Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για το μνημόνιο
  • [02] Νεκρή βρέθηκε η 11χρονη που αγνοείτο

  • [01] Αντιπαράθεση για το μνημόνιο

    Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την τρόικα.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «το νέο Μνημόνιο φέρνει στο λαό μας νέα μεγαλύτερα δεινά» και πρόσθεσε: «Αυτοί που το ψήφισαν, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι υπάρχει άλλη διέξοδος για τον τόπο. Και την προτείνει με συγκεκριμένα μέτρα».

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο «αποτελεί εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων που από κοινού θα προωθήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεπιχειρηματίες» και καλεί σε συγκρότηση ενιαίου παλλαϊκού μετώπου αντεπίθεσης, για την ανατροπή του μνημονίου.

    Ο ΛΑΟΣ ανέφερε πως όσο η τρόικα, λόγω αδυναμίας συνεννόησης στο εσωτερικό έχει το πάνω χέρι, τόσο θα μας αιφνιδιάζει με αντιλαϊκά μέτρα και προτάσεις.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση μόνο επικαιροποιημένα μνημόνια μπορεί να μας φέρνει και «γι' αυτό πρέπει να ηττηθεί» ενώ καλεί σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής απάντησε στην «φημολογία για δήθεν "νέο μνημόνιο" και "νέα μέτρα"», όπως ανέφερε στη δήλωση του, λέγοντας:

    «Όσοι το τελευταίο διάστημα επενδύουν, για τους δικούς τους λόγους, στην "νεομετρολογία και τη νεομνημολογία", να γνωρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση απλώς παραπλανούν τον ελληνικό λαό.

    Ας αναλογιστούν όμως ότι ο εκφοβισμός των πολιτών με ανύπαρκτα σενάρια, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μεγάλη, την εθνική προσπάθεια που καταβάλει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομίας και τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα».

    Ο κ. Πεταλωτής τους καλεί «έστω και τώρα» να «εγκαταλείψουν αυτήν την απαραδέκτη προσπάθειά τους και ας αναζητήσουν άλλα "πεδία δόξης", λιγότερο επικίνδυνα».

    Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της οικονομίας υποστηρίζοντας ότι: «όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες του Αυγούστου, δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε νέα επιδρομή εναντίον νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκαλώντας μεγαλύτερη φτώχεια στις οικογένειες, απόγνωση στους συνταξιούχους και περισσότερα λουκέτα στην αγορά».

    «Με αίσθημα ευθύνης, η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί για τα δραματικά αδιέξοδα, που δημιουργεί η κυβέρνηση του Μνημονίου και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις ελπίδας», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Παναγωτόπουλος.

    Το επικαιροποιημένο μνημόνιο

    Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων του αρχικού Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Μουσείο) διαπιστώνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτό περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παρεμβάσεις για τις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.

    Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνεται ότι "οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας".

    Όπως σημειώνεται "τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Ωστόσο, διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους μείωσης των δαπανών σε φορείς του δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία και οι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες υπερκαλύπτονται από τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010 οι πρωτογενείς δαπάνες του προυπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 5,6 δις ευρώ επιπλέον από τον στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο στο τέλος του έτους η επιπλέον των στόχων μείωση των πρωτογενών δαπανών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά την ανάπτυξη στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,75% για το έτος.

    Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προυπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις

  • Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.

  • Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).

  • Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες .

  • Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών.

  • Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου

  • Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

  • Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.

  • Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.

    Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

  • Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

    [02] Νεκρή βρέθηκε η 11χρονη που αγνοείτο

    Νεκρή βρέθηκε στις 5.05 το πρωί, σε αγροτική περιοχή του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας, η 11χρονη, υπήκοος Βουλγαρίας, που είχε εξαφανιστεί χθες και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα «Άμπερ Αλερτ» (Amber Alert) για την ανεύρεσή της.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, έχει συλληφθεί και ο δράστης της δολοφονίας της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 August 2010 - 8:30:42 UTC