Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγραμμα απασχόλησης ξενοδοχοϋπαλλήλων
  • [02] Ψηφιακή πρεμιέρα στα δημοτικά
  • [03] Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

  • [01] Πρόγραμμα απασχόλησης ξενοδοχοϋπαλλήλων

    Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και μετά την υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ξεκινήσει η εφαρμογή του "Προγράμματος για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου το μήνα Σεπτέμβριο, με την πλήρη επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις".

    Στόχος του προγράμματος είναι η απασχόληση 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής ή συνεχούς λειτουργίας για ένα επιπλέον μήνα, με κίνητρο την επιχορήγηση του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών.

    Το ποσό της επιχορήγησης θα καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το μήνα Σεπτέμβριο του 2010 για κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στο ποσό των 25.000.000 ευρώ.

    Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι οι εποχιακά άνεργοι οι οποίοι επαναπροσλαμβάνονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και οι άνεργοι που προσλαμβάνονται για να καλύψουν, ενδεχομένως κενές - λόγω της μη ύπαρξης εποχικών ανέργων - ή επιπλέον εποχικές θέσεις.

    Βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας στο πρόγραμμα, είναι:

    1. Να διαθέτουν άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ σε ισχύ.

    2. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 να απασχολούν και να επαναπροσλάβουν με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης, τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

    3. Στις 31 Μαΐου 2010 να απασχολούσαν και να επαναπροσέλαβαν με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης, τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν στις 31 Μαΐου 2009.

    Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής ή συνεχούς λειτουργίας, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να επιχορηγηθούν και για το υπερβάλλον εποχικό προσωπικό, εφόσον το διατηρήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    Στο πρόγραμμα θα εντάσσονται και νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον το μήνα Σεπτέμβριο του 2010 απασχολήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού με το μήνα Μάιο του 2010.

    Η προθεσμία έναρξης και λήξης της υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα οριστεί με Απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

    [02] Ψηφιακή πρεμιέρα στα δημοτικά

    Νέο πρόγραμμα εξοικείωσης των μαθητών του δημοτικού με την τεχνολογία, ξεκινά από το Σεπτέμβριο, καθώς το υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο "Ψηφιακό σχολείο".

    Ετσι, τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops), ένα ερμάριο για την αποθήκευσή τους και εγκατάσταση τοπικού δικτύου σε αίθουσες διδασκαλίας τους.

    Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι μαθητές θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με ψηφιοποιημένες πληροφορίες και να εξοικειώνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του δικτύου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), προκειμένου ο εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έχει πρόσβαση στο κατάλληλο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, κατά τη διδακτική διαδικασία.

    O εξοπλισμός των ολοήμερων σχολείων, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, θα γίνει στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού σε δημοτικά σχολεία για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία». Οι σχολικές επιτροπές των δημοτικών σχολείων έχουν προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    [03] Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    Δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονίας, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 13 ασθενείς και ένας πήρε ήδη εξιτήριο. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί δείγμα προς εξέταση στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 August 2010 - 10:30:23 UTC