Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τη ΔΕΗ
  • [02] "Το πρόγραμμα εξυγίανσης υλοποιείται δυναμικά"
  • [03] Δίκη Γρηγορόπουλου. Αγόρευση εισαγγελέα
  • [04] Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
  • [05] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • [06] Επικίνδυνο το τέλειο μαύρισμα
  • [07] Οι νέες συντάξεις
  • [08] Κατασχέσεις ακινήτων

  • [01] Σύσκεψη για τη ΔΕΗ

    Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα της ΔΕΗ, όπως έλεγε, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο Θ.Πάγκαλο, ανώτατη κυβερνητική πηγή. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συγκαλείται σήμερα ειδική κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με όσα έλεγε η ίδια κυβερνητική πηγή, η απόσταση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση και εκείνου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη.

    "Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν έχουν αντιληφθεί τί πρέπει να γίνει", ήταν ένα από τα σχόλια της πηγής, η οποία έκανε, επίσης, λόγο και για "τελειωμένες νοοτροπίες".

    Και κάνοντας σαφέστερες τις κυβερνητικές προθέσεις είπε ότι δεν συζητάμε το "αν", αλλά το "πως".

    Η τακτική της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι ένα "μίγμα διαβούλευσης και αποφασιστικότητας", με στόχο την ανεύρεση της καλύτερης λύσης.

    Πάντως, σε συνάντηση που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της "τρόικας", σχετικά με το ζήτημα της πώλησης ποσοστού 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης, που έθεσε η τρόικα, η υπουργός επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτημα αυτό.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις - τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - στις οποίες -όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ- περιλαμβάνεται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.

    Η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία της με την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραμματέα Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασης. Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι ότι, με νόμο που ψηφίστηκε το 2001, πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αναγνωρίστηκε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, οι οποίοι ως τότε ασφαλίζονταν στην επιχείρηση, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες και την επικαιροποίηση, που γίνεται έκτοτε, η περιουσία αυτή εκτιμάται σε 11,8 δισ. ευρώ. Τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις αυτές έχουν εκφράσει, επίσης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης.

    Η «θεωρία» πίσω από την πρόταση για πώληση μονάδων είναι ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πρόσβαση μόνο σε «ακριβό» συγκριτικά καύσιμο, το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ, που διαθέτει λιγνιτικές μονάδες, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Εξελίξεις αναμένονται και στο «μέτωπο» των τιμολογίων καθώς, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο «εξορθολογισμός» μεταφράζεται σε αυξήσεις για ορισμένα τιμολόγια και μειώσεις για άλλα, προκειμένου κάθε κατηγορία κατανάλωσης να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να μη υπάρχουν οι λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», δηλαδή η έμμεση επιδότηση μίας κατηγορίας καταναλωτών από μία άλλη. Πάντως, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτη, ανεστάλη η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι από 1ης Αυγούστου «παγώνουν» τα τιμολόγια.

    Αντιδράσεις

    "Ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος. Με απεργίες διαρκείας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος", δήλωσε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Κώστας Κατσαρός σχετικά με το θέμα πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που έθεσε το κλιμάκιο της τρόικα στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Κατσαρός, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "πρέπει να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικα. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

    Εξήγησε, δε, ότι "το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με τον νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες", και συνέχισε λέγοντας ότι "η ΔΕΗ ουδέποτε εμπόδισε και δεν θα εμποδίσει τις επενδύσεις. Αντίθετα παροτρύνει τους ιδιώτες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει η αγορά ανταγωνιστική και να μειωθούν οι τιμές των κιλοβατώρων, προς όφελος του καταναλωτή και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων, όπως στη Δράμα ή την Ελασσόνα".

    Ο κ. Κατσαρός επεσήμανε με έμφαση ότι "αυτό που πάει να γίνει, με βάση τις δήθεν επιταγές του μνημονίου, είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, δηλαδή, το να αγοράσουν ιδιώτες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να επενδύσουν. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στο διπλάσιο".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "εμείς, ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ".

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης, ζήτησε άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα.

    «Η ΝΔ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού,όμως,δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ. Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές», αναφέρει ο κ. Γιαννάκης.

    Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης,ακόμα σήμερα, καθυστερεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει,αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας».

    «Αλλο η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας και άλλο ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Πρέπει ο ορυκτός πλούτος να προστατευθεί και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική μας εκκίνηση πριν από κάθε άλλο βήμα. Ομως, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας είναι ένα θέμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να γίνουν όλα, όμως, με προσοχή, διάλογο και όχι αιφνιδιαστικά, γιατί θα έχουμε πάλι συγκρούσεις που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ενιαία, δημόσια 100% ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως υπηρεσία του λαού και θα παρέχει σε όλους τους πολίτες την ηλεκτρική ενέργεια, όχι ως εμπόρευμα, αλλά ως δημόσιο αγαθό, με προσιτά τιμολόγια, κυρίως για τα λαϊκά στρώματα που σήμερα υποφέρουν λόγω της κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών» δήλωσε ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση για "ενδοτικότητα" και ότι "συμπεριφέρεται κυριολεκτικά ως υπηρέτριά τους που ικανοποιεί πρόθυμα όλες τις απαιτήσεις" των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι «λειτουργούν ως πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας μας».

    [02] "Το πρόγραμμα εξυγίανσης υλοποιείται δυναμικά"

    Το τριετές οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά. Ολα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένη στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι, ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από την πραγματοποίηση του πρώτου τριμηνιαίου οικονομικού ελέγχου που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου.

    Σε κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% το 2010 και περίπου 2,5% το 2011. Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ότι αναμενόταν, και για το λόγο αυτό αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το 2010 σε 4 και τρία τέταρτα τοις εκατό, ωθούμενος κυρίως από την αύξηση των εμμέσων φόρων. Χωρίς σημάδια εμμέσων επιπτώσεων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί.

    Επίσης, τα στελέχη του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου τόνισαν ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι αρχές περιόρισαν τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, πέραν των ορίων του προγράμματος. Αυτό αντιστάθμισε αποκλίσεις που προκλήθηκαν από προβλήματα σε επίπεδο πέραν του προϋπολογισμού (τοπικές αυτοδιοικήσεις, νοσοκομεία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) κι έτσι επιτεύχθηκε ο συνολικός στόχος που είχε τεθεί για το τέλος Ιουνίου σχετικά με το έλλειμμα.

    Προχωρώντας εμπρός είναι σημαντικό να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων, πρόσθεσαν.

    Άλλη μια σημαντική δυσκολία βρίσκεται στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση φορολογικών εσόδων καθώς και για την προώθηση της δικαιοσύνης του προγράμματος προσαρμογής.

    Στο σημείο αυτό τα στελέχη της τρόικας τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους πρόσφεραν ότι είχαν να προσφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν με το δικό τους μερίδιο κι άλλες κοινωνικές τάξεις.

    Τα στελέχη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρεται στο κοινωνικό ανακοινωθέν το κλιμάκιο καλωσορίζει το νόμο για την ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα.

    Η υλοποίηση της πρόσφατης μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και στη διαδικασία ετοιμασίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της προσπάθειας δημοσιονομικής εφαρμογής.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ όπως τόνισαν άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι προγραμματισμένες για να εφαρμοστούν σύντομα καλύπτουν τον τομέα των μεταφορών, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

    Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απορύθμιση, στην εφαρμογή της οδηγίας για τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Στο σημείο αυτό τα μέλη της τρόικας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον τομέα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στον ΟΣΕ, αλλά και θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ, ο Πολ Τόμσον από το ΔΝΤ επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο. Δεν δίνουμε οδηγίες και τις λύσεις προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε κατηγορηματικά ο Πολ Τόμσον, αναφέροντας χαρακτηριστικά μην πιστεύετε πάντα ότι γράφετε στον Τύπο.

    Ερωτηθείς εάν μετά την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, είπε ότι αυτό έγκειται στους προϊσταμένους των οργανισμών που εκπροσωπούν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην έγκριση της δόσης καθώς θα εντυπωσιαστούν από την πρόοδο, συνεκτιμώντας βέβαια τους κινδύνους που υπάρχουν.

    Για την κατάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα επισημάνθηκε ότι υπήρξε μια μέση επιδείνωση στην επάρκεια κεφαλαίων γιατί, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τονίστηκε ότι το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα παράσχει ένα σημαντικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση δυνητικής κεφαλαιακής ανεπάρκειας και εξέφρασαν την άποψη ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το ταμείο θεωρούνται επαρκή.

    Η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα είναι σημαντική για την επόμενη περίοδο, επισήμαναν.

    Ερωτηθείς τέλος για την εξυγίανση στον ΟΣΕ και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας τόνισαν ότι ο ΟΣΕ κοστίζει τεράστια ποσά στους Έλληνες πολίτες, καθώς ένα δισεκατομμύριο ευρώ προστίθεται κάθε χρόνο στο χρέος λόγω του ΟΣΕ, ενώ σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας του Οργανισμού βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το πως θα υλοποιηθεί η εξυγίανση του Οργανισμού θα το αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς περιμένουμε τις ανακοινώσεις, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και για τη ΔΕΗ επισημάνθηκε η σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς και των τιμολογίων, τονίστηκε όμως ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

    [03] Δίκη Γρηγορόπουλου. Αγόρευση εισαγγελέα

    «Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές», σημείωσε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Έδρας του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Άμφισσας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια.

    Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «αναληθής» βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Αφού ανέπτυξε το νομικό σκέλος της υπόθεσης με την έναρξη της αγόρευσής του, προχώρησε στην ανάλυση, μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, μαρτυρικών καταθέσεων του συμβάντος στις 6 Δεκεμβρίου, που είχε ως μοιραία κατάληξη το θάνατο του μαθητή.

    Ο εισαγγελέας επικαλούμενος πολλές καταθέσεις, θαμώνων καφετεριών, αστυνομικών φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.

    Τόνισε μάλιστα ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.

    Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση, που όπως τόνισε, έλαβαν από κοινού οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση». Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφασή τους αυτή, ως εξομοίωση της συμπεριφοράς τους με αυτήν των ατόμων, που τους επιτέθηκαν.

    Η αγόρευση συνεχίζεται.

    Η δίκη ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες, προβλήθηκαν βίντεο από το επίμαχο βράδυ και αναγνώσθηκαν δεκάδες έγγραφα.

    Στις απολογίες τους οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν αντιφατικοί σε σχέση με τα όσα αρχικώς είχαν υποστηρίξει, με βασικότερη αντίφαση αυτή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος στο δικαστήριο είπε απολογούμενος ότι ενδεχομένως και να μην πυροβόλησε στον αέρα, όπως από την αρχή ισχυριζόταν.

    [04] Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

    Τέρμα οριστικά μπαίνει στην εκκρεμότητα για την έκδοση επαγγελματικών αδειών των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου, ειδικότερα, επισήμανε: "Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση παρουσίασε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα στη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της, με συνέπεια τη μείωση του μαθητικού δυναμικού και αρνητικές επιπτώσεις στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αφέθηκαν στην τύχη του ήταν και αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων".

    Οπως τόνισε η υπουργός, με τις σημερινές ανακοινώσεις για τις αντιστοιχίσεις των ειδικοτήτων και κατ' επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτές, δίνεται η λύση που αναμένουν χιλιάδες απόφοιτοι της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) που λειτούργησαν για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2006 - 2007 αντικαθιστώντας τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ Α΄ και Β΄ κύκλου).

    Τον Ιούνιο του 2009 αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές αυτών των σχολικών μονάδων και εμφανίστηκε η αναγκαιότητα χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε μεγάλο αριθμό αποφοίτων.

    Το έργο της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης ανήκει στην Εθνική Επιτροπή Καθορισμού Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Ε.Ε.Κ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης η Ε.Ε.Κ.Ε.Δ. σταμάτησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2009.

    Η νέα ηγεσία του Οργανισμού προχώρησε στην άμεση ανασυγκρότηση της Ε.Ε.Κ.Ε.Δ. και ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της με άμεση προτεραιότητα την αντιστοιχία των ειδικοτήτων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ προς τα ΤΕΕ Α΄ & Β΄ κύκλου, καθώς θεώρησε ότι αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας που αφορά χιλιάδες αποφοίτους.

    Έτσι, ξεκίνησε με οργανωμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα η διαδικασία έκδοσης επαγγελματικών αδειών. Στις 25/6/2010 σε συνεδρίασή της η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στις αποφάσεις της και κλείνει πλέον η εκκρεμότητα για την έκδοση των επαγγελματικών αδειών των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ.

    Η υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην Τεχνική Εκπαίδευση.

    "Δεν θεωρούμε", είπε η κ. Διαμαντοπούλου, "ότι πρέπει η μία μεταρρύθμιση να διαδέχεται την άλλη χωρίς να υπάρξουν αξιολογήσεις, χωρίς να πατήσουμε στα θετικά βήματα, να αλλάξουμε τα αρνητικά και βέβαια να ενσωματώσουμε την Τεχνική Εκπαίδευση μέσα στις γενικές αλλαγές που συνδέονται και με το Λύκειο και με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή Πανεπιστήμια και ΤΕΙ".

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Όπως τόνισε, "έχει γίνει από τη νέα Διοίκηση ήδη μία αναδιοργάνωση".

    Από τα 114 Παραρτήματα και ΙΕΚ, πρόσθεσε, έγινε ένας πλήρης εξορθολογισμός με βάση την ανάγκη του να λειτουργούν σωστά οι ειδικότητες με όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό και τα εργαστήρια που χρειάζονται.

    Έτσι, θα λειτουργήσουν από φέτος 92 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 200 ειδικότητες σε όλη τη χώρα.

    "Πολλά από τα ΙΕΚ έχουν πλήρη εξοπλισμό και ο στόχος μας είναι φέτος, από 4 Οκτωβρίου, να λειτουργήσουν με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες ειδικότητες, με σωστό και προγραμματισμένο τρόπο εξετάσεων", τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε:

    "Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι ένας οργανισμός με σοβαρά και πολλά προβλήματα. Πρέπει να πω ότι όταν αναλάβαμε, τα χρέη του Οργανισμού, και μάλιστα προς τους εκπαιδευτές του, ήταν περισσότερο από 30 εκατομμύρια ευρώ.

    Η νέα Διοίκηση αναδιοργάνωσε και τα ΙΕΚ και το θέμα των εκπαιδευτών και το θέμα του διοικητικού προσωπικού. Πέρσι είχαμε 1.580 αποσπασμένους σε διοικητικές θέσεις στα ΙΕΚ από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος θα έχουμε 600, γιατί δεν χρειάζεται η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αιμορραγεί για διοικητικούς υπαλλήλους.

    Οργανώθηκαν με υποδειγματικό τρόπο οι εξετάσεις πιστοποίησης 12.500 νέων ανθρώπων. Πέρσι η πιστοποίηση στοίχισε 600.000 ευρώ, φέτος στοίχισε 100.000 ευρώ.

    Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, επισήμανε:

    "Το κάθε ΕΠΑΛ και το κάθε ΕΠΑΣ στην Ελλάδα θα παρακολουθείται στενά έτσι ώστε να δούμε πραγματικά πώς είναι οργανωμένο, ποιες είναι οι ελλείψεις, τι χρειάζεται για να γίνει το κάθε ένα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ πραγματικό τεχνικό σχολείο ώστε όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση της αξιολόγησης θα πάμε σ' ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι μια ακόμα μεγάλη προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την καταξίωση της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα.

    Ταυτόχρονα, όμως, έχει σημασία σήμερα να στείλουμε το μήνυμα ότι από την τεχνική εκπαίδευση ως βήμα καριέρας, μπορούν να προκύψουν δρόμοι για κάθε παιδί, για κάθε μαθητή, για κάθε μαθήτρια που την επιλέγει, είτε μέσα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ήδη αναφέρθηκε η Υπουργός στο πρωτόκολλο συνεργασίας με τα ΤΕΙ που είναι μια πολύ σοβαρή καινοτομία, αλλά μπορεί να υπάρχουν και δρόμοι μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση, την αρχική κατάρτιση με τα ΙΕΚ ή και μετά την αρχική και τη συνεχιζόμενη κατάρτιση".

    [05] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

  • Αγόρευση εισαγγελέα για υπόθεση Γρηγορόπουλου

  • Συνεδρίαση διϋπουργικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο για τη ΔΕΗ. Γρ. αντιπροέδρου κυβέρνησης. 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του κλιμακίου της τρόικα με θέμα τα αποτελέσματα των συναντήσεων. Αθήνα/Ξενοδοχείο HILTON. 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με θέμα τα αποτελέσματα των συναντήσεων με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, 3ος όροφος). 13:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (Γ΄ προκριματικός, β΄ αγώνες):

    20:45 Αρης-Γιαγκελόνια

    21:00 Μακάμπι Τ.Α.-Ολυμπιακός

  • Ευρωπαϊκό υγρού στίβου (2η ημέρα). Βουδαπέστη/Ουγγαρία

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    11:00 Προκριματικά ντουέτο (τεχνικό πρόγραμμα)

    19:00 Προκριματικά ντουέτο (ελεύθερο πρόγραμμα)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    11:00 5 χλμ. ανδρών --Γιαννιώτης, Φωκαϊδης--

    17:00 10 χλμ. γυναικών --Λυμπερτά, Αραούζου--

    -

    -

    [06] Επικίνδυνο το τέλειο μαύρισμα

    Πολλοί και -ακόμη περισσότερο- πολλές αναζητούν το τέλειο μαύρισμα όλου του σώματός τους στις παραλίες, όμως μια νέα βρετανική έρευνα προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι φυσικώς αδύνατο, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τον καθηγητή Τζόναθαν Ρις, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό πειραματικής δερματολογίας "Journal of Experimental Dermatology", σύμφωνα με το BBC. Όπως αναφέρουν, μερικές περιοχές του ανθρωπίνου σώματος εκ φύσεως μαυρίζουν λιγότερο εύκολα από άλλες, ενώ χρειάζονται και μεγαλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένα μέρη του σώματος, όπως οι γλουτοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να μαυρίσουν (ακόμα και αν κανείς κάνει επίμονο γυμνισμό!) σε σχέση με άλλα, όπως η πλάτη, που μαυρίζουν (και καίγονται!) πιο εύκολα. Οι περιοχές που μαυρίζουν πιο δύσκολα, σύμφωνα με την έρευνα, χρειάζονται περισσότερο προστασία από τον ήλιο, καθώς είναι πιο ευάλωτες στον καρκίνο του δέρματος.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν για ποιο λόγο οι καρκίνοι του δέρματος, όπως το επικίνδυνο μελάνωμα, τείνουν να εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά σημεία του σώματος, μολονότι όλοι προκαλούνται από την ίδια έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

    Οι ερευνητές ζήτησαν από 100 εθελοντές να κάνουν τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) και μελέτησαν πόσο βαθειά είχε φτάσει το μαύρισμα στο δέρμα τους. Μεταξύ άλλων, μετά από έξι "συνεδρίες" τεχνητού μαυρίσματος, διαπίστωσαν ότι ιδιαίτερα οι γλουτοί είναι άκρως ανθεκτικοί στο μαύρισμα και παραμένουν αρκετά πιο άσπροι σε σχέση με την πλάτη, παρόλο που και τα δύο μέρη του σώματος έχουν εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ακτινοβολίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν και την ίδια αντοχή στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

    Όπως είπε ο Ρις, "ένα από τα πραγματικά αινίγματα σχετικά με το μελάνωμα είναι γιατί οι όγκοι του διαφέρουν τόσο πολύ ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι, από μια άποψη, όλοι αποτελούμαστε από διαφορετικά τμήματα δέρματος, που αντιδρούν διαφορετικά στον ήλιο και τα οποία παρέχουν διαφορετικό βαθμό προστασίας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας".

    Το μαύρισμα αποτελεί ένδειξη ότι το δέρμα έχει ήδη υποστεί ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία και το σώμα αντιδρά με τον τρόπο αυτό για να περιορίσει πιθανή περαιτέρω βλάβη. Για τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα και όσους έχουν πολλές φακίδες, είναι πολύ δύσκολο να μαυρίσουν χωρίς να καούν, γι' αυτό χρειάζονται πρόσθετη προστασία από τον ήλιο.

    [07] Οι νέες συντάξεις

    Την έναρξη εντατικών ελέγχων για τον εντοπισμό και την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις αρχής γενομένης από την Κρήτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε ο νέος ασφαλιστικός νόμος, καθώς και οδηγίες για τον υπολογισμό του χρόνου και του ύψους σύνταξης.

    Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα αποστείλει στην Κρήτη επιθεωρητές, ελεγκτές και υπαλλήλους της υπηρεσίας και του υπουργείου ώστε να σχηματίσουν μεικτά κλιμάκια με τους επιθεωρητές της Κρήτης και να γίνει έλεγχος στις επιχειρήσεις με σκοπό να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, να περιοριστούν τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας και να εμπεδωθεί η ασφάλεια του δικαίου στους εργαζομένους.

    "Είναι μια πρώτη ενέργεια που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και θα την επεκτείνουμε σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα που μας κατήγγειλε η κ. Α. Παπαρήγα για ξενοδοχεία που απασχολούν μαθητευόμενους σπουδαστές από τα Βαλκάνια οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω ψευδοσυμφωνιών με ΤΕΙ, αυτά τα φαινόμενα θέλουμε να τα περιορίσουμε και να τα εξαλείψουμε".

    Επίσης ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι όλα τα προγράμματα Εργατικής Κατοικίας για τα οποία ο Οργανισμός έχει δεσμευτεί θα υλοποιηθούν. "Κανένας άνθρωπος στον οποίο ο Οργανισμός έδωσε υπόσχεση για επιδότηση ενοικίων, για δάνειο αγοράς κατοικίας και τα λοιπά προγράμματα του Οργανισμού, θα υλοποιηθούν μέχρι τελευταίου. "Δεν θα πάρουμε πίσω υποσχέσεις ούτε θα ανατρέψουμε οικογενειακούς προγραμματισμούς. Οσες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει θα τις φέρουμε σε πέρας".

    Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος η απόφαση ήταν δύσκολη, οφείλεται όμως στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τον ΟΕΚ με αποθεματικά 250 εκατ. ευρώ έναντι δεσμεύσεων για προγράμματα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι "ο μέχρι τώρα απολογισμός δείχνει ότι πετυχαίνουμε τους στόχους και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μάλιστα σε χρόνο μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η διαπίστωση των εκπροσώπων της Τρόικας κατά την τελευταία μας συνάντηση που πραμταοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα".

    Οσον αφορά στις μειώσεις των συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε: είναι αλήθεια ότι υπάρχει μείωση των συντάξεων σε βάθος χρόνου (με εξαίρεση την περικοπή των δώρων που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα άμεσο μέτρο). Δεν είναι όμως αλήθεια ότι οι συντάξεις μειώνονται κατά 20%, 30% ή 50% και μάλιστα άμεσα. Οι συντάξεις με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 7% και μάλιστα η μείωση αυτή εξελίσσεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 30 χρόνια".

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης πόρων 800 εκατ. ευρώ στην Υγεία. Τον Ιούνιο η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ έφτασε το 25,8%, στον ΟΓΑ το 25,15% και στον ΟΑΕΕ το 13,97%.

    Επίσης, κατά 850 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων από τους ελέγχους και την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα περίπου 120 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, 1,2 δισ. ευρώ από την περικοπή των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και κατά 300 εκατ. ευρώ από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν.

    "Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων και την εκτίμηση του υπουργείου φαίνεται ότι ο στόχος για περιορισμό της κρατικής δαπάνης επιτυγχάνεται σε ποσοστό πάνω από το 80%. Ετσι λοιπόν το ποσό που θα απαιτηθεί για το κλείσιμο του δεύτερου εξαμήνου με βάση τις προβλέψεις θα είναι από 350 - 700 εκατ. ευρώ με βάση το ευνοϊκότερο και το δυσμενέστερο σενάριο", ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

    [08] Κατασχέσεις ακινήτων

    Σε οκτώ κατασχέσεις ακινήτων φορολογούμενων με σημαντική ακίνητη περιουσία στη Μύκονο και στη Σαντορίνη οι οποίοι δεν προσήλθαν στην εφορία για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι 30 Ιουλίου, όπως είχαν κληθεί προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά από τους 990 φορολογούμενους, οποίοι από τις διασταυρώσεις των στοιχείων τους, είχαν εντοπισθεί να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο και ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη οι 300 εξόφλησαν το χρέος τους και άλλοι 159 έκαναν ρύθμιση με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράξει συνολικά 1.044.735 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του κάνει σαφές ότι οι κατασχέσεις θα συνεχισθούν για όλους τους φορολογούμενους που δεν ανταποκρίθηκαν. Αυτό θα γίνει από το Σεπτέμβριο λόγω της δικαστικής αναστολής του Αυγούστου.

    Οπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου, μέσω των διασταυρώσεων που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για φορολογούμενους - κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Μύκονο και την Σαντορίνη, είχαν εντοπιστεί 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Τα ακίνητα των οφειλετών αυτών στις συγκεκριμένες δύο περιοχές είναι 2.917 αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ οι υπόχρεοι αυτοί έχουν συνολικά στην κατοχή τους ανά την επικράτεια 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ. Στους οφειλέτες αυτούς είχε δοθεί προθεσμία να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι τις 20 Ιουλίου. Ταυτόχρονα τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Υπουργείου μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής να ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού, για όσους δεν θα ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, 259 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους αρχικού ποσού 502.085 ευρώ, ενώ άλλοι 85 αιτήθηκαν ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 278.270 ευρώ. Συνολικά οι εισπράξεις έφτασαν το ποσό των 780.355 ευρώ. Στο διάστημα 22-30 Ιουλίου δρομολογήθηκαν 12 αναγκαστικές κατασχέσεις: οκτώ απ' αυτές ολοκληρώθηκαν, τρεις οφειλέτες υπέβαλαν αιτήματα ρύθμισης μετά την κατάσχεση, δύο ρυθμίσεις έγιναν προ των κατασχέσεων. Απολογιστικά, μέχρι τις 30 Ιουλίου, υπήρξαν 300 εξοφλήσεις με καταβολή έναντι κεφαλαίου 620.425 ευρώ, έγιναν 159 ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 424.310 ευρώ, ενώ το σύνολο των εισπράξεων έφτασε το ποσό των 1.044.735 ευρώ.

    Για τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις από το Σεπτέμβριο λόγω της δικαστικής αναστολής του Αυγούστου, ενώ υπό συνεχή έλεγχο θα είναι και η τήρηση των εγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να δρομολογείται κατάσχεση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης του οφειλέτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 August 2010 - 10:30:44 UTC