Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε χρόνια από την τραγωδία
  • [02] Εγκλημα με πολλά θύματα
  • [03] Σεισμικές δονήσεις σε Κρήτη & Χαλκιδική
  • [04] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω
  • [05] Πυρκαγιές και καύσωνας μετέτρεψαν τη Μόσχα σε θάλαμο αερίων
  • [06] Πολυτεκνικά επιδόματα
  • [07] Γρήγορο ίντερνετ κατά της ανεργίας
  • [08] Φονικές πλημμύρες
  • [09] Η Κρήτη χόρεψε... πεντοζάλη

  • [01] Πέντε χρόνια από την τραγωδία

    Πέντε χρόνια μετά τον τραγικό Αύγουστο του 2005, που βύθισε την Κύπρο στο πένθος με την πτώση του Μπόινγκ 737 της αεροπορικής εταιρείας "Ηλιος" στη βουνοπλαγιά του Γραμματικού, με 121νεκρούς, τελέστηκε το μνημόσυνο τους.

    Το Σάββατο το βράδυ έγιναν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με το συμβολικό άναμμα των κεριών.

    Χαροκαμένοι συγγενείς, με τον πόνο ζωντανό πέντε χρόνια μετά στο βλέμμα τους, απλός κόσμος, αλλά και βουλευτές πέρασαν από τους χώρους των εκδηλώσεων για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων.

    Σε δηλώσεις τους, συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης σημείωναν ότι αισθάνονται πως η δικαίωση για τα παιδιά, αδέλφια, εγγόνια, γονείς δεν έχει ακόμα έλθει. "Δεν τους ξεχνούμε, περιμένουμε δικαίωση", ήταν το κύριο μήνυμα των δηλώσεών τους.

    [02] Εγκλημα με πολλά θύματα

    Μακελειό εξελίχτηκε στον οικισμό Καφκί ανάμεσα στα χωριά Ράχες και Αχλάδι. Ένας 69χρονος όλη τη νύχτα πυροβολούσε, σκότωνε, τραυμάτιζε και γύριζε από σπίτι σε σπίτι πυροβολώντας αδιάκριτα ζητώντας και άλλο αίμα. Ένα ζευγάρι συγγενών του είναι ανάμεσα στα θύματα του όπως επίσης τραυματίες είναι ένας ακόμη 50χρονος και μια 28χρονη γυναίκα. Ο δράστης πυροβολούσε αδιάκριτα περιπολικά της αστυνομίας, αυτοκίνητα που βρίσκονταν εκεί, ακόμη και τα ΕΚΑΜ που οργάνωσαν ολόκληρη επιχείρηση και τον τραυμάτισαν για να τον συλλάβουν.

    Χρόνια υπήρχε ένταση μεταξύ γειτόνων στην περιοχή. Όλοι οι γείτονες κάτι είχαν να προσθέσουν για το δράστη και τις έριδες που δημιουργούσε. Ζούσε στην περιοχή και τον ήξεραν για περισσότερα από 15 και 20 χρόνια. Κανείς τους όμως δεν ήθελε να έχει κάποιες σχέσεις μαζί του. Όσοι είχαν στο παρελθόν τις διέκοψαν.

    Ο δράστης και τα θύματα ήταν γείτονες και συγγενείς αλλά δεν είχαν σχέση για περισσότερο από 3 χρόνια. Τα σπίτια τους ήταν το ένα δίπλα στο άλλο. Στο σπίτι των θυμάτων μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν γλέντι λόγω γιορτής.

    Ο δράστης περίπου τα μεσάνυχτα έφυγε από το σπίτι του και κατευθύνθηκε στη θάλασσα για ψάρεμα με την βάρκα του. Τα θύματα έφυγαν από το σπίτι τους και πήγαν στην παραλία τους που είναι σε απόσταση 30 μ. για να συνεχίσουν το γλέντι. Λίγο μετά τις 2,30 τα ξημερώματα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο δράστης βγήκε από τη θάλασσα και κατευθύνθηκε προς την παρέα που βρίσκονταν στην παραλία. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε ανάμεσά τους.

    Ωστόσο ο δράστης με κάποιο αιχμηρό όργανο πιθανά με μαχαίρι το οποίο όμως δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από την αστυνομία επιτέθηκε σε έναν 50χρονο οδηγό ταξί που ήταν μαζί με την παρέα και τον τραυμάτισε. Στη συνέχεια έφυγε από την παραλία πήγε στο σπίτι του, πήρε την καραμπίνα και πάρα πολλά φυσίγγια και επανήλθε.

    Εκεί εκτέλεσε εν ψυχρώ το ζευγάρι των γειτόνων του αλλά και τραυμάτισε μια 28χρονη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κείνο το σημείο έπαθε εμπλοκή το όπλο του αλλιώς θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς μιας και στην παρέα βρίσκονταν και άλλοι που πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

    Από εκεί και μετά ο δράστης κατευθύνεται σε άλλο σπίτι σε απόσταση 100 μέτρων για να λύσει τις διαφορές του και με τους υπόλοιπους γείτονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζευγάρι των γειτόνων βλέποντας όλο αυτό το σκηνικό έκλεισαν με ότι τρόπο μπορούσαν τις πόρτες του σπιτιού και κλείστηκαν στον δεύτερο όροφο.

    Ο δράστης αφού έκοψε και άνοιξε τρύπα στην σήτα στον περίβολο έφτασε στο παράθυρο που είχε προστατευτικά κάγκελα, έσπασε το τζάμι χωρίς όμως να έχει δυνατότητα να μπει μέσα στο σπίτι. Όλο το σημείο μάλιστα είναι γεμάτο με αίματα του δράστη. Πήγε στην πόρτα του σπιτιού προσπάθησε να την σπάσει και απομακρύνθηκε όταν δεν μπόρεσε με την ανοίξει. Από κει και μετά κρυμμένος μέσα στην περιοχή πυροβολούσε αδιάκριτα ότι έβλεπε μπροστά του. Περιπολικά της αστυνομίας αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουν πάνω τους τα σημάδια από τους πυροβολισμούς.

    Ένας ιδιοκτήτης εταιρίας security που γνώριζε το δράστη προσπάθησε να τον πλησιάσει όταν αυτός ήταν ταμπουρωμένος στο σπίτι του αλλά ο δράστης αποφασισμένος του είπε «φύγε απ εδώ. Τράβα σπίτι σου. Το πρωί η αστυνομία θα μαζεύει πτώματα». Μάλιστα ο δράστης πυροβόλησε και το αυτοκίνητο του σεκιουριτά.

    Στο σπίτι του βρίσκονταν η γυναίκα του δράστη και η κόρη του με το μικρό παιδί της. Λίγο αργότερα άλλοι συγγενείς απομάκρυναν την κόρη και το εγγόνι του δράστη όταν μπόρεσαν να προσεγγίσουν στο σπίτι.

    Οι αστυνομικοί από πολύ νωρίς κάνουν κλοιό σε ολόκληρη την περιοχή και προσπαθούν να το περιορίσουν τις κινήσεις του. Ο ίδιος απειλούσε και πυροβολούσε εναντίον τους σε κάθε ευκαιρία. Ταμπουρωμένος πίσω από δέντρα και σπίτια στην ευρύτερη περιοχή έτρεχε σαν το αγρίμι. Φώναζε και τα ονόματα εκείνων που ήθελε να εκτελέσει και ο ίδιος ακούστηκε που να λέει «θα τους εκτελέσω και θα αυτοκτονήσωβ¦.» Λίγο πριν τις 7 τα ξημερώματα έφτασαν στην περιοχή δυνάμεις των ΕΚΑΜ. Μαζί τους και ειδικός διαπραγματευτής. Προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το δράστη αλλά μάταια. Για περισσότερο από 15 λεπτά δεν μπορεσε να καταφέρει τίποτα. Δεν έβρισκε σημείο επαφής αφού δράστης απαντούσε με πυροβολισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια ο δράστης κατευθύνθηκε στην παραλία και άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα. Σε απόσταση ασφαλείας των ακολουθούσαν οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ και τον καλούσαν να παραδοθεί. Ο δράστης γύρισε προς την πλευρά τους και άρχισε να πυροβολεί πλέον και τους αστυνομικούς.

    Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά τον τραυμάτισαν και στη συνέχεια τον αφόπλισαν και τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας όπου νοσηλεύεται στην εντατική κλινική.

    Εκτός από το ζευγάρι των νεκρών σοβαρά τραυματισμένοι είναι η 28χρονη η οποία ήδη μεταφέρθηκε από τη Λαμία στο Λαϊκό νοσοκομείο στην Αθήνα ένα παραμένει στο νοσοκομείο της Λαμίας ο 50χρονος. Ήδη έχει συλληφθεί και η γυναίκα του δράστη ενώ από νωρίς το πρωί εξελίσσονται οι έρευνες στην περιοχή παρουσία εισαγγελέα. Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί για τις αιτίες που προκάλεσαν το μακελειό κάνουν λόγο «για χρόνιες μικρό διαφορές».

    [03] Σεισμικές δονήσεις σε Κρήτη & Χαλκιδική

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή στις 07.06 πρωί και έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στη νότια Κρήτη, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

    Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προερχόταν από απόσταση 370 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται ανατολικά της Γαύδου.

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε και στις 12:00 το μεσημέρι.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής, σε απόσταση 53 χλμ., ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά και σε περιοχές της Καβάλας.

    [04] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω

    Με την ολονύκτια ανάγνωση-τραγούδισμα της Οδύσσειας του Ομήρου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κω, ολοκληρώθηκαν στο νησί της Δωδεκανήσου οι εκδηλώσεις "Ημέρες Ομήρου".

    Συνολικά 200 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, επίσημοι καλεσμένοι, μαθητές, ξένοι επισκέπτες και πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν σε έναν εντυπωσιακό μαραθώνιο ανάγνωσης διάρκειας 12 ωρών, διαβάζοντας ή τραγουδώντας προκαθορισμένους στίχους της Οδύσσειας στα Ομηρικά, Νέα Ελληνικά, Αγγλικά ή σε οποιαδήποτε γλώσσα της προτίμησής τους. Συγχρόνως, και για πρώτη φορά παγκοσμίως θα προβληθεί ολόκληρη η εξαίρετη νεοελληνική μετάφραση του Δ.Μαρωνίτη σε γιγαντοοθόνη, εμπλουτισμένη με σχετικές εικόνες.

    Η ολονύκτια ανάγνωση της Οδύσσειας άριχσε 8 μ.μ. με μια ώρα μουσικής, ένα λιτό δείπνο και προετοιμασία για μια βραδιά που τιμά τις παραδόσεις και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ομήρου. Την εκδήλωση "έντυσε" μουσικά ένα μοναδικό Σύνολο Αρχαιοελληνικής Μουσικής, ο Λύραυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ( www.lyravlos.gr ), με μελωδίες που ταξιδεύουν το κοινό στην εποχή του Οδυσσέα.

    Οι "Ημέρες Ομήρου" επέστρεψαν στην Ελλάδα, ύστερα από τεράστιες επιτυχίες ανά τον κόσμο και πρόσφατα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ιπποκράτεια 2010" της Κω, το Ομηρικό αφιέρωμα έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, με τη θεατρική παράσταση "Το Παραμύθι των Παραμυθιών: Ομήρου Οδύσσεια" της Κάρμεν Ρουγγέρη και συνεχίστηκε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Όμηρο και τη διαχρονική αξία των επών του, με τη συμμετοχή της γνωστής διεθνούς λογοτεχνικής οργάνωσης "Οι Αναγνώστες του Ομήρου" (The Readers of Homer).

    "Η επιτυχία των Ομηρικών Αναγνώσεων απέδειξε ότι ο πολιτισμός και οι αξίες του μπορούν να αντιπαρατεθούν σε κάθε είδος αρνητισμού που υποσκάπτει την κοινωνία μας", έγραψε η εφημερίδα "Ελ Παΐς" του Mοντεβίδεο στις 25/05/2010.

    Στον κατάλογο των συμμετεχόντων στον μαραθώνιο ανάγνωσης περιλαμβάνονταν οι:

    -Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ. Ναθαναήλ

    -Γιώργος Νικητιάδης, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

    -Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών

    -Μαρία Κυπραίου, έπαρχος Κω-Νισύρου

    -Γιώργος Κυρίτσης, δήμαρχος Κω

    -William Mullen, καθηγητής - Dept. of Classics Bard College, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    -Kathryn Hohlwein, επίτιμος καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας

    -Michael S. Genung, καθηγητής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Nihon University, Τόκιο, Ιαπωνία

    -Larriera Margarita, διευθύντρια του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος της Ουρουγουάης

    - Γιάννης Σιμωνίδης, διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης.

    Οι 'Ημέρες Ομήρου' πραγματοποιούνται με την οργανωτική και οικονομική στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κω υπό την αιγίδα και συμμετοχή του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, σε συνεργασία με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Οι Αναγνώστες του Ομήρου" (www.thereadersofhomer.org) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Κάθριν Χόλγουιν (του Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας) και του Γιάννη Σιμωνίδη (πρεσβευτή Ελληνισμού για το 2009), την πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ (www.emse.gr) και το Ίδρυμα "Maria Tsakos" της Ουρουγουάης (www.fundacionmariatsakos.org) υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Λαριέρα (πρέσβειρας του Ελληνισμού για το 2010).

    [05] Πυρκαγιές και καύσωνας μετέτρεψαν τη Μόσχα σε θάλαμο αερίων

    Παρά τη σχετική βελτίωση, οι συγκεντρώσεις των τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της ρωσικής πρωτεύουσας παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα σύμφωνα με την υπηρεσία καταγραφής τιμών "ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ".

    "Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση της Μόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

    Στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτηρίζουν αποτελεσματική την απόφαση να αρχίσει επί 24ώρου βάσεως η επιχείρηση κατάσβεσης στα περίχωρα της Μόσχας, γι' αυτό και για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών, που ξέσπασαν.

    Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.

    Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη ρωσική πρωτεύπυσα, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά. Αλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγές.

    Ο καπνός διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της πόλης. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η επιδείνωση είναι προφανής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το μονοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα, είχε τιμές κατά 3,9 φορές άνω του επιτρεπτού.

    Ο Δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι ειδικοί εξηγούν το πρωτοφανές του πράγματος και το ακραίο των συνθηκών, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.

    Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ (περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.

    Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.

    Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Πολλοί κυκλοφορούν με βρεγμένες πετσέτες και μάσκες και οι Αρχές τους καλούν "να μην ντρέπονται γι' αυτό, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγείας τους από τις μακρόχρονες συνέπειες των καυσαερίων".

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στη Μόσχα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με επιπλέον περίπου 5.000 θανάτους που αποδίδονται στον καύσωνα, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στην Μόσχα.

    "Καταγράφηκαν 14.340 θάνατοι στην Μόσχα τον Ιούλιο, δηλαδή 4.824 θάνατοι περισσότεροι απ΄ό,τι τον Ιούλιο του 2009", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Εβγκενία Σμιρνόβα.

    "Η αύξηση του αριθμού των θανάτων άρχισε τον Ιούλιο. Αντίθετα, τον Ιούνιο οι αριθμοί ήταν μάλλον οι συνήθεις", τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

    "Ο καύσωνας είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κατάσταση", πρόσθεσε η Σμιρνόβα χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για τα αίτια των θανάτων ούτε για τον αριθμό των νεκρών κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

    Οι αρχές αρνούντο ως τώρα ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της θνησιμότητας.

    Διεθνή βοήθεια

    Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

    Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

    Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

    Νέα μέτρα υπόσχεται ο Πούτιν

    Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως σκοπεύει μέχρι την σήμερα να υποβάλει σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη εναντίον των πυρκαγιών, γράφει η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

    Ειδικά ο Πούτιν θα προτείνει την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και την αποτελεσματικότερη φύλαξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων.

    Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, είναι έντονη.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση "καταστροφική".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η προεδρία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίση. "Η ανάγκη είναι πραγματικά μεγάλη. Ολοι πρέπει να προσπαθήσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    Μέχρι τώρα, πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες εγκατάλειψαν τις εστίες τους.

    Οργανισμοί αρωγής και παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις υποβαθμίζουν τον αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής.

    Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις καλλιέργιες και για χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστραμμένα.

    [06] Πολυτεκνικά επιδόματα

    Ξεκινά από σήμερα 9 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα η καταβολή των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό, τρίτεκνης οικογένειας, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ) του τέταρτου διμήνου του 2010. Οι δικαιούχες οικογένειες ανέρχονται σε 434.140.

    Τα ποσά των επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 1ης Ιανουαρίου 2010 ως εξής: 178,81 ευρώ το επίδομα τρίτου παιδιού, 44,68 ευρώ το πολυτεκνικό για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών και 102,85 ευρώ οι ισόβιες συντάξεις.

    Για τα βοηθήματα αυτά δεν παρακρατείται φόρος από την 1η Ιανουαρίου 2007.

    [07] Γρήγορο ίντερνετ κατά της ανεργίας

    Η ανάπτυξη του Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, υποστήριξε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος, αρμόδια για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νίλι Κρες, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Der Standard.

    "Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η γρηγορότερη ανάπτυξη των τεχνολογιών υψηλής ταχύτητας μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας", δηλαδή "μια ανάπτυξη ύψους 850 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015", ανέφερε η Κρες.

    "Τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας έχουν σήμερα τις ίδιες επαναστατικές επιπτώσεις που είχε η ανάπτυξη του ηλεκτρισμού ή των μέσων μεταφοράς τους περασμένους αιώνες"υπογράμμισε η επίτροπος.

    Σύμφωνα με την Κρες ο κατακερματισμός και η γραφειοκρατία της ευρωπαϊκής αγοράς στον ψηφιακό τομέα αναχαιτίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όπως είπε, ελπίζει μέχρι το 2015 να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή εσωτερική, ψηφιακή αγορά ώστε "τα επόμενα Google και Skype να έχουν μια πιθανότητα να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, να μεγαλώσουν και να παραμείνουν σε αυτήν".

    [08] Φονικές πλημμύρες

    Τουλάχιστον 127 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 2.000 αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις στην επαρχία Γκάνσου, στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν το Σάββατο το βράδυ, σε μια περιοχή της Γκάνσου όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο Θιβετιανοί, μετά από ισχυρές βροχές, διευκρίνισε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο τον Μάο Σένγκου, αξιωματούχο στο νομαρχιακό διαμέρισμα που επλήγη.

    Ο ποταμός Μπάιλονγκ ξεχείλισε, πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις.

    Οι αρχές έστειλαν 2.800 στρατιώτες και περίπου 100 γιατρούς και νοσοκόμους για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο κατευθύνεται στην περιοχή για να συντονίσει τις σωστικές προσπάθειες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

    Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, που επλήγη και αυτή από χειμαρρώδεις βροχές. Από την αρχή του 2010 πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις στη χώρα ενώ 12 εκατ. πολίτες εκκένωσαν τις εστίες τους.

    Πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στην Τσεχία, τη Γερμανία και την Πολωνία ενώ χιλιάδες άλλοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής και της πλημμύρας που έπληξε την Κεντρική Ευρώπη.

    Στην ιστοσελίδα της τσεχικής πυροσβεστικής αναφέρεται ότι στους τρεις νεκρούς που είχαν αναφερθεί νωρίτερα προστέθηκε ένας τέταρτος, ένας άνδρας που πνίγηκε σε έναν ποταμό. Στην περιοχή του Λίμπερετς, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας, εκκενώθηκαν εκατοντάδες σπίτια που πλημμύρισαν από τα νερά. Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή αυτή έχει διακοπεί ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους είναι αδύνατη.

    Στη Γερμανία, τρεις άνθρωποι πνίγηκαν μέσα σε ένα υπόγειο στο Νόικιρχεν, στα νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής. Επίσης, στην Πολωνία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος στην πόλη Μπογκατίνια η οποία πλημμύρισε από τα νερά του ποταμού Μιετζιάνκα. Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Αντρέι Γκρμίλεβιτς, όλη η πόλη είναι πλημμυρισμένη και σε ορισμένα σπίτια το νερό έχει καλύψει τον πρώτο όροφο. "Η κατάσταση είναι δραματική", είπε ο δήμαρχος μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24.

    Ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν τους κατοίκους που έχουν καταφύγει στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής προειδοποίησε άλλωστε ότι εάν σπάσει το φράγμα στον ταμιευτήρα του Νιέντοβ, κοντά στην Μπογκατίνια, μπορεί να απειληθεί η πόλη Ζγκόρζελετς-Γκέρλιτς, που βρίσκεται πάνω στα σύνορα με τη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι σε βοήθεια των κατοίκων έχουν σπεύσει και διασώστες από τη Γερμανία.

    Οι βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και σε άλλες περιοχές της Πολωνίας, όπως στη Βαρσοβία, όπου πλημμύρισε ένας σταθμός του μετρό αλλά και πολλά υπόγεια κατοικιών και νοσοκομείων.

    [09] Η Κρήτη χόρεψε... πεντοζάλη

    Με το στίχο, "στις 7 του Αυγούστου η καρδιά χτυπά στην Κρήτη", Κρητικοί και Κρητικές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά και ξένοι επισκέπτες "ένωσαν" τα χέρια και το νησί στον ξεχωριστό ρυθμό του πεντοζάλη.

    Από τα Χανιά μέχρι και το Λασίθι δημιουργήθηκε από τις 19.40 και ολοκληρώθηκε στις 20.05 του Σαββάτου, μια ανθρώπινη αλυσίδα που ένωσε όλους όσοι έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση στο βασικό οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά - Άγιος Νικόλαος μήκους 200.000 μέτρων. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διπλές αλλά και τριπλές αλυσίδες των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα στον κόμβο της Σούδας στα Χανιά, δείγμα της έλλειψης συντονισμού και καλής οργάνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο και γινόταν για πρώτη φορά.

    Λίγο πριν αρχίσει ο χορός, ο πρόεδρος του σωματείου "Πλανήτης Κρήτη" Σπύρος Πρεβεζάνος, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΑ ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν. Σημαντικό ρόλο για την σημερινή εκδήλωση έπαιξαν οι εθελοντές αλλά και όλη η δύναμη της τροχαίας που βρισκόταν από νωρίς επί ποδός.

    Όλοι οι χορευτές που βρέθηκαν στο οδικό δίκτυο είχαν παραταχθεί δεξιά του δρόμου στο ρεύμα κυκλοφορίας Χανιά - Λασίθι ενώ ελικόπτερο από αέρος επιτηρούσε την περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κρήτη, ο "Πλανήτης Κρήτη", έστειλε μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα μαζί του.

    Η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική αν και στόχος των διοργανωτών ήταν, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση να περάσει στο βιβλίο Γκίνες, παίρνοντας το βραβείο "Πλανήτη Κρήτη". Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, όσοι πήραν στην κύρια εκδήλωση θα λάβουν αντίγραφο του "Βραβείου Γκίνες" στο όνομά τους.

    Αργά το βράδυ σε όλες τις πόλεις του νησιού πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Στα Χανιά η εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γήπεδο Περιβολίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 August 2010 - 20:30:25 UTC