Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα
  • [02] "Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα"
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 15/8/2010
  • [04] "Διττή σχέση με το Μνημόνιο"
  • [05] Πιθανή παράταση απαγόρευσης

  • [01] Ιστορική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα

    Ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση συνοδεύει φέτος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί θεία λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά.

    Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν.

    Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας.

    Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

    Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Εκεί όπου την τιμούσαν και οι πρόγονοί τους.

    Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.

    Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια λειτουργία που θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

    Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές». Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων.

    Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από χθες άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού , ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού. Άλλωστε, παραδοσιακά, το μοναστήρι, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στην πηγή, που κυλά από τους γρανιτώδεις βράχους, πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το μοναστήρι.

    Η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες. Οι μισές απ' αυτές θα διακινηθούν μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι άλλες μισές έχουν δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη, που διοργανώνει το προσκύνημα από τη Ρωσία. Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.

    Η Πατριαρχική Λειτουργία στο Όρος Μελά θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 στην Ελλάδα και δορυφορικά από τον δορυφόρο Hellas Sat στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Δηλώσεις Οικουμενικού Πατριάρχη

    Την πεποίθησή του ότι ο μωαμεθανικός πληθυσμός της Τουρκίας δείχνει τον ίδιο σεβασμό με τους ορθοδόξους χριστιανούς προς την εορτή της Παναγίας, διατυπώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", που δημοσιεύεται την παραμονή της θείας λειτουργίας που θα τελεστεί στην ιστορική μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, 87 σχεδόν χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την παύση της λειτουργίας της μονής ως κέντρου χριστιανικής λατρείας.

    "Στη μονή Σουμελά έδειξαν σεβασμό οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζοντας το σεβασμό που έδειξαν στο μοναστήρι οι προηγούμενοι χριστιανοί αυτοκράτορες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος έφθασε στις 7.30 ώρα Ελλάδας απόψε στην Τραπεζούντα, αεροπορικώς απο την Κωνσταντινούπολη.Μετά την άφιξη του ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε σε ιφτάρ (δείπνο για τη λήξη της ημερήσιας νηστείας τού μήνα του ραμαζανιού), το οποίο παρέθεσαν ο μουφτής της Τραπεζούντας και ο Νομάρχης. Κατά την αφιξη του στη μονή ο Οικουμενικος Πατριάρχης θα προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας και θα κατευθυνθεί στο ιερό βήμα για να προετοιμαστεί για τη θεία λειτουργία. Στο τέλος της λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει προς τους πιστούς τονίζοντας μεταξύ άλλων οτι η λειτουργία στη μονή Παναγία Σουμελά είναι ``ενα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός``. Επίσης θα εκφράσει την ευχή η Παναγία η Σουμελιώτισσα να είναι ``εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας``.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ανέμεναν στο αεροδρόμιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωσε:

    «Είναι ένα ιστορικό γεγονός για όλους μας, προσωπικό για εμένα που έρχομαι από την Μητέρα Εκκλησία για να ξαναζωντανέψω τις μνήμες των προγόνων μας, να τελέσω την Θεία Λειτουργία, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Να συνδέσω το σήμερα με το χθες, να δοξολογήσουμε όλοι μαζί τον Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία, την οποία επεφύλαξε στη δική μας τη γενιά. Και να ευχαριστήσουμε επίσης την Παναγία, την Θεοτόκο Μαρία, η οποία θα μας υποδεχθεί στο ιστορικό Μοναστήρι της και επικαλούμαι αυτή την στιγμή την χάρη της και την προστασίαν της για όλο τον Γένος μας, για όλο τον κόσμο, για την χώρα αυτή στην οποία εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και επαναλαμβάνω, για όλο τον κόσμο. Είμαι πολύ συγκινημένος, πολύ χαρούμενος όπως ασφαλώς και όλοι εσείς που ήρθατε από την Ελλάδα, από την Ρωσία, οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας που έχουμε τόση ευλάβεια και σεβασμό στην μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αύριο θα ζήσουμε μια ιστορική ημέρα και θα μεταφέρουμε στα σπίτια μας ο καθένας, εγώ στο Πατριαρχείο μας και σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο την χάρη αυτού του θεομητορικού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά".

    Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

    [02] "Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα"

    "Αντίθετα με ό,τι λέγεται, ο Προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε με ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί".

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά για λήψη πρόσθετων μέτρων ή για απαίτηση της τρόικας για περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%, που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

    Η υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μια υστέρηση της τάξης των 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το γεγονός της μικρής αυτής υστέρησης οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.

    "Επιπρόσθετα, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τον Ιούλιο του 2010 δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ επίκειται και η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2009. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Σ.Δ.Ο.Ε.", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.

    Οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο, όμως, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση".

    Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι "ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει το δημοσίευμα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα".

    Συνέντευξη Φ. Σαχινίδη

    Η Ελλάδα θα πιάσει φέτος τους στόχους του Μνημονίου χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", προσθέτοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα με τον περιορισμό των δαπανών να διασφαλίσουμε ότι τη μείωση του ελλείμματος θα την πετύχουμε στο ακέραιο".

    Ο κ. Σαχινίδης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ύψος των προστίμων από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν το βάρος που τους αναλογεί οι "έχοντες", τονίζει και προσθέτει ότι "το 2012 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα επιστρέψει στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης", χάρη και στα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται.

    "Ο στόχος είναι να πετύχουμε στις πολιτικές μας, ώστε να βγούμε με ασφάλεια ξανά στις αγορές. Μόλις το διασφαλίσουμε, τότε ναι, θα βγούμε ακόμη και το 2011", υπογραμμίζει.

    Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σημειώνει, είναι η ενίσχυση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η απελεθέρωση των επαγγελμάτων.

    Αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση με βεβαιότητα για την πορεία της απασχόλησης, προσθέτοντας ότι μόλις περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η αύξηση στην απασχόληση.

    Οπως τονίζει, με την ανάκαμψη της οικονομίας οι εργαζόμενοι θα δουν να αποκαθίστανται οι απώλειες που υπέστησαν, ωστόσο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο εθνικό εισόδημα και την παραγωγικότητα.

    "Σε επίπεδο εξαμήνου - λέει ο κ. Σαχινίδης- εξακολουθούμε να είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση του ελλείμματος είναι 39,7% έναντι στόχου 39,5%. Υπάρχει βεβαίως μια πτώση του ρυθμού συγκράτησης του ελλείμματος εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων. Αυτό όμως οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. Σχετίζεται με το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο έχουν εκκαθαριστεί περίπου 700.000 λιγότερες φορολογικές δηλώσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρσι. Παράλληλα, δεν έχουμε εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα που πήραμε, όπως η αύξηση του ΦΠΑ".

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 15/8/2010

    [04] "Διττή σχέση με το Μνημόνιο"

    Η διττή σχέση της κυβέρνησης με το Μνημόνιο είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

    Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι «στο Μνημόνιο υπάρχουν αποφάσεις που έπρεπε να λάβει η κυβέρνηση ούτως ή άλλως για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

    Επισήμανε ακόμη ότι «είναι καιρός να δούμε πέρα από το Μνημόνιο», καθώς όπως συμπλήρωσε, «το Μνημόνιο έχει πολλά στοιχεία που οδηγούν την Ελλάδα με ασφάλεια για το μέλλον. Είναι, λοιπόν, απόλυτα φυσιολογικό η σχέση μας μαζί του να θυμίζει ιδεολογικό σκοτσέζικο ντους».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τη χώρα την κυβερνά η τρόικα, τόνισε ότι δεν είναι αλήθεια αυτό, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Μπορεί να είναι μια χρονιά στην οποία διορθώνουμε πολλά από τα κακώς κείμενα στην ελληνική κοινωνία, αλλά θα καταγραφεί ως μια χρονιά κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι «άποψη μπορούμε να έχουμε όλοι. Η τελική απόφαση για τον ανασχηματισμό, όμως, είναι αποκλειστικά και μόνο του πρωθυπουργού», ενώ για το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε: «Από τις κουβέντες που έχω κάνει με τον πρωθυπουργό, δεν συμπεραίνω κάτι τέτοιο. Βεβαίως, αν μου ζητηθεί να κάνω μια τέτοια δουλειά, θα την κάνω ευχαρίστως».

    Για το εάν η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα είπε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιέχει νέα μέτρα. Είναι, όμως, αδύνατο να προβλέψει κανείς το μέλλον με ακρίβεια».

    Για τον πολιτισμό είπε ότι «περιμέναμε διψήφιες μειώσεις και στις αφίξεις και στα έσοδα. Αν δεν ήρθαν, αυτό οφείλεται στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Έγινε η καλύτερη προβολή με τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για να αλλάξει η εικόνα της χώρας».

    Ο κ. Γερουλάνος απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ για τη βία στα γήπεδα είπε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να τη χρηματοδοτεί και το υπουργείο είναι διατεθειμένο "να επιβάλει ρήτρα βίας από τον ΟΠΑΠ", στη χρησιμοποίηση κρατικών σταδίων, αλλά και στη δημόσια τηλεόραση.

    Σχετικά με την ΕΡΤ είπε ότι δεν χρειάζεται να συρρικνωθεί το έργο της και να μειωθούν τα κανάλια, αλλά να παράγει καλύτερο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή, ενώ για το ανταποδοτικό τέλος είπε στόχος είναι η μείωσή του με τη μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ.

    Για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι θα χρειαστεί να πάρει πολύ γενναίες αποφάσεις "για την εξυγίανση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι ένα κόμμα εθισμένο σε πρακτικές μιας Ελλάδας που έχει ξεπεραστεί". Θα ήταν, όμως, λάθος του ΠΑΣΟΚ να υποτιμήσει τον αντίπαλο που έχει απέναντί του, πρόσθεσε.

    [05] Πιθανή παράταση απαγόρευσης

    Η Ρωσία σχεδιάζει να συζητήσει μετά την 1η Οκτωβρίου αν θα παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών και την επόμενη χρονιά, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Βίκτορ Ζουμπκόφ πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

    Η απαγόρευση εξαγωγών που έχει εξαγγείλει η Ρωσία ισχύει από αύριο, Κυριακή και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

    "Μετά την 1η Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα δράσουμε μετά το Δεκέμβριο", αναφέρει ο Ζουμπκόφ σε e-mail που έστειλε στο Ρόιτερ.

    Οι δηλώσεις του Ζουμπκόφ έρχονται μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις για την απαγόρευση από την ηγεσία της Ρωσίας.

    Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει ότι η απαγόρευση μπορεί να αρθεί νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου 2010, αν το επιτρέψουν οι σοδιές. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού ανακοίνωσε ότι η σοδιά των σιτηρών αναμένεται να είναι 60 με 65 εκατομμύρια τόνοι, πρόσθεσε ότι η απογόρευση των εξαγωγών μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2011.

    Η Ρωσία είχε συγκομιδή 97 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2009 και χρειάζεται 78 εκατομμύρια τόνους για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.

    Στη δήλωση που έστειλε στο Ρόιτερ ο Ζουμπκόφ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει μία ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των εμπόρων σιτηρών και της ανάγκης να διατηρηθεί η σταθερότητα στην εσωτερική αγορά τροφίμων.

    "Κατανοούμε την ανησυχία των εξαγωγέων μας", δήλωσε. "Γι' αυτό το λόγο, όπως είπα, παρακολουθούμε συνεχώς και αναλύουμε τις προμήθειες σιτηρών στην εσωτερική αγορά".

    Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας η Ρωσία μπορεί να μην έχει σιτηρά από τη φετινή σοδιά για να εξάγει, ακόμα κι το 2011 αν αρθεί το εμπάργκο εξαγωγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 August 2010 - 4:31:00 UTC