Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πύρινα μέτωπα
  • [02] Πεύκο τραυμάτισε 20 άτομα
  • [03] Ανεπαρκής προετοιμασία

  • [01] Πύρινα μέτωπα

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα που ξέσπασε το Σάββατο σε χορτολιβαδική έκταση. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 43 πεζοπόρα τμήματα της μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου, καταβάλλουν προσπάθειες να τη θέσουν υπό έλεγχο, γεγονός που δυσχαιραίνεται από τη μεγάλη περίμετρο του μετώπου. Η φωτιά εχθές το βράδυ αν και απέιλησε κατοικημένες περιοχές, περιορίστηκε από τους πυροσβέστες, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

    Σε ύφεση είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε εχθές το μεσημέρι σε βραχώδη δασική έκταση στην περιοχή Βαβούριο του Δήμου Φιλιάτων του νομού Θεσπρωτίας. Τη φωτιά προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 1 αεροσκάφος, 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 13 τμήματα πεζοπόρου.

    Εξάλλου, υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, την φωτιά που ξέσπασε εχθές στο Λαγλώποποδο, στη Ζάκυνθο.

    [02] Πεύκο τραυμάτισε 20 άτομα

    Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν, τα ξημερώματα, περίπου στις 2.30, από την πτώση πεύκου, στο Κιάτο, κατά τη διάρκεια λαϊκού πανηγυριού στο προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Παναγίας. Σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία, ένα πεύκο, ύψους 3.40 μέτρων, λόγω του βάρους του, έσπασε και έπεσε πάνω στα τραπέζια του πανηγυριού. Από την πτώση του δέντρου τραυματίστηκαν, συνολικά, 20 άτομα.

    Οι δεκαέξι από τους τραυματίες, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου και νοσηλεύονται. Από αυτούς, οι τρεις είναι πολύ σοβαρά. Πρόκειται για έναν άνδρα και για δύο ανήλικα κορίτσια, 14 και 17 ετών, που λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού τους, διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

    Οι υπόλοιποι τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρά και μετά τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, αναχώρησαν για το σπίτι τους.

    [03] Ανεπαρκής προετοιμασία

    Πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, εκτιμά ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα διατροφής του ΟΗΕ, αποκλείοντας ωστόσο προς το παρόν την εμφάνιση διατροφικής κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2008.

    "Από το 2008 αυξήθηκε ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εδαφών, αλλά δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπ΄όψιν τα διδάγματα από την διατροφική κρίση", δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ στο δίκτυο Radio France International.

    "Εγινε προσπάθεια νέων επενδύσεων στη γεωργία, αλλά όχι σε ικανές διαστάσεις. Οι χώρες δεν είχαν χρόνο να ανασυγκροτήσουν το σύστημα των αποθεμάτων των ειδών διατροφής", είπε.

    Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ, "πολλές από τις χώρες είναι σχετικά ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής ".

    Η εκτίναξη κατά τις τελευταίες ημέρες των τιμών των σιτηρών ανησυχεί και την υπηρεσία του ΟΗΕ και προαναγγέλλει γενικό άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής (ρύζι, ζάχαρη...).

    "Οι χώρες είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μία γενικευμένη άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής", επέμεινε, αποκλείοντας ωστόσο ένα σενάριο κρίσης, διότι "τα παγκόσμια αποθέματα είναι μεγαλύτερα από το 2008".

    Η σοβαρότητα της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη στάση των οικονομικών παραγόντων και των κρατών. "Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πανικός στις αγορές", είπε.

    Η εκτίναξη των τιμών των ειδών διατροφής προκαλεί ανησυχίες για τις φτωχότερες χώρες.

    Εμπάργκο εξαγωγών από τη Ρωσία

    Εν τω μεταξύ, ετέθη σε ισχύ από χθες το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.

    Σύμφωνα με κυβερνητική διάταξη, το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.

    Το εμπάργκο στις εξαγωγές θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και θα αποτρέψει την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κοινωνική ένταση εξαιτίας αιφνίδιας αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής.

    Θάνατοι από έλλειψη τροφίμων στο Πακιστάν

    Οι πρώτοι θάνατοι από έλλειψη τροφίμων καταγράφηκαν στο Πακιστάν, όπου πέντε παιδιά πέθαναν στην περιοχή Κοχιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Το Κοχιστάν, μια ορεινή περιοχή, έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα αφού οι πλημμύρες παρέσυραν γέφυρες και κατέστρεψαν δρόμους.

    "Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κρίση στην περιοχή μας με την έλλειψη τροφίμων. Πέντε παιδιά έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν αν δεν φτάσουν εδώ τρόφιμα μέσα στις επόμενες δύο ημέρες", τόνισε ο Αμπντούλ Σατάρ Χάν, βουλευτής της περιοχής.

    "Τα περισσότερα αποθέματα καλαμποκιού καταστράφηκαν και ότι είχε απομείνει καταναλώθηκε. Επίσης οι κάτοικοι έχουν θανατώσει τα περισσότερα ζώα. Και τώρα δεν έχει μείνει τίποτε για να τραφούν", πρόσθεσε ο Χαν.

    Επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ στις πληγείσες περιοχές

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν δήλωσε πως οι πλημμύρες στο Πακιστάν που ανάγκασαν περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, είναι "πρωτοφανείς" και για το λόγο αυτό χρειάζονται την "πρωτοφανή" βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    "Στο παρελθόν έχω επισκεφτεί περιοχές σε όλον τον κόσμο που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά τίποτε δεν μοιάζει με αυτό", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν στους δημοσιογράφους απο το Ισλαμαμπάντ, μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμό στο κεντρικό Πακιστάν, αλλά και την περιηγηση που πραγματαποίησε πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

    "Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο...τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσες πολλές περιοχές...τόσο μεγάλη ανάγκη", είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ. "Ενας στους δέκα Πακιστανούς έχει πληγεί, το ένα πέμπτο της χώρας έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες", επισήμανε, καλώντας τον κόσμο να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας , το 1947.

    "Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 August 2010 - 10:30:25 UTC