Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: "Δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό"
  • [03] "Η εικόνα αλλάζει"
  • [04] "Κανένα νέο μέτρο"
  • [05] "Ανάπτυξη από το 2010"
  • [06] Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο
  • [07] Παραιτείται ο Γ. Καμίνης
  • [08] Στο "Γ.Καραϊσκάκης" ο αγώνας

  • [01] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό, ενώ αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις και τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.

    Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι. Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

    Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων, όπως επίσης η μεταστροφή των υποψηφίων από την προτίμηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

    Σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς περί την οικονομία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.

    Γενικότερα, εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι οι υποψήφιοι προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό τμήματα και σχολές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων που είχε ως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τη μεγάλη (μέχρι και 10.000 μόρια) πτώση των βάσεων σε ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ στην περιφέρεια, τα οποία είχαν κενές θέσεις, προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας, τους καθηγητές αλλά και τους ειδικούς της Εκπαίδευσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι εισάγονται υποψήφιοι με μέσον όρο βαθμολογίας ακόμη και κάτω από μονάδα, ενώ βαθμολογίες κάτω από τη βάση παρατηρούνται και μεταξύ εισαγομένων στα ΑΕΙ.

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη σ' αυτό το στοιχείο, είπε μεταξύ άλλων: «Και φέτος όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και συγκεντρώνεται η προτίμηση των υποψηφίων. Οι σχολές αυτές είναι και στα πανεπιστήμια, αλλά και στα τεχνολογικά ιδρύματα. Νομίζω έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι υπάρχουν τεχνολογικά ιδρύματα και στην Αθήνα, αλλά και στις Σέρρες όπου οι βάσεις ανέβηκαν και 2.000 μονάδες.

    Την ίδια στιγμή, στις σχολές εκείνες που δεν έχουν υψηλή προτίμηση και δεν υπάρχει συγκέντρωση υποψηφίων, διαμορφώνονται όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή με το απολυτήριο λυκείου μπορεί κάποιος ουσιαστικά να συμμετέχει στις σχολές αυτές.

    Το υπουργείο θα λάβει και τα φετινά δεδομένα και τη φετινή διαμόρφωση των τμημάτων των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ υπόψη, ώστε να προχωρήσει στις τελικές επιλογές που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και τη νέα χωροταξική αναδιάρθρωσή τους. Θέλω δε να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με πολύ σοβαρά στοιχεία που έχουμε, μαθητές οι οποίοι ήταν κάτω από τη βάση, πολύ κάτω από τη βάση και με σχετικά μικρό βαθμό απολυτηρίου, δεν εμποδίζονταν από το να βγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού και να γυρίζουν με πτυχία σχολών με πολύ υψηλό βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

    Επομένως, είναι σωστό να μην έχουμε μια ''υποκριτική'' προσέγγιση, γιατί είναι πιο ανατριχιαστικό το να πούμε κάποια στιγμή ότι δεν θα έχουμε εμποροπλοιάρχους ή δεν θα έχουμε ανθοκόμους ή δεν θα έχουμε ανθυποπυραγούς, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά με απολυτήριο λυκείου να έχουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής και προσπάθειας».

    Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, είπε χαρακτηριστικά επ' αυτού εκτός των άλλων ότι «Δεν υπάρχει αξιόπιστη μεταλυκειακή βαθμίδα», ενώ πρόσθεσε: «Με το απολυτήριο λυκείου έχει δικαίωμα ένα παιδί να πάει στη Σχολή Ανθυποπυραγών και εκεί η ίδια η σχολή έχει όλα τα περιθώρια και οι καθηγητές της να κρίνουν εάν μπορεί να υποστηριχθεί για να συνεχίσει ή εάν δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον πρώτο χρόνο».

    Η υπουργός Παιδείας, πάντως, προανήγγειλε διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων από του χρόνου, ενώ πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα εφαρμοσθεί κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014.

    Συγχρόνως, προγραμματίζονται και αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το σχετικό κείμενο θα δοθεί για διαβούλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να γίνει διάλογος και να πάρει το δρόμο της Βουλής.

    Οι διορθωτικές αλλαγές που θα γίνουν, όμως, από του χρόνου έχουν σχέση με σύμπτυξη των επιτροπών που απασχολούνται με τις εξετάσεις γενικότερα και, όπως είπε ο Γιάννης Πανάρετος, ξεπερνούν τις 30.000 οι εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι υπουργείου Παιδείας κ.λπ. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει η μείωση της ύλης στα σχολεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν -στο μέλλον, όμως- τμήματα των ΤΕΙ που φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην προσελκύουν τους υποψηφίους, αφού παρά την πτώση των βάσεων τα παιδιά δεν τα προτιμούν.

    ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ

    - Άνοδος σε 209 και πτώση σε 120

    - Καθολική πτώση στα Πολυτεχνεία και τα Παιδαγωγικά

    - Άνοδος σε σχολές Αστυνομίας, στρατιωτικές, οικονομικές, φιλολογίες, φυσικής, χημείας, μαθηματικών

    - 28 σχολές με βαθμό κάτω από τη βάση.

    ΒΑΣΕΙΣ ΤΕΙ

    - 102 κάτω από τη βάση (2 από αυτά με μέσον όρο βαθμολογίας λιγότερο από τη μονάδα)

    - Εισάγονται με μέσον όρο βαθμολογίας από 18,4 και άνω, αλλά αντίθετα εισάγονται και με μέσον όρο βαθμολογίας 0,9 (Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος Κοζάνης).

    Συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την ΔΟΕ

    Άμεσα απάντησε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο αίτημα του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που ζήτησε να συναντηθούν κατεπειγόντως. Η υπουργός συναντάται με τους δασκάλους και συζητά μαζί τους τα προβλήματα των σχολείων που ανοίγουν σε λίγες ημέρες.

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: "Δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό"

    Την εκτίμηση ότι ο πολιτικός χάρτης της χώρας θα αλλάξει δραστικά, μέσα στην τετραετία, έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, δείχνοντας ότι θα προχωρήσει ταυτόχρονα στη δημιουργία δικού της πολιτικού φορέα.

    «Τα πολιτικά κόμματα σήμερα στήθηκαν το 1974. Δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες. Από τη δομή τους, από τον τρόπο λειτουργίας τους και από τον τρόπο με τον οποίον καλούν ή διώχνουν κόσμο.Πιστεύω ότι ο πολιτικός χάρτης της χώρας θα αλλάξει.Και θα αλλάξει δραστικά», τόνισε.

    Απέφυγε να πει αν θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη ως υποψήφιο περιφερειάρχη, λέγοντας ότι «δεν έχω τοποθετηθεί καθόλου για τα θέματα της περιφέρειας ακόμα. Και θα τοποθετηθούμε κάποια στιγμή συνολικά».

    Εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στον Νικήτα Κακλαμάνη στο Δήμο Αθηναίων, ενώ για την υποψηφιότητα του Κ. Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη σημείωσε:

    «Δεν έχουμε τοποθετηθεί ακόμα στο θέμα της Θεσσαλονίκης. Περιμένω να δω, διότι υπάρχει διαφορετική πολιτική ανάμεσα σε βουλευτές που κατεβαίνουν υποψήφιοι για δήμους και σε αυτοδιοικητικά στελέχη. Μέχρι στιγμής έχω τοποθετηθεί μόνο για τα αυτοδιοικητικά στελέχη».

    Σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό KANAΛΙ 1, η κα Μπακογιάννη διαφώνησε με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, αναγνώρισε ότι έκανε λάθη κατά της διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή,αλλά σημείωσε ότι αν και πάλι ήταν μέλος μιας κυβέρνησης με 151 βουλευτές τη ίδια στάση θα τηρούσε.

    [03] "Η εικόνα αλλάζει"

    Με τις πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις του για «φως στο τούνελ» της ελληνικής οικονομίας, συνόδευσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την τροπολογία του, με την οποία αυξάνονται κατά 25 δισ. ευρώ τα κονδύλια για την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες.

    Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η πρόσθετη αυτή εγγυοδοσία, (με την οποία αναπροσαρμόζονται τα ποσά τα οποία προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008), δεν συνιστά σύγκλιση της κυβερνητικής πολιτικής με εκείνην της ΝΔ, αλλά τουναντίον διατήρηση της «ριζικής διαφοράς τους», καθώς η ρύθμιση, σκοπεί μεν στην ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με τελικό αποτέλεσμα την ενίσχυση της «πραγματικής οικονομίας, των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές, διεθνείς αξιολογήσεις της πορείας της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε πως «τα προβλήματα παραμένουν και η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, η οποία, ωστόσο, είναι πιο ρηχή από αυτήν που θα μπορούσαμε να αναμένουμε. Η συρρίκνωση βρίσκεται κάτω από το 3% το πρώτο εξάμηνο - και το 2010 προβλέπουμε πως θα κλείσει κάτω από το προβλεπόμενο 4% του σχεδίου. Σίγουρα θα χαθούν θέσεις εργασίας στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αρχίζουμε, όμως, να βλέπουμε φως στο τούνελ, ύστερα από μήνες απόλυτης μαυρίλας για τις προοπτικές της χώρας". "Η εικόνα αλλάζει", τόνισε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε επίσης πως δεν υφίσταται «νέο Μνημόνιο», αλλά «επικαιροποιημένο» και πως, «ποτέ δεν τέθηκε, ούτε και θα τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά μονάχα εφαρμογή προγράμματος συμμαζέματος και διαρθρωτικά μέτρα. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους εξακολουθούν να προβλέπουν ζοφερό μέλλον για την ελληνική Οικονομία».

    Σε ό,τι αφορά την τροπολογία καθεαυτή, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να διαφοροποιήσει τη ρύθμιση και τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη (τις οποίες αναπροσαρμόζει λογιστικά) υπογραμμίζοντας πως το μέτρο συνιστά «παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα»: «Δεν χαρίζουμε τίποτα στις Τράπεζες και η κίνησή μας δεν συνεπάγεται την αυτόματη παροχή εγγυήσεων 25 δισ. στις Τράπεζες. Τους δίνουμε την δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κατόπιν υποβολής σχετικού σχεδίου από κάθε Τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευτούν χρήματα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε ο υπουργός.

    Η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, με αρκετά σαρκαστικές ωστόσο τις βολές του εκπροσώπου της για την «ανακολουθία» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ: Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε τις δηλώσεις της νυν υπουργού Οικονομίας το 2008, κατά τις οποίες, «ο ρόλος στήριξης της πραγματικής οικονομίας ανήκει στο κράτος και όχι στις Τράπεζες» και αναρωτήθηκε «ποια είναι τα στοιχεία αυτά που σας οδηγούν στην πράγματι σωστή απόφαση, όταν δεν έχετε εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα που τότε αξιώνατε από την κυβέρνηση της ΝΔ».

    Σχολιάζοντας, κατά τα άλλα, την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως «η ανευθυνότητά σας, μας έχει βυθίσει ανάμεσα στα άλλα στη σημερινή δεινή κατάσταση: Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά το κόψιμο των εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και το στέγνωμα της αγοράς, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού; Είστε άραγε ευχαριστημένος απβ αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε εντάξει στο χρονοδιάγραμμα για να σώσετε τον τόπο από την κρίση;», ρωτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    «Εκείνοι που συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τη χώρα, εκείνοι που κυβέρνησαν με ψέματα και που οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία και τον λαό σε αδιέξοδα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ,η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε», απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

    «Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι Τράπεζες!» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ποιος όμως θα ορίσει τα κριτήρια αυτά, αν όχι ένας δημόσιος χώρος, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, μια Βουλή; Πραγματική οικονομία δεν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά που συνθλίβονται και εξαφανίζονται; Και δεν πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός για το πού δόθηκαν τα προηγούμενα 28 δισ.;», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω διευκρινίσεις παρείχε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη η οποία ανέφερε πως «η πρότασή μας ήταν πως έπρεπε να είχε συσταθεί ένα ταμείο, ώστε όταν δίνονται ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες θα κατέβαλαν αντίστοιχης αξίας δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Αυτό το ταμείο, λόγω της κρίσης, δεν έχει μπορέσει ακόμα να συσταθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύστασή του. Αυτή τη στιγμή όμως, ως απόρροια της κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, οι ίδιες οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δανειοδότησης ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Η κα Κατσέλη παρέπεμψε περαιτέρω σε μελλοντική συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκαλώντας την διαμαρτυρία του Άδωνι Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ), ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του νομοθετήματος. Από κει και πέρα, «εδώ οι Τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ("για να μην πω κάτι άλλο επειδή είμαστε στη Βουλή") τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια - κι σεις μας λέτε πως θα τις ελέγξετε για 25 δισ; Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις Τράπεζες και την κοινωνία, προβλέποντας «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο, δεν αποσκοπεί μονάχα στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά στην εξασφάλιση για τους κεφαλαιοκράτες, ενός φτηνού εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής εντάσσονται και τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το χτύπημα των επικουρικών, η νέα φορολογική επιδρομή με την μετάταξη εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ».

    Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό

    Σύσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή των γγ του υπουργείου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 με βάση τους στόχους, που έχουν τεθεί στο μνημόνιο, και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να επιτευχθεί αυτό.

    Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν τα φορολογικά έσοδα και να δοθούν εντολές από τον υπουργό για την επιτάχυνση των ελέγχων στην αγορά και τις επιχειρήσεις από το ΣΔΟΕ, καθώς και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

    Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, το βάρος θα δοθεί στην αγορά και ειδικότερα σε ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα καθώς και για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο.

    Τα φορολογικά έσοδα κινούνται με ρυθμό χαμηλότερο από το στόχο, που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2010.

    Ωστόσο, οι δαπάνες έχουν μειωθεί, στο διάστημα αυτό, σε επίπεδα χαμηλότερα από το στόχο του προϋπολογισμού (κατά 5.6 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η υστέρηση των εσόδων.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επόμενο τετράμηνο θεωρείται κρίσιμο για τα έσοδα και τους στόχους του μνημονίου.

    [04] "Κανένα νέο μέτρο"

    "Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων" διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι: "δεν υπάρχει και καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας".

    "Το υπουργείο ανταπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα. Τις αλλαγές τις είχαμε δρομολογήσει πριν το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και είμαστε περήφανοι για αυτό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λοβέρδο στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το Ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, εμφανίζεται το άρθρο 11 του νόμου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση τους αριθμούς του ασφαλιστικού νόμου σ' ότι αφορά μια σειρά από θέματα, ως νέο μέτρο. Επίσης η πρόβλεψη του άρθρου 15 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες εμφανίζεται ως νέο μέτρο. "Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Οποιος το κάνει αυτό παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. Οσοι το λένε αυτό ψεύδονται ασύστολα".

    Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μέτρο που αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά έτος. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

    Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στους περίπου 8.500 υπεραιωνόβιους οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη από τα Ταμεία, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 είναι άνω των 110 ετών. Ηδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και με τη βοήθεια της Ασφάλειας αναζητώνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εν ζωή ή αν έχουν αποβιώσει.

    Όσον αφορά στο σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Βρέττα, τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

    Η κ. Βρέττα ανέφερε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκινά από τον ΟΑΕΕ επειδή σε ΙΚΑ και ΟΓΑ διαπιστώνεται σημαντική μείωση δαπανών υγείας πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες. Στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν συμβαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες χρημάτων.

    Προωθείται ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας

    Θετικά στο μεγαλύτερο βαθμό αντιμετώπισαν τα κόμματα της Βουλής τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προώθηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών εταιρειών,που θα επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Το μέτρο θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι μέσω αυτών των μη κερδοσκοπικών εταιρειών να προωθηθεί η απασχόληση σε δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι από ναρκωτικά- προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να ενδυναμωθεί η τοπική ανάπτυξη.

    Οι εταιρείες αυτές δεν θα διανέμουν κέρδη, αλλά οι "εταίροι" απλώς θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτερου μισθού. Παραδείγματα τέτοιων εταιρειών, είναι ήδη η "φροντίδα στο σπίτι".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Μιχάλης Τιμοσίδης έδωσε μεγάλο βάρος στο θέμα της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, χωρίς να αναλώνεται το κράτος σε επιδοματικές πολιτικές, ενώ έκρινε σκόπιμο να ξεκαθαριστεί εξαρχής το κονδύλι που θα διατεθεί για το εγχείρημα.

    Από την ΝΔ ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι και η ΝΔ είχε ξεκινήσει το θεσμό, γι' αυτό και συμφωνεί με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, ρίχνοντας βάρος στον έλεγχο της χρηματοδότησης της διαχείρισης των εταιρειών αυτών.

    Αρνητική στην προοπτική των κοινωνικών εταιρειών, δήλωσε η Σοφία Καλαντίδου από το ΚΚΕ, κρίνοντας ότι "η λειτουργία της κοινωνική οικονομίας κινείται παράλληλα και όχι αντιπαραθετικά προς την καπιταλιστική οικονομία.

    Θετική, αλλά με έκφραση αμφιβολιών για την επιτυχία του εγχειρήματος, δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπανδρέου, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής ("Δημοκρατική Αριστερά") Θανάσης Λεβέντης.

    [05] "Ανάπτυξη από το 2010"

    Είναι δεδομένο ότι δεν περιμένουμε χειρότερες μέρες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ και υπογράμμισε ότι αυτό που προβλέπεται είναι από το 2010 να υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και ανάπτυξη.

    Επεσήμανε δε ότι όσο η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το μνημόνιο, "τόσο θα βλέπουμε πραγματικά την ελπίδα μπροστά μας, τόσο θα βλέπουμε φως στο τούνελ".

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει "νέο μνημόνιο" και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων μέτρων το 2010, ενώ επανέλαβε ότι η αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει μέσα στο μνημόνιο και αφορά στο 2011.

    Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στην Αριστερά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν συνιστά σεβασμό προς τον ελληνικό λαό, "όταν πηγαίνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με σύνθημα το "αντι-μνημόνιο" " και χαρακτήρισε αδιανόητο να το κάνει αυτό η ΝΔ "η οποία μας έφερε στην πιο άσχημη κατάσταση που θα μπορούσε να υπάρχει και μας ανάγκασε να φθάνουμε σε σημείο να συντάσσουμε μνημόνια".

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε αφενός την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και τα υπουργικά γραφεία και, αφετέρου, ότι εάν υπάρξουν επιλογές από το υπουργικό συμβούλιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα κενά θα αναπληρωθούν.

    "Εμείς μένουμε εκεί, δεν εξυπηρετεί κανέναν το να μιλάμε για ανασχηματισμό συνέχεια", υποστήριξε ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι "έχουμε να επιτελέσουμε ένα εθνικό έργο".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι οι προτάσεις της επιτροπής για δομικές αλλαγές αποσκοπούν στο να υπάρχει ένα σύγχρονο και λειτουργικό υπουργικό σχήμα σε επίπεδο δομών και σημείωσε ότι "εννοείται πως κανείς από τους υπουργούς δεν αισθάνεται αιχμάλωτος, κανείς δεν είναι σε ομηρία, έχουν να κάνουν τόση δουλειά όλοι οι υπουργοί, που νομίζω ότι αυτό προέχει και το δείχνουν καθημερινά".

    Αναφορικά με το αν θα υπάρξει κάποιος "συντονιστής" του κυβερνητικού έργου, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα "στην καινούρια δομή που συζητάμε και που είναι το ζητούμενο, υπάρχει θέμα και συντονισμού των κυβερνητικών ενεργειών" και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι "πιο βαθύ" που "θα μείνει ως παρακαταθήκη στη δομή όλων των υπουργικών συμβουλίων από εδώ και πέρα".

    Τέλος δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι ένα σχήμα πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό, κάτι που, όμως, όπως συμπλήρωσε, "θεσμικά δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσωπα".

    [06] Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο

    Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προς αυτά, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει "πακέτο" με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια απ' αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους. Για τα άλλα επαγγέλματα - πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

    Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για "μνημόνιο 1" και "μνημόνιο 2" οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.

    Στην κάθε φορά επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του Μαϊου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σ' αυτόν ήταν "πέντε γραμμές" και τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό, ενώ το ίδιο ανέφεραν και για την ενέργεια.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

    Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

    Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    [07] Παραιτείται ο Γ. Καμίνης

    Τον επόμενο μήνα θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη ο κ. Γ. Καμίνης, αφού προτείνεται από τον Φώτη Κουβέλη, ως υπερκομματικός υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας.

    Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καμίνης αναφέρει:

    «Τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνω οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο πλήρεις θητείες στο αξίωμα του Συνηγόρου του Πολίτη, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στην ίδια αρχή από τη θέση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Βασική μέριμνά μου από την πρώτη στιγμή ήταν η προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της Αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια, από κοινού με τους άμεσους συνεργάτες μου και το προσωπικό, προσπαθήσαμε συστηματικά να εμφυσήσουμε στη δημόσια διοίκηση δύο αρχές θεμελιώδεις για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου : τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας. Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στο Συνήγορο του Πολίτη. Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις.

    Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ. Την παραίτησή μου θα υποβάλω εντός του Σεπτεμβρίου, περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου. Κατά τα λοιπά και έως την εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Συνηγόρου του Πολίτη και τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κατά καιρούς προσφύγει στην ανεξάρτητη αρχή τιμώντας την με την εμπιστοσύνη τους».

    [08] Στο "Γ.Καραϊσκάκης" ο αγώνας

    Στο γήπεδο Καραϊσκάκη θα διεξαχθεί τελικά αύριο (21:00) ο αγώνας ρεβάνς της ΑΕΚ με την Νταντί Γιουνάιτεντ για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτή η απόφαση πάρθηκε για λόγους ασφαλείας, αφού κρίθηκε ακατάλληλο το γήπεδο της Νέας Σμύρνης μετά τους βανδαλισμούς που έγιναν χθες. Η συγκεκριμένη έδρα δηλώθηκε χθες το απόγευμα από την Ενωση ως εναλλακτική λύση, μετά την καταστροφή του χλοοτάπητα του ΟΑΚΑ.

    Πλέον η ΑΕΚ ενημέρωσε την UEFA πως ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο του Ολυμπιακού, ο οποίος από την αρχή ήταν δεκτικός σε αυτή την προοπτική, και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΚ θα αγωνιστεί χωρίς φιλάθλους στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, παρ΄ όλο που ήδη είχε διαθέσει 2.000 εισιτήρια, και έτσι μόνο υποστηρικτές της σκοτσέζικης ομάδας θα βρίσκονται στην εξέδρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Νταντί ασκεί έντονες πιέσεις προς την UEFA για να αναβληθεί ο αγώνας, κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν εκ των πραγμάτων εύκολο να συμβεί, αφού την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης.

    Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra 103,3" ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Κωνσταντίνος Τσακίρης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει με τίποτα να παραχωρηθεί το γήπεδο στην ΑΕΚ: "Είμαι φανατικά ενάντια σε αυτή την απόφαση. Ο κ. Κιντής έριξε επανειλημμένα χυλόπιτα στον κ. Αδαμίδη. Με πήρε, για κάποιο λόγο και ο κ. Μπιτσαξής και ο κ. Μελισσανίδης και άλλοι, αλλά σε όλους είπα όχι. Είναι εξευτελιστικό για τον Πανιώνιο, με τις σχέσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με την ΑΕΚ και το πώς μας αντιμετωπίζει στον Τύπο τουλάχιστον, να παραχωρήσουμε το γήπεδο", σχολίασε ο "ισχυρός άνδρας" των "κυανέρυθρων" και συνέχισε: "Ξεφτιλιζόμαστε ως Πανιώνιος, αυτή είναι η θέση μου. Σέβομαι τον Ερασιτέχνη και τις αποφάσεις του. Προφανώς έχει ανάγκη τα 30.000 ευρώ που θα πάρει από την ΑΕΚ. Ο Ερασιτέχνης έχει το πολύ 300 μέλη".

    Για τις καταστροφές που έγιναν, πάντως, έκανε λόγο για "αλητεία χειρίστου είδους" και συνέχισε: "Βανδαλισμούς στην περιουσία του Πανιωνίου δεν τους δέχομαι". "Εγώ είμαι πρώτα Πανιώνιος και μετά τσάτσος στο ποδοσφαίρου. Περνάμε μια τραγική μέρα σήμερα. Μας απασχολεί πώς θα σώσουμε το γήπεδό μας που διαλύεται από τους δικούς μας φιλάθλους. Δεν έχω να πω κάτι άλλο".

    Εξάλλου, ο Γεράσιμος Βεντούρης παραιτήθηκε σήμερα από την προεδρία του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, μετά τα όσα συνέβησαν χθες, με αφορμή την παραχώρηση του γηπέδου της Νέας Σμύρνης στην ΑΕΚ για τον αυριανό αγώνα με τη Νταντί Γιουνάιτεντ. Σε δηλώσεις του στον «Sentra 103,3» τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παραχώρηση του γηπέδου της Νέας Σμύρνης στην ΑΕΚ για ένα ευρωπαϊκό επίσημο παιχνίδι το λιγότερο που μπορώ να πω είναι πως δεν είναι εξευτελιστικό. Κάποια μερίδα φιλάθλων του Πανιωνίου διαφωνεί με την άποψη αυτή. Εξάλλου στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν παίζει η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, αλλά μια ελληνική ομάδα και αυτή υποστηρίζουμε. Και ο Πανιώνιος συμμετέχει στην Ευρώπη ή προσπαθεί κάθε χρόνο να κερδίσει την συμμετοχή του σε αγώνες εκτός συνόρων της χώρας. Στόχος όλων πρέπει να είναι να κερδίζουμε βαθμούς σαν χώρα και να παίρνουμε καλύτερη θέση στη βαθμολογία της UEFA. Τα χθεσινά γεγονότα θεωρώ εξευτελιστικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 August 2010 - 14:30:59 UTC