Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόνιο: Επικαιροποίηση με εύσημα και εξειδικεύσεις μέτρων
  • [02] Μείωση 39,7% του ελλείμματος
  • [03] "Κόκκινη γραμμή"

  • [01] Μνημόνιο: Επικαιροποίηση με εύσημα και εξειδικεύσεις μέτρων

    Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων του αρχικού Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Μουσείο) διαπιστώνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό περιλαμβάνει εκτός των άλλων εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παρεμβάσεις για τις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.

    Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνεται ότι "οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας".

    Όπως σημειώνεται "τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Ωστόσο, διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους μείωσης των δαπανών σε φορείς του δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία και οι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες υπερκαλύπτονται από τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010 οι πρωτογενείς δαπάνες του προυπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 5,6 δις ευρώ επιπλέον από τον στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο στο τέλος του έτους η επιπλέον των στόχων μείωση των πρωτογενών δαπανών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά την ανάπτυξη στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,75% για το έτος.

    Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προυπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις

  • Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.

    Το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται στο μνημόνιο, θα δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση, με τη συνεργασία της Αρχής Ενιαίων Πληρωμών, για τη δομή και το ύψος των αποζημιώσεων, το μέγεθος και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση. Η έκθεση θα παρουσιάζει τα πλάνα για την κατανομή των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα για μία περίοδο μέχρι το 2013 και που, εκτός των άλλων, θα καθορίζει τα σχέδια για την ανακατανομή του ειδικευμένου προσωπικού σε τομείς οπως η φορολογική διοίκηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την επιθεώρηση εργασίας, τις ρυθμιστικές αρχές και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  • Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).

  • Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες .

  • Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών. Προβλέπεται ειδικότερα η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

  • Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου

  • Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

    Στο μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: "Η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική και με βάση το κόστος πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον Κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό".

    Επίσης, προβλέπεται ότι θα υιοθετηθεί σχέδιο με το οποίο θα δίνεται η τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε έναν ανεξάρτητο φορέα , είτε το ρόλο αυτό θα έχει ο ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος..

  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

  • Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.

  • Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας. Οπως σημειώνεται στο μνημόνιο " η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων". Επίσης θα αποσύρει τη διάταξη που επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

    Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

    Θα τροποποιηθεί και η νομοθεσία για τη διαιτησία (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη

  • Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

    [02] Μείωση 39,7% του ελλείμματος

    Μείωση 39,7% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%. Ετσι, το επτάμηνο το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.100 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εξέλιξη του κρατικού προυπολογισμού που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου επταμήνου του 2010, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί, πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με το υπουργείο ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του Δημοσίου, αλλά και στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων.

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην απόδοση μέρους των φορολογικών μέτρων, όπως η πρώτη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, οι αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, στην είσπραξη εσόδων ύψους 805 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στην είσπραξη εσόδων ύψους 327 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 116 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

    Οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 13,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.326 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 890 εκατ. ευρώ), των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 700 εκατ. ευρώ. και τέλος των δαπανών για μισθούς και συντάξεις κατά 775 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά 23,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της 10ης Μαΐου 2010 ώστε να διορθωθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος.

    Η Επιτροπή δημοσίευσε παράλληλα έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο χρηματοδοτείται από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συνολικά θετικό αποτέλεσμα της εκτίμησης της συμμόρφωσης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείων και πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν και θα καταβάλουν τη δεύτερη αυτή δόση.

    «Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι. Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης», αναφέρει ο επίτροπος Ρεν.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι δημοσιονομικές εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπήρξαν θετικές, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ταχύτερα από τον προγραμματισμό.

    Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που αντικατοπτρίζει περικοπές, τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των μισθών στον δημόσιο τομέα), όσο και στις κεφαλαιουχικές.

    Ο δημοσιονομικός στόχος, όμως, διατρέχει ορισμένους κινδύνους, εκτιμά η Επιτροπή. Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη πως τα συνολικά ταμειακά έσοδα υξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 15,6%, παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, λόγω του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα προσδοκώμενα και της σχετικά μεγάλης βαρύτητας της φορολογίας στη σύνθεση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Πρόσθετους κινδύνους για το στόχο εγκυμονούν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών.

    Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, συντελέστηκε σημαντική πρόοδος στο πεδίο των διαρθρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης προχώρησε ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα. Με τις παραμετρικές αλλαγές που επήλθαν στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα βελτιωθεί σημαντικά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, αναφέρει η Επιτροπή η οποία επισημαίνει παράλληλα πως ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Στα υπόλοιπα πεδία όπου σημειώθηκε πρόοδος συγκαταλέγονται η κατάρτιση του νέου θεμελιώδους νόμου για τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και τα βήματα προόδου προς τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον δημοσιονομικό έλεγχο.

    Πέραν των δημοσιονομικών ζητημάτων, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης όσον αφορά το φιλόδοξο πρόγραμμα ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θεσπίστηκαν νωρίτερα απ' ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα τολμηρές νομοθετικές διατάξεις για την αγορά εργασίας, χάρη στις οποίες θα ενισχυθεί η προσαρμοστικότητα της οικονομίας.

    Άλλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν νωρίτερα αφορούν τις μεταφορές, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, και την ενέργεια, εκτιμά η Επιτροπή. Δρομολογήθηκαν μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέτρα για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, καθώς και η κατάρτιση οριζόντιας νομοθεσίας για την εφαρμογή της οδηγίας περί υπηρεσιών.

    Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο. Πρέπει να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας, τονίζει η Επιτροπή.

    Εξάλλου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, συστάθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εντάθηκε η εποπτεία των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για νέα σειρά ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ.

    Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης που διενεργήθηκε από την Επιτροπή θα συζητηθεί στις συνόδους του Eurogroup στις 6 Σεπτεμβρίου και του Συμβουλίου ECOFIN στις 7 Σεπτεμβρίου.

    [03] "Κόκκινη γραμμή"

    Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής φήμες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "ενόχληση" της κυβέρνησης από τη χτεσινή δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής.

    "Kαμία δυσφορία, καμία συζήτηση δεν υπήρξε",τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Επιπλέον, αιτολόγησε τη δήλωση που έκανε η υπουργός μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου ότι οι στόχοι της είναι διαφορετικοί, αναφέροντας ότι "πολύ σωστά είπε, από τη στιγμή που οι στόχοι της είναι ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φέρει σε πέρας αυτό το πολύ μεγάλο έργο, που της έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός".

    Ερωτηθείς σχετικά με χτεσινές δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη για το εάν θα υπάρξουν αποπομπές σε περίπτωση που μέλη του κόμματος συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων ή συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ο καθένας έχει δικαίωμα να προσεγγίζει τα ζητήματα όπως θέλει. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι είναι δεδομένο πως "για όλα όμως υπάρχουν κάποια όρια" και εξήγησε ως "γενική θεώρηση" ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, "κάποιοι δεν μπορούν να υπονομεύουν όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια".

    Επιπλέον, επισήμανε πως "όταν ανήκουμε σε έναν κομματικό χώρο, σβ έναν συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, υπάρχουν επιλογές οι οποίες είναι βασικές και οι οποίες φυσικά αποτελούν και την κόκκινη γραμμή".

    Ερωτηθείς εάν αποτελεί "κόκκινη γραμμή" το να βρεθεί κάποιο στέλεχος απέναντι στο επίσημο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διακύβευμα.

    Ταυτόχρονα, επισήμανε αφενός ότι είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου ότι "όλοι μας και εμείς, ειδικότερα όσον αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει να έχουν μία περισσή σκέψη ως προς το τι ρόλο επιτελούμε όλοι μας, ειδικά σβ αυτή την περίοδο".

    Κληθείς να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά για το Δήμο Αθηναίων, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι ειδικά στον Δήμο της Αθήνας είναι σαφέστατο ότι, εκ των πραγμάτων, υπάρχει μια πολύ μεγάλη βαρύτητα στο όνομα του υποψηφίου και συμπλήρωσε αναφορικά με την νυν υφυπουργό Υγείας ότι "είναι γνωστή η προσφορά της, είναι γνωστή η εκλογιμότητά της, αλλά και η βούλησή της να επιλύει τα ζητήματα τα οποία της ανατίθενται με τον καλύτερο τρόπο".

    Εξ άλλου, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι "εάν υπάρξει ανάγκη συμπληρώσεων του κυβερνητικού σχήματος, μετά την αποχώρηση, αν γίνει αποχώρηση γιατί κανείς δεν το ξέρει ακόμη, κάποιων συναδέλφων μου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε θα γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 August 2010 - 16:30:28 UTC