. Βεβαίως, δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να γίνει στάση πληρωμών, υπάρχει μια καθυστέρηση πληρωμής των οφειλών του ΙΚΑ και προς τις κλινικές και προς τα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να πούμε ότι σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήξαμε από την στιγμή που και η φαρμακευτική περίθαλψη και η περίθαλψη η υγειονομική είχαν τεράστια αύξηση τα τελευταία 6 -7 χρόνια».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Μπαράζ" προσφορών

    Με μπαράζ προσφορών προσπαθεί ο εμπορικός κόσμος να αντιμετωπίσει τον μειωμένο τζίρο που είχε την περίοδο των εκπτώσεων. Ετσι από σήμερα ξεκινούν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις τις μεγάλες προσφορές στα προϊόντα τους.

    Οσον αφορά την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων, καταγράφηκε τελικά μια πτώση - κατά μέσο όρο της - τάξεως του 25 %. Επίσης, η πτώση των πωλήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας έφθασε μέχρι και το 65%, αλλά οι έμποροι χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την κατάσταση αυτή και πλέον η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τους εμπόρους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της βίαιης αναδιάρθρωσης στην οποία βρίσκεται η αγορά.

    Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

    Μείωση του τζίρου, από 10% έως και 50%, διαπίστωσαν οι καταστηματάρχες-έμποροι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων (15/7-31/8) και συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ).

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων - 250 εμπορικές επιχειρήσεις (κέντρο, ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη) - το 62% έθεσε ως κύρια αιτία της πτώσης του τζίρου την οικονομική κρίση και την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή. Μάλιστα, στο σύνολό τους, οι καταστηματάρχες εξέφρασαν την έντονη ανασφάλειά τους για το επόμενο χρονικό διάστημα, στο οποίο όπως υποστηρίζουν «θα έρθουν και τα χειρότερα».

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως, το 88% του συνόλου των ερωτηθέντων είναι απογοητευμένο από τον τζίρο του στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ ποσοστό 15% εκφράζει την ικανοποίησή του, «δεδομένου ότι είτε περίμεναν μεγαλύτερες μειώσεις, είτε γιατί έμειναν στα περσινά επίπεδα», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κώστας Χαντζαρίδης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ικανοποίηση για την Ελλάδα

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, ενώ λίγο νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει τον σεβασμό του προς την Αθήνα.

    "Βλέπω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της της σταθεροποίησης (των δημόσιων οικονομικών) με αποφασιστικότητα, ενάντια σε πολλές αντιστάσεις και καταπιάνεται με ένα πλήθος δομικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Η Γερμανία βοηθάει την Ελλάδα εκεί όπου μπορεί, επειδή δεν πρόκειται μόνον για χρηματοπιστωτικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα διαχείρισης ενός κράτους και εκσυγχρονισμού", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

    Η Ελλάδα είναι άξια σεβασμού γιατί ενήργησε κατά των τεράστιων ελλειμμάτων της, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Σόιμπλε και είχε προσθέσει: "Η νέα (ελληνική) κυβέρνηση έχει μια πολύ αυστηρή πολιτική σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κάπνισμα: «Τέλος εποχής»

    Καρεκλάκι στο πεζοδρόμιο έξω από κατάστημα πώλησης καφέ, τασάκι και το πακέτο με τα τσιγάρα ανά χείρας. Η νεαρή εργαζόμενη, διαβάζοντας τα μηνύματα στο κινητό της καπνίζει έξω από το μαγαζί. Στις καφετέριες ο εσωτερικός χώρος είναι άδειος με «ανενεργά» τασάκια, αφού ο καιρός επιτρέπει τα «τραπεζάκια έξω». Η κυρία στέκεται με τσιγάρο στην πόρτα του καταστήματος δίπλα στη βιτρίνα, όπου είναι αναρτημένη η αφίσα «Τέλος εποχής»β¦ για το κάπνισμα.

    Η πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους βρήκε τον καιρό σύμμαχο των θεριακλήδων. Μερικοί από αυτούς είναι ενημερωμένοι, άλλοι δηλώνουν ακόμη άγνοια και κάποιοι δείχνουν αδιάφοροι. Στους περισσότερους χώρους τα σταχτοδοχεία είναι ήδη εξαφανισμένα και σε άλλους ακόμη πάνω στα τραπέζια.

    Εν μέσω αντιδράσεων αρκετών επιχειρηματιών, που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματά τους θα τους πλήξει σημαντικά και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, εφαρμόζονται από το πρωί τα μέτρα της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους στεγασμένους δημόσιους χώρους και τις επιχειρήσεις.

    Ο αντικαπνιστικός νόμος ξεκινά με συστάσεις και ο πρώτος μήνας χαρακτηρίζεται ως «περίοδος χάριτος». Οι συστάσεις θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση, ή ένας καπνιστής, «υποτροπιάσουν» και το φαινόμενο επαναληφθεί. Οι δε συστάσεις για την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο, που υποχρεούται να κρατά και να επιδεικνύει, όταν το ζητούν τα ελεκτικά όργανα, κάθε καταστηματάρχης.

    Αυτή τη φορά, «το κυνήγι του καπνού», όπως διαμηνύει το Υπουργείο, γίνεται με μειωμένα -κατά το ήμισυ- πρόστιμα, αλλά οι έλεγχοι θα «σφίξουν» από 9.500 ελεγκτές - 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς.

    Από τις 8 το πρωί λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία, σε πρώτη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 September 2010 - 16:30:25 UTC