Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο για τη μείωση των δαπανών
  • [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για το καμποτάζ
  • [03] Σε υψηλούς τόνους η εξέταση Γ.Σανιδά
  • [04] ΝΔ-Νέες υποψηφιότητες
  • [05] Αντιπαράθεση για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν
  • [06] Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο
  • [07] Αποδοκιμάζουν τον Ομπάμα

  • [01] Σχέδιο για τη μείωση των δαπανών

    Επί τάπητος τέθηκε από τους διοικητές και τον πρόεδρο των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων της χώρας κοινό σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στη βάση των κατευθύνσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου συμμετείχαν, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, ο διοικητής του ΟΓΑ Παναγιώτης Πέτρουλας, και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης .

    Στη "μάχη" κατά της εισφοροδιαφυγής τα ταμεία μελετούν να ρίξουν ως δέλεαρ προς τους επιχειρηματίες τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 2012, και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.

    Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό τα ταμεία μελετούν να προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια για να πείσουν τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους.

    "Πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με του επιχειρηματίες να δημιουργήσουμε έναν "ενάρετο κύκλο" συνεργασίας, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών", τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η μη καταβολή τους υποθηκεύει το μέλλον των επιχειρήσεων, με τη συσσώρευση χρεών, αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

    Συζητήθηκε ακόμη, η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, που θα εκπονήσουν σχέδιο ενεργειών εφαρμογής ενιαίων δράσεων ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των δαπανών υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθούν, σύμφωνα με τον κ. Πέτρουλα δύο με τρεις ομάδες που θα εξετάσουν όλα τα θέματα.

    "Προσπαθούμε να περικόψουμε την κατάχρηση, χωρίς να περιορίσουμε τη χρήση", τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον μήνα Ιούνιο επιτεύχθηκε στο ταμείο του μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή, εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα για το ΙΚΑ τον ίδιο μήνα οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 28%, εξοικονομώντας 40 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον συζητήθηκε και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την πληρωμή συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2011, με την απογραφή του συνόλου των δικαιούχων σύνταξης.

    Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι γίνεται στο ταμείο του έρευνα για να διαπιστωθεί εάν καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει, επισημαίνοντας ότι στο έργο αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν και τα ληξιαρχεία.

    Αναφορικά με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή τους μέχρι τέλος χρόνου, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

    Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη των "τεσσάρων" είναι η σταδιακή επανεξέταση του κανονισμού υγειονομικών παροχών του κάθε ταμείου, ώστε να υπάρξει κοινή συνισταμένη για τα τέσσερα ταμεία, καθώς και η δημιουργία κοινοπραξίας των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την αγορά υγειονομικών υπηρεσιών και υλικών σε καλύτερες τιμές.

    "Επικεντρωθήκαμε στη δυνατότητα συνεργασίας για την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου παροχών με χαμηλότερο κόστος", τόνισε ο κ. Σουλιώτης, επισημαίνοντας ότι "θέλουμε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας και αυτό πιστεύουμε θα το πετύχουμε με την ηλεκτρονική διαχείριση όλων των ενεργειών στα ταμεία".

    [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για το καμποτάζ

    Υπερψηφίστηκε στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την δραστηριοποίηση πλοίων μη κοινοτικών χωρών στο χώρο της κρουαζιέρας - τη λεγόμενη «άρση του καμποτάζ».

    Δεχόμενο το νομοσχέδιο κριτική από ΝΔ και ΛΑΟΣ, πως δεν συνιστά ουσιαστική άρση του υφιστάμενου καθεστώτος, αλλά απλή αδειοδότηση με προϋποθέσεις που δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική επιχειρηματικά, αλλά και πολεμική από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για προβλήματα που εγκυμονεί για τα δικαιώματα των ναυτεργατών χωρίς ουσιαστική στήριξη της εθνικής οικονομίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής μονάχα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθ. Λεβέντης.

    Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ζωίδη, «το καμποτάζ, η πλήρης απαγόρευση των αλλοδαπών εταιρειών κατά διεθνή πρωτοτυπία, αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στη χώρα μας, καθώς το 80% των πλοίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, δεν έχουν σημαία Ε.Ε.. Αποτέλεσμα είναι το 2008, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποβιβάζεται στην Ιταλία το 40% των ενδιαφερομένων, ενώ στην Ελλάδα μονάχα το 6,5%».

    «Το νομοσχέδιο έρχεται, αλλά το καμποτάζ δεν φεύγει» σχολίασε από πλευράς του ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης.

    Ο κος Πλακιωτάκης σημείωσε πως «πλήρης απαγόρευση σε κρουαζιερόπλοια με σημαία άλλων χωρών δεν υπήρξε ποτέ» και πως το νομοσχέδιο, «ακολουθεί το ακριβώς ίδιο σκεπτικό που εφαρμόζεται για τις κοινοτικές σημαίες, και το οποίο που έχει αποβεί άκαρπο μέχρι στιγμής». Ευκταίο κατά τον εισηγητή της ΝΔ, θα ήταν να ισχύσει αυτό που ισχύει και στις ανταγωνίστριες χώρες - αλλά αυτό δεν γίνεται: «Απουσιάζει ο ρεαλισμός που θα πρόσδιδε ελκυστικότητα στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αφορά μονάχα πλοία για μόνιμη εγκατάσταση με όρους καθαρά ελληνικής κοπής. Ούτε θέσεις εργασίας για τους έλληνες ναυτικούς θα υπάρξουν».

    Οι όροι που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι η σύναψη προηγούμενης συμφωνίας της ενδιαφερόμενης εταιρείας για 3 έτη δραστηριοποίησης, διάρκεια ταξιδιού τουλάχιστον 48 ωρών με 12 ώρες παραμονή στον ελληνικό λιμένα αφετηρίας (που στη συνέχεια μειώθηκαν σε 8 ώρες), επιβολή εισφοράς ανά επιβάτη υπέρ του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών, εξασφάλιση της εργασίας των ελλήνων ναυτικών με όρους σύμφωνους με την ελληνική νομοθεσία. Παράλληλα, γίνεται λόγος για κίνητρα πρόσληψης ελλήνων ναυτικών και διενέργεια επενδύσεων εκ μέρους των πλοιοκτητριών εταιρειών, ενώ παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, άλλες ρυθμίσεις που διαφοροποιούν τους όρους ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα, τη στελέχωση του πλοίου, τον αριθμό των δρομολογίων, τη συχνότητα και την περιοδικότητα των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες κλπ.

    Ιδιαίτερα αυστηρός προς το νομοσχέδιο υπήρξε και ο ΛΑΟΣ: Κατβ αρχήν ο εισηγητής του κόμματος, Άγγελος Κολοκοτρώνης επεσήμανε πως απβ το νομοσχέδιο απουσιάζουν προαπαιτούμενα όπως η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, ή η τροφοδοσία των πλοίων από «ανταγωνιστικά δίκτυα που θα ενισχύουν και το εισόδημα του έλληνα αγρότη». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, υποστήριξε πως η ανεργία των ελλήνων ναυτικών οφείλεται σε συνδικαλιστικές τους υπερβολές και κάλεσε την υπουργό Οικονομίας «να απαλλαγεί από την σοσιαλμανία του παρελθόντος»: «Θέλουμε καράβια στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στο Κρητικό! Καράβια θέλουμε! Διδαχθείτε από την Κύπρο, όπου όποιος θέλει κάνει μια κρουαζιέρα μιας ημέρας, δύο, τριών, τεσσάρων ημερών!» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Τα κόμματα της Αριστεράς, εξέφρασαν εκ νέου την εναντίωσή τους προς το νομοσχέδιο.

    Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ακόμα ένα δώρο στους κεφαλαιοκράτες και εφοπλιστές», καθώς, «τα πλοία θα κυκλοφορούν χωρίς κανόνες για την αναγκαία πληρότητα των πληρωμάτων και με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να διασφαλίσει τα ναυτεργατικά δικαιώματα - κάτι που επιβεβαιώνει η υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου «Zenith», όπου ναυτεργάτες από 27 χώρες αμείβονταν με μισθό 50 δολαρίων, χωρίς η κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις».

    «Τέσσερα ελληνικά πλοία δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα - και αυτά θα αλλάξουν σημαία επωφελούμενα από τους καλύτερους εργασιακούς όρους που απολαμβάνουν τα πλοία με σημαία τρίτων χωρών» παρατήρησε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν είναι τρόπος ανάπτυξης αυτός. Είναι υποταγή στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τίποτα παραπέρα».

    Υπέρ της άρσης του καμποτάζ τάχθηκε ο Θ. Λεβέντης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Δήλωσε ωστόσο «παρών», κρίνοντας πως το νομοσχέδιο είναι «βιαστικά και αβασάνιστα» συντεταγμένο - ζήτησε δε, να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της ΠΕΜΕΝ για εξασφάλιση ποσόστωσης 15% υπέρ των ελλήνων ναυτικών.

    Από πλευράς της, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, υπογράμμισε, απαντώντας στους ομιλητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πως «σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει η άνευ όρων απελευθέρωση, αλλβ αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα διατάξεων που καθιερώνουν πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκτέλεση των αντίστοιχων πλόων».

    «Το νομοσχέδιο δημιουργεί μια ασφάλεια δικαίου, επιτρέποντας στις εταιρείες έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Οι εταιρείες μάλιστα ζητούσαν 5ετή σύμβαση. Δεν επιβάλλονται επίσης, συνθέσεις πληρώματος, ή ποσόστωση, αλλά δίνονται κίνητρα για πρόσληψη ελλήνων ναυτικών, για τους οποίους θα ισχύει η ελληνική νομοθεσία - προαιρετικοί όροι για την διενέργεια επενδύσεων και απασχόληση Ελλήνων». Ακόμα και για το ύψος της εισφοράς προς το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών, «δίνουμε ένα οικονομικό κίνητρο για όσα περισσότερα λιμάνια προσεγγίζει το πλοίο, προβλέποντας μείωση της εισφοράς αυτής κατά 7% για κάθε λιμάνι» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κατσέλη.

    [03] Σε υψηλούς τόνους η εξέταση Γ.Σανιδά

    Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης κινήθηκε η κατάθεση- εξέταση από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

    Η εναρκτήρια κατάθεση του πρώην εισαγγελέα διήρκεσε δύο ώρες και ήταν εξαιρετικά λεπτομερειακή και βασισμένη σε αποκλειστικά νομικά επιχειρήματα, αντίκρουσης της κατάθεσης του επίσης πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά.

    Τα σημεία διαφωνίας και μάλιστα εντονότατης είναι αφενός το σύννομο ή μη της κατάθεσης από τον πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Αρχής- σήμερα Επιτροπής- για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των εκθέσεων για τρεις υποθέσεις ομολόγων και αφετέρου η επικοινωνία η μη του κ. Ζορμπά με τον κ.Σανιδά για το θέμα της δέσμευσης των λογαριασμών Γ.Παπαμαρκάκη στα νησιά Κεϋμαν.

    Ο κ.Σανιδάς επιχείρησε να αιτιολογήσει, γιατί δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα Ζορμπά στη δικογραφία, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προκαταλάβει το έργο της προανάκρισης όταν υπήρχε ζήτημα δικονομικής ακυρότητας.

    Επέμεινε εκτός αυτού επικαλούμενος τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και την ιδρυτική νομοθεσία για την Αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν οι «εκθέσεις Ζορμπά» να υπογράφονται μόνον από τον ίδιο, αλλά θα έπρεπε να συνυπογράφονται από όλα τα μέλη της Αρχής.

    Αφενός, γιατί οι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι λειτουργούν πάντα υπό την εποπτεία εισαγγελέα πλημμελειοδικών και σε καμία περίπτωση αυτοτελώς και αυτοδυνάμως. Και αφετέρου, γιατί από τη νομοθεσία της Επιτροπής προκύπτει ότι μόνον συλλογικώς μπορεί να λειτουργήσει εκδίδοντας πόρισμα και όχι έκθεση.

    Εξάλλου ο πρώην εισαγγελέας του Α.Π. διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με τον κ. Ζορμπά για το θέμα των λογαριασμών Γ.Παπαμαρκάκη.

    Οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτήρισαν ως «πολλαπλή φούσκα» τις «εκθέσεις- σοφίσματα Ζορμπά», ενώ η καταγγελία που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης:

    «Ευθύνεστε για πράξεις συγκάλυψης. Τρεις φορές δεν στείλατε στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπέδι, ούτε δείξατε την ίδια ευαισθησία, όταν απέδρασαν οι Καραβέλας και Χριστοφοράκος, ούτε όταν ακούγονταν τα περί συγκάλυψης»

    -Δεν σας επιτρέπω, ήταν η απάντηση του πρώην δικαστικού που κτύπησε το χέρι του στο έδρανο του, όπως το μετέφερε ως σκηνή στους δημοσιογράφους ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ ο ίδιος απάντησε: «Εδώ είστε μάρτυρας και μη μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Επειδή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα κάνατε τη συγκάλυψη».

    Η κατάσταση «πήρε φωτιά» με αντιπαρατιθέμενους τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η συνεδρίαση διεκόπη για λίγη ώρα. Κατά τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Νικ.Νικολόπουλο, Ευγενία Τσουμάνη- Σπέντζα ο μάρτυρας είπε ότι στην έρευνα Ζορμπά δεν κλήθηκαν από τον ίδιο ούτε ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουρής. «Σημασία έχει το αποδεικτικό υλικό και όχι οι φαντασιώσεις του κ. Ζορμπά», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος.

    Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ως αποκάλυψη της διαδικασίας, ότι ο κ.Σανιδάς τον Ιούνιο του 2007 «μπλόκαρε» τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του αντεισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη για τα δομημένα ομόλογα και για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ευθύνης υπουργών.

    Ο πρώην εισαγγελέας, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους επικαλέστηκαν την εγκύκλιο Λινού να γίνεται μία στοιχειώδης έρευνα πριν αποσταλούν δικογραφίες για υπουργούς στη Βουλή, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση του αντεισαγγελέα Πεπόνη, είπε ο κ. Σανιδάς ότι τα στοιχεία που επικαλείτο αφορούσαν τους αρμόδιους επιθεωρητές του υπουργείου, αλλά όχι τον τότε υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν εστάλη στη Βουλή ο φάκελος ούτε μετά τη δική του αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία.

    Αντίθετα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον πρώην εισαγγελέα ότι προανήγγειλε κατά αντιθεσμικό τρόπο διώξεις. Όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας του επισήμανε ότι τρία χρόνια δεν έκανε τίποτε και ο εισαγγελέας απάντησε ότι «έρχονται διώξεις», στο ερώτημα του βουλευτή «από πού το γνωρίζει», εκείνος απάντησε: «Ρώτησα και έμαθα». -Προαναγγέλλει κατά τη συνήθη του πρακτική κατηγορητήρια, σχολίασε ο βουλευτής.

    Διαφωνία έχει προκύψει όμως και για το θέμα της συνεννόησης ή μη των δύο πρώην δικαστικών για τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη. Η εμμονή του κ.Σανιδά σε άρνηση οδήγησε τον κ. Πρωτόπαπα στη σκέψη, όπως το ανέφερε άλλωστε μήπως γίνει κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο πρώην εισαγγελέων.

    Η ΝΔ από την πλευρά της έχει ζητήσει να αποσταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά για να διερευνήσει ποιος ψεύδεται. Πάντως ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε δύο αιτήματα. Αφενός να ερωτηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες, αν παρόμοια αιτήματα δικαστικής συνδρομής υποβάλλονται και γίνονται δεκτά προφορικώς.

    Κι ακόμη να ερωτηθεί ο σημερινός επικεφαλής της επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν από το 1996 που λειτουργεί η επιτροπή, αν υπήρξε έστω και ένα προηγούμενο να ενεργεί ο πρόεδρος ατομικώς και να μην είναι συλλογικές οι αποφάσεις.

    [04] ΝΔ-Νέες υποψηφιότητες

    Νέα ονόματα προσώπων που θα στηρίξει στις προσεχείς εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

    Στο Δήμο Ζωγράφου θα στηρίξει τον νυν Δήμαρχο Ι. Καζάκο, στη Νέα Ιωνία τον Νικ. Κουκουλάρη, Δημοτικό Σύμβουλο, Επιχειρηματία και στο Ίλιον τον πρώην διοικητή του ΟΑΕΔ Γ. Βερναδάκη, εκπαιδευτικό.

    Στο Δήμο Φλώρινας η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν Νομάρχη του νομού Ι. Βοσκόπουλο, στο Δήμο Παγγαίου τον Ι. Φιλόσογλου, Δήμαρχο Ελευθερούπολης και Πρόεδρο ΤΕΔΚ και στο Δήμο Δράμας τον νυν Δήμαρχο Θωμα Μαργαρίτη.

    «Προαποφασισμένη επιλογή να βρεθεί εκτός ΝΔ», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Π. Παναγιωτόπουλος, τη στάση του Χρίστου Μαρκογιαννάκη και συσχέτισε την επιλογή του με τις ρίζες, που έχει η οικογένεια Μητσοτάκη, στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά.

    «Δεν εξηγείται το γεγονός πώς ένας τόσο ευφυής και τόσο αξιόλογος κοινοβουλευτικός άνδρας, όταν βλέπει την παράταξή του, ότι κάνει μια επιλογή και αφού έχει δημοσιοποιηθεί αυτή η επιλογή την οποία την ξέρει εκ των προτέρων και έχει συζητήσει και με τον άνθρωπο, ο οποίος επελέγη, δεν δικαιολογείται πώς αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ορισμού του κ. Πλακιωτάκη, ως υποψηφίου της ΝΔ, ο κ. Μαρκογιαννάκης κάνει βροχή δηλώσεων, καταιγισμό δηλώσεων, για να πει ότι θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος, το πιθανολογεί, και να μιλήσει για απόσυρση του κ. Πλακιωτάκη. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο αρχηγός του κάθε κόμματος πρέπει να ασχοληθεί με την αυτοπροστασία, με τον αυτοσεβασμό του συγκεκριμένου κόμματος... Είναι καθαρή η επιλογή του κ. Μαρκογιαννάκη να βρεθεί εκτός ΝΔ, αλλά τα άλλα λειτούργησαν ως αφορμή. Ήταν μια διαδικασία προαποφασισμένη. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει τη βάση του την εκλογική και την πολιτική στο νομό Χανίων. Ο νομός Χανίων έχει μία ιδιαιτερότητα, είναι η εκλογική περιφέρεια στην οποία έχει τις ρίζες της η οικογένεια Μητσοτάκη και αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τη σκέψη και τον σχεδιασμό κάθε ανθρώπου, ο οποίος πολιτεύεται εκεί», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real fm.

    Aπαντώντας σε ερώτηση για πιθανές νέες διαφοροποιήσεις βουλευτών ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν υπόσταση. Για παράδειγμα, ο φίλος μου ο Γιάννης ο Λαμπρόπουλος στη Μεσσηνία πρέπει να είναι ικανοποιημένος τελικά, ασχέτως ποιες επιλογές έκανε, που ο Σαμαράς έγινε αρχηγός γιατί φεύγει από τη Μεσσηνία ο Σαμαράς. Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δεύτερες σκέψεις σε αυτή την κρίσιμη πορεία της παράταξης προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές των αρχών του επομένου Νοεμβρίου» Επέμεινε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν διακατέχεται από ρεβανσισμό και εννοεί «το σφουγγάρι» που είχε πει μετά τις εσωκομματικές εκλογές σημειώνοντας μεταξύ άλλων «κοιτάξτε τις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ για τις περιφερειακές εκλογές. Οι περισσότεροι υποψήφιοι προέρχονται από το στρατόπεδο των υποστηρικτών της κυρίας Μπακογιάννη προ της 29ης Νοεμβρίου».

    Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την Τοπική αυτοδιοίκηση ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ σημείωσε: «τελείωσε η εποχή που τα πολιτικά κόμματα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μαντριά. Δεν διανοείται κανείς σήμερα και δεν μπορεί να το κάνει στην πράξη να κατευθύνει τους πολίτες δεξιά ή αριστερά. Με την ίδια λοιπόν ευχέρεια που ο ένας πολίτης που έχει ψηφίσει παραδοσιακά την αριστερά μπορεί να κάνει επιλογή ενός τοπικού άρχοντα που προέρχεται από την κεντροδεξιά, με την ίδια επιλογή μπορεί να συμβεί και το ανάποδο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν παύουν να έχουν τα τοπικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους... Έχουν και μια άλλη διάσταση που είναι η γενικότερη πολιτική διάσταση. Μία συνιστώσα όλης αυτής της διαδικασίας θα είναι και η γενικότερη πολιτική κατάσταση, η οποία μεταφράζεται στην καθημερινότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας, όπως διαμορφώθηκε από τις καθοριστικές επιλογές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου».

    [05] Αντιπαράθεση για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν

    Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της ανοικοδόμησης της ελληνορθόδοξης εκκλησίας Άγιος Νικόλαος, η οποία καταστράφηκε με την πτώση των δίδυμων πύργων στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Σε συνδυασμό με το ζήτημα της ανέγερσης τεμένους και ισλαμικού κέντρου κοντά στο "Σημείο Μηδέν" του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν, προβάλλονται πλέον και σε αμερικανικά ΜΜΕ τα εμπόδια που θέτουν οι αρμόδιες αρχές της πόλης για την ανέγερση του ναού.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο μέρος που βρισκόταν η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι (ο οποίος μαζί με τον πρώην δήμαρχο Ρούντι Τζουλιάνι είχαν δώσει διαβεβαιώσεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την ανέγερση της εκκλησίας) και ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Λονγκ Άιλαντ για την ομοσπονδιακή Βουλή Τζορτζ Δήμος εμφανίστηκαν αντίθετοι με την οικοδόμηση του ισλαμικού κέντρου, κατηγορώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές ότι παρεμποδίζουν την ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού, του μοναδικού οίκου λατρείας που καταστράφηκε κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ο κ. Πατάκι κάλεσε τις Λιμενικές Αρχές της Νέας Υόρκης και της Νέας Υερσέης, που είναι υπεύθυνες για τη συνολική ανοικοδόμηση της περιοχής, να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή , με σκοπό να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης της εκκλησίας στο οικόπεδο επί της οδού Ελευθερίας, όπως είχαν αρχικά υποσχεθεί. "Εννιά χρόνια μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα , ενώ τα άλλα τμήματα του σχεδίου ανοικοδόμησης σχηματίζονται, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για να ξαναχτιστεί ο Άγιος Νικόλαος, αλλά δεν υπάρχει καν συζήτηση με την Λιμενική Αρχή", τόνισε ο πρώην κυβερνήτης.

    Ο κ. Δήμος υποστήριξε ότι "το Ισλαμικό κέντρο θα χτιστεί με χρήματα από τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που απαγορεύει στους πολίτες να φορούν σταυρό ή το αστέρι του Δαυίδ", όπως είπε.

    Στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο ο επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στη διαμάχη για το Ισλαμικό Κέντρο, σημειώνοντας ότι "είναι ατυχές που χρειάστηκε μια διαμάχη για ένα ισλαμικό κέντρο ώστε να δοθεί προσοχή στην εκκλησία".

    Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανέφερε ότι "η Ομογένεια θα συνεχίσει τον αγώνα της για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου", προσθέτοντας: "Ο Ναός, που ανεγέρθη το 1916 από μια ομάδα Ελλήνων μεταναστών, δεν εξυπηρετούσε μόνο τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών του, αλλά αποτελούσε ιερό χώρο και για πολίτες διαφορετικής εθνικής καταγωγής και θρησκευτικής πίστης, που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι σταματούσαν συχνά για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν. Η Αρχιεπισκοπή και το Συμβούλιο της ενορίας του Αγίου Νικολάου παραμένουμε αποφασισμένοι για την ανοικοδόμηση του Ναού στην οδό 130 Liberty Street, σε εκπλήρωση τής από καιρού επιτευχθείσας συμφωνίας με την Πολιτεία και τις Λιμενικές Αρχές".

    Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση, η ΑΧΕΠΑ, ζήτησε από την Λιμενική Υπηρεσία Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με απώτερο στόχο την έκδοση άδειας για να ξαναχτιστεί η εκκλησία. Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νίκος Καρακώστας δήλωσε ότι "η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι απογοητευμένη και εξαγριωμένη από τις αναφορές παραγόντων της Λιμενικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης ότι η πρόταση για ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν "είναι νεκρή".

    [06] Τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο

    Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προς αυτά, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει "πακέτο" με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια απ' αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους. Για τα άλλα επαγγέλματα - πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

    Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για "μνημόνιο 1" και "μνημόνιο 2" οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.

    Στην κάθε φορά επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

    Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του Μαϊου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σ' αυτόν ήταν "πέντε γραμμές" και τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό, ενώ το ίδιο ανέφεραν και για την ενέργεια.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

    Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

    Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

    Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

    [07] Αποδοκιμάζουν τον Ομπάμα

    Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά την ανεργία, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

    Το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί εξαιρετικά για το θέμα της ανεργίας στην χώρα, ενώ το 67% εξέφρασε την ανησυχία του για τις κυβερνητικές δαπάνες.

    Το ποσοστό της αποδοκιμασίας του Αμερικανού προέδρου έφτασε στο 52%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από την ημέρα της εκλογής του το ποσοστό επιδοκιμασίας του. Μόνο το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιδοκιμάζει την απόδοση του προέδρου.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας (88%), το έλλειμμα του προϋπολογισμού (87%), η αξία του δολαρίου (85%) και οι φόροι (84%).

    Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες βλέπουν την Ουάσιγκτον ως δυσλειτουργική, ενώ κατηγορούν γι' αυτό τους Ρεπουμπλικανούς. Σχεδόν το 78% συμφωνεί ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι πια αποτελεσματική. Ακόμη, το 36% εξ αυτών σημειώνει ότι το φταίξιμο είναι των Ρεπουμπλικανών, ενώ το 28% επιρρίπτει την ευθύνη αυτή στους Δημοκρατικούς.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές του Νοεμβρίου, το 45% απάντησε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο της περιοχής του, ενώ το 43% δήλωσε ότι θα προτιμήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 August 2010 - 6:33:00 UTC