Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πύρινα μέτωπα
  • [02] Επεισόδιο στο Τελ Αβίβ

  • [01] Πύρινα μέτωπα

    Μάχη σε πύρινα μέτωπα στη νησιωτική -κυρίως στο Ιόνιο- αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα δίνουν οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, έχοντας αντίπαλο εκτός από τις φλόγες και τους ανέμους που πνέουν σε πολλές περιοχές.

    Δύο μεγάλες φωτιές μαίνονται από το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στην Ζάκυνθο. Η πρώτη ξέσπασε στις 18:15 στην περιοχή "Νταμάρια" Λιθακιάς ενώ η δεύτερη εκδηλώθηκε τριανταπέντε λεπτά αργότερα στο Καταστάρι. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα ενώ εναέριες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους επιχειρούν και πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη Λευκάδα, η οποία ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώνεται προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης εκτός από τις επίγειες δυνάμεις συμμετέχουν με ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ ήδη μεταφέρονται υδροφόρες προς την ορεινή Λευκάδα προκειμένου να συνδράμουν.

    Ο νομάρχης Λευκάδας Κωνσταντίνος Αραβανής, ο οποίος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης δήλωσε στο ΑΠΕ: «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, έχουμε διασφαλίσει να σταματήσει η φωτιά από την μεριά των Πλατυστόμων και να μην κατεβεί προς την ανατολική ακτή της Λευκάδος. Ο κόσμος προσπαθεί να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που απειλεί την ορεινή Λευκάδα».

    Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η Πυροσβεστική ελπίζει στην μείωση της έντασης των ανέμων στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

    Στην Κεφαλονιά υπάρχουν δύο μέτωπα, στις περιοχές Σιμοτάτα και Βλαχάτα. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση με πουρνάρια, σχοίνα και χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Πυρκαγιά ξέσπασε στην Κέρκυρα στην περιοχή Πόντι του Δήμου Αχίλλειον. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και για την κατάσβεση της επιχειρούν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εξερράγη στις 6.30 το απόγευμα κοντά στο χωριό Ζηλευτό, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό αφού στην ίδια περιοχή τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι Πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της.

    Η σημερινή φωτιά ξεκίνησε σε παρακείμενο σημείο του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις -βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους- κατευθυνόμενη σε κοντινή δασική περιοχή. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή της Σπερχειάδας όπου 45 λεπτά νωρίτερα είχε εκδηλωθεί άλλη πυρκαγιά, η οποία τέθηκε σε έλεγχο.

    Η φωτιά στο Ζηλευτό δημιούργησε ένα μέτωπο που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία και στην επιχείρηση κατάσβεσης ρίχτηκε το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής, όπως επίσης και πυροσβεστικά και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

    Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι και τις 8:45 το βράδυ περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Οι πυλώνες όμως υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. που υπάρχουν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο με την αποχώρηση των αεροσκαφών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    «Θα είναι μεγάλη η νύχτα απόψε. Η κατάσταση είναι δύσκολη⦻ υπογράμμισε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Στερεά Ελλάδα κ. Νίκας, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστών.

    Ήδη στην περιοχή βρίσκονται 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 32 άνδρες, και δύο ομάδες του πεζοπόρου τμήματος με 25 πυροσβέστες. Παράλληλα υπάρχουν οχήματα των δήμων Λιανοκλαδίου και Μακρακώμης όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

    Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τη φωτιά προς το χωριό Ζηλευτό με το πύρινο μέτωπο να απέχει περισσότερα από χίλια μέτρα.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Μαψός, του Δήμου Τενέας, στον Νομό Κορινθίας. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 18 πυροσβέστες, με 7 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας. Επί τόπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, με 6 οχήματα, 2 τμήματα πεζοπόρο, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

    Πύρινο μέτωπο και στον Γαλατά Τροιζηνίας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες, με 7 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

    Σε σχετική ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί το αντλιοστάσιο και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού. Σε ένα πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της φωτιάς, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή, υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά. Επίσης κάηκαν 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές. Κάτοικοι του νησιού μιλούν για ολιγωρία και αμέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 43 πεζοπόρα τμήματα της μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου.

    [02] Επεισόδιο στο Τελ Αβίβ

    Ένας άνδρας οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα ψεύτικο πιστόλι, ο οποίος είχε εισβάλλει στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, εξουδετερώθηκε αφού προσπάθησε να κρατήσει όμηρο έναν διπλωμάτη, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο άνδρας, που τόνισε πως είναι Παλαιστίνιος, ανέβηκε στον πρώτο όροφο της πρεσβείας και εισέβαλε μέσα στο κτήριο αφού έσπασε το τζάμι ενός παραθύρου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Έφερε μαζύ του ένα μαχαίρι, ένα μπιτόνι και ένα πιστόλι, το οποίο αργότερα διαπιστώθηκε πως ήταν ψεύτικο", τονίζει στο ανακοινωθέν του το υπουργείο.

    Ο εισβολέας "άρχισε να φωνάζει πως ζητάει πολιτικό άσυλο και επιχείρησε να κραστήσει ως όμηρο τον υποπρόξενο, προτού εξουδετερωθεί από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της πρεσβείας", τονίζεται στο κείμενο.

    "Ο άνδρας ανακρίνεται επί τους παρόντος από τις υπηρεσίες μας", προσθέτει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 August 2010 - 20:30:22 UTC