Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα πάρουμε όλες τις δόσεις του δανείου"
  • [02] "Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ"
  • [03] Ικανοποίηση για τον τουρισμό

  • [01] "Θα πάρουμε όλες τις δόσεις του δανείου"

    Τη διαβεβαίωση ότι η εκταμίευση όλων των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η χώρα "θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες". Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου 10ήμερου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "η πρώτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος είναι θετική, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Θα πάρουμε και την τρίτη δόση. Όλες τις δόσεις θα τις πάρουμε".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, "ο πρώτος κύκλος έκλεισε", αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και "αιχμή των παρεμβάσεων στο εξής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές". Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα: Τη νέα φορολογική διοίκηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον νέο προϋπολογισμό, τον έλεγχο των δαπανών και της σπατάλης στα νοσοκομεία και του κόστους υγείας, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τον Καλλικράτη, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.), την αναδιάρθρωση σε ΟΣΕ και ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και, τέλος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν από την τρόικα, ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο για την υλοποίηση του μνημονίου και ένα κείμενο πολιτικής που θα αποτυπώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επίσημη αποδέσμευση της συμμετοχής του Ταμείου στη β΄ δόση του δανείου. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί στο Ecofin, στις 7 Σεπτεμβρίου. Η β΄ δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 13- 15 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την εκταμίευση της γ΄ δόσης προς το τέλος Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα άλλο κλιμάκιο της τρόικας, για την προετοιμασία του προϋπολογισμού 2011.

    Στη συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι:

    " Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για το 51% στη ΔΕΗ και δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων

    " Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

    " Δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων προσωπικού από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, αλλά θα γίνουν μετατάξεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

    Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξήγγειλε νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δις. ευρώ για τις τράπεζες, με τις οποίες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε, η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων κατά 25 δις. ευρώ (συνολικά θα είναι 55 δις. ευρώ), αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς "οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης". Προσδιόρισε το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο για να αρχίζει να αποσαφηνίζεται το τοπίο σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε "ανοικτός" σε ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το ΤΤ και την ΑΤΕ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τρεις μεγάλους οίκους, που θα αποτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες. Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του πιστωτικού τομέα και θα εκπονηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Επισήμανε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, "οι οποίες αποφασίζουν μόνες τους, αλλά πάντα εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων τραπεζών σε ΤΤ και ΑΤΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανοικτό. Οι τράπεζες είναι ελληνικές, αλλά μέτοχοι είναι και ξένοι. Μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ξένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια βούληση ή απόφαση προς κάποια κατεύθυνση". Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress tests και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής, ενώ το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

    Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας και τον περιορισμό του ελλείμματος, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών είναι παρόμοιες με εκείνες της τρόικας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε στους κινδύνους αυτούς:

    " Την υστέρηση των εσόδων (ΦΠΑ, φόροι νομικών προσώπων, κ.λπ.)

    " Τις υπερβάσεις των δαπανών στο κράτος (κυρίως λόγω επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ, υπερβάσεων υπουργείου Υγείας και ΟΠΑΔ)

    " Τις υπερβάσεις των δαπανών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις προμήθειες των νοσοκομείων και τις δαπάνες στους ΟΤΑ (ειδικά ενόψει των εκλογών), και

    " Τον αρνητικό επηρεασμό του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την επικείμενη ενσωμάτωση στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των στοιχείων φορέων του Δημοσίου (π.χ. το χρέος μόνον του ΟΣΕ επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ).

    Το ανακοινωθέν της ''τρόικας''

    Το τριετές οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά. Ολα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένη στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι, ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από την πραγματοποίηση του πρώτου τριμηνιαίου οικονομικού ελέγχου που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου.

    Σε κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και περίπου 2,5% το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν, και για το λόγο αυτό αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το 2010 σε 4 και τρία τέταρτα τοις εκατό, ωθούμενος κυρίως από την αύξηση των εμμέσων φόρων. Χωρίς σημάδια εμμέσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.

    Επίσης, τα στελέχη του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου τόνισαν ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι αρχές περιόρισαν τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, πέραν των ορίων του προγράμματος. Αυτό αντιστάθμισε αποκλίσεις που προκλήθηκαν από προβλήματα σε επίπεδο πέραν του προϋπολογισμού (τοπικές αυτοδιοικήσεις, νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) κι έτσι επιτεύχθηκε ο συνολικός στόχος που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου σχετικά με το έλλειμμα.

    Προχωρώντας εμπρός είναι σημαντικό να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων, πρόσθεσαν.

    Άλλη μια σημαντική δυσκολία βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση φορολογικών εσόδων καθώς και για την προώθηση της δικαιοσύνης του προγράμματος προσαρμογής.

    Στο σημείο αυτό τα στελέχη της τρόικας τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους πρόσφεραν ότι είχαν να προσφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν με το δικό τους μερίδιο κι άλλες κοινωνικές τάξεις.

    Τα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρεται στο κοινωνικό ανακοινωθέν το κλιμάκιο καλωσορίζει το νόμο για την ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

    Η υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και στη διαδικασία ετοιμασίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της προσπάθειας δημοσιονομικής εφαρμογής.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ όπως τόνισαν άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

    Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Στο σημείο αυτό τα μέλη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στον ΟΣΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο Πολ Τόμσον από το ΔΝΤ επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο. Δεν δίνουμε οδηγίες και τις λύσεις προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε κατηγορηματικά ο Πολ Τόμσον, αναφέροντας χαρακτηριστικά μην πιστεύετε πάντα ότι γράφετε στον Τύπο.

    Ερωτηθείς εάν μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, είπε ότι αυτό έγκειται στους προϊσταμένους των οργανισμών που εκπροσωπούν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έγκριση της δόσης καθώς θα εντυπωσιαστούν από την πρόοδο, συνεκτιμώντας βέβαια τους κινδύνους που υπάρχουν.

    Για την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα επισημάνθηκε ότι υπήρξε μια μέση επιδείνωση στην επάρκεια κεφαλαίων γιατί, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τονίστηκε ότι το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα παράσχει ένα σημαντικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση δυνητικής κεφαλαιακής ανεπάρκειας και εξέφρασαν την άποψη ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το ταμείο θεωρούνται επαρκή.

    Η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι σημαντική για την επόμενη περίοδο, επισήμαναν.

    Ερωτηθείς τέλος για την εξυγίανση στον ΟΣΕ και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας τόνισαν ότι ο ΟΣΕ κοστίζει τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες, καθώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος λόγω του ΟΣΕ, ενώ σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας του Οργανισμού βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το πως θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του Οργανισμού θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε τις ανακοινώσεις, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και για τη ΔΕΗ επισημάνθηκε η σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Η αξιολόγηση της Τρόικας δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες», ανέφεραν ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας και η Γραμματέας της Ομάδας Παρακολούθησης του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, Ελένη Ρωμαΐδου.

    Σε δήλωσή τους τα στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για αποκλίσεις, που, όπως αναφέρουν, «καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο».

    Οπως σημειώνουν, "τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, ο πληθωρισμός, όπως η ίδια η Τρόικα αναφέρει, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο".

    "Τα είχαμε προβλέψει. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν βλέπει ούτε το σήμερα, ούτε το αύριο και προκαλεί με τους πανηγυρισμούς του", αναφέρουν και προσθέτουν ότι:

    -Τα έσοδα, παρά τη φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης, παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.

    -Η σπατάλη, κυρίως, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Νοσοκομεία και Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν περιορίζεται.

    -Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, στο υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών.

    -Οι επιστροφές φόρων προς επιχειρήσεις είναι μειωμένες, οι οφειλές του Δημοσίου δεν καταβάλλονται -και μάλιστα διευρύνονται- και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποδεκατίζεται.

    -Η ύφεση βαθαίνει, καθώς διατηρούνται οι εκτιμήσεις της Τρόικας για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010, και 2,5% το 2011.

    -Η δυνατότητα πρόσβασης του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές για τη διάθεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης -σύμφωνα και με τη Δήλωση της Τρόικας- δεν είναι εφικτή".

    Τα στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής, προσθέτοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση το κόμμα τους έχει καταθέσει δικό του Σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. "Ένα Σχέδιο που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα. Ένα Σχέδιο που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έλλειμμα και χρέος. Χρέος για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στη Δήλωση της Τρόικας.Ένα Σχέδιο ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο", καταλήγουν.

    "Αποτελεί ένα ακόμα θρασύτατο ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν θα λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα, όταν δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαπολύει νέα πυρά κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά τη στιγμή που ανακοινώνει προκλητικότατα την στήριξη των τραπεζών με νέο πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, μετά τις σημερινές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας και του Υπουργού των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "κυβέρνηση και τροϊκα, με σχέδιο, συνεργαζόμενοι και αλληλοβοηθούμενοι, σπρώχνουν το λαό όλο και πιο βαθιά στο σκοτεινό λαβύρινθο των μονοπωλίων.Τα λαϊκά στρώματα για να τους αντιμετωπίσουν, χρειάζεται να εγκαταλείψουν με την ψήφο και τη δράση τους οριστικά την πολιτική και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αρνούμενοι να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης και το κρατικό χρέος που δημιουργούν η κερδοφορία και η δράση των επιχειρηματικών ομίλων".

    Ο ΛΑΟΣ

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αιβαλιώτης δήλωσε:

    «Προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί "σπουδαία" τα αυτονόητα που είπε η Τρόϊκα, δηλαδή οικονομία σε όλους τους τομείς. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Κοινώς, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ελέγχονται για το ό,τι έπρεπε να έρθει η τρόϊκα για να νοικοκυρευτεί ο τόπος».

    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "μάταια επεχείρησε ο υπουργός Οικονομικών να ανασκευάσει την πικρότατη γεύση που άφησαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτές περιλάμβαναν σκληρές παρατηρήσεις, απειλητικές προειδοποιήσεις και "εύγε", για τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα,όπως το ασφαλιστικό".

    [02] "Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ"

    Για μία ακόμη φορά η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

    Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ειδικής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο, η υπουργός τόνισε ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» και επίσης ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης».

    Όπως ανέφερε επίσης η κ. Μπιρμπίλη, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη -είπε η κ. Μπιρμπίλη- συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, τα μέλη της τρόικας, που εισηγήθηκαν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών.

    Εκτός από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπαγορεύονται και από την Κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί τον Μάιο προβλέπει ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020.

    Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον κ. Πάγκαλο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης και ο Ν. Αθανασάκης.

    Αντιδράσεις

    "Συμφωνούμε ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διαφωνούμε, όμως, με την εκποίηση της περιουσίας της επιχείρησης του Ελληνικού λαού, της ΔΕΗ. Άλλωστε με βάση την οδηγία της Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο να απελευθερωθεί η αγορά Η/Ε με το να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ".

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Κ. Κατσαρός, προσθέτοντας ότι ο ενδεχόμενος ακραίος λόγος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο είναι οι ακραίες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

    "Στην προπαγανδιστική καταιγίδα που ενέσκηψε από την Κυβέρνηση για καθησυχασμό της κοινής γνώμης ότι θα εξετάσουμε, θα δούμε, θα συσκεφτούμε και εντέλει θα αποφασίσουμε, η απάντησή μας είναι ότι ο λιγνίτης και τα νερά που σκέφτονται να ξεπουλήσουν είναι αυτά που επιδοτούν την τιμή της κιλοβατώρας στα νησιά , στις ευπαθείς ομάδες και κρατούν την τιμή της φθηνότερη στην Ευρώπη και την τρίτη φθηνότερη στον κόσμο, γι' αυτό, λοιπόν, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το διαπραγματευτούμε", αναφέρει ο κ. Κατσαρός.

    "Κάποια συνδικαλιστικά στελέχη, του χώρου μας, και μη, μπορούν σίγουρα να εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά εμείς, ως θεσμικά και συντεταγμένα όργανα, εκφράζουμε προς τα έξω τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ", καταλήγει ο γραμματέας του συνδικάτου.

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Τζότζολα σχετικά με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΗ δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση του Μνημονίου παλινωδεί. Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση;".

    "Υπουργοί διαφωνούν λες και είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής. Η ΝΔ λέει "ναι" στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Αλλά με σχέδιο. Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, μας χρωστάει απάντηση. Πριν το Δεκέμβριο", πρόσθεσε η κα Τζότζολα.

    Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη ΔΕΗ αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να βρεθούν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Με όποιο σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες το πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο:Πολύ πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές, βαρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    "Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες".

    Τέλος ο κ. Χ. Στάικος του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο".

    Και προσθέτει ότι "η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια".

    [03] Ικανοποίηση για τον τουρισμό

    Σε αίνιγμα για ... δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πορεία των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά, με τους πρωταγωνιστές του κλάδου να αδυνατούν να προσδιορίσουν επακριβώς την τουριστική κίνηση, καθώς αφίξεις ταξιδιωτών και δαπάνες διαμονής τους, στη χώρα, αποδεικνύονται -έως στιγμής- μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου σημειώνοντας ότι "τα πράγματα είναι πολύ καλά σε σχέση πάντα με τον ορυμαγδό των γεγονότων, που επηρεάζουν και τον τουρισμό".

    Ως ενδεικτικά αναφέρει ο υφυπουργός τα στοιχεία των αφίξεων, κατά τον Ιούλιο, στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τα οποία η πορεία του ελληνικού προϊόντος είναι ικανοποιητική. Ειδικότερα, οι αφίξεις στη Ρόδο, το συγκεκριμένο μήνα του τρέχοντος καλοκαιριού, κατέγραψαν άνοδο 11,4%, στην Κω 11,2% και στην Κέρκυρα 5%. Με ελαφρώς αρνητικά πρόσημα εμφανίζονται οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου (μείωση κατά 1,6%) και Χανίων (μείωση κατά 2,3%). Τον ίδιο μήνα, ωστόσο, η επιβατική κίνηση στην Κρήτη, μέσω της θαλάσσιας οδού, παρουσίασε άνοδο 25%. Όσο για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι αφίξεις σημείωσαν πτώση κατά 5,2% και 4,2% αντίστοιχα.

    Σε ερώτηση για την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, ο κ. Νικητιάδης μιλά για απώλειες 7% - 9%, συμπλέοντας με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για μικρή πτώση στις αφίξεις σε σχέση με πέρσι και εκτιμούν πως τα έσοδα, φέτος, αναμένεται να καταγράψουν υποχώρηση έως και 10%, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που κρατάει κλειστά τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Μάριος Τριβυζάς, τονίζει ότι οι αφίξεις τουριστών κινούνται αυτή την περίοδο σε πτώση 3%, με τα νούμερά τους να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Ως παραδείγματα αναφέρει την Κω και την Κεφαλονιά, όπου οι αφίξεις καταγράφουν άνοδο 8%.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, διατυπώνει μια πρώτη εκτίμηση για την πτώση της τουριστικής κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας, αλλά αισιοδοξεί. Δηλώνει πως ο ελληνικός τουρισμός "καλά κρατεί", παρά τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το πρώτο εξάμηνο του 2010, η επιβατική κίνηση κατέγραψε ανεπαίσθητη αύξηση 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009. Οι επιβάτες, που διακινήθηκαν από το ΔΑΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ανήλθαν σε 7,2 εκατομμύρια, ήταν δηλαδή αντίστοιχοι με το ίδιο διάστημα του 2009, παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι πτήσεις μειώθηκαν κατά 3,5%.

    Στον κλάδο της τουριστικής ακτοπλοΐας, τον περασμένο μήνα, η επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 20% και 15 % το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010, ποσοστά στα οποία αντανακλάται η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    "Για τη χειρότερη χρονιά του κλάδου" του, κάνει λόγο ο Αντώνης Στελιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού. Εξηγεί πως "οι κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών, με πλήρωμα, σημειώνουν πτώση, που ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2009" και σημειώνει πως αρκετά σκάφη μένουν παροπλισμένα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά.

    Κρήτη: Κάθε πέρυσι και καλύτεραβ¦

    Με έσοδα που καταγράφουν απώλειες περί το 10%, σε σχέση με πέρσι, η μεγαλόνησος προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα έχοντας μόνιμα στη φαρέτρα της την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και ρίχνοντας στοβ¦ τραπέζι ελκυστικές προσφορές. Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "θα είναι ευτύχημα εάν επιτευχθούν τα περσινά νούμερα των αφίξεων".

    Μύκονος: Αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου

    Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον Ανδρέα Φιορεντίνο, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου. Όπως τονίζει, "οι κρατήσεις Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου από επισκέπτες του εξωτερικού, μόνον αισιοδοξία γεννούν στους ξενοδόχους του νησιού, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα, παρά την πτώση του 10%, που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο, εντέλει όχι μόνο θα καλύψουν τα χαμένα του προηγούμενου μήνα, αλλά θα καταγράψουν και αύξηση 10% σε σύνολο έτους. Στον αντίποδα, οι κρατήσεις των Ελλήνων παρουσιάζουν μείωση 15%.

    Κεφαλονιά: Ανοδική πορεία των αφίξεων

    Θετικό θα είναι το πρόσημο με το οποίο θα κλείσουν οι αφίξεις στο νησί του Ιονίου, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος. Η Κεφαλονιά, αυτή την περίοδο, κατακλύζεται από τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, με τους Ιταλούς να δίνουν δυναμικό "παρών". Ο κ. Γαλιατσάτος εξηγεί ότι οι εκπτώσεις στις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, είχαν αποτέλεσμα.

    Κέρκυρα: Λιγότεροι οι πολλοί, περισσότεροι οι β¦ λίγοι

    Οι αυξήσεις αφίξεων στο νησί κινούνται κάθε χρόνο σε διψήφιο ποσοστό (μέσος όρος 13%), σύμφωνα με την τοπική Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων. Για φέτος, ωστόσο, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νησιού, Δημήτρης Χαρίτος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στον μαζικό τουρισμό αναμένεται μικρή μείωση (έως 5%) σε σύνολο τουριστικής περιόδου. Είναι, όμως, εντυπωσιακή η έλευση σκαφών πολυτελείας στις μαρίνες του νησιού, γεγονός που θα συμβάλει και στην αύξηση του τουριστικού εισοδήματος. Ο κ. Χαρίτος υπογραμμίζει πως, για την ώρα, η οικονομική κρίση αντανακλάται κατά βάση στις μικροεπιχειρήσεις περί τον τουρισμό.

    Ζάκυνθος: Απώλειες σε ξένους και έλληνες τουρίστες

    Απώλειες μετράει το τουριστικό προϊόν στο νησί του Ιονίου τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη. Αν και τα στοιχεία από το αεροδρόμιο του νησιού φανερώνουν έως στιγμής πτώση 1,7% σε σχέση με πέρσι, η κ. Τετράδη κάνει λόγο για απώλειες 15%. Όπως, δε, σημειώνει, η προσέλευση εγχώριων ταξιδιωτών έχει πέσει στο ήμισυ της προηγούμενης σεζόν, πτώση την οποία αποδίδει στην οικονομική κρίση. Η κ. Τετράδη ζητεί κεντρική στρατηγική στον άξονα της διαφήμισης, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε τοπικό.

    Σαντορίνη: Σε υψηλά ποσοστά οι πληρότητες στα καταλύματα

    Σε εντυπωσιακά ανοδικά επίπεδα κινούνται οι πληρότητες στα καταλύματα του νησιού της Σαντορίνης, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών των Φηρών, Γιάννης Φουστέρης. "Αν δεν ήταν η απεργία των βυτιοφορέων να φρενάρει τις αφίξεις, δεν θα είχαμε καταλύματα να φιλοξενήσουμε τον κόσμο", δηλώνει χαρακτηριστικά. Αναφέρει, δε, πως η επισκεψιμότητα ιταλών τουριστών είναι φέτος εντυπωσιακή, γεγονός, που αποδίδει στη δυναμική παρουσία του νησιού στη διεθνή τουριστική έκθεση του Μιλάνου.

    Ρόδος: Ανοδικά κινείται ο τουρισμός στο νησί των Ιπποτών

    Αύξηση 11,45% σημείωσαν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο νησί της Ρόδου τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από το αεροδρόμιο "Διαγόρας".

    Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο έφτασαν με πτήσεις "τσάρτερ" στη Ρόδο συνολικά 308.536 τουρίστες, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι 276.840. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11,45%. Αντίθετα, μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση εγχώριων επισκεπτών, με την πτώση να φτάνει το 16,93% σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα έφτασαν στη Ρόδο συνολικά 43.220 άτομα και τον ίδιο μήνα, πέρσι, 52.026 άτομα. Στον θαλάσσιο τουρισμό, καταγράφεται μείωση του αριθμού αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων, αφού, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, θα καταπλεύσουν 85, ενώ το 2009 ο αριθμός τους ήταν 99.

    Χαλκιδική: Απώλειες παρά τις εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων

    Απώλειες εκτιμάται ότι θα μετρήσουν στα έσοδα και τις αφίξεις ταξιδιωτών οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Όπως τονίζεται από τους παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, η πτώση στην τουριστική κίνηση υπολογίζεται σε διψήφιο νούμερο, τη στιγμή μάλιστα, που τα μέλη της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων προχώρησαν σε εκπτώσεις στα ξενοδοχεία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για διαμονή σε δίκλινο ξενοδοχείου τριών αστέρων, με ημιδιατροφή, η μέση τιμή είναι 60 ευρώ η βραδιά. Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, 80 ευρώ και σε πέντε αστέρων 120 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 August 2010 - 8:30:30 UTC