Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα"
  • [02] Κερδίζουν έδαφος οι Online αγορές
  • [03] Πακιστάν. Χειρότερα από το τσουνάμι
  • [04] "Δεν χωρούν κουτοπονηριές και προκλήσεις"
  • [05] Εφιαλτική η κατάσταση στη Μόσχα
  • [06] Πολυτεκνικά επιδόματα
  • [07] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω
  • [08] Εξηγήσεις για την επίθεση

  • [01] "Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα"

    Στο μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας στέκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ισοτιμία", αναφέροντας παράλληλα ότι το 2011 θα είναι μια ακόμη χρονιά "δύσκολης δουλειάς" για την κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων ή για πρόσθετα μέτρα περικοπών και επισημαίνει ότι στον ορίζοντα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

    Αναφερόμενος στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός τονίζει ότι οι μισθολογικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα καθορίστηκαν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συμφωνήθηκε πρόσφατα από τους κοινωνικούς εταίρους.

    «Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όμως προβλέπεται οι μισθολογικές εξελίξεις να συνδεθούν περισσότερο με την παραγωγικότητα», σημειώνει ο υπουργός.

    Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτό το τεράστιο έργο, είναι ευθύνη του πρωθυπουργού και αυτός είναι που αξιολογεί τις ανάγκες στελέχωσης της κυβέρνησης και τις επιδόσεις κάθε υπουργού στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα τονίζει ότι η απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που περιγράφεται στο μνημόνιο, αλλά και της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν είναι ευθύνη μόνο ενός υπουργού. Είναι συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη πολλών και διαφορετικών στόχων που έχουν τεθεί για τη συνολική πρόοδο της χώρας.

    Ερωτώμενος για το αν το μνημόνιο ή το προεκλογικό πρόγραμμα αποτελεί "ευαγγέλιο" για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει μεταξύ άλλων:

    «Ηταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ήταν στο πρόγραμμα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους με μεγάλες τομές στο πεδίο του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής διαχείρισης, ήταν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ο "Καλλικράτης", η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και μια σειρά από άλλες πολιτικές που έχουμε περιλάβει στο μνημόνιο και ήδη έχουμε θεσπίσει και υλοποιούμε ή έχουν προγραμματιστεί με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα».

    Για τη συνεργασία με την τρόικα ο υπουργός αναφέρει ότι αποτελεί από μόνη της μια πρωτόγνωρη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους ίδιους τους οργανισμούς που συμμετέχουν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γιατί παρόλο που η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολλές φορές για παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τόσο μεγάλη δανειακή σύμβαση και ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα και μάλιστα σε μία χώρα της Ευρωζώνης.

    «Όλα αυτά δημιουργούν πολλούς περιορισμούς για όλους και οδήγησαν και σε αναγκαστικές αποφάσεις για όλους. Όμως, κατηγορηματική αξιολόγηση του προγράμματος - θετική ή αρνητική - δεν είναι εύκολη και μάλιστα τόσο νωρίς. Άλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα είναι μια δυναμική διαδικασία και κύριος "μέτοχος" του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει.

    Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι από εδώ και στο εξής και ως το τέλος του έτους θα υπάρχει εξειδίκευση σε κάποιους τομείς δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που υπάρχουν ιδιαίτερα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, για τον οποίο ετοιμάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ρύθμισης της αγοράς και ενίσχυσης των εσόδων, όπως είναι ο χώρος των τυχερών παιχνιδιών.

    Τέλος στην ερώτηση πότε η χώρα θα βγει να δανειστεί στη διεθνή αγορά, απαντά: «Πρακτικά ανάγκη για έξοδο στις αγορές δεν θα έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και αυτό το γεγονός μας δίνει το περιθώριο να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας στο βαθμό που είναι εφικτό και να βγούμε για δανεισμό σε μια στιγμή που θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία ή μήνας στο πρόγραμμα. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

    Πόουλ Τόμσεν και Σερβάς Ντερούζ

    Κάτι παραπάνω από θετικές είναι οι αξιολογήσεις που κάνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο δύο από τους επικεφαλής της "τρόϊκας", ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ("'Εθνος") και ο Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ("Το ΒΗΜΑ"). Και οι δύο, πάντως, δεν παρέλειψαν να τονίσουν, ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη.

    Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι "δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα φέτος, ούτε αναφορικά με τις δαπάνες, ούτε αναφορικά με τα έσοδα" και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι "οι δημοσιονομικοί στόχοι για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο θα επιτευχθούν".

    Από την πλευρά του ο κ. Ντερούζ δηλώνει "εντυπωσιασμένος από την έως σήμερα πρόοδο" και προσθέτει ότι η "Ελλάδα αλλάζει" και ότι "μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Και οι δύο αναφορικά με ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν ζήτησαν και δεν ζητούν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και ποτέ δεν ζήτησαν απολύσεις από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα ο κ. Τόμσεν μιλάει για μια κοινωνική επιλογή της κυβέρνησης η οποία είναι σεβαστή, αλλά και οι δύο πιστεύουν ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για μια πρόσληψη έναντι πέντε αποχωρήσεων.

    Ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση του κ. Ντερούζ ο οποίος δηλώνει ότι "δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους", διαψεύδοντας εγχώριες και αλλοδαπές "Κασσάνδρες".

    Ο ίδιος δίνει και τη συνταγή για τη μείωση του χρέους στο μισό. Για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει, πρέπει η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5%του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%. Θεωρεί και τους δύο στόχους απολύτως εφικτούς και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει στο 50% του σημερινού σε 10 χρόνια.

    Αναφορικά με το έλλειμμα, τονίζει πως αν πέσει κάτω από το 8% του ΑΕΠ "θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο και εφαρμόσιμο". Συνιστά, όμως, σε αυτή την περίπτωση "να μην αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν", όπως να επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη. "Δεν θα ήταν σοφό", κάτι τέτοιο, αναφέρει.

    Ο κ. Τόμσεν αναφέρεται σε ένα δύσκολο θέμα όπως η φοροδιαφυγή. Και τονίζει ότι για να γίνει πιο δίκαιο το πρόγραμμα, πρέπει να φορολογηθούν τα υψηλότερα εισοδήματα. Δεν θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές, από όσο προβλέπεται στο μνημόνιο, αλλά να εφαρμοστεί η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα.

    Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι αρχές έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται γι αυτό, άρα δεν θα συσταθούν υπηρεσίες από την αρχή για να τα συλλέξουν. Το θέμα, κατά τον κ. Τόμσεν, είναι "να υπάρξει πολιτική βούληση που θα επιβάλει τη συμμόρφωση με το νόμο". Και δεν διστάζει να ταχθεί και υπέρ της φυλάκισης των "ενόχων" σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας.

    Ο Δανός επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι η πολιτική συναίνεση σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου δεν υπάρχει στο βαθμό που ο ίδιος ήλπιζε. Ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντερούζ διαψεύδει ότι η "τρόϊκα" έχει απαγορεύσει τις πρόωρες εκλογές. "Είναι λάθος", τονίζει και προσθέτει ότι "δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε αν και πότε θα γίνουν εκλογές σε μια χώρα στην οποία προσφέρουμε βοήθεια".

    [02] Κερδίζουν έδαφος οι Online αγορές

    Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που κάνουμε τα ψώνια μας έχει φέρει το διαδίκτυο. Η ευκολία που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές αυξάνουν συνεχώς το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμούν να κάνουν τα ψώνια τους από τον υπολογιστή τους.

    Διαδικτυακή έρευνα της Nielsen έδειξε πως η πλειοψηφία των χρηστών του ίντερνετ παγκοσμίως σκοπεύει να κάνει κάποια online αγορά στο επόμενο διάστημα, με τα βιβλία (44%), τα ρούχα (36%) και τα αεροπορικά εισιτήρια (32%) να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην πρόθεση αγοράς διεθνώς.

    Ελλάδα: Πρωτιά στις ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

    Στην Ελλάδα την πρώτη θέση κατέχουν τα αεροπορικά εισιτήρια, καθώς ένας στους δύο Έλληνες (51%) δηλώνει πως σκοπεύει να αγοράσει online κάποιο εισιτήριο μέσα στους ερχόμενους έξι μήνες. Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν οι κρατήσεις ξενοδοχείων (με 35%), τα βιβλία (με 33%), ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (με 32%) και τα εισιτήρια συναυλιών/ παραστάσεων (με 29%). Συνολικά οκτώ στους δέκα Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, δήλωσαν πως σκοπεύουν να κάνουν κάποια online αγορά στο επόμενο εξάμηνο.

    Παγκοσμίως, το 34% των καταναλωτών (ένας στους τρεις) δήλωσε πως κάνει τις online αγορές του από σελίδες καταστημάτων που υπάρχουν μόνο στο διαδίκτυο (π.χ Amazon) ενώ στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 21%, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων (39%) φαίνεται να προτιμάει περισσότερο τα καταστήματα που διαθέτουν και υπαρκτά κτίρια.

    Συνολικά, μόλις το 16% των παγκόσμιων χρηστών του διαδικτύου και το 13% των Ελλήνων δήλωσε πως δεν έχει κάνει κάποια online αγορά στο παρελθόν. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις περιοχές του πλανήτη, καθώς στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή το 46% των ερωτώμενων δήλωσε πως δεν έχει κάνει ποτέ κάποια online αγορά. Επιπλέον, το 73% παγκοσμίως καταναλώνει σε ψώνια του διαδικτύου κάτω από το 10% των μηνιαίων χρημάτων που ξοδεύει συνολικά. Στην Ελλάδα μάλιστα αυτό το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο και φτάνει στο 86%.

    Διακοπές μέσω ίντερνετ...

    Στο ίντερνετ στρέφονται κυρίως οι νέοι για την οργάνωση των διακοπών τους καθώς είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΝΕΟΙ" η οποία διεξήχθη σε 296 νέους για το καλοκαίρι του 2010, στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό που φτάνει το 90,5%, οι ηλικίες μεταξύ 19-36 ετών οργάνωσαν φέτος τις διακοπές τους μέσω διαδικτύου με πολύ καλύτερες τιμές.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ποσοστό 71% "αγοράζει" τις διακοπές του από διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία ενώ σε ποσοστό 21% "σερφάρει" στο ίντερνετ για να αναζητήσει προορισμούς και να κάνει έρευνα τιμών, αλλά τελικά επιλέγει το τηλέφωνο για την οριστική κράτηση. Οι νεαροί χρήστες πριν καταλήξουν στον τελικό προορισμό τους έχουν προηγουμένως ερευνήσει εντατικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν (ποσοστό 62%).

    Ποσοστό 44% των νέων παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τη διάρκεια των διακοπών του από επτά σε πέντε ημέρες. Επίσης, οι παραθαλάσσιες διακοπές εντός Ελλάδας έρχονται και φέτος πρώτες στην προτίμησή τους με ποσοστό 7%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα ταξίδια εκτός συνόρων και στην τρίτη προορισμοί στους οποίους μπορούν παράλληλα να ασκούν εναλλακτικές δραστηριότητες.

    Τι "κερδίζουν" οι καταναλωτές

    Οι καταναλωτές μπορεί όλο και περισσότερο να εξοικοικειώνονται με το Ιντερνετ και να πραγματοποιούν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές, ωστόσο δεν κρύβουν τους προβληματισμούς τους για το πόσο ασφαλείς είναι οι ηλεκτρονικές αγορές.

    Ο Κώστας Παπαδόπουλος, ιδιωτικός υπάλληλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι προτιμά να πραγματοποιεί τις αγορές του κυρίως από το διαδίκτυο κερδίζοντας "χρόνο και χρήμα". Μπορεί δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρει το προϊόν που επιθυμεί, να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια ή να κάνει κράτηση σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο στον κόσμο στην καλύτερη τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, "Τα online καταστήματα παρέχουν στον καταναλωτή δυνατότητα ευκολίας στις συναλλαγές, παράδοσης του προϊόντος στο σπίτι και επιστροφής. Για όσους εργάζονται πολλές ώρες η έρευνα αγοράς στα καταστήματα είναι πολυτέλεια και το διαδίκτυο προσφέρει άμεση λύση".

    Από την πλευρά της η Ελένη Γεωργίου, εκπαιδευτικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συχνά πραγματοποιεί αγορές μέσω διαδικτύου. "Αγοράζω συνήθως προϊόντα που βρίσκω σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχουν στα ράφια των καταστημάτων" ανέφερε η κ. Γεωργίου. Επίσης πρόσθεσε ότι πάντα προσέχει να χρησιμοποιεί για τις αγορές της προπληρωμένη πιστωτική κάρτα, από την οποία αφαιρείται το συγκεκριμένο ποσό της αγοράς και αποφεύγεται η πιθανότητα υπερχρέωσης. Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, είναι το γεγονός ότι οι online αγορές προσφέρουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιστροφής του προϊόντος σε περίπτωση που αυτό είναι ελαττωματικό και άμεση αντικατάστασή του με νέο.

    Συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

    Μπορεί όλο και περισσότεροι Ελληνες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες που δέχεται η ΕΚΠΟΙΖΩ και αφορούν προβλήματα στις αγορές μέσω διαδικτύου (e-commerce).

    Όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τις αγορές τους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με προβλήματα όπως: η μη παράδοση του προϊόντος που παρήγγειλαν, η επιβάρυνση με επιπλέον έξοδα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και η χρέωση χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί παραγγελία.

    Σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, οι καταναλωτές για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σαφή πλεονεκτήματα, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, χωρίς να πέσουν σε παγίδες, πριν παραγγείλουν ένα προϊόν μέσω διαδικτύου πρέπει να προσέχουν τα εξής:

    " Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος. Πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

    " Να κάνουν τις αγορές τους σε ιστοσελίδες που παρέχουν "ασφαλείς συναλλαγές", βάσει διεθνών πιστοποιήσεων.

    " Για αγορές είναι προτιμότερες οι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο οικονομικής ζημίας.

    " Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.

    " Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).

    " Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κλπ, που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.

    " Πρέπει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος να είναι σαφή, αληθή και εύκολα προσβάσιμα. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τις τυχόν επιβαρύνσεις, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών του καταστήματος.

    " Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους αγοραστές να εκτυπώσουν ή να "σώσουν" στον υπολογιστή τη συναλλαγή που πραγματοποίησαν. Επιπλέον, οι συναλλαγές πάντοτε να επιβεβαιώνονται με e-mail.

    " Να διατηρούν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας- ίσως τα χρειαστούν σε περίπτωση αργοπορίας ή προβλήματος με τη παράδοση του προϊόντος.

    " Να γνωρίζουν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα σαν να κάνουν αγορές από κανονικό κατάστημα (π.χ. σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, μη εκπλήρωσης παραγγελίας κλπ).

    Σύμφωνα με το ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 3587/2007 που εφαρμόζεται και στις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, υπάρχει δικαίωμα αδικαιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών από την παραλαβή των προϊόντων.

    Σε περίπτωση επιστροφής, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τα έξοδα αποστολής.

    Οι καταναλωτές αν δεν παραλάβουν το προϊόν ή λάβουν ένα προϊόν χωρίς να το έχουν παραγγείλει, πρέπει να απευθυνθούν έγραφα τόσο στο κατάστημα όσο και στην τράπεζα από την οποία έχουν χρεωθεί για την αγορά του προϊόντος και να ζητήσουν την ΑΚΥΡΩΣΗ της συναλλαγής και την ΔΙΑΓΡΑΦΗ της φερόμενης χρέωσης.

    [03] Πακιστάν. Χειρότερα από το τσουνάμι

    Οι πλημμύρες στο Πακιστάν, που έχουν πλήξει 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι χειρότερες, λόγω της έκτασής τους, από το φονικό τσουνάμι που έπληξε το 2004 την Ασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    "Ως τώρα οι πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν πλήξει 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους", δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

    "Η καταστροφή αυτή είναι χειρότερη από το τσουνάμι (του 2004), το σεισμό του 2005 στο Πακιστάν και τον πρόσφατο σεισμό στην Αϊτή", πρόσθεσε.

    "Είναι χειρότερη επειδή, κατά το σεισμό στο Πακιστάν το 2005, είχαν πληγεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το τσουνάμι είχε πλήξει 5 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου 3 εκατομμύρια επλήγησαν από το σεισμό στην Αϊτή", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες. Περίπου 500.000 έχουν μείνει άστεγοι μόνο στην περιοχή του Πουντζάμπ (κεντρικό Πακιστάν). Το τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 στην Ασία είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους.

    Το επίπεδο της βοήθειας πρέπει να "αυξηθεί μαζικά" , δήλωσε ο Μάρτιν Μογκουάντζα, συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Πακιστάν. "Χρειάζονται καταλύματα, πλαστικές δεξαμενές, προμήθειες. Τα αποθέματα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προς τις πληγείσες περιοχές", είπε.

    Η πακιστανική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών υπολογίζει στα 12 εκατομμύρια τους πλημμυροπαθείς στις περιοχές του Πουντζάμπ και του Χιμπέρ Παχτούνχουα, ενώ στα τρία εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των πλημμυροπαθών στο Σιντ.

    [04] "Δεν χωρούν κουτοπονηριές και προκλήσεις"

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, από τη νήσο Ρω, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της παραμονής του στο Καστελόριζο, σχολίασε την πρόσφατη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τονίζοντας πως "τέτοιου είδους πρακτικές, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα".

    Ειδικότερα ο κ. Δ. Δρούτσας σημείωσε ότι:

    «Μόλις προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να τον δεχθούμε στη χώρα μας σαν γείτονα και φίλο και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι εμείς εννοούμε απολύτως όσα λέμε. Την ίδια συνέπεια λόγων και έργων απαιτούμε λοιπόν να δείξει και η άλλη πλευρά. "Κουτοπονηριές" και προκλήσεις δεν χωρούν. Τέτοιου είδους πρακτικές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Ζωντανή απόδειξη είστε εσείς, οι περήφανοι ακρίτες και σε σας η πατρίδα οφείλει πολλά. Από τέτοιες πρακτικές, ωστόσο, οι οποίες αποκαλύπτουν προθέσεις διαφορετικές από αυτές που διατυπώνουν οι συνομιλητές μας, τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να έχει αυτή η πολιτική θετικό αποτέλεσμα. Ας γνωρίζουν όλοι ότι η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που εφαρμόζουμε είναι επιλογή μας και δεν αποτελεί για την Ελλάδα μονόδρομο. Προϋπόθεση για να έχει η προσέγγιση και η συνεργασία που επιχειρούμε μέλλον και θετικό αποτέλεσμα, είναι να είναι αμοιβαία επωφελής και να βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στην πορεία όλα συνεκτιμώνται και αναθεωρούνται».

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Καστελόριζο, ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενημερώθηκε από την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ είχε εκτενείς συζητήσεις με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, οι οποίοι του περιέγραψαν την κατάσταση και τις ανάγκες τους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε ακόμη την στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στο νησί και τα φυλάκια στις νήσους Ρω και Στρογγυλή.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Καστελόριζο, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική προτεραιότητα την άσκηση συνολικής πολιτικής για τα ακριτικά νησιά της χώρας και ιδίως εκείνα με εξαιρετική εθνική και στρατηγική σημασία, όπως το Καστελόριζο».

    [05] Εφιαλτική η κατάσταση στη Μόσχα

    Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα, που δεν μπορεί να απαλλαγεί από το γκριζοκίτρινο τοξικό πέπλο της.

    Πιο δυσοίωνες από χθες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που εκτιμούν ότι το νέφος του καπνού από τις πυρκαγιές θα διατηρηθεί πάνω από τη Μόσχα τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν λίγο δροσίσει.

    Αυτό δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Μετεωρολογικού Κέντρου Ντμίτρι Κίκτιεφ, αμφισβητώντας τις προβλέψεις συναδέλφων του ότι Τρίτη με Τετάρτη το νέφος θα παρασυρθεί προς άλλη κατεύθυνση.

    «Νομίζω πως δεν θα έχουμε προς το παρόν εξαιρετικές αλλαγές, αύριο ο άνεμος θα είναι νοτιοανατολικός, κατεύθυνση ενοχλητική, στις 11 του μήνα θα είναι νότιος, γι' αυτό πολύ αμφιβάλλω ότι κάτι θα αλλάξει αύριο. Στο δεύτερο μισό της εβδομάδας ο άνεμος θα είναι αδύναμος, μεταβαλλόμενος, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να διαλύσει το νέφος, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει πάνω από τη Μόσχα, γιατί δεν έχει πουθενά να στραφεί προς το παρόν», είπε ο κ. Κίκτιεφ, εξηγώντας ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του Κέντρου «Φόβος» βασίστηκαν σε στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και οι διαφορές στις προγνώσεις αποδεικνύουν το αβέβαιο της κατάστασης.

    Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις στα μέσα της εβδομάδας και ειδικά την Τετάρτη θα πέσουν δυνατές βροχές, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

    Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

    Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

    Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.

    Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.

    Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει «να μην σκορπίζεται ο πανικός».

    Δηλητηριώδες νέφος καπνού κάλυψε το Σαββατοκύριακο και την Αγία Πετρούπολη και το Γεκατερινμπούργκ, την πρωτεύουσα των Ουραλίων, ωστόσο ως το πρωί της Δευτέρας είχε διαλυθεί λόγω των ευνοϊκών ανέμων, που δεν βοηθούν καθόλου στην περίπτωση της Μόσχας.

    Οι αρχές της Μόσχας δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της πόλης Βλαντίμιρ Ρέσιν.

    «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, την αντιμετωπίζουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Ρέσιν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που επέστρεψε χθες εσπευσμένως στη ρωσική πρωτεύουσα από θεραπεία στο εξωτερικό, «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και από μακριά».

    Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν.

    Χθες ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Οι θερμοκρασίες στην πόλη κινούνται σταθερά γύρω στους 35 βαθμούς και στα περίχωρα, που καίγονται, φθάνουν ακόμη και τους 38. Εκτός από λίγες καθυστερήσεις σε μικρό αριθμό πτήσεων τα αεροδρόμια προσαρμόστηκαν και εργάζονται με ορατότητα 750-900 μέτρων.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

    Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί έστω και προσωρινά η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».

    Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

    Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

    Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σνιέζινσκ στα Ουράλια, όπου η φωτιά απομακρύνθηκε από τα κτίρια με συντονισμένη νυχτερινή επιχείρηση, αλλά δεν έσβησε εντελώς.

    Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Αύριο ο αριθμός θα ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

    Κατά τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.

    Απειλή για την υγεία ο καπνός

    Ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί, που θεωρούν ότι το μόνο αξιόπιστο μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση από τη μολυσμένη περιοχή.

    Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Mosecomonitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια, μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.

    Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.

    Σύμφωνα με τον γιατρό Πάβελ Λογκίνοφ του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Δεν υπάρχουν μέσα για αποτελεσματική προστασία. "Το μόνο πράγμα που βοηθά πραγματικά είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα", ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι χρόνια πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι", εξηγεί ο γιατρός Λογκίνοφ.

    "Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα", τονίζει ο γιατρός.

    Ο χειρότερος καύσωνας τα τελευταία 1.000 χρόνια

    Ο καύσωνας που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου και προκάλεσε τις τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, είναι ο χειρότερος τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    "Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δε βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας", δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρολόφ. "Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δε γνωρίζει προηγούμενο στ΄αρχεία μας", πρόσθεσε.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι ο καύσωνας έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις εδώ και 130 χρόνια.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.

    [06] Πολυτεκνικά επιδόματα

    Ξεκινά από σήμερα 9 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα η καταβολή των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό, τρίτεκνης οικογένειας, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ) του τέταρτου διμήνου του 2010. Οι δικαιούχες οικογένειες ανέρχονται σε 434.140.

    Τα ποσά των επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 1ης Ιανουαρίου 2010 ως εξής: 178,81 ευρώ το επίδομα τρίτου παιδιού, 44,68 ευρώ το πολυτεκνικό για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών και 102,85 ευρώ οι ισόβιες συντάξεις.

    Για τα βοηθήματα αυτά δεν παρακρατείται φόρος από την 1η Ιανουαρίου 2007.

    [07] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω

    Τη νύχτα του Σαββάτου 7 Αυγούστου, ο Όμηρος συνάντησε τον Ιπποκράτη, σε μια εντυπωσιακή ολονύχτια μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας που έλαβε χώρα στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ 'Ιπποκράτεια'.

    Επί 12 ώρες ασταμάτητα, 200 αναγνώστες κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και εθνικότητας απήγγειλαν και τραγούδησαν με κατάνυξη, θάρρος, συγκίνηση και άρτιο συντονισμό, το μεγάλο έπος του Ομήρου. Ανάμεσά τους, ο τ. Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας και Κεντρικής Ευρώπης κ.κ. Ιερεμίας και ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης.

    Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν με την συμμετοχή τους δεκάδες θαρραλέα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, ένας τυφλός Κώος που διάβασε με μέθοδο Braille, ξένοι κάτοικοι του νησιού περήφανοι για τα ελληνικά τους, αλλά και δεκάδες επισκέπτες του νησιού που τίμησαν τους μεταφραστές του Ομήρου απαγγέλοντας τα αποσπάσματά τους στα γιαπωνέζικα, τουρκικά, τσέχικα, φιλανδικά, ολλανδικά, σέρβικα, ρουμάνικα, βραζιλιάνικα, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια εντυπωσιακή προβολή της νεοελληνικής μετάφρασης του Δ.Μαρωνίτη σε γιγαντοοθόνη επέτρεπε στο κοινό να παρακολουθεί τη ροή του κειμένου ανά πάσα στιγμή.

    Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, οι οποίοι κατέφθασαν στην Κω ειδικά για τις Ημέρες Ομήρου, οι οποίες, πέρα από την ολονύκτια ανάγνωση, τις περασμένες ημέρες συμπεριέλαβαν προβολές ταινιών, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, όλες αφιερωμένες στον Όμηρο και τη διαχρονικότητα των επών του.

    Πέρα από το εντυπωσιακό σκηνικό του μεσαιωνικού κάστρου υπό το φώς των κεριών, στην μαγική ατμόσφαιρα της χθεσινής βραδιάς συνέβαλλε και η μουσική επένδυση της ανάγνωσης από το σύνολο ΛΥΡΑΥΛΟΣ, εμπλουτίζοντας κάθε ραψωδία με ήχους 30 ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων όπως λύρα, φόρμιγγα, κύμβαλα, κέρας, σείστρα και σύρριγγα του Πανός. Οι 3000 επισκέπτες που πέρασαν από το μεσαιωνικό κάστρο της Κω κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικές ομηρικές γεύσεις και να απολαύσουν έκθεση παιδικών εικαστικών έργων εμπνευσμένες από τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

    Η ανατολή του κυριακάτικου ήλιου βρήκε δεκάδες ξάγρυπνους θεατές βαθύτατα συγκινημένους αλλά και υπερήφανους για την επιτυχή ολοκλήρωση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. Πέρα από την ανάδειξη της ανάγνωσης ως ανεκτίμητο μέσο έκφρασης και μόρφωσης , η χθεσινή ομηρική ολονυχτία, στο πλαίσιο των «Ιπποκράτειων», απέδειξε σε χιλιάδες παρευρισκόμενους ότι η συλλογική προσπάθεια, η άρτια οργάνωση, η εκτίμηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον αποτελούν βασικά συστατικά για την διανοητική, ψυχολογική και οικονομική υγεία όχι μόνο της συγκεκριμένης τοπικής κοινωνίας της Κώ αλλά και της διεθνούς κοινωνίας της ανθρωπότητας.

    Οι Ημέρες Ομήρου και η ολονύκτια ανάγνωση πραγματοποιηθηκαν με την οργανωτική και οικονομική στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κω σε συνεργασία με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» (www.thereadersofhomer.org ) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Kathryn Hohlwein και του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη και Πρεσβευτή Ελληνισμού κ. Γιάννη Σιμωνίδη, την πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ (www.emse.gr ) και το Ίδρυμα «Maρία Τσάκος» της Ουρουγουάης (www.fundacionmariatsakos.org ) υπό τη διεύθυνση της κας Μαργαρίτας Λαρριέρα (Πρέσβειρας Ελληνισμού για το 2010) . Τον συντονισμό της ολονύκτιας μαραθώνιου ανάγνωσης ανέλαβαν οι κες. Σοφία Καραγιάννη και η Στεφανία Ξυδιά, ενώ καταλυτική στην επιτυχή διεξαγωγή της βραδιάς ήταν και η συμβολή δεκάδων εθελοντών.

    [08] Εξηγήσεις για την επίθεση

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταθέτοντας ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας για την ισραηλινή επιχείρηση της 31ης Μαΐου που οδήγησε στον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις "στο υψηλότερο επίπεδο".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε θέση μπροστά στην επταμελή επιτροπή και αφού άκουσε την εισαγωγική αγόρευση του προέδρου της επιτροπής, του πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιαακόβ Τίρκελ, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, και αφού έκλεισαν οι κάμερες, δήλωσε: "Το κράτος του Ισραήλ και οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ενήργησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ...Ως πρωθυπουργός δεν μπορώ να αγνοήσω ότι η Χαμάς αποτελεί απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις παρασκηνιακές διπλωματικές ενέργειες που προηγήθηκαν του απόπλου της νηοπομπής. "Αρχής γενομένης στις 14 Μαΐου, το γραφείο είχε επαφές στο υψηλότερη επίπεδο με την τουρκική κυβέρνηση...αυτές οι επαφές είχαν ως στόχο να προλάβουν μια αντιπαράθεση με τη νηοπομπή του Μαρμαρά και συνεχίσθηκαν μέχρι την προηγουμένη του κατάπλου του στολίσκου ανοικτά των ακτών της Γάζας", είπε.

    "Παρά τις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες, τελικά η τουρκική κυβέρνηση δεν απέτρεψε την απόπειρα παραβίασης του αποκλεισμού... Φαίνεται ότι (η Τουρκία) δεν είδε στην προοπτική μιας σύγκρουσης ανάμεσα στους τούρκους ακτιβιστές και το Ισραήλ κάτι το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντά της", πρόσθεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η ισραηλινή επιτροπή έρευνας, στην οποία συμμετέχουν δύο ξένοι παρατηρητές, ο λόρδος Τρίμπλ, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και ο Κεν Γουότκιν, πρώην γενικός εισαγγελέας του καναδικού στρατού, άρχισε σήμερα τις εργασίες της για να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό ναυτικό αποκλεισμό, ενώ τα πλοία της βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα.

    Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινοί κομάντος έκαναν χρήση πραγματικών πυρών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μόνο αφού δέχθηκαν επίθεση από τους επιβαίνοντες του επικεφαλής της νηοπομπής πλοίου, του Μαβί Μαρμαρά, με ρόπαλα, μαχαίρια και όπλα.

    Η επίθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, διέρρηξε τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και ανάγκασε το Ισραήλ να αμβλύνει τους όρους του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Δύο ακόμη έρευνες διεξάγονται για το συμβάν από τον ΟΗΕ. Μιας επιτροπής που σχηματίσθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν και υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρεϊ Πάλμερ, με τη συμμετοχή ενός Τούρκου και ενός Ισραηλινού, η οποία αρχίζει αύριο τις εργασίες της. Μια δεύτερη έρευνα, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα ερευνήσει επίσης ανεξάρτητα την υπόθεση, χωρίς ισραηλινή συνεργασία.

    Ισραηλινή στρατιωτική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, εντόπισε σφάλματα στον σχεδιασμό της επιχείρησης κατά της νηοπομπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 August 2010 - 12:30:41 UTC