Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα"
  • [02] Κόλπος Μεξικού: Ελληνική συνδρομή
  • [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα
  • [04] Συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου
  • [05] Στη Χάγη η Ναόμι Κάμπελ

  • [01] "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα"

    Τη διαβεβαίωση ότι η εκταμίευση όλων των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η χώρα "θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες". Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου 10ήμερου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "η πρώτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος είναι θετική, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Θα πάρουμε και την τρίτη δόση. Όλες τις δόσεις θα τις πάρουμε".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, "ο πρώτος κύκλος έκλεισε", αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και "αιχμή των παρεμβάσεων στο εξής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές". Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα: Τη νέα φορολογική διοίκηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον νέο προϋπολογισμό, τον έλεγχο των δαπανών και της σπατάλης στα νοσοκομεία και του κόστους υγείας, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τον Καλλικράτη, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.), την αναδιάρθρωση σε ΟΣΕ και ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και, τέλος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν από την τρόικα, ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο για την υλοποίηση του μνημονίου και ένα κείμενο πολιτικής που θα αποτυπώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επίσημη αποδέσμευση της συμμετοχής του Ταμείου στη β΄ δόση του δανείου. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί στο Ecofin, στις 7 Σεπτεμβρίου. Η β΄ δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 13- 15 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την εκταμίευση της γ΄ δόσης προς το τέλος Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα άλλο κλιμάκιο της τρόικας, για την προετοιμασία του προϋπολογισμού 2011.

    Στη συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι:

    " Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για το 51% στη ΔΕΗ και δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων

    " Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

    " Δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων προσωπικού από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, αλλά θα γίνουν μετατάξεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

    Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξήγγειλε νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δις. ευρώ για τις τράπεζες, με τις οποίες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε, η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων κατά 25 δις. ευρώ (συνολικά θα είναι 55 δις. ευρώ), αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς "οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης". Προσδιόρισε το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο για να αρχίζει να αποσαφηνίζεται το τοπίο σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε "ανοικτός" σε ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το ΤΤ και την ΑΤΕ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τρεις μεγάλους οίκους, που θα αποτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες. Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του πιστωτικού τομέα και θα εκπονηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Επισήμανε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, "οι οποίες αποφασίζουν μόνες τους, αλλά πάντα εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων τραπεζών σε ΤΤ και ΑΤΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανοικτό. Οι τράπεζες είναι ελληνικές, αλλά μέτοχοι είναι και ξένοι. Μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ξένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια βούληση ή απόφαση προς κάποια κατεύθυνση". Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress tests και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής, ενώ το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

    Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας και τον περιορισμό του ελλείμματος, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών είναι παρόμοιες με εκείνες της τρόικας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε στους κινδύνους αυτούς:

    " Την υστέρηση των εσόδων (ΦΠΑ, φόροι νομικών προσώπων, κ.λπ.)

    " Τις υπερβάσεις των δαπανών στο κράτος (κυρίως λόγω επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ, υπερβάσεων υπουργείου Υγείας και ΟΠΑΔ)

    " Τις υπερβάσεις των δαπανών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις προμήθειες των νοσοκομείων και τις δαπάνες στους ΟΤΑ (ειδικά ενόψει των εκλογών), και

    " Τον αρνητικό επηρεασμό του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την επικείμενη ενσωμάτωση στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των στοιχείων φορέων του Δημοσίου (π.χ. το χρέος μόνον του ΟΣΕ επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ).

    Το ανακοινωθέν της ''τρόικας''

    Το τριετές οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά. Ολα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένη στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι, ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από την πραγματοποίηση του πρώτου τριμηνιαίου οικονομικού ελέγχου που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου.

    Σε κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και περίπου 2,5% το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν, και για το λόγο αυτό αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το 2010 σε 4 και τρία τέταρτα τοις εκατό, ωθούμενος κυρίως από την αύξηση των εμμέσων φόρων. Χωρίς σημάδια εμμέσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.

    Επίσης, τα στελέχη του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου τόνισαν ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι αρχές περιόρισαν τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, πέραν των ορίων του προγράμματος. Αυτό αντιστάθμισε αποκλίσεις που προκλήθηκαν από προβλήματα σε επίπεδο πέραν του προϋπολογισμού (τοπικές αυτοδιοικήσεις, νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) κι έτσι επιτεύχθηκε ο συνολικός στόχος που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου σχετικά με το έλλειμμα.

    Προχωρώντας εμπρός είναι σημαντικό να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων, πρόσθεσαν.

    Άλλη μια σημαντική δυσκολία βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση φορολογικών εσόδων καθώς και για την προώθηση της δικαιοσύνης του προγράμματος προσαρμογής.

    Στο σημείο αυτό τα στελέχη της τρόικας τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους πρόσφεραν ότι είχαν να προσφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν με το δικό τους μερίδιο κι άλλες κοινωνικές τάξεις.

    Τα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρεται στο κοινωνικό ανακοινωθέν το κλιμάκιο καλωσορίζει το νόμο για την ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

    Η υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και στη διαδικασία ετοιμασίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της προσπάθειας δημοσιονομικής εφαρμογής.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ όπως τόνισαν άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

    Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Στο σημείο αυτό τα μέλη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στον ΟΣΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο Πολ Τόμσον από το ΔΝΤ επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο. Δεν δίνουμε οδηγίες και τις λύσεις προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε κατηγορηματικά ο Πολ Τόμσον, αναφέροντας χαρακτηριστικά μην πιστεύετε πάντα ότι γράφετε στον Τύπο.

    Ερωτηθείς εάν μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, είπε ότι αυτό έγκειται στους προϊσταμένους των οργανισμών που εκπροσωπούν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έγκριση της δόσης καθώς θα εντυπωσιαστούν από την πρόοδο, συνεκτιμώντας βέβαια τους κινδύνους που υπάρχουν.

    Για την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα επισημάνθηκε ότι υπήρξε μια μέση επιδείνωση στην επάρκεια κεφαλαίων γιατί, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τονίστηκε ότι το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα παράσχει ένα σημαντικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση δυνητικής κεφαλαιακής ανεπάρκειας και εξέφρασαν την άποψη ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το ταμείο θεωρούνται επαρκή.

    Η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι σημαντική για την επόμενη περίοδο, επισήμαναν.

    Ερωτηθείς τέλος για την εξυγίανση στον ΟΣΕ και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας τόνισαν ότι ο ΟΣΕ κοστίζει τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες, καθώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος λόγω του ΟΣΕ, ενώ σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας του Οργανισμού βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το πως θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του Οργανισμού θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε τις ανακοινώσεις, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και για τη ΔΕΗ επισημάνθηκε η σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Η αξιολόγηση της Τρόικας δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες», ανέφεραν ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας και η Γραμματέας της Ομάδας Παρακολούθησης του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, Ελένη Ρωμαΐδου.

    Σε δήλωσή τους τα στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για αποκλίσεις, που, όπως αναφέρουν, «καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο».

    Οπως σημειώνουν, "τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, ο πληθωρισμός, όπως η ίδια η Τρόικα αναφέρει, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο".

    "Τα είχαμε προβλέψει. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν βλέπει ούτε το σήμερα, ούτε το αύριο και προκαλεί με τους πανηγυρισμούς του", αναφέρουν και προσθέτουν ότι:

    -Τα έσοδα, παρά τη φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης, παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.

    -Η σπατάλη, κυρίως, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Νοσοκομεία και Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν περιορίζεται.

    -Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, στο υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών.

    -Οι επιστροφές φόρων προς επιχειρήσεις είναι μειωμένες, οι οφειλές του Δημοσίου δεν καταβάλλονται -και μάλιστα διευρύνονται- και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποδεκατίζεται.

    -Η ύφεση βαθαίνει, καθώς διατηρούνται οι εκτιμήσεις της Τρόικας για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010, και 2,5% το 2011.

    -Η δυνατότητα πρόσβασης του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές για τη διάθεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης -σύμφωνα και με τη Δήλωση της Τρόικας- δεν είναι εφικτή".

    Τα στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής, προσθέτοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση το κόμμα τους έχει καταθέσει δικό του Σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. "Ένα Σχέδιο που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα. Ένα Σχέδιο που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έλλειμμα και χρέος. Χρέος για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στη Δήλωση της Τρόικας.Ένα Σχέδιο ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο", καταλήγουν.

    "Αποτελεί ένα ακόμα θρασύτατο ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν θα λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα, όταν δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαπολύει νέα πυρά κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά τη στιγμή που ανακοινώνει προκλητικότατα την στήριξη των τραπεζών με νέο πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, μετά τις σημερινές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας και του Υπουργού των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "κυβέρνηση και τροϊκα, με σχέδιο, συνεργαζόμενοι και αλληλοβοηθούμενοι, σπρώχνουν το λαό όλο και πιο βαθιά στο σκοτεινό λαβύρινθο των μονοπωλίων.Τα λαϊκά στρώματα για να τους αντιμετωπίσουν, χρειάζεται να εγκαταλείψουν με την ψήφο και τη δράση τους οριστικά την πολιτική και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αρνούμενοι να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης και το κρατικό χρέος που δημιουργούν η κερδοφορία και η δράση των επιχειρηματικών ομίλων".

    Ο ΛΑΟΣ

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αιβαλιώτης δήλωσε:

    «Προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί "σπουδαία" τα αυτονόητα που είπε η Τρόϊκα, δηλαδή οικονομία σε όλους τους τομείς. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Κοινώς, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ελέγχονται για το ό,τι έπρεπε να έρθει η τρόϊκα για να νοικοκυρευτεί ο τόπος».

    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "μάταια επεχείρησε ο υπουργός Οικονομικών να ανασκευάσει την πικρότατη γεύση που άφησαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτές περιλάμβαναν σκληρές παρατηρήσεις, απειλητικές προειδοποιήσεις και "εύγε", για τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα,όπως το ασφαλιστικό".

    [02] Κόλπος Μεξικού: Ελληνική συνδρομή

    Τη συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ζήτησε το Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

    Το NOAA ζήτησε από το ΕΛΚΕΘΕ να χρησιμοποιήσει το υπερσύγχρονο μηχάνημα "LISST-Deep" - ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν παγκοσμίως, και έχει αγορασθεί από το πρόγραμμα αριστείας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας- το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετράει το μέγεθος των σταγόνων πετρελαίου στη θάλασσα και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο για τη δημιουργία του μοντέλου διασποράς του πετρελαίου.

    Στην περιοχή των ερευνών θα μεταβεί έμπειρος έλληνας επιστήμονας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και χρησιμοποιώντας το "LISST-Deep" θα συμβάλει, στην αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών, προβάλλοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τις δυνατότητές του και τη χώρα.

    [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κέρκυρα

    Υπό μερικό έλεγχο ετέθη η πυρκαγιά που ξέσπασε στον ορεινό όγκο Θιναλίων της Κέρκυρας, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη έως στιγμής αιτία, Τρίτη, στις 23.15, σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και γρήγορα επεκτάθηκε.

    Στην περιοχή επιχειρούν από χθες 22 άνδρες της Πυροσβεστικής με ένδεκα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 13 πυροσβέστες, τέσσερις υδροφόρες του δήμου και από σήμερα, με το πρώτο φως της μέρας, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Προφυλακιστέοι για τη φωτιά στη Σάμο

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις κτηνοτρόφοι που κατηγορούνται ως υπαίτιοι για την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 28 Ιουλίου στο Κοκκάρι της Σάμου.

    Οι τρεις κτηνοτρόφοι είχαν ζητήσει και είχαν πάρει δυο 48ώρες προθεσμίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν. Κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

    Χθες βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή και οι τρεις μελισσοκόμοι που φέρονται ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στην περιοχή Κακοπέρατο της Σάμου.

    [04] Συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί σήμερα στη Ρόδο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος έφθασε χθες στο νησί με τελικό προορισμό, αύριο, το Καστελλόριζο, θα παραθέσει ιδιωτικό γεύμα στον κ. Νταβούτογλου και την οικογένειά του, που τον συνοδεύει, κατά την σημερινή ιδιωτική του επίσκεψη στη Ρόδο.

    Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε νωρίτερα χθες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Νταβούτογλου με τον κ. Δρούτσα.

    [05] Στη Χάγη η Ναόμι Κάμπελ

    Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσήλθε το τοπ μόντελ από τη Βρετανία, Ναόμι Κάμπελ, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Στην κατάθεσή της, η οποία άρχισε στις 10:10 ώρα Ελλάδας (09:10 τοπική ώρα), η Ναόμι Κάμπελ παραδέχθηκε ότι το 1997 και ενώ βρισκόταν στη Νότια Αφρική, έλαβε ως δώρο ένα σακουλάκι με μερικά μικρά διαμάντια.

    "Είχα πέσει για ύπνο, όταν κάποιος χτύπησε την πόρτα μου. Άνοιξα και είδα μπροστά μου δύο άντρες οι οποίοι μου έδωσαν ένα μικρό σακουλάκι λέγοντας "Ένα δώρο για σας", δήλωσε η Κάμπελ.

    "Το άνοιξα την επομένη το πρωί", συνέχισε η Κάμπελ "Είδα μερικά πετράδια, ήταν πολύ μικρά και φαίνονταν βρώμικα", δήλωσε η Κάμπελ στο δικαστήριο.

    Η Ναόμι Κάμπελ επιβεβαίωσε ότι μίλησε για το δώρο αυτό στην τότε πράκτορά της Κάρολ Γουάιτ και την ηθοποιό Μία Φάροου, το επόμενο πρωί κατά τη διάρκεια του πρωινού.

    "Μία από τις δύο είπε ότι ήταν προφανώς από τον Τσαρλς Τέιλορ και εγώ είπα "υποθέτω πως ναι", πρόσθεσε η Ναόμι Κάμπελ, η οποία εμφανίστηκε ντυμένη με ένα μπεζ σύνολο με φούστα μέχρι το γόνατο και τα μαλλιά πιασμένα κότσο.

    Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε (TSSL) είχε ανακοινώσει την 1η Ιουλίου ότι η Κάμπελ κλήθηκε να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκαναν η πρώην ατζέντης της, Κάρολ Γουάιτ, και η ηθοποιός Μία Φάροου. Οι δύο γυναίκες υποστήριξαν ότι το 1997 ο Τσαρλς Τέιλορ προσέφερε στην Κάμπελ ένα διαμάντι ύστερα από ένα δείπνο που δόθηκε στη Νότια Αφρική από τον τότε πρόεδρο της χώρας, Νέλσον Μαντέλα.

    Με την κατάθεση της Κάμπελ, η εισαγγελική αρχή επιδιώκει να στηρίξει την κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ λάμβανε διαμάντια από τους επαναστάτες στη Σιέρα Λεόνε, τα οποία και χρησιμοποίησε για την αγορά όπλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 August 2010 - 22:30:34 UTC