Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικής σημασίας επίσκεψη"
  • [02] Εξελίξεις στη δολοφονία του Έλληνα ομογενή
  • [03] Στα 47 τα κρούσματα του ιού του "Δυτικού Νείλου"
  • [04] Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης
  • [05] Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Άνθιμος
  • [06] Η ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό κολύμβησης
  • [07] Πύρινα μέτωπα
  • [08] Κύμα καύσωνα
  • [09] Ανεπαρκής προετοιμασία
  • [10] Σε κρίσιμη κατάσταση
  • [11] Στο σχολείο συμμαθήτριες, σήμερα δημαρχίνες
  • [12] Αυστηρή προειδοποίηση

  • [01] "Ιστορικής σημασίας επίσκεψη"

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο σήμερα, όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά.

    "Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες" επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

    "Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε οτι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι "η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά".

    "Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι "είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας".

    "Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο", είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας οτι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

    Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

    "Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα οτι "πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ".

    "Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε απο την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε οτι "οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν".

    Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε οτι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε οτι θέλουμε μια "ειρηνική Μέση Ανατολή", ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάϊρο και τι αναμένεται απο αυτές, είπε οτι "το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας".

    "Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα", είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι "μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία".

    "Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον απο την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ" απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

    "Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών" είπε απο την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως "δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις" που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.

    Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποιά εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι "η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες απο συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει".

    "Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε οτι "υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας".

    Το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, που παρέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Εν τω μεταξύ, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της συνάντησης του με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

    Συλλαλητήρια

    Εκατοντάδες άτομα σε δύο διαφορετικά συλλαλητήρια διαδήλωσαν, εν μέσω καύσωνα, στην άδεια Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου.

    Στις 6.30 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μέλη της οργάνωσης «Ένα Καράβι για τη Γάζα», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», καθώς και Παλαιστίνιοι και Άραβες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην, όπως τόνισαν οι ομιλητές στη συγκέντρωση, «προκλητική επίσκεψη στην Αθήνα του σφαγέα ισραηλινού πρωθυπουργού. β¦Ενώ το αίμα των αγωνιστών του Μαβί Μαρμαρά δεν έχει στεγνώσει, ενώ το κράτος του Ισραήλ αιματοκυλά τους Παλαιστινίους και την περιοχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλεί τον ``σίριαλ κίλερ`` της Μέσης Ανατολής για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα». Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν: «Έξω ο δολοφόνος Νετανιάχου. Να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ.» ενώ, όπως ανέφερε ο Π. Κωνσταντίνου από τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», «πρόκειται για μοναδική φορά κατά την οποία δεν είχαν αναρτηθεί στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας σημαίες του κράτους, του οποίου ο αρχηγός επισκέπτεται τη χώρα».

    Μια ώρα αργότερα, στις 7.30 το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και πραγματοποίησαν πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία μέλη του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) και της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας). Κεντρικά συνθήματα της πορείας ήταν: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί. Είναι το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ».

    Οι διαδηλωτές έφθασαν στις 8.45 μ.μ. στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Κηφισίας, όπου «κλούβες» της Αστυνομίας είχαν δημιουργήσει προστατευτικό τείχος γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

    Σχόλια ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη χώρα μας και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με ανακοίνωση του σχολιάζει μεταξύ άλλων:

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες καθώς, συνεχίζοντας τη πολιτική της ΝΔ, όχι μόνο στηρίζει πολιτικά αλλά αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ με κοινά γυμνάσια, συμφωνίες".

    Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σχολιάζει μεταξύ άλλων: "Δυστυχώς, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε ολισθηρούς δρόμους. Κοιτάει στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν, που σημειώνονται ή κυοφορούνται σημαντικές ανακατατάξεις και στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι λάθος η αντίληψη που θέλει την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ αντίβαρο στην Τουρκία".

    Εξάλλου, αναφορικά με την επίσκεψη Νετανιάχου το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. τονίζει:

    "Οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις.

    Ο διαχρονικός προσανατολισμός της Ελλάδος με τον Αραβικό κόσμο δεν απαγορεύει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή".

    [02] Εξελίξεις στη δολοφονία του Έλληνα ομογενή

    Παραδόθηκε, στις αστυνομικές αρχές του Αυλώνα ο Ιλίρ Μούκα, καταζητούμενος για τη δολοφονία, την περασμένη Πέμπτη, του Έλληνα ομογενή, κατοίκου Χειμάρρας, Αριστοτέλη Γκούμα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, επικαλούμενο επίσημες αστυνομικές πηγές, ο Ιλίρ Μούκα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παραδόθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τού αποδίδονται σε σχέση με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη.

    Ο Ιλίρ Μούκα φέρεται ως ο οδηγός του αυτοκινήτου, που τραυμάτισε θανάσιμα τον Αριστοτέλη Γκούμα.

    Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, στη Χειμάρρα, η κηδεία του 37χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε από ομάδα τριών Αλβανών.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα άρχισαν την Πέμπτη, πριν το μεσημέρι, όταν τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 37χρονο να μη μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. Μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός. Ο ομογενής αναγκάστηκε να κρυφτεί.

    Οι τρεις Αλβανοί, όμως, τον εντόπισαν ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι δράστες όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στο νεαρό άνδρα και τον καταπλάκωσαν.

    Κάτοικοι της πόλης, αντιδρώντας στη δολοφονία, απέκλεισαν την εθνική οδό Αγίων Σαράντα- Αυλώνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποφυγή των άγριων εθνικιστικών ενεργειών σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας.

    Η Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, δεν εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια του συμβάντος, το οποίο ο αλβανικός Τύπος χαρακτήρισε ως δυστύχημα.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταδίκασε με δήλωσή του τη δολοφονία του Ελληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα.

    Ειδικότερα, ο κ. Μπερίσα, στη σχετική δήλωσή του, η οποία παρατίθεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Η σκόπιμη δολοφονία ενός ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα απαίσιο και καταδικαστέο έγκλημα. Τα αίτια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα κυκλοφορούν, είναι ακόμα πιο απαίσια. Η κυβέρνηση ζήτησε και ζητά από τα όργανα δημόσιας τάξης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κυριότερο δράστη αυτού του εγκλήματος. Τονίζω για μία ακόμα φορά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αίτια που αναφέρονται από τα ΜΜΕ αλλά και από άλλους ανθρώπους, ότι κάτι τέτοιο κάνει αυτό το έγκλημα ακόμα πιο απάνθρωπο. Πρόκειται για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Αλβανός που να μην γνωρίζει ότι η κοινότητα που ζει σ΄ αυτή την πόλη είναι δίγλωσση και αυτό όχι σήμερα, αλλά και από 100 και 200 χρόνια πριν. Να απαντήσει κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί, να απαντήσει και να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ βαρύ. Αυτά όμως θα τα διερευνήσει και θα τα διαλευκάνει η δικαιοσύνη. Τα όργανα δημόσιας τάξης θα πρέπει να φέρουν ενώπιον του νόμου το δράστη. Εγώ επωφελούμαι και αυτής της ευκαιρίας - διότι επικοινώνησα και με το δήμαρχο και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια - να εκφράσω για μία ακόμα φορά στην οικογένεια τα συλλυπητήρια, διότι είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείς κάποιον που επιστρέφει στο σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη».

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος επεσήμανε ότι "πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα". Ακόμη, μίλησε για ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία οπισθοδρομούν την αλβανική κοινωνία.

    Την αναδιάταξη των αστυνομικών σωμάτων στη Χειμάρρα, με γνώμονα την αναλογική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας στις τάξεις της αστυνομίας, βάσει και των όσων ισχύουν από τις διεθνείς συνθήκες, ζήτησε ο επικεφαλής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλε, με αφορμή τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή, Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός "News 24", ο κ. Ντούλε ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ότι οι Έλληνες μειονοτικοί υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προβούν, σήμερα το πρωί σε στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

    Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ. Ντούλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη της εγκληματικής αυτής ενέργειας από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

    Για σοβαρό έγκλημα, για το οποίο η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, έκανε λόγο η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερμονέλα Φέλαϊ, σχολιάζοντας τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς στη Χειμάρρα.

    Η κ. Φέλαϊ απέδωσε το έγκλημα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Αλβανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει όλη την επικράτεια και έχει παραδώσει τη χώρα στα χέρια των εγκληματιών.

    Αντίδραση για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα υπήρξε και από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, το κόμμα υπό τον Ιλίρ Μέτα, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό "News 24", το κόμμα αυτό, μέσω του Γενικού Γραμματέα του, Λουάν Ράμα, έκανε λόγο για μια καταδικαστέα πράξη και κάλεσε τους κατοίκους της Χειμάρρας να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου.

    Επίσης, ο Λουάν Ράμα κάλεσε την αστυνομία να ενημερώσει πλήρως και με ακρίβεια το κοινό για το περιστατικό και τα αίτια που το προκάλεσαν.

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε μεταξύ άλλων:

    "«Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας".

    Το γεγονός αυτό και οι πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν εθνοτικά κίνητρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία".

    "Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή", συνέχισε, "έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας".

    "Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά και αδιάλειπτα όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μελών της μειονότητας, πέραν από αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης της Αλβανίας προς τους πολίτες της, απορρέει τόσο από το διεθνές συμβατικό δίκαιο, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενσωμάτωση στο οποίο επιδιώκει η Αλβανία"".

    Σχόλια αντιπολίτευσης

    Την ανησυχία του εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, αναφορικά με το θάνατο του Έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα.

    Ο κ Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του, ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την κυβέρνηση των Τιράνων για να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση δικαιοσύνης.

    «Προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά ο βίαιος θάνατος του ομογενούς από τη Χειμάρα Αριστοτέλη Γκούμα, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση και η απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή», ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και τιμωρία των ενόχων στο βαθμό που προκύπτει ενοχή τους.

    Ο ελληνικός και αλβανικός λαός πρέπει να καταδικάσουν και να απομονώσουν εκείνους που ψάχνουν αιτίες και αφορμές για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό μίσος και εστίες έντασης γιατί υπηρετούν εχθρικά και για τους δυο λαούς σχέδια".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ,. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εάν εμείς σκοτώναμε τον κάθε έναν που μιλά Αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σβ ένα απέραντο νεκροταφείοβ¦

    Με μια διαφορά: σε κείνα τα χώματα μιλάνε ελληνικά συνεχώς επί 3.000 χρόνια.

    Όταν ο ΛΑ.Ο.Σ. επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας και Ε.Ε. είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο», κατέληξε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

    Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε:

    "Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα. Συλλυπούμαι ολόψυχα την οικογένειά του, δεόμενος όπως ο Θέος αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχήν του.

    Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην περιοχή.

    Στην κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται από κάθε υπεύθυνο, νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμα επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [03] Στα 47 τα κρούσματα του ιού του "Δυτικού Νείλου"

    Στους 47 ανεβάζει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τους ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν με τον ιό του "Δυτικού Νείλου".

    Με του ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι το σύνολο ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" είναι 47, ενώ τρία είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του ιού.

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται σχετικά, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του "Δυτικού Νείλου", 15 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 28 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    Τέλος, ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

    [04] Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης

    Πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

    Ο Ιωαννίδης είχε μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ είχε αρνηθεί να υποβάλλει αίτηση χάριτος.

    Στη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ. Τον Νοέμβριο του 1973 και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ηγήθηκε δικού του πραξικοπήματος με το οποίο ανέτρεψε το Γεώργιο Παπαδόπουλο.

    Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο - με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος - και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.

    [05] Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Άνθιμος

    Φτωχότερη είναι η Εκκλησία της Κρήτης αλλά και η Ορθοδοξία γενικότερα , καθώς την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, σε ηλικία 57 χρονών.

    Ο μακαριστός ιεράρχης έπασχε από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη και νεφροπάθεια και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό.

    Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου βρίσκεται το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη, ώστε οι πιστοί να πουν το τελευταίο αντίο στον ποιμενάρχη τους.

    Στις 11 το πρωί θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία, όπως αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, ενώ ο ενταφιασμός του θα γίνει στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται το Κοιμητήριο Ρεθύμνου.

    Ο Μητροπολίτης Ανθιμος, κατά κόσμο Σωτ. Συριανός, γεννήθηκε την 8-3-1953 στους Αστρακούς Πεδιάδος Ηρακλείου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πόλη του Ηρακλείου φοίτησε στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε στη Γενεύη και το Παρίσι.

    Μοναχός εκάρη την 2-4-1977 στην Ι. Μονή Αγκαράθου Πεδιάδος Ηρακλείου. Διάκονος χειροτονήθηκε την 18-8-1977 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) κ.. Άνθιμο καί Πρεσβύτερος την 8-1-1978 από τόν αοίδιμον Αρχιεπισκόπο Κρήτης Ευγένιο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος καί Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (1977-1983), ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας, Γενικός Επόπτης του πνευματικού έργου και υπεύθυνος των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ατάλης - Μπαλή Μυλοποτάμου (1983-1996) και Γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (1992 - 2000).

    Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου Αθηνών (1975-76), Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών (1990-96) και Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995-96). Συνέγραψε και δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών. Τιμήθηκε με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου (1992) και με άλλες διακρίσεις.Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξελέγη τήν 24-10-1996. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος την 2-11-1996 και ενθρονίστηκε στο Ρέθυμνο την 24-11-1996 οπου και ανεπτυξε σημαντικη ποιμαντορική δράση

    «Η εκκλησία της Κρήτης έχει πένθος γιατί ένα εκλεκτό μέλος της εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου έφυγε από τη ζωή. Νιώθουμε το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί και ευχόμαστε να τον αναπαύσει ο Θεός»,ανέφερε ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρητης κ. Ειρηναίος για τον θάνατο του μητροπολίτη Ανθίμου.

    [06] Η ελληνική παρουσία στο ευρωπαϊκό κολύμβησης

    Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, η Μαριάννα Λυμπερτά και η Νόρα Δράκου ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν από τη 12μελή ελληνική ομάδα που μετείχε στο 30ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στη Βουδαπέστη. Ο 26χρονος πρωταθλητής επέστρεψε σε μεγάλους αγώνες μετά από διετή απουσία, λόγω της τιμωρίας του για χρήση αναβολικών, και ξανάπιασε το... κουβάρι των επιτυχιών από εκεί που το άφησε, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα και συμμετέχοντας στον τελικό των 400μ. μικτή ατομική (όγδοος). Επιστρέφοντας στη δική του «Γη της Επαγγελίας», εκεί όπου το 2006 κατέκτησε το πρώτο μετάλλιό του σε μεγάλη διοργάνωση, ο Δρυμωνάκος βροντοφώναξε «παρών» και απέδειξε ότι έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην ελληνική κολύμβηση.

    Στα 31 της χρόνια, η Μαριάννα Λυμπερτά θα μπορούσε να είχε αποσυρθεί και να απολαμβάνει τις θερινές διακοπές της. Αντ΄ αυτού, επέλεξε να συνεχίσει να προπονείται σε υψηλούς ρυθμούς και να κυνηγά διακρίσεις, και δικαιώθηκε. Αν και πλέον έχει ρίξει το βάρος της στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας (όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 5χλμ.), δεν ξεχνάει και την πισίνα και στη Βουδαπέστη απέδειξε ότι παραμένει ανταγωνιστική. Κατέλαβε την πέμπτη θέση στον τελικό των 1.500μ. ελεύθερο, πετυχαίνοντας δύο πανελλήνια ρεκόρ: ένα στον προκριματικό και ένα στον τελικό του αγωνίσματος, αλλά στα... 800μ., αφού το πέρασμά της ήταν ταχύτερο κατά περίπου 2΄΄ από το προηγούμενο (δικό της) ρεκόρ.

    Από την πλευρά της, η Νόρα Δράκου απέδειξε στην ουγγρική πρωτεύουσα ότι αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης. Η 18χρονη αθλήτρια, η οποία ζει και προπονείται στην Πάτρα, «έπεσε» σε τρία αγωνίσματα, πέτυχε ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ (ένα γυναικών και δύο νεανίδων), πήρε την πέμπτη θέση στα 50μ. ύπτιο και συμμετείχε σε ακόμη δύο ημιτελικούς (50μ. και 100μ. ελεύθερο). Αν συνυπολογίσει κανείς τον μαχητικό χαρακτήρα και την ανταγωνιστική νοοτροπία που τη διακρίνει, το μέλλον της μοιάζει ιδιαίτερα ευοίωνο.

    Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η παρουσία του Αρη Γρηγοριάδη, ο οποίος είχε ως καλύτερη στιγμή την 5η θέση στα 100μ. ύπτιο, αγώνισμα όπου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις είχε καταφέρει να ανέβει στο βάθρο. Ο πρωταθλητής του Αρη Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε καν να μπει στον τελικό των 50μ. ύπτιο για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ στα 200μ. έμεινε εκτός ημιτελικών. Η φετινή χρονιά, πάντως, ήταν μεταβατική για τον 25χρονο κολυμβητή, ο οποίος δουλεύει πολύ, για να αλλάξει κάποια πράγματα στο κολύμπι του και να εμφανιστεί ανταγωνιστικός το 2012, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

    Από εκεί και πέρα, ο Στέφανος Δημητριάδης συμμετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης (8ος στα 200μ. πεταλούδα), ο Ανδρέας Ζήσιμος κολύμπησε σε ακόμη έναν ημιτελικό στα 200μ. ελεύθερο, ενώ η Αγγελική Εξάρχου μπήκε σε δύο ημιτελικούς, αλλά απέτυχε στο καλό αγώνισμά της, τα 200μ. πρόσθιο. Μία πρόκριση σε ημιτελικό είχε και η 18χρονη ομογενής Λυσιστράτη Χαλκίδη, στην πρώτη παρουσία της σε τέτοιους αγώνες (σε επίπεδο γυναικών).

    [07] Πύρινα μέτωπα

    Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στα Κύθηρα, με το πύρινο μέτωπο να έχει κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο.

    Στο μέτωπο της φωτιάς παρέμεινε μέχρι το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συντόνιζαν το έργο της κατάσβεσης.

    Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί το αντλιοστάσιο και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού.

    Σε ένα πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της φωτιάς, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή, υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά. Επίσης κάηκαν 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές.

    Κάτοικοι του νησιού μιλούν για ολιγωρία και αμέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 43 πεζοπόρα τμήματα της μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε χορτολιβαδική έκταση, κοντά στον Δήμο Κύθνου. Επί τόπου επιχειρούν 2 εποχιακοί πυροσβέστες, με ένα όχημα, ενώ ρίψεις νερού έκανε και ένα ελικόπτερο. Εάν χρειαστεί να ενεργήσουν, σε ετοιμότητα βρίσκονται και επίγειες δυνάμεις από την Σύρο, οι οποίες θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά σε βραχώδη δασική έκταση στην περιοχή Βαβούριο του Δήμου Φιλιάτων του νομού Θεσπρωτίας. Τη φωτιά προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 1 αεροσκάφος, 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 13 τμήματα πεζοπόρου.

    Υπό μερικό έλεγχο ετέθη το απόγευμα, φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα σε δασική περιοχή στην Καλλονή Μυτιλήνης.

    Τέλος, υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, τη φωτιά που ξέσπασε στο Λαγοπόδο, στη Ζάκυνθο, καθώς και το πύρινο μέτωπο στη θέση Μέλισσα, στα Λεχαινά Ηλείας. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως όλες τις εστίες.

    [08] Κύμα καύσωνα

    Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 με 2 βαθμούς, σε σχέση με τον Δεκαπενταύγουστο, προβλέπει από εχθές Δευτέρα και για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39 έως 41 βαθμούς και τους 37 με 39 βαθμούς στα νησιά. Το βράδυ, πάντως, η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς σε όλη τη χώρα.

    Στην Αττική, η θερμοκρασία τη Δευτέρα έφτασε τους 39 βαθμούς, ενώ σήμερα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40. Στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει σήμερα τους 38 βαθμούς.

    [09] Ανεπαρκής προετοιμασία

    Πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, εκτιμά ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα διατροφής του ΟΗΕ, αποκλείοντας ωστόσο προς το παρόν την εμφάνιση διατροφικής κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2008.

    "Από το 2008 αυξήθηκε ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εδαφών, αλλά δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπ΄όψιν τα διδάγματα από την διατροφική κρίση", δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ στο δίκτυο Radio France International.

    "Εγινε προσπάθεια νέων επενδύσεων στη γεωργία, αλλά όχι σε ικανές διαστάσεις. Οι χώρες δεν είχαν χρόνο να ανασυγκροτήσουν το σύστημα των αποθεμάτων των ειδών διατροφής", είπε.

    Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ, "πολλές από τις χώρες είναι σχετικά ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής ".

    Η εκτίναξη κατά τις τελευταίες ημέρες των τιμών των σιτηρών ανησυχεί και την υπηρεσία του ΟΗΕ και προαναγγέλλει γενικό άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής (ρύζι, ζάχαρη...).

    "Οι χώρες είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μία γενικευμένη άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής", επέμεινε, αποκλείοντας ωστόσο ένα σενάριο κρίσης, διότι "τα παγκόσμια αποθέματα είναι μεγαλύτερα από το 2008".

    Η σοβαρότητα της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη στάση των οικονομικών παραγόντων και των κρατών. "Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πανικός στις αγορές", είπε.

    Η εκτίναξη των τιμών των ειδών διατροφής προκαλεί ανησυχίες για τις φτωχότερες χώρες.

    Εμπάργκο εξαγωγών από τη Ρωσία

    Εν τω μεταξύ, ετέθη σε ισχύ το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.

    Σύμφωνα με κυβερνητική διάταξη, το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.

    Το εμπάργκο στις εξαγωγές θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και θα αποτρέψει την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κοινωνική ένταση εξαιτίας αιφνίδιας αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής.

    Θάνατοι από έλλειψη τροφίμων στο Πακιστάν

    Οι πρώτοι θάνατοι από έλλειψη τροφίμων καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου πέντε παιδιά πέθαναν στην περιοχή Κοχιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Το Κοχιστάν, μια ορεινή περιοχή, έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα αφού οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους.

    "Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κρίση στην περιοχή μας με την έλλειψη τροφίμων. Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν φτάσουν εδώ τρόφιμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες", τόνισε ο Αμπντούλ Σατάρ Χάν, βουλευτής της περιοχής.

    "Τα περισσότερα αποθέματα καλαμποκιού καταστράφηκαν και ότι είχε απομείνει καταναλώθηκε. Επίσης οι κάτοικοι έχουν θανατώσει τα περισσότερα ζώα. Και τώρα δεν έχει μείνει τίποτε για να τραφούν", πρόσθεσε ο Χαν.

    Επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ στις πληγείσες περιοχές

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε πως οι πλημμύρες στο Πακιστάν που ανάγκασαν περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είναι "πρωτοφανείς" και για το λόγο αυτό χρειάζονται την "πρωτοφανή" βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    "Στο παρελθόν έχω επισκεφτεί περιοχές σε όλον τον κόσμο που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά τίποτε δεν μοιάζει με αυτό", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν στους δημοσιογράφους απο το Ισλαμαμπάντ, μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμό στο κεντρικό Πακιστάν, αλλά και την περιηγηση που πραγματαποίησε πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

    "Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο...τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσες πολλές περιοχές...τόσο μεγάλη ανάγκη", είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ. "Ενας στους δέκα Πακιστανούς έχει πληγεί, το ένα πέμπτο της χώρας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες", επισήμανε, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας , το 1947.

    "Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

    [10] Σε κρίσιμη κατάσταση

    Στο νευροχειρουργικό τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας νοσηλεύονται τα δύο κορίτσια τα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά από πεύκο που έπεσε επάνω τους, καθώς διασκέδαζαν σε λαϊκό πανηγύρι στο Κιάτο.

    Τα κορίτσια 14 και 17 ετών μεταφέρθηκαν από το Κιάτο στο νοσοκομείο της Νίκαιας, με σοβαρά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή του θώρακα.

    Η περίπτωση της πρώτης κοπέλας, όπως μας πληροφόρησε ο γιατρός Χρ. Γκολέμης, κρίθηκε εξαιρετικά κρίσιμη, λόγω της συμπίεσης που υφίστατο στην τραυματισθείσα περιοχή και χειρουργήθηκε άμεσα από τον νευροχειρουργό Α. Φρατζόγλου.

    Η υγεία της 17χρονης, παρά τα κατάγματα, αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή.

    Επίσης σοβαρή ήταν αρχικά και η κατάσταση της υγείας του 48χρονου δασοπυροσβέστη Ηλία Γκολφινόπουλου, ο οποίος διακομίστηκε τα ξημερώματα στο νοσοκομείου Κορίνθου.

    Ο τραυματισμός του τελευταίου, ο οποίος είχε διαφύγει τον κίνδυνο, σημειώθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε με συναδέλφους του να απομακρύνουν το πεύκο, ύψους 30 - 40 μέτρων, το οποίο έσπασε ξαφνικά και καταπλάκωσε 20 άτομα που διασκέδαζαν, σε πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Παναγίας στο Κιάτο.

    Με την επέμβαση του Κέντρου Υγείας και της Πυροσβεστικής Δύναμης της περιοχής, οι τραυματισθέντες απεγκλωβίστηκαν και διακομίστηκαν άμεσα στο Κέντρο Υγείας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά και στο Νοσοκομείου Κορίνθου για περισσότερη κάλυψη των αναγκών, ενώ τα δύο κορίτσια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

    [11] Στο σχολείο συμμαθήτριες, σήμερα δημαρχίνες

    Όταν πηγαίνανε μαζί σχολείο στη Βέροια, η Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου και η Στέλλα Καριοφυλλίδου - Μωραϊτη κάθονταν στο ίδιο θρανίο.

    Τότε δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μετά από σαράντα χρόνια θα συναντιόνταν πάλι, στον ίδιο χώρο, το σημερινό δημαρχείο της Βέροιας, με την ίδια ιδιότητα.

    Οι δύο κυρίες, δήμαρχος Βέροιας η πρώτη και δήμαρχος του Μόρελαντ της Αυστραλίας η δεύτερη, ξαναβρέθηκαν, θυμήθηκαν τα παλιά και μοιράστηκαν τις αυτοδιοικητικές τους εμπειρίες.

    «Με τη Στέλλα πηγαίναμε στο γυμνάσιο θηλέων της Βέροιας. Ήταν τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Καθόμασταν στο ίδιο θρανίο, είχαμε μια εξαιρετική χημεία και πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Είμασταν πολύ καλές φίλες και στεναχωρέθηκα πολύ όταν οι γονείς της αποφάσισαν να φύγουν οικογενειακώς για την Αυστραλία», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Ουσουλτζόγλου. «Τότε είμασταν και οι δύο δεκατεσσάρων ετών», συνεχίζει και αναφέρει ότι για πολλά χρόνια δεν είχαν επικοινωνία.

    Η κα Ουσουλτζόγλου ακολούθησε την επαγγελματική πορεία της δημοσιογράφου και η κα Καριοφυλλίδου - Μωραϊτη αυτή της τραπεζοϋπαλλήλου. Καθώς όμως η τελευταία είχε διατηρήσει επαφές με συγγενείς στην πατρίδα, κατάφερε ως ενήλικη πλέον να ξαναβρεί την παιδική της φίλη.

    «Επικοινωνούσαμε τηλεφωνικά και καταφέραμε να κρατήσουμε την επαφή μας. Συναντηθήκαμε όμως, για πρώτη φορά μετά από το σχολείο, πριν από δέκα χρόνια όταν επισκέφθηκα τη Βέροια για πρώτη φορά με την ιδιότητα της δημάρχου», σημειώνει η κ. Καριοφυλλίδου - Μωραϊτη. Ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις της και με αυτές τις ευκαιρίες οι δύο γυναίκες κατάφεραν να φέρουν κοντά όλες τις παλιές συμμαθήτριές τους.

    Στη συνάντηση στο παλιό τους σχολείο και σημερινό δημαρχείο, «έζησαν» ξανά τις σχολικές τους αναμνήσεις. «Εκτός από συμμαθήτριες στο γυμνάσιο ήμασταν συμμαθήτριες και στο δημοτικό σχολείο. Γελάσαμε πολύ όταν θυμηθήκαμε τον δάσκαλό μας, τον κ. Αγγελίδη, τον οποίο τρέμαμε κάθε φορά που επρόκειτο να σηκώσει κάποιον για να πει το μάθημα», λέει η δήμαρχος του Μόρελαντ. Θυμάται ακόμη ότι η ίδια και η «διπλανή» της στο θρανίο ήταν πάντα πρώτες στις γυμναστικές επιδείξεις, παρ' ότι , όπως λέει αστειευόμενη, δεν κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν τη φόρμα τουςβ¦

    Όταν τις ρωτούμε για τα κοινά τους στοιχεία στην αυτοδιοίκηση, επισημαίνουν μεν τις διαφορές στα αυτοδιοικητικά συστήματα Ελλάδας και Αυστραλίας, ωστόσο συμφωνούν στο ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει τη διαφορά από τη θέση του δημάρχου.

    «Ως γυναίκες στην πολιτική και ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση νιώθουμε πιο πολύ τον άνθρωπο. Νοιαζόμαστε με έναν διαφορετικό τρόπο και ενδιαφερόμαστε οι πόλεις μας να είναι καθαρές και νοικοκυρεμένες», αναφέρει η κ. Καριοφυλλίδου - Μωραϊτη.

    Ξετυλίγοντας τα συναισθήματά τους δηλώνουν και οι δύο συγκινημένες που ξαναβρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

    «Είναι μια γλυκιά αίσθηση που μας θυμίζει χρόνια όμορφα και αθώα. Είναι ένα ωραίο διάλειμμα μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα καθώς στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες», καταλήγει η κα Ουσουλτζόγλου.

    [12] Αυστηρή προειδοποίηση

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι θέσεις της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθειας αμερικανικών όπλων, τονίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    «Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο», τονίζει στην οικονομική εφημερίδα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα, ή μη, να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τόνισε η ίδια πηγή, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσει το αντάρτικο του ΡΚΚ , το οποίο διατηρεί τα ορμητήριά του κατά της Τουρκίας στους ορεινούς όγκους του βορείου Ιράκ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στα τέλη του 2011, τονίζει η εφημερίδα.

    «Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, φερβ ειπείν η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο», εξήγησε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Ομπάμα ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον τούρκο πρωθυπουργό στη σύνοδο της G20 στο Τορόντο τον Ιούνιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 August 2010 - 10:47:00 UTC