Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εικαστική έκθεση στη Σχολή της Χάλκης
  • [02] Νέος θρίαμβος της εθνικής
  • [03] Διπλό πένθος για την Αεροπορία
  • [04] Σήραγγα σωτηρίας
  • [05] Αναμετρήσεις

  • [01] Εικαστική έκθεση στη Σχολή της Χάλκης

    Την λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να

    παραμένει κλειστή εξέφρασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας εικαστική έκθεση στο χώρο της ιστορικής

    σχολής.

    « Η περίπτυστος αυτή Θεολογική Σχολή εξακολουθεί να παραμένει

    κλειστή», είπε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες επισκέπτες που ήλθαν από

    την Αθήνα για τα εγκαίνια τη έκθεσης.

    «Και τούτο παρά πάσαν προσδοκίαν». «Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον

    αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλ΄ ουδέν πλέον τούτου

    -τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν», είπε .

    Ο Πατριάρχης επανέλαβε -με σημασία- ότι ο λόφος στον οποίον βρίσκεται

    η Θεολογική Σχολή λέγεται «λόφος της ελπίδος» και «η ελπίς ου

    καταισχύνει» (Ρωμ. Εβ, 5).», είπε

    Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμα ότι ο χώρος της Θεολογικής Σχολής που

    ανήκει στην Μονή της Αγίας Τριάδος παρέμενε και παραμένει πάντοτε

    ανοικτός «Δέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητάς -καί όχι μόνον», είπε

    ο Πατριάρχης.

    «Κηρύττομε, λοιπόν, την έναρξιν της σπουδαίας ταύτης εκθέσεως

    εικαστικών τεχνών εν ταις αιθούσαις της Σχολής, ευλογούντες πάντας

    τούς καλλιτέχνας και τους κοπιάσαντας διά την ευπρόσωπο ταύτη

    παρουσίασιν», κατέληξε απευθυνόμενος στους εξ Αθηνών επισκέπτες, και

    τον υπουργό Πολιτισμού κ . Παύλο Γερουλάνο που βρέθηκε στην Χάλκη των

    Πριγκιποννήσων προερχόμενος από την Σαγκάη της Κίνας για να παραστεί

    στα εγκαίνια της έκθεσης.

    Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός

    Πολιτισμού παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό στον οποίον χοροστάτησε ο

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος .

    Η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από την Αθήνα και πολλούς από τους 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση . Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης που ενισχύει την έκθεση μέσα από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός και παρέστη και στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με έργα που έχουν δημιουργηθεί

    ειδικά για την έκθεση, λέει η Αναστασία Μάνου, που εμπνεύσθηκε και

    οργάνωσε την έκθεση.

    Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

    Ομιλία Π.Γερουλάνου

    "Για τη δύναμη της δημιουργίας της πίστης και την προαναγγελία νέων εποχών που θα μας κάνουν όλους, Έλληνες και Τούρκους, να αισθανθούμε υπερήφανοι", μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους των εγκαινίων της έκθεσης "Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη" στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Ο κ. Γερουλάνος παρατήρησε ότι η έκθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί "ένα γεγονός ρουτίνας αν τα θέματα και ο χώρος με τα οποία ασχολείται δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν θέματα έντασης", όπως χαρακτηριστικά είπε. "Δεν θα ξέρουμε για πολύ καιρό ακόμα αν οι στιγμές αυτές που ζούμε είναι ιστορικές" είπε ο υπουργός και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας των δημιουργών των δύο χωρών.

    Ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμαρχος των Πριγκιποννήσων, ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί, πολλοί καλλιτέχνες Έλληνες και Τούρκοι ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στα εγκαίνια και τη δεξίωση που ακολούθησε στους κήπους της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

    [02] Νέος θρίαμβος της εθνικής

    Η εθνική ομάδα ζευγάρωσε τις νίκες της στον Γ΄ όμιλο του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, επικρατώντας 83-80 του Πουέρτο Ρίκο στην Αγκυρα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα απέναντι στους σκληροτράχηλους αντιπάλους του και ήταν πίσω στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, αλλά φάνηκε πιο ψύχραιμο στα κρίσιμα σημεία και έφτασε στη νίκη, με κορυφαίο τον Βασίλη Σπανούλη, που σημείωσε 28 πόντους. Ετσι, η ελληνική ομάδα ξεπέρασε ανώδυνα την απουσία των τιμωρημένων Φώτση και Σχορτσιανίτη και, πλήρης πλέον, ετοιμάζεται για το ντέρμπι της Τρίτης με την οικοδέσποινα Τουρκία.

    Τα δεκάλεπτα: 23-21, 41-35, 56-59, 80-83

    [03] Διπλό πένθος για την Αεροπορία

    Μέσα σε κλίμα οδύνης τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος στη Γέργερη Ηρακλείου η κηδεία του άτυχου σμηναγού Σήφη Αναστασάκη ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου νοσηλευόταν μετά τη σύγκρουση δύο F-16 κατά τη διάρκεια άσκησης νότια της Κρήτης.

    Τραγικές φιγούρες η έγκυος σύζυγος του, οι γονείς και οι συγγενείς του που δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν ότι ο "περήφανος αετός τους" δεν υπάρχει πια.

    Παράλληλα εκατοντάδες άτομα φίλοι , συνάδελφοι και συγχωριανοί του άτυχου πιλότου βρέθηκαν το απόγευμα στη Γέργερη για να πουν το στερνό αντίο με δάκρυα στα μάτια στον 36χρονο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, που συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο, ενώ στεφάνια απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και ο υπουργός Άμυνας.

    Παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Αθανάσιος Καρούντζος , η Νομάρχης κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη , βουλευτές απ΄ όλη την Κρήτη, δήμαρχοι κά.

    Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, κηδεύτηκε από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Άρτα ο 33χρονος σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας.

    Εκατοντάδες συμπολίτες, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν στην σορό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου κ.α.

    [04] Σήραγγα σωτηρίας

    H γεώτρηση για την διάνοιξη ενός πηγαδιού (μιας βοηθητικής σήραγγας) που θα φθάσει σε βάθος 700 μέτρων για τη διάσωση των 33 ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τη γη στο βόρειο τμήμα της Χιλής, θα ξεκινήσει αύριο τα ξημερώματα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μηχανικός που θα συντονίσει τις εργασίες, Αντρέ Σουγκαρέτ.

    Ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο που έχει σχεδιαστεί στην Αυστραλία, το Strata 950, "τοποθετείται τώρα στην περιοχή (...) και έχουμε την πρόθεση να αρχίσουμε την Δευτέρα τα ξημερώματα με αυτό το μηχάνημα", δήλωσε.

    Ο Χιλιανός μηχανικός διευκρίνισε ότι η "καμινάδα" (η βοηθητική σήραγγα) που οδηγεί στο καταφύγιο, θα κατέβει έως τα 702 μέτρα σε ευθεία γραμμή, και επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.

    Η σήραγγα αυτή που θα έχει διάμετρο 66 εκατοστά, θα επιτρέψει να βγουν ένας-ένας οι 33 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 23 ημέρες μετά την καθίζηση του εδάφους και την κατάρρευση των στοών που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ από το Σαντιάγο.

    Την Παρασκευή η χιλιανή τηλεόραση μετέδωσε τις πρώτες εικόνες της ομάδας των 33 ανθρακωρύχων, δείχνοντάς τους οργανωμένους και χαλαρούς, να εξηγούν το πως έχουν οργανώσει τη ζωή τους σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης.

    Αυτές οι πρώτες εικόνες της ομάδας των ανθρακωρύχων, γυρίστηκαν με τη χρήση μικρο-κάμερας που τους εστάλη με μια από τις ειδικές βολίδες που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό τους.

    [05] Αναμετρήσεις

    ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός 3-2:Μετά από ένα εξαιρετικό ματς και με ανατροπές στο σκορ, ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2 τον Πανσερραϊκό στην Τούμπα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Τα γκολ του «Δικεφάλου» πέτυχαν οι Βιεϊρίνια (45΄), Τσιρίλο (47΄), Παπάζογλου (70΄), ενώ για την ομάδα των Σερρών σκόραρε ο Μπέλιτς (19΄, 55΄).

    Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης 0-1:Πρεμιέρα με πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη έκανε στην εφετινή διοργάνωση του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας ο Αστέρας Τρίπολης, που επικράτησε στο Ηράκλειο του Εργοτέλη με 1-0. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 4ο λεπτό με σουτ ο Λαδάκης, και αφού προηγουμένως η μπάλα βρήκε στον Μπέτο.

    Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-1:Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε μέσα στο «Καυτανζόγλειο» με τον Μήτρογλου στο 59', ο Ηρακλής κατάφερε να πετύχει την ανατροπή μέσα σε επτά λεπτά και να νικήσει 2-1 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Αρχικά ο «Γηραιός» ισοφάρισε με πέναλτι του Μάρα στο 79' και πήρε τη νίκη με τον Βέλλιο στο 86'.

    Λάρισα-Ατρόμητος 1-0:Με γκολ του Κουζέν στο 77΄, η Λάρισα νίκησε στο Αλκαζάρ 1-0 τον Ατρόμητο.

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός 0-1:Καλύτερος ο Ολυμπιακός Βόλου, νίκησε δίκαια 1-0 τον Πανιώνιο μέσα στη Νέα Σμύρνη. Το γκολ της νίκης πέτυχε ένας πρώην «κυανέρυθρος», ο Μάριο Μπρέσκα, στο 59'.

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-1:Προβληματικός ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Ξάνθη, στο άδειο από φιλάθλους "Απόστολος Νικολαίδης". Ο Πετρόπουλος άνοιξε το σκορ στο 9΄ και στο 52΄ ο Ελινγκτον με σουτ μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα:

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-1

    (9΄ Πετρόπουλος - 52΄ Ελινγκτον)

    Λάρισα-Ατρόμητος 1-0

    (77΄ Κουζέν)

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός Βόλου 0-1

    (59΄ Μπρέσκα)

    Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-1

    (79΄ πεν. Μάρα, 86΄ Βέλλιος - 59΄ Μήτρογλου)

    Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης 0-1

    (4΄ Λαδάκης)

    ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός 3-2

    (45΄ Βιεϊρίνια, 47΄ Τσιρίλο, 70΄ Παπάζογλου - 19΄, 55΄ Μπέλιτς)

    20:30 Καβάλα-Άρης Στάδιο "Ανθή Καραγιάννη"

    20:30 Κέρκυρα-ΑΕΚ Παμπελοποννησιακό Στάδιο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 August 2010 - 18:30:22 UTC