Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση της GPO
  • [02] Παραίτηση της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού
  • [03] Ελεύθερος ο Τ.Μαντέλης, μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα
  • [04] Ε.Παπαδημητρίου: "Στηρίζω την κομματική επιλογή"
  • [05] Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων
  • [06] Ανασκαφές στην Αμφίπολη
  • [07] Σκονάκια...έργα τέχνης
  • [08] "Αφρική θα γίνει η Ευρώπη"
  • [09] Αντιμέτωπη με την Τουρκία

  • [01] Δημοσκόπηση της GPO

    Μεγάλη υποχώρηση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων και νέους πολιτικούς συσχετισμούς καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Το άθροισμα των ποσοστών τους βρίσκεται κάτω από το 50%, το χαμηλότερο άθροισμα στη δημοσκοπική ιστορία.

    Η μέτρηση έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.600 ατόμων, το διάστημα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες (Δευτέρα) το πρωί.

    Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από 5 μήνες και η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί σταθερό το ποσοστό της.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

    ΠΑΣΟΚ 28,6% (από 30,6% τον Απρίλιο του 2010)

    ΝΔ 21,1% (από 21% τον Απρίλιο του 2010)

    ΚΚΕ 9% (από 8,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΛΑΟΣ 6,8% (από 6,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΣΥΡΙΖΑ 2,8% (από 3,2% τον Απρίλιο του 2010)

    Οικολόγοι Πράσινοι 2,8% (από 1,9% τον Απρίλιο του 2010)

    Δημοκρατική Αριστερά 1,7%

    "Άλλο, άκυρο, λευκό, αποχή" 17% (από 15,4% τον Απρίλιο του 2010)

    Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2% (από 12,1% τον Απρίλιο του 2010).

    Στην ερώτηση "πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού του κυβερνητικού έργου;", στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 69,8% απαντά «σίγουρα/μάλλον» υπάρχει, έναντι 27% που πιστεύει το αντίθετο. Παράλληλα, το 58,6% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με το να οριστεί υπουργός-συντονιστής στον επερχόμενο ανασχηματισμό.

    Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια ερώτηση "σίγουρα/μάλλον υπάρχει" απαντά ποσοστό 63,2% και "σίγουρα/μάλλον δεν υπάρχει" απαντά ποσοστό 33,2%

    Στην ερώτηση "ποια από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης είχε ή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κατάσταση;", το 29% απαντά όλες, το 22,1% οι κυβερνήσεις του Κ.Καραμανλή, το 19,2% οι κυβερνήσεις Σημίτη, το 16,1% οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, και το 4,2% η σημερινή κυβέρνηση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παραίτηση της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού

    Στην απομάκρυνση της κ. Γλυκερίας Σιούτη από τη θέση της νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, προχώρησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, κάνοντας δεκτή την παραίτηση που η ίδια υπέβαλε «για λόγους ευθιξίας», με αφορμή δημοσιεύματα για την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στις υπηρεσίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, και ειδικότερα για την περίπτωση του κ. Άγγελου Χασαπόπουλου, η πρόσληψη του οποίου τελικά δεν θα προχωρήσει.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, παρότι πράγματι προτάθηκε από την κ. Γλυκερία Σιούτη και έγινε αποδεκτή η πρόσληψη του κ. Άγγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της, η διαδικασία πρόσληψής του δεν θα ολοκληρωθεί «για λόγους δεοντολογίας».

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, προκειμένου «να δοθούν απαντήσεις σε αναφορές ορισμένων ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα των "συμβούλων"», η πρόσληψη του κ. Χασαπόπουλου δεν θα προχωρήσει παρότι για τους μετακλητούς δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόσληψη η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.

    Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η κ. Σιούτη υπέβαλε την παραίτησή της «για λόγους ευθιξίας» και έγινε αποδεκτή από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 25χρονος Ά. Χασαπόπουλος πήρε την άδεια του επαγγελματία δικηγόρου πέρυσι και δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης.

    Παράλληλα, με αφορμή την υπόθεση του κ. Χασαπόπουλου και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού σε αυτό, διευκρινίζεται ότι οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που ανέρχονταν σε 105, αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες.

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι.

    «Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμη, αναφορικά με την περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa, σημειώνεται ότι, «ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».

    «Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται «στο φως της ημέρας» και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».-

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ελεύθερος ο Τ.Μαντέλης, μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα

    Ελεύθερος μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα ως προς το θέμα της προφυλάκισης ή μη αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Μαντέλης ξεκίνησε την απολογία του στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μετά το πέρας της απολογίας του η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών είχε την άποψη ότι ο κ. Μαντέλης πρέπει να προφυλακιστεί.

    Η κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη αφορά δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων που κατατέθηκαν το 1998 και το 2000 σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας στο όνομα «Α. Ρόκος» τον οποίο είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του Γιώργος Τσουγκράνης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Μαντέλης είχε απαιτήσει από την Siemens τα χρήματα ως δώρο για να εγκρίνει σύμβαση της εταιρείας για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Ο ίδιος παρέδωσε σήμερα στην ανακρίτρια απολογητικό υπόμνημα 58 σελίδων και αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι τα εμβάσματα αποτελούσαν προεκλογική χορηγία. Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι αντισυνταγματική καθώς βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αρμόδια για τον ποινικό χαρακτηρισμό μιας πράξης υπουργού είναι η Βουλή. Τονίζει ότι για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και επομένως αναφέρει ότι συμπαρασύρεται με αυτό και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Συμβούλιο Εφετών να άρει την διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα με βούλευμά του που θα κρίνει και το αν ο κ. Μαντέλης θα παραμείνει ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

    Αποχωρώντας από το Εφετείο ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Γιάννη Ηρειώτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά ήταν προεκλογική χορηγία και πρόσθεσε: «απο κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει να έχω κάνει αξιόποινη πράξη. Ανέλαβα το πολιτικό κόστος και δεν μετανιώνω που είπα την αλήθεια».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ε.Παπαδημητρίου: "Στηρίζω την κομματική επιλογή"

    Τέλος το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την Έλσα Παπαδημητρίου στη ΝΔ. Η βουλευτής Αργολίδας συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης και από τις δηλώσεις που έκανε φαίνεται πως το όποιο θέμα θεωρείται για την ώρα λήξαν. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ και η κα Παπαδημητρίου εξερχόμενη της Ρηγίλλης δήλωσε ότι "εγώ αισθάνθηκα ότι δεν είχα ποτέ καμία ένταση με όσα είπα, και απ' ότι προσέλαβα από την κουβέντα που είχα με τον πρόεδρο ούτε εκείνος είχε". Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Δράκου στην περιφέρεια Πελοποννήσου είπε ότι στηρίζει την κομματική επιλογή "αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό τα τεκταινόμενα".

    "Εγώ είμαι ΝΔ Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να διώξει εμένα", απάντησε σε ερώτηση αν θα μείνει στη ΝΔ.

    Αβραμόπουλος: "Εκλεισε ο κύκλος της αυτοδιοίκησης για μένα"

    Εν τω μεταξύ, με ξεκάθαρο τρόπο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απορρίπτει την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής. "Εδώ και χρόνια έχω πει ότι ο κύκλος της Αυτοδιοίκησης έκλεισε οριστικά με την οκταετή θητεία μου στο Δήμο της Αθήνας. Όσο για την παράταξή μου, έχουμε κάνει ήδη την επιλογή μας", λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Παράλληλα τονίζει πως ο Βασίλης Κικίλιας που έχει πάρει το χρίσμα της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής είναι νέος και άφθαρτος πολιτικός και σημειώνει για την υποψηφιότητά του πως είναι "μια πρόταση τόλμης, ανανέωσης και υπέρβασης".

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προκύψουν εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, δεν αποκλείει να γίνουν "διορθωτικές κινήσεις", επισημαίνοντας πως θα γίνουν "πάντα σε πνεύμα ενότητας".

    "Είναι νωπή η εντολή στην νέα ηγεσία η οποία προωθεί πολιτικές ανασυγκρότησης της παράταξης με παράλληλη άσκηση υπεύθυνου αντιπολιτευτικού ρόλου", λέει και προσθέτει πως "η ΝΔ σταδιακά απαλλάσσεται από το όποιο κακό παρελθόν και επανασυνδέεται με την ιστορία της".

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επίσης αναφέρει πως όσοι επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη ΝΔ δεν έχουν καμία ελπίδα και προβλέπει πως σύντομα το κόμμα του θα καταστεί και πάλι αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν έχει έρθει η ώρα να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λέει ότι "πότε μιλούν οι πολιτικοί, το κρίνουν οι ίδιοι και κρίνονται από αυτό" ενώ λέει για το νέο κόμμα που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη: "Το χώρο για να περάσουν οι όποιες νέες πρωτοβουλίες τον ανοίγουν οι πολίτες. Όσο για την ευρύτερη φιλελεύθερη δημοκρατική και προοδευτική κεντροδεξιά, πάντα πίστευα στη δύναμη της ενότητας των δυνάμεών της. Αλλά, κατά πώς είχε πει και ο Μάο, 'αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν'".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πτώση 5,7% στις τιμές διαμερισμάτων

    Μειωμένες σε ποσοστό 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν το ββ τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Για το α΄ τρίμηνο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,8%, ενώ για το σύνολο του 2009 η μέση μείωση ήταν 3,7% (μείωση κατά: 3,3%, 2,5%, 5,1% και 4,0% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα), έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

    Δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

    Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 6,3% για τα "νέα" διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών (έναντι μικρής αύξησης κατά 1,2% το α' τρίμηνο) και 5,3% για τα "παλαιά", δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών (α΄ τρίμηνο 2010: -3,6%). Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (-4,4%) από ό,τι για τα "νέα" (-2,6%). Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για ολόκληρο το 2009, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,8% και 2,0% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη "ανθεκτικότητα" των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 κατά 3,0% στην Αθήνα, 6,3% στη Θεσσαλονίκη, 5,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αντίστοιχοι αναθεωρημένοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 1,2%, 2,4%, 2,1% και 2,3%, ενώ για το σύνολο του 2009 (οριστικά στοιχεία) ήταν 4,6%, 6,0%, 2,7% και 1,9%, αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πτώση το β΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη για δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

    Δείκτες συναλλαγών οικιστικών ακινήτων

    Οι συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος έφθασαν τις 17,6 χιλιάδες το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 23,8 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι συναλλαγές ήταν ελαφρά μειωμένες (-1,0%) το β΄ τρίμηνο του 2010, έναντι σημαντικής αύξησης κατά 49,5% το α' τρίμηνο του 2010. Ωστόσο, το α΄ εξάμηνο του 2010 ο αριθμός των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 22,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Σε ολόκληρο το 2009 ο αριθμός των συναλλαγών αυτών έφθασε τις 74,6 χιλιάδες (οριστικά στοιχεία), δηλαδή μειώθηκε κατά 35,7% έναντι του 2008 (116,0 χιλιάδες).

    Ο όγκος των συναλλαγών (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν μειωμένος κατά 3,2% το β΄ τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009 (α΄ τρίμηνο 2010: +41,4%, αναθεωρημένα στοιχεία). Ο όγκος των συναλλαγών ήταν αυξημένος κατά 18,0% για το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, ενώ για ολόκληρο το 2009 -- με βάση τα οριστικά στοιχεία -- μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 38,9% (2008: -23,5%).

    Τέλος, η αξία των συναλλαγών οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 13,1% (α' τρίμηνο 2010: +35,6%, αναθεωρημένα στοιχεία). Η αξία αυτή σημείωσε αύξηση κατά 9,7% το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι μέσης ετήσιας μείωσης κατά 40,0% το 2009. Το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ανασκαφές στην Αμφίπολη

    Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στον λόφο «Καστά» στην Αμφίπολη για την αναζήτηση του τάφου της γυναίκας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνης και του 13χρονου γιου του, Αλέξανδρου του Δ.

    Οι ανασκαφές θα γίνουν υπό την εποπτεία της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετέχει και το τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών και του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου που με ειδική συσκευή θα σαρώσει ηλεκτρονικά τμήματα του ανασκαφικού χώρου, ώστε να βοηθήσει το έργο των αρχαιολόγων.

    Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, πρόκειται για έναν λόφο στον οποίο τις πρώτες έρευνες για τους τάφους είχε ξεκινήσει επί των ημερών του ο αρχαιολόγος που ερεύνησε την Αμφίπολη, από το 1956 μέχρι το θάνατό του, το Μάιο του 1985, Δημήτρης Λαζαρίδης.

    Στις ανασκαφές θα συνδράμει οικονομικά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, μετά από ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Μαζί με τις ανασκαφές στο λόφο «Καστά», θα ξεκινήσουν και αυτές για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, στις οποίες δίνουν άμεση προτεραιότητα όχι μόνο το υπουργείο Πολιτισμού και το «Διάζωμα» που υποστηρίζει την ανάδειξή του, αλλά και η νομαρχία Σερρών.

    Η ΚΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ελπίζει μέχρι την μεγάλη έκθεση στο Λούβρο του Παρισιού που θα γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα και η οποία θα είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Μακεδονίας, οι Σέρρες και η Αμφίπολη, να δώσουν το «παρών» με μία σημαντική αρχαιολογική και ιστορική ανακάλυψη με διεθνή θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Σκονάκια...έργα τέχνης

    Μία πρωτότυπη έκθεση, που αναδεικνύει με χιούμορ το πόσο εφευρετικοί και μεθοδικοί μπορούν να γίνουν οι φοιτητές, προκειμένου να περάσουν τα μαθήματα κατά την περίοδο των εξετάσεων, λειτουργεί στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

    Πρόκειται για μία έκθεση με σκονάκια που χρησιμοποίησαν φοιτητές, ώστε να αντιγράψουν θέματα στις εξετάσεις αλλά, τελικά, πιάστηκαν από τους επιβλέποντες καθηγητές, τους οποίους εντυπωσίασαν με τα «έργα τέχνης» τους.

    Σε δύο προθήκες εκτίθενται 32 αντιπροσωπευτικοί τύποι σε σκονάκια, καθώς μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ συγκέντρωσαν, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (από το 1984 έως τις εξετάσεις του Μαΐου του 2010), περισσότερα από 200.

    Σκονάκιαβ¦ καλλιτεχνήματα

    Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου, που έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 4 εκατοστά. Είναι τυλιγμένο σε δύο ξυλάκια και αμφότερες οι πλευρές του είναι γραμμένες απ' άκρη σε άκρη, ώστε ο όγκος του να διατηρηθεί πολύ μικρός.

    Πραγματικό καλλιτέχνημα θεωρείται ένας άλλος πάπυρος, μήκους ενός μέτρου και πλάτους 4 εκατοστών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πολύ λεπτό ριζόχαρτο και είναι εξολοκλήρου γραμμένος με ραπιδογράφο (ένα ειδικό εξάρτημα γραφής που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες, ώστε να πετύχουν πολύ λεπτές γραμμές στο σχέδιο).

    «Η λεπτοδουλειά του συγκεκριμένου παπύρου προκαλεί εντύπωση, καθώς για την κατασκευή ο φοιτητής πρέπει να αφιέρωσε τουλάχιστον 10 ώρες. Εάν τις ίδιες ώρες αφιέρωνε σε διάβασμα θα είχε καταφέρει να περάσει το μάθημα και χωρίς το σκονάκι», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών και υπεύθυνος διοργάνωσης της έκθεσης, Δημήτρης Μάρδας.

    «Μίνι βιβλίο» καιβ¦ ευρετήριο

    Ανάμεσα σε άλλα, παραδοσιακά σκονάκια εκτίθεται κι ένα «μίνι βιβλίο», που αποτελείται από περίπου 100 σελίδες σε σμίκρυνση (7Χ10 εκατοστά), οι οποίες κατά το φοιτητή ήταν «SOS» για τις εξετάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, οι καθηγητές έμειναν έκπληκτοι, καθώς εντόπισαν πάνω σε φοιτητή ένα «ευρετήριο» για σκονάκια.

    «Ο φοιτητής είχε τόσα σκονάκια επάνω του, σε τσέπες, κάλτσες, παπούτσια και αλλού, ώστε ήταν αδύνατο για τον ίδιο να θυμάται πού έχει τοποθετήσει το καθένα από αυτά. Έτσι, κατασκεύασε ένα ευρετήριο, ώστε να θυμάται που έχει το τάδε σκονάκι για το τάδε θέμα», ανέφερε ο κ. Μάρδας.

    Πέρα από τη χιουμοριστική πλευρά του θέματος, μέσα από την οποία εξετάζεται και η καλλιτεχνική φύση, η μεθοδικότητα και η φαντασία κάποιων φοιτητών, ο αναπληρωτής καθηγητής επισημαίνει ότι το σκονάκι αποτελεί πάντα μία αξιόποινη πράξη και μία παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η συλλογή των παραδοσιακών μεθόδων αντιγραφής σταματά από φέτος, καθώς οι φοιτητές έχουν εξελιχθεί μαζί με την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας πλέον για τα σκονάκια, τα κινητά τους τηλέφωνα, handsfree, και άλλα μέσα.

    Η έκθεση φιλοξενείται - προς το παρόν - σε χώρο του Τομέα Γενικής Οικονομικής θεωρίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ωστόσο, εξετάζεται η μόνιμη μεταφορά της στη βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του τμήματος, έτσι ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους φοιτητές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Αφρική θα γίνει η Ευρώπη"

    Προκειμένου να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να αποφευχθεί μία «μαύρη» Ευρώπη, «η Λιβύη με την υποστήριξη της Ιταλίας αξιώνει από την ΕΕ τουλάχιστον 5 δισ.ευρώ τον χρόνο», τόνισε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, στη διάρκεια τελετής στη Ρώμη στο πλευρό του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Μπερλουσκόνι δεν σχολίασε την αξίωση του Καντάφι, αλλά ούτε και την δήλωσή του πως η Ιταλία πρόκειται να την προωθήσει στα ευρωπαϊκά όργανα.

    Το συμφέρον της Ευρώπης είναι να εκπληρώσει την αξίωση της Λιβύης, ειδεμή «αύριο, με την επέλαση εκατ. μεταναστών, μπορεί να μετατραπεί σε Αφρική», τόνισε ο Καντάφι, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμφωνία που συνήψαν προ διετίας η Ιταλία και η χώρα του.

    Η Λιβύη αποτελεί «την πύλη εισόδου της ανεπιθύμητης μετανάστευσης», η οποία «θα πρέπει να αναχαιτισθεί στα λιβυκά σύνορα», πρόσθεσε.

    «Αύριο, ίσως η Ευρώπη να μην είναι πλέον Ευρωπαϊκή και μπορεί ακόμη να είναι μαύρη διότι είναι εκατομμύρια οι Αφρικανοί που θέλουν να έλθουν», τόνισε ο Καντάφι, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνα» τα μεταναστευτικά τούτα κύματα.

    «Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, ποια θα είναι η αντίδραση των λευκών και χριστιανών Ευρωπαίων απέναντι σε τούτη τη ροή πεινασμένων και ακαλλιέργητων Αφρικανών. Δεν γνωρίζουμε εάν η Ευρώπη παραμείνει μία προηγμένη και ενωμένη ήπειρος, ή εάν θα καταστραφεί όπως είχε γίνει και με τις επιδρομές των βαρβάρων».

    Από την πλευρά του ο Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους που έχουν περιουσιακά στοιχεία να επενδύσουν στην Ιταλία: «υπάρχει μία επιθυμητή μετανάστευση. Υπάρχουν Λίβυοι με λεφτά και τους ενθαρρύνω να έλθουν στην Ιταλία για επενδύσεις», τόνισε.

    Ο Καντάφι δήλωσε πως ο Μπερλουσκόνι βούρκωσε όταν εγκαινίασαν από κοινού χθες μία φωτογραφική έκθεση για την ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στη Λιβύη και στην πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δύναμη της Ιταλίας. «Έκλαψε μπροστά στις φωτογραφίες με τα δράματα που βίωσε ο λαός της Λιβύης, όμως το σημαντικό στοιχείο είναι πως αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί», τόνισε ο συνταγματάρχης, στην ομιλία -ποταμό που διήρκεσε 40 λεπτά.

    Από την πλευρά του ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως χάρις στην διμερή συμφωνία με τη Λιβύη, η Ιταλία έχει κατορθώσει «να αντιμετωπίσει με επιτυχία την είσοδο λαθρομεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη, που ελέγχεται από εγκληματικές οργανώσεις», αλλά δεν απάντησε στις κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που ανησυχούν για την τύχη των λαθρομεταναστών που επαναπροωθούνται στη Λιβύη..

    «Είναι πλεονέκτημα για εμάς που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη έχουν αλλάξει. Εκείνος που δεν το κατανοεί ανήκει στο παρελθόν και είναι δέσμιος σχημάτων ξεπερασμένων», τόνισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Αντιμέτωπη με την Τουρκία

    Με δύο νίκες στο ενεργητικό της και τους Φώτση και Σχορτσιανίτη στη σύνθεσή της, αφού οι δύο παίκτες εξέτισαν την ποινή των δύο αγωνιστικών που τους είχε επιβληθεί, η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών θα αντιμετωπίσει σήμερα (21:00), στην Άγκυρα, τη γηπεδούχο ομάδα της Τουρκίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του Μουντομπάσκετ 2010, με στόχο τη νίκη και την πρωτιά στον όμιλό της.

    Η προϊστορία των δύο ομάδων στο Μουντομπάσκετ, περιλαμβάνει μόνο έναν αγώνα από το 2006 και ο απολογισμός είναι θετικός για τη «γαλανόλευκη», αφού νίκησε με 76-69, έχοντας καλύτερους σκόρερ τον Μιχάλη Κακιούζη και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, που είχαν πετύχει 17 πόντους έκαστος.

    Η τελευταία συνάντηση των δύο συγκροτημάτων σε μεγάλη διοργάνωση διεξήχθη τον Αύγουστο του 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, όπου η ελληνική ομάδα επικράτησε στην παράταση με 76-74 (65-65 κ.α.). Στο ματς εκείνο, ηγέτης και κορυφαίος σκόρερ του αγώνα ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος σημείωσε συνολικά 23 πόντους με έξι τρίποντα, κρατώντας «όρθια» την εθνική στα τρία τελευταία λεπτά, όταν οι Τούρκοι είχαν το προβάδισμα στο σκορ.

    Συνολικά, σε 49 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, η Ελλάδα υπερέχει απέναντι στην Τουρκία, αφού μετρά 28 νίκες και 21 ήττες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό συγκρότημα υπήρξε ο πρώτος επίσημος αντίπαλος της εθνικής, αφού οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε φιλικό παιχνίδι τον Ιούνιο του 1936.

    Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η τουρκική ομάδα δεν έχει νικήσει ποτέ τη "γαλανόλευκη" σε αγώνα Ευρωπαϊκού ή Παγκόσμιου Πρωταθλήματος τα τελευταία 33 χρόνια, αφού το ελληνικό συγκρότημα έχασε για τελευταία φορά από τους γείτονες στο Ευρωμπάσκετ του 1977 στο Ελσίνκι με 90-87 και από τότε, σε οκτώ αναμετρήσεις που ακολούθησαν, σημείωσε ισάριθμες νίκες.

    Στις αναμετρήσεις για την 3η αγωνιστική του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Α' Όμιλος

    Ιορδανία-Σερβία 69-112

    Αυστραλία-Γερμανία 78-43

    Ανγκόλα-Αργεντινή 70-91

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)

    Αργεντινή 6

    Γερμανία 4

    Σερβία 5

    Αυστραλία 5

    Ανγκόλα 4

    Ιορδανία 3

    Β΄ Όμιλος

    Σλοβενία-Κροατία 91-84

    Τυνησία-Ιράν 58-71

    ΗΠΑ-Βραζιλία 70-68

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)

    ΗΠΑ 6

    Βραζιλία 5

    Σλοβενία 5

    Κροατία 4

    Ιράν 4

    Τυνησία 3

    Γ΄ Όμιλος

    Τρίτη, 31/8/2010

    Ρωσία-Ακτή Ελεφαντοστού

    Πουέρτο Ρίκο-Κίνα

    Ελλάδα-Τουρκία 21:00

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 2 αγώνες)

    Ελλάδα 4

    Τουρκία 4

    Κίνα 3

    Ρωσία 3

    Πουέρτο Ρίκο 2

    Ακτή Ελεφαντ. 2

    Δ΄ Όμιλος

    Τρίτη, 31/8/2010

    Νέα Ζηλανδία-Λίβανος

    Γαλλία-Καναδάς

    Ισπανία-Λιθουανία

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 2 αγώνες)

    Γαλλία 4

    Λιθουανία 4

    Ισπανία 3

    Λίβανος 3

    Καναδάς 2

    Νέα Ζηλανδία 2

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 August 2010 - 6:30:49 UTC