Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξηγήσεις για τη φύση του ύπνου
  • [02] Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο
  • [03] Σκληρή γλώσσα κατά Σαμαρά
  • [04] Διεργασίες για τις εκλογές

  • [01] Εξηγήσεις για τη φύση του ύπνου

    Η μελέτη, υπό τον ερευνητή σε θέματα ύπνου δρα Τζέφρι Ελενμπόγκεν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τις βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Ιντεπέντεντ", υποστηρίζει ότι αν μελλοντικά η ηλεκτρική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ενισχυθεί τεχνητά (με φάρμακα, ηλεκτρονικές συσκευές ή με συμπεριφορικές τεχνικές), τότε θα βελτιωθεί ο ύπνος όσων ξυπνάνε με το παραμικρό.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα 12 εθελοντών που υποχρεώθηκαν να περάσουν τρεις νύχτες θορυβώδους ύπνου στο εργαστήριο, στη διάρκεια των οποίων διάφοροι άνθρωποι σκοπίμως μιλούσαν δίπλα τους, τηλέφωνα χτυπούσαν, καζανάκια πατιούνταν, αυτοκίνητα κόρναραν κλπ. Αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές είχαν πιο "ενεργούς" εγκεφάλους, ήσαν πιο ανεκτικοί στους νυχτερινούς θορύβους.

    Τα "ξεσπάσματα" ή "εκρήξεις" (sleep spindles) ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας, που είναι ορατά σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, συνίστανται σε εγκεφαλικά κύματα 12-14 Hz που διαρκούν τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο το καθένα. Μερικές φορές ονομάζονται και "κύματα σίγμα", ενώ αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της "φάσης 2" του ύπνου (μη-REM). Παρατηρούνται μόνο κατά τον ύπνο και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄30.

    Στη δεκαετία του ΄90 ανακαλύφθηκε ότι προέρχονται από τον θάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή που ρυθμίζει τον ύπνο και επίσης επεξεργάζεται και μεταφέρει αισθητηριακές πληροφορίες στον φλοιό του εγκεφάλου. Κανονικά, στη διάρκεια του ύπνου τα εγκεφαλικά κύματα γίνονται πιο αργά και οργανωμένα. Όμως, κατά περιόδους, υπάρχουν σύντομης διάρκειας "εκρήξεις" ηλεκτρικής δραστηριότητας, καθώς ο θάλαμος παράγει υψηλότερης συχνότητας κύματα.

    Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα "κύματα σίγμα" -στο βαθμό που υπάρχουν σε κάποιον κοιμισμένο- μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους και τους εμποδίζουν να φθάσουν στον εγκεφαλικό φλοιό, να γίνουν αντιληπτοί και να ξυπνήσουν κάποιον. Οι επιστήμονες πάντως δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί μερικοί άνθρωποι παράγουν στον ύπνο τους περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρικά κύματα και άλλοι λιγότερα, ούτε με ποιον ακριβώς μηχανισμό αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα ασκεί την προστατευτική επίδρασή της.

    Μελλοντικές έρευνες, που σχεδιάζει η ομάδα του Ελενμπόγκεν, ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στα μυστήρια του ύπνου και της αϋπνίας. Όπως είπε πάντως ο αμερικανός ερευνητής, θα χρειαστούν ακόμα χρόνια πριν βρεθεί μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που θα βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά εν μέσω φασαρίας.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

    http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(10)00778-5

    [02] Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο

    Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην Κάρυστο της Ευβοίας. Λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τα 8 μποφόρ η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και απειλούνται οικισμοί, ενώ κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ξενοδοχεία, ενώ αρκετά άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία. Με το πρώτο φως της ημέρας επιχείρησαν ελικόπτερα και αεροπλάνα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπόρεσαν να κάνουν ρίψεις, καθώς ήταν εκτός ορίων.

    Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων είναι δύσκολο καθώς πολλές εστίες μαίνονται σε δύσβατα σημεία. Τις δυνάμεις αυτές ενισχύουν και άλλα τμήματα που έχουν φτάσει από τη Στερεά Ελλάδα. Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι φωτιές στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι, οι οποίες όμως δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές. Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε το πρωί και σε βιοτεχνία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αρκαδίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Μαγνησίας, Έβρου, Καβάλας και Χαλκιδικής.

    [03] Σκληρή γλώσσα κατά Σαμαρά

    "Σταλινική" χαρακτήρισε την απόφαση και τη διαδικασία διαγραφής του ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε εναντίον του Προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ήλθε η Πολιτική Άνοιξη να καταβροχθίσει τη ΝΔ» και έκανε λόγο για «ανασφάλεια που κάνει τον πρόεδρο της ΝΔ να βλέπει φαντάσματα και εχθρούς».

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό MEGA ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα ενταχθεί στον πολιτικό φορέα, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν την κα Ντόρα Μπακογιάννη να ιδρύει.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό BHMA fm, ο πρώην Υπουργός είπε,μεταξύ άλλων, "όχι δεν είναι δεδομένο, ειλικρινά σας το λεω δεν είναι δεδομένο, το μετράω, όπως το μέτραγα και πριν από δύο ημέρες και το εξετάζω να δω ποιες παρενέργειες και να δω «τι πούλια θα πιάσω», δεν είναι βέβαιο, στην Κρήτη μιλάμε ότι κάνουμε εκλογές, και εγώ ξέρω να κάνω εκλογές γιατί 22 χρόνια που είμαι Βουλευτής στον νόμο Χανίων, δεν ήμουν ούτε στη Καλαμάτα, ούτε στην Μάνη, όπου με τα ποσοστά βγάζουμε το όποιον θέλουμε. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση συνεχή».

    Πάντως είπε ότι αν και είχε σκοπό να αποσυρθεί από την πολιτική τώρα θα παραμείνει «για τουλάχιστον μια δεκαετία».

    Έκανε λόγο «για πολιτικάντηδες και κωλοτούμπες», λέγοντας ότι ίδιος δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

    Η Ρηγίλλης απέφυγε να κάνει σχόλιο, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος, ο Α. Σαμαράς δεν μπορούσε να αφήνει να σέρνεται «η δημόσια διαφωνία και διαφοροποίηση» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη απέναντι στην υποψηφιότητα Πλακιωτάκη για την περιφέρεια Κρήτης.

    Δηλώσεις Χρήστου Μαρκογιαννάκη από τα Χανιά

    Βολές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε, με δηλώσεις του στα Χανιά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννακης.

    «Ο κ. Σαμαράς ως πρόεδρος της ΝΔ προφανώς επηρεασμένος από το γεγονός ότι στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου είχα υποστηρίξει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έδειξε από την πρώτη στιγμή μια απίστευτη εμπάθεια στο πρόσωπο μου.

    Ουσιαστικά συμπεριφερόταν σαν να μην υπάρχω παρά το γεγονός, ότι ήμουν από τους αρχαιότερους βουλευτές της ΝΔ και ο αρχαιότερος βουλευτής της ΝΔ στην Κρήτη.

    Έκανα πολλές προσπάθειες, για να γίνει ένα άνοιγμα να σπάσει ο πάγος.

    Με δική μου πρωτοβουλία συναντήθηκα μαζί του, με δική μου πρωτοβουλία είχα μια δεύτερη συνάντηση και του παρέδωσα μια επιστολή για τις απόψεις μου για τις εξεταστικές επιτροπές, δύστυχος όμως όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα».

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, αν και ήταν βουλευτής της ΝΔ δεν ερωτήθηκε ποτέ, για τις διαδικασίες επιλογής του υποψηφίου που θα στηρίξει η ΝΔ στην περιφέρεια Κρήτης.

    Δήλωση Κ. Αϊβαλιώτη

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης σε δήλωσή του αναρωτήθηκε «πόσα πολιτικά πρόσωπα του εύρους του Χρ. Μαρκογιαννάκη διαθέτει η ΝΔ για να τα αποκεφαλίζει» και υποστήριξε ότι «ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει το πείσμα του Κρητικού, την αποφασιστικότητα του εισαγγελέα και την πείρα 20 ετών. Θα βρει τον δρόμο του».

    Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

    "Πιστεύω πάντα ότι στην πολιτική η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ πιο χρήσιμες,από την αφαίρεση και την διαίρεση", ανέφερε ο βουλευτής και υπευθύνος του τομέα περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [04] Διεργασίες για τις εκλογές

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες στους κομματικούς σχηματισμούς για την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξουν στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ.

    Πέραν των υποψηφιοτήτων για τις νομαρχίες και τους δήμους, αυτό που απασχολεί περισσότερο τα κομματικά επιτελεία είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας, που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο χάρτη της Ελλάδας με τον "Καλλικράτη".

    Οι 13 περιφερειάρχες που θα εκλεγούν (και που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες - πολλοί κάνουν λόγο για μικρούς πρωθυπουργούς) θα δώσουν κι ένα σαφές πολιτικό στίγμα για τους κομματικούς συσχετισμούς, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει, στη συνδρομητική του ιστοσελίδα, τις μέχρι σήμερα διεργασίες τόσο σε κομματικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στις περιφέρειες της χώρας ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των κατά τόπους ανταποκριτών μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 August 2010 - 6:30:20 UTC