Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκρουση μαχητικών στον αέρα
  • [02] "Η εικόνα αλλάζει"

  • [01] Σύγκρουση μαχητικών στον αέρα

    Δύο μαχητικά F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα Κρήτης συγκρούστηκαν στον αέρα νοτιοανατολικά της νήσου Χρυσή, με αποτέλεσμα να συντριβούν.

    Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δύο χειριστές έχουν περισυλλεγεί σώοι. Ήδη μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

    Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες.

    [02] "Η εικόνα αλλάζει"

    Με τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις του για «φως στο τούνελ» της ελληνικής οικονομίας, συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την τροπολογία του, με την οποία αυξάνονται κατά 25 δισ. ευρώ τα κονδύλια για την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες.

    Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η πρόσθετη αυτή εγγυοδοσία, (με την οποία αναπροσαρμόζονται τα ποσά τα οποία προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008), δεν συνιστά σύγκλιση της κυβερνητικής πολιτικής με εκείνην της ΝΔ, αλλά τουναντίον διατήρηση της «ριζικής διαφοράς τους», καθώς η ρύθμιση, σκοπεί μεν στην ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με τελικό αποτέλεσμα την ενίσχυση της «πραγματικής οικονομίας, των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

    Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές, διεθνείς αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε πως «τα προβλήματα παραμένουν και η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, η οποία, ωστόσο, είναι πιο ρηχή από αυτήν που θα μπορούσαμε να αναμένουμε. Η συρρίκνωση βρίσκεται κάτω από το 3% το πρώτο εξάμηνο - και το 2010 προβλέπουμε πως θα κλείσει κάτω από το προβλεπόμενο 4% του σχεδίου. Σίγουρα θα χαθούν θέσεις εργασίας στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αρχίζουμε, όμως, να βλέπουμε φως στο τούνελ, ύστερα από μήνες απόλυτης μαυρίλας για τις προοπτικές της χώρας". "Η εικόνα αλλάζει", τόνισε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε επίσης πως δεν υφίσταται «νέο Μνημόνιο», αλλά «επικαιροποιημένο» και πως, «ποτέ δεν τέθηκε, ούτε και θα τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά μονάχα εφαρμογή προγράμματος συμμαζέματος και διαρθρωτικά μέτρα. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους εξακολουθούν να προβλέπουν ζοφερό μέλλον για την ελληνική Οικονομία».

    Σε ό,τι αφορά την τροπολογία καθεαυτή, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να διαφοροποιήσει τη ρύθμιση και τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη (τις οποίες αναπροσαρμόζει λογιστικά) υπογραμμίζοντας πως το μέτρο συνιστά «παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα»: «Δεν χαρίζουμε τίποτα στις Τράπεζες και η κίνησή μας δεν συνεπάγεται την αυτόματη παροχή εγγυήσεων 25 δισ. στις Τράπεζες. Τους δίνουμε την δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατόπιν υποβολής σχετικού σχεδίου από κάθε Τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευτούν χρήματα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο υπουργός.

    Η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, με αρκετά σαρκαστικές ωστόσο τις βολές του εκπροσώπου της για την «ανακολουθία» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ: Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε τις δηλώσεις της νυν υπουργού Οικονομίας το 2008, κατά τις οποίες, «ο ρόλος στήριξης της πραγματικής οικονομίας ανήκει στο κράτος και όχι στις Τράπεζες» και αναρωτήθηκε «ποια είναι τα στοιχεία αυτά που σας οδηγούν στην πράγματι σωστή απόφαση, όταν δεν έχετε εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα που τότε αξιώνατε από την κυβέρνηση της ΝΔ».

    Σχολιάζοντας, κατά τα άλλα, την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως «η ανευθυνότητά σας, μας έχει βυθίσει ανάμεσα στα άλλα στη σημερινή δεινή κατάσταση: Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά το κόψιμο των εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και το στέγνωμα της αγοράς, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού; Είστε άραγε ευχαριστημένος απβ αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε εντάξει στο χρονοδιάγραμμα για να σώσετε τον τόπο από την κρίση;», ρωτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Εκείνοι που συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τη χώρα, εκείνοι που κυβέρνησαν με ψέματα και που οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία και τον λαό σε αδιέξοδα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ,η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε», απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

    «Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι Τράπεζες!» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ποιος όμως θα ορίσει τα κριτήρια αυτά, αν όχι ένας δημόσιος χώρος, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, μια Βουλή; Πραγματική οικονομία δεν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά που συνθλίβονται και εξαφανίζονται; Και δεν πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός για το πού δόθηκαν τα προηγούμενα 28 δισ.;», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω διευκρινίσεις παρείχε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη η οποία ανέφερε πως «η πρότασή μας ήταν πως έπρεπε να είχε συσταθεί ένα ταμείο, ώστε όταν δίνονται ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες θα κατέβαλαν αντίστοιχης αξίας δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Αυτό το ταμείο, λόγω της κρίσης, δεν έχει μπορέσει ακόμα να συσταθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύστασή του. Αυτή τη στιγμή όμως, ως απόρροια της κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, οι ίδιες οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δανειοδότησης ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Η κα Κατσέλη παρέπεμψε περαιτέρω σε μελλοντική συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκαλώντας την διαμαρτυρία του Άδωνι Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ), ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του νομοθετήματος. Από κει και πέρα, «εδώ οι Τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ("για να μην πω κάτι άλλο επειδή είμαστε στη Βουλή") τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια - κι σεις μας λέτε πως θα τις ελέγξετε για 25 δισ; Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις Τράπεζες και την κοινωνία, προβλέποντας «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο, δεν αποσκοπεί μονάχα στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά στην εξασφάλιση για τους κεφαλαιοκράτες, ενός φτηνού εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής εντάσσονται και τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το χτύπημα των επικουρικών, η νέα φορολογική επιδρομή με την μετάταξη εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ».

    Γ. Πεταλωτής: "Ανάπτυξη από το 2010"

    Είναι δεδομένο ότι δεν περιμένουμε χειρότερες μέρες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ και υπογράμμισε ότι αυτό που προβλέπεται είναι από το 2010 να υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και ανάπτυξη.

    Επεσήμανε δε ότι όσο η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το μνημόνιο, "τόσο θα βλέπουμε πραγματικά την ελπίδα μπροστά μας, τόσο θα βλέπουμε φως στο τούνελ".

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει "νέο μνημόνιο" και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων μέτρων το 2010, ενώ επανέλαβε ότι η αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει μέσα στο μνημόνιο και αφορά στο 2011.

    Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στην Αριστερά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν συνιστά σεβασμό προς τον ελληνικό λαό, "όταν πηγαίνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με σύνθημα το "αντι-μνημόνιο" " και χαρακτήρισε αδιανόητο να το κάνει αυτό η ΝΔ "η οποία μας έφερε στην πιο άσχημη κατάσταση που θα μπορούσε να υπάρχει και μας ανάγκασε να φθάνουμε σε σημείο να συντάσσουμε μνημόνια".

    Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό

    Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού εξετάστηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου.

    Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπου διαπιστώθηκε ότι η αύξησή τους τον Αύγουστο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που προβλέπει ο προϋπολογισμός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 August 2010 - 12:30:47 UTC