Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου
  • [02] Σύλληψη αστυνομικών για ληστεία
  • [03] Πάταξη της "μαύρης" εργασίας
  • [04] Αντιφατικές πληροφορίες

  • [01] Νέες συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου

    Νέες συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου αποφασίστηκαν στη διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, με θέμα τη σύσταση, κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου των οποίων το κόστος λειτουργίας δεν αντιστοιχεί με το προσφερόμενο έργο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

    Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Πάγκαλου, αποφασίστηκε η συγχώνευση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) με την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.) σε μία ενιαία σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.).

    Ακόμη, αποφασίστηκε η υπαγωγή της μονάδας Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Επιπλέον, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. με τις Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), καθώς επίσης και τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας. (Ε.Ο.Ε).

    Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την Επωνυμία "Υποδομές, Μεταφορες και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε."

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν "για λόγους καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής".

    Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν: ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, κ. Λύτρας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Στεφάνου, ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ. Γεωργαράκης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης κα. Μπεργελέ, ο Ειδικός Γραμματέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Γκρίντζαλης, ο Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Χριστοδουλάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Ναυτιλίας κ. Μαρκόπουλος.

    Επιπλέον, συμμετείχαν: ο Σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας κ. Σιμιτός, ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. κ. Παναγιωτόπουλος, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Καρούνος και ο κ. Μπούρας από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

    Συνάντηση με την τρόικα

    Νέα συνάντηση έχουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό πόρισμά τους. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το Υπουργείο θεωρείται δεδομένη.

    Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο (π.χ. απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων, έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κλπ.).

    Στη χθεσινή συνάντηση, οι ελεγκτές της τρόικας συνέχισαν να απευθύνουν συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την επιτάχυνση της πορείας συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών- ιδιαίτερα των ελλειμματικών-, ζητώντας, μάλιστα, αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων προϊόντων.

    Από την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, της ηγεσίας του υπουργείου με τους αξιωματούχους της τρόικας, προκύπτει ότι η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου κρίνεται θετική και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θεωρείται δεδομένη. Στην έκθεση προόδου, όμως, που συνέταξε η τρόικα, παραμένουν οι συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ) και ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της γενικής σύστασης, που είχε διατυπωθεί το Μάιο. Παράλληλα, οι ελεγκτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η εγγραφή στον προϋπολογισμό των δανείων που έχουν λάβει με εγγύηση του Δημοσίου, αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5,5 μονάδες του ΑΕΠ. Για το συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση προχωρά στην τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στο σύνολο των νοσοκομείων.

    Προβληματισμός διατυπώνεται, τέλος, και για την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, με την τρόικα, πάντως, να δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκαμψη το β΄εξάμηνο με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (π.χ. αύξηση ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων) και να συστήνει τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων ανά κατηγορία επαγγελματιών.

    [02] Σύλληψη αστυνομικών για ληστεία

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο νεαροί αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εκβίασαν και λήστεψαν πολίτη.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έναν 23χρονος αστυφύλακας είχε πουλήσει διαδικτυακά ένα κινητό τηλέφωνο τον Μάιο του 2010 στον συγκεκριμένο πολίτη, με τίμημα 700 ευρώ.

    Ο ιδιώτης ισχυρίζεται ότι κατέβαλε 420 ευρώ στον αστυφύλακα, αλλά ο αστυφύλακας δεν εντόπισε το ποσό στον ηλεκτρονικό λογαριασμό και συνέχισε να πιέζει τον πολίτη να του καταβάλει ολόκληρο το ποσό.

    Χθες ο ιδιώτης κατήγγειλε ότι ο αστυφύλακας μαζί με έναν 27χρονο ειδικό φρουρό και έναν 30χρονο ιδιώτη του αφαίρεσαν με τη βία 160 ευρώ και εκβιαστικά του έδωσαν "ραντεβού" στην πλατεία Δαβάκη για τα 700 ευρώ, μετά δύο μέρες.

    Ο πολίτης ειδοποίησε την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, προσημειώθηκε το ποσόν και όταν ο αστυφύλακας με συνοδό τον 27χρονο ειδικό φρουρό πήγαν να το παραλάβουν, συνελήφθησαν.

    Οι δύο αστυνομικοί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της εκβίασης, ληστείας κατά συναυτουργία και παράβασης του νόμου περί όπλων.

    [03] Πάταξη της "μαύρης" εργασίας

    Την έναρξη εντατικών ελέγχων για τον εντοπισμό και την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα αποστείλει στην Κρήτη επιθεωρητές, ελεγκτές και υπαλλήλους της υπηρεσίας και του υπουργείου ώστε να σχηματίσουν μεικτά κλιμάκια με τους επιθεωρητές της Κρήτης και να γίνει έλεγχος στις επιχειρήσεις με σκοπό να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, να περιοριστούν τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας και να εμπεδωθεί η ασφάλεια του δικαίου στους εργαζομένους.

    "Είναι μια πρώτη ενέργεια που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και θα την επεκτείνουμε σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα που μας κατήγγειλε η κ. Α. Παπαρήγα για ξενοδοχεία που απασχολούν μαθητευόμενους σπουδαστές από τα Βαλκάνια οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω ψευδοσυμφωνιών με ΤΕΙ, αυτά τα φαινόμενα θέλουμε να τα περιορίσουμε και να τα εξαλείψουμε".

    Επίσης ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι όλα τα προγράμματα Εργατικής Κατοικίας για τα οποία ο Οργανισμός έχει δεσμευτεί θα υλοποιηθούν. "Κανένας άνθρωπος στον οποίο ο Οργανισμός έδωσε υπόσχεση για επιδότηση ενοικίων, για δάνειο αγοράς κατοικίας και τα λοιπά προγράμματα του Οργανισμού, θα υλοποιηθούν μέχρι τελευταίου. "Δεν θα πάρουμε πίσω υποσχέσεις ούτε θα ανατρέψουμε οικογενειακούς προγραμματισμούς. Οσες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει θα τις φέρουμε σε πέρας".

    Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος η απόφαση ήταν δύσκολη, οφείλεται όμως στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τον ΟΕΚ με αποθεματικά 250 εκατ. ευρώ έναντι δεσμεύσεων για προγράμματα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι "ο μέχρι τώρα απολογισμός δείχνει ότι πετυχαίνουμε τους στόχους και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μάλιστα σε χρόνο μικρότερο από εκείνο που προέβλεπαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η διαπίστωση των εκπροσώπων της Τρόικας κατά την τελευταία μας συνάντηση που πραμταοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα".

    Οσον αφορά στις μειώσεις των συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε: είναι αλήθεια ότι υπάρχει μείωση των συντάξεων σε βάθος χρόνου (με εξαίρεση την περικοπή των δώρων που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα άμεσο μέτρο). Δεν είναι όμως αλήθεια ότι οι συντάξεις μειώνονται κατά 20%, 30% ή 50% και μάλιστα άμεσα. Οι συντάξεις με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 7% και μάλιστα η μείωση αυτή εξελίσσεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 30 χρόνια".

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης πόρων 800 εκατ. ευρώ στην Υγεία. Τον Ιούνιο η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ έφτασε το 25,8%, στον ΟΓΑ το 25,15% και στον ΟΑΕΕ το 13,97%.

    Επίσης, κατά 850 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων από τους ελέγχους και την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα περίπου 120 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, 1,2 δισ. ευρώ από την περικοπή των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και κατά 300 εκατ. ευρώ από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν.

    "Με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων και την εκτίμηση του υπουργείου φαίνεται ότι ο στόχος για περιορισμό της κρατικής δαπάνης επιτυγχάνεται σε ποσοστό πάνω από το 80%. Ετσι λοιπόν το ποσό που θα απαιτηθεί για το κλείσιμο του δεύτερου εξαμήνου με βάση τις προβλέψεις θα είναι από 350 - 700 εκατ. ευρώ με βάση το ευνοϊκότερο και το δυσμενέστερο σενάριο", ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

    [04] Αντιφατικές πληροφορίες

    Για πυροτέχνημα που εξερράγη και προκάλεσε σύγχυση κάνουν λόγο ιρανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχος του γραφείου Τύπου της ιρανικής προεδρίας, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες περί επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Press TV "καμία επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε" και σύμφωνα με δήλωση στελέχους του γραφείου Τύπου της ιρανικής προεδρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύγχυση προκλήθηκε από πυροτέχνημα που εξερράγη "προς τέρψιν" του προέδρου, πριν από την έναρξη προγραμματισμένης ομιλίας του σε στάδιο της πόλης Χαμαντάν.

    "Ήταν ένα πυροτέχνημα, και πρόκειται να εκδοθεί σύντομα ανακοίνωση", δήλωσε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ακριβώς μετέδωσε και η ιρανική Al-Alam TV.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγή από το γραφείο της ιρανής προεδρίας και τις μεταδόσεις του σαουδαραβικού σταθμού Al Arabiya και του λιβανικού Future, είχε επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η αυτοκινητοπομπή του ιρανού προέδρου έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερ, βομβιστής ο οποίος και συνελήφθη πέταξε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προς την προεδρική αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να πλήξει όχημα που μετέφερε δημοσιογράφους και στελέχη του προεδρικού γραφείου. Το πρακτορείο ανέφερε ότι ο πρόεδρος δεν κινδύνευσε, αλλά ότι υπήρξαν μερικοί τραυματίες.

    Η είδηση για την επίθεση δημοσιεύθηκε και στην ιρανική συντηρητική ιστοσελίδα Khabaronline.ir.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 August 2010 - 14:30:39 UTC